سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

غذای ضد سرطان چیست؟ + 3 پیشنهاد غذایی

غذای ضد سرطان
در این نوشته شما می خوانید

سوالی که برای بیمارانی تحت درمان­‌های شایع سرطان همچون شیمی درمانی، رادیوتراپی و.. هستند، مطرح است، غالباً در خصوص نحوه تغذیه‌­ای است که در زمان این درمان­‌ها باید داشته باشند. در این مقاله بای بای سرطان هدف ما معرفی و چگونگی مصرف بهترین غذای ضد سرطان و تغذیه بیماران سرطانی جهت کاهش عوارض روش‌­های درمانی و بهبود فرآیند درمان خواهد بود.

بسیاری از بیماران از زمانی که سرطان در آن­ها تشخیص داده می­‌شود، سعی می‌­کنند یک رژیم غذایی صحیح و اصولی را به دور از غذاهای ناسالم و مضر در پیش گیرند. پس در اینجا می­توان به نقش پررنگ تغذیه در روند درمان بیماران سرطانی پی برد.

بهترین رژیم غذایی برای بیماران سرطانی

سرطان دومین علت مرگ و میر در جهان است که برای بسیاری از افراد جامعه بروز و تشخیص آن بسیار ترسناک و نگران کننده است.

یکی از اساسی‌­ترین سوالاتی که امروزه ذهن تعداد زیادی از مردم را  به خود درگیر کرده است، آن است که آیا می­توان ریسک بروز سرطان را با مصرف غذای ضد سرطان مناسب کاهش داد و بهترین تغذیه برای بیماران سرطانی چیست؟

پاسخ آن است که به طور کلی هیچ غذایی به تنهایی نمی­تواند از بروز سرطان جلوگیری‌ کند و مصرف هیچ غذایی نیز صرفا نمی­تواند عامل بروز سرطان در شخصی شود، اما با این حال رعایت رژیم غذایی سالم و مناسب نقش مهم و اساسی را در کاهش ریسک بروز بیشتر سرطان­‌های شایع خواهد داشت.

البته لازم است بدانید که فاکتورهای دیگری نظیر ژنتیک، سن، جنس و سایر ویژگی‌­های فردی هستند که منجر به بروز سرطان می­‌شوند اما با این وجود باید به این نکته هم توجه کرد که این فاکتورها ثابت و غیرقابل تغییر هستند؛‌ در حالی که می­توان کنترل بیشتری بر روی تغذیه بیماران سرطانی و سبک زندگی فردی داشت.

با توجه به تحقیقات صورت گرفته اضافه وزن، چاقی و بی اِم آی بالای ۳۰، یکی از عوامل خطرسازی است که باعث بروز بسیاری از سرطان‌­ها از جمله:

  • سرطان سینه
  • سرطان کولون و رکتوم
  • سرطان کیسه صفرا
  • سرطان کبد
  • سرطان تخمدان
  • سرطان پروستات
غذای ضد سرطان

چه غذایی برای بیماران سرطانی توصیه می­‌شود؟

حفظ وزن در محدوده ایده‌­آل و سالم، می­تواند باعث پیشگیری از بروز سرطان­‌های مختلف و سایر بیماری­‌های مزمن شود.

همانطور که پیش‌­تر گفته شد، رعایت رژیم غذایی مناسب و استفاده از غذای ضد سرطان، می­تواند به پیشگیری و در شرایطی درمان انواع مختلف سرطان­‌ها کمک کند.

در ادامه به چند نمونه از مواد غذایی مفید در تغذیه بیماران سرطانی اشاره می­‌کنیم:

۱. مصرف میوه و سبزیجات:

مصرف سبزیجات و میوه­‌ها که منبع بسیار مناسبی تامین فیبر مورد نیاز بدن هستند، باعث حفظ سلامت شخص و همچنین پیشگیری از بروز سرطان می‌­شوند.

فاکتورهایی که باعث ایجاد رنگ در سبزیجات و میوه‌­ها می‌­شوند، از بهترین عوامل پیشگیری از بروز سرطان هستند؛ به همین دلیل همواره توصیه می‌­شود که افراد مبتلا به سرطان و سالم، در طول روز حداقل ۳ رنگ‌ متفاوت از میوه‌­ها و سبزیجات را مصرف کنند.

بهتر است نیمی از غذای مصرفی روزانه هر شخصی به میوه و سبزیجات اختصاص داده شود و نیم ‌دیگر آن‌ نیز به منابع پروتئینی و مواد معدنی مورد نیاز بدن.

۲. مصرف ویتامین دی:

پایین بودن سطح ویتامین دی بدن می­تواند ریسک بروز سرطان­‌های سینه، کولون و پروستات را افزایش دهد؛ بنابراین بهتر است که منابع غذایی حاوی ویتامین دی، به اندازه‌­ی کافی در رژیم غذای افراد سالم و مبتلا به سرطان قرار گیرند.

۳. مصرف فیبر :

مصرف مواد غذایی که فیبر زیادی دارند، باعث می­‌شود که فرد مدت بیشتری احساس سیری کند و دیگر به دنبال مصرف غداهای اضافی و مضر نخواهد رفت، در نتیجه از چاقی مفرد که یکی از عوامل بروز سرطان است، پیشگیری می­‌شود.

همچنین مصرف مواد غذایی پرفیبر باعث می‌­شود که دستگاه گوارش، بخصوص روده‌ها، عملکرد بهتری داشته باشند که نتیجه آن کاهش ریسک بروز سرطان کولون خواهد بود

تغذیه بیماران سرطانی

موارد و غذاهای توصیه شده جهت پیشگیری و درمان سرطان

مواد غذایی حاوی ویتامین دی:

غذاهای کمی وجود دارند که به طور طبیعی حاوی مقدار زیادی ویتامین دی باشند اما می­توان از مواد غذایی مثل سویا، شیر بادام و بلوط که منبع بسیار غنی از ویتامین دی هستند، در تغذیه بیماران سرطانی استفاده کرد.

قرارگیری در معرض نور خورشید همراه با رعایت نکات ایمنی یعنی استفاده از کرم ضد آفتاب و عینک­‌های آفتابی، می­تواند میزان ویتامین دی در بدن شخص را به طور مناسبی افزایش دهند.

غذای ضد سرطان و غنی از فیبر:

از مواد غذایی که ضد سرطان و حاوی منابع غنی فیبر هستند، شامل:

  • غلات کامل
  • لوبیا و عدس
  • آجیلات
  • میوه بلوبری
  • سیب

چه غذایی به سرطان کمک می‌­کند؟

یکی از باورهایی که در میان مردم وجود دارد، آن است که سرطان به واسطه رژیم غذایی و مصرف غذای ضد سرطان درمان می­‌شود اما جالب است بدانید که هیچ منبع علمی و مدرکی مبنی بر آن که با مصرف مواد غذایی خاص می­توان سرطان را درمان کرد، وجود ندارد.

اما چنانچه شخصی مبتلا به سرطان باشد، رعایت رژیم غذایی خاص می­تواند:

  • به فرد تحت درمان کمک می­‌کند تا روند ریکاوری و بهبود بهتر و سریع‌تری داشته باشد.
  • باعث تقویت سیستم ایمنی فرد می‌­شود‌.
  • از سلول­‌های سالم بدن در برابر آسیب‌­های محیطی محافظت می‌­کند.

در مبتلایان به سرطان، پزشک متخصص با توجه به شرایط بیمار، بهترین رژیم غذایی برای بیماران سرطانی را برای فرد در نظر گرفته و تاثیرات هرکدام از مواد غذایی در نظر گرفته شده ‌را به صورت واضح برای این بیماران توضیح خواهد داد.

مصرف مواد غذایی مناسب، می­تواند عوارض جانبی و مشکلاتی که به واسطه ابتلا به سرطان ایجاد می­‌شود را به طور چشم‌گیری کاهش دهد.

بهترین رژیم غذایی برای بیماران سرطانی

مواد غذایی مضر و ناسالم در بیماران سرطانی

علاوه بر غذای ضد سرطان و مفیدی که برای تغذیه بیماران سرطانی معرفی کردیم، غذاهایی از جمله موارد زیر هم وجود دارند که به بروز و پیشرفت این بیماری کمک می­‌کنند:

۱. قند:

قند از مهم‌­ترین عوامل کمک کننده به پیشرفت سرطان است، به طوری که به صورت عامیانه گفته می­‌شود که قند سرطان را تغذیه می­‌کند.

در واقع همه­‌ی سلول­‌های بدن از قند تغذیه می­‌کنند اما نوع قندی که مفید است و نوعی که این سلول‌­های بدخیم سرطانی از آن تغذیه می‌­کنند، متفاوت است.

مشکل اصلی قندهای طبیعی موجود در میوه­‌ها و سایر مواد غذایی نیست، بلکه قندهای مصنوعی افزودنی است که باعث بروز بیماری­‌های قلبی و چاقی می­‌شود.

2. الکل

مصرف الکل بدون مداخله فاکتورهای دیگر به تنهایی باعث افزایش ریسک بروز سرطان‌­های مری، حلق و سینه می­‌شود؛ چرا که این مواد خاصیت سوزانندگی ضعیفی دارند و به مرور تاثیرات خود را اعمال می­‌کنند.

در افرادی که سو مصرف آبجو دارند نیز ریسک بروز سرطان رکتوم بسیار بالا خواهد بود.

۳. نمک:

به طور کلی غذاهای نمک سود شده، دودی و همراه با مواد نگه دارنده مثل سوسیس‌­ها و هات داگ‌­ها بسیار مضر و آسیب زا خواهند بود اما با انجام تحقیقات و مطالعات صورت گرفته، متخصصین ارتباط مستقیمی بین سرطان معده و غذاهایی که با نمک بالا شده‌­اند، یافته‌­اند.

بنابراین بهتر است که میزان مصرف نمک در رژیم غذاییتان را به حداقل برسانید.

۴. چربی:

در رژیم غذایی سالم و نرمال، مصرف چربی و غذای چرب باید بین ۲۵ تا ۳۰‌ گرم در روز باشد تا از چاقی و مشکلات قلبی که در اثر مصرف زیاد چربی ایجاد‌ می­‌شود، جلوگیری شود.

مصرف زیاد چربی‌­ها ریسک بروز بعضی سرطان‌­ها مثل سرطان معده و سرطان روده را افزایش خواهد داد و همچنین ریسک بروز سکته‌­های قلبی را نیز بیش از پیش خواهد کرد.

10 غذایی که در طول شیمی درمانی باید بخورید

به طور کلی افرادی که مبتلا به سرطان و تحت شیمی درمانی هستند، بهتر است که رژیم غذایی متفاوتی را دنبال کنند؛ چرا که این افراد نیازمند تقویت بدن و سیستم ایمنی خود هستند تا  بتوانند با درمان و عوارض جانبی آن دست و پنجه نرم کنند.

بهترین رژیم غذایی برای بیماران سرطانی و تحت درمان با شیمی درمانی، حاوی مواد پرکالری و پرپروتئین است که در غذاهایی مثل تخم مرغ، ماهی، حبوبات و غلات یافت می‌شود؛ بنابراین افراد مبتلا به سرطان و یا کسانی که درحال انجام شیمی درمانی هستند، میتوانند از این رژیم بهره‌مند شوند.

از آنجایی که شیمی درمانی علاوه بر سلول‌های سرطانی، سلول‌های سالم بدن را نیز از بین می‌برد، ممکن است مشکلات متعددی مثل کاهش اشتها، گلو درد، تهوع و استفراغ را در بیماران منجر شود؛ بنابراین لازم است رژیم غذایی مناسبی برای آنها در نظر گرفته شود تا بتوان مشکلات به وجود آمده به واسطه این متود درمانی را به حداقل رساند.

هنگامی که شیمی درمانی آغاز می‌شود، بدن بیمار نیازمند غذای ضد سرطان و سالم خواهد بود تا بتواند بهترین عملکرد خود را ارائه دهد. در ادامه به چند ماده غذایی ضد سرطان و مفید که استفاده از آنها در طول شیمی درمانی توصیه می‌شود، می‌پردازیم:

  • ماست یونانی
  • سالاد مرغ
  • تخم مرغ اب پز
  • آجیلات و غلات
  • محصولات لبنی
  • ماهی
  • میوه
  • آواکادو
  • روغن زیتون
  • انواع توت

منابع

برچسب ها:

به این مقاله چند ستاره میدهید؟

این مطلب را به دوستان خود پیشنهاد دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بروزترین مقالات

بهترین دکتر سرطان مغز در مشهد

بهترین دکتر سرطان مغز در مشهد 🧠 از نظر مردم

1403-09-04
اثر واربورگ

اثر واربورگ‌ چیست؟

1403-08-27
نیولوماب

راهنمای جامع داروی نیولوماب (Opdivo)

1403-08-28