سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

ارتباط سرطان پروستات و رابطه زناشویی

سرطان پروستات و رابطه زناشویی
در این نوشته شما می خوانید

به طور کلی عملکرد و نقش غده پروستات در رابطه­ جنسی و فرآیند تولید مثل، به دلیل تولید قسمتی از مایع منی و ترشح آن، بسیار حائز اهمیت است. اما اینکه با سرطانی شدن این غده، چه مشکلاتی در خصوص برقراری رابطه زناشویی برای فرد ایجاد خواهد شد و به طور کلی درباره سرطان پروستات و رابطه زناشویی و اینکه عفونت پروستات چه عوارضی برای فرد در پی دارد، سوالاتی هستند که قصد داریم در این مقاله بای بای سرطان به آن­ها بپردازیم.

بیماری پروستات چیست؟

همانطور که می­دانید غده پروستات بخش مهمی از سیستم تولید مثل آقایان است. این غده، به اندازه گردو می‌­باشد و در زیر مثانه واقع شده است.

وظیفه این غده تولید هورمون­‌های مردانه و بخشی از مایع منی که حاوی اسپرم است، می‌­باشد. پس ایجاد مشکلاتی به دنبال ابتلا به سرطان پروستات و رابطه زناشویی طبیعی خواهد بود.

تقریبا ۲۵ درصد از آقایان بالای ۵۵ سال ممکن است دچار عفونت پروستات و بیماری‌­های مربوطه شوند. در حقیقت، با بالا رفتن سن آقایان و رسیدن آن به بالای ۷۰ سال، این درصد به ۵۰‌ افزایش پیدا می‌­کند.

باید به این نکته توجه کرد که بیماری‌­های پروستات در مراحل اولیه علائمی از خود بروز نمی­‌دهند. بنابراین هنگامی که آقایان به سن ۵۰ تا ۶۰ سال می‌­رسند، انجام چکاپ‌­های لازم برای پیشگیری و یا تشخیص بیماری در مراحل اولیه، ضروری خواهد بود.

سه نوع بیماری ‌احتمالی که ممکن است برای آقایان رخ دهد، شامل:

سرطان پروستات و رابطه زناشویی

انواع بیماری‌­های پروستات

1. التهابات پروستات:

التهابات و عفونت پروستات، می­تواند آقایان را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد اما بیشترین کسانی که تحت تاثیر عفونت پروستات قرار می‌­گیرند، افراد بین ۳۰ تا ۵۰ سال هستند.

علت بروز این التهابات و عفونت­‌ها، می­تواند باکتریایی و یا غیرباکتریایی باشد.

در بیشتر افراد علت بروز التهابات پروستات مشخص نیست؛ بنابراین درمان مناسبی برای آن­ها نمی­توان در نظر گرفت اما التهاباتی که به واسطه عوامل باکتریایی ایجاد می‌­شوند، با مصرف آنتی بیوتیک‌­های قوی بهبود پیدا می‌­کنند.

التهابات غیرباکتریایی شایع­‌ترین نوع این التهابات است و درمان و مدیریت آن نیز بسیار سخت است. همچنین علائم این بیماری م­یتواند در افراد مختلف، متفاوت بروز کند.

2. بزرگی غیرسرطانی پروستات:

این بیماری در آقایان مسن شایع‌­تر است. بزرگی پروستات، کشنده نیست اما می­تواند در کیفیت و طول عمر بیمار تاثیر بگذارد.

بزرگی غده پروستات باعث باریک شدن مجرای ادراری شده و فشار مضاعفی را بر مثانه بیمار وارد ‌می­‌کند که این امر موجب کاهش فشار تخلیه ادرار و احتباس ادراری می­‌شود.

بزرگی پروستات معمولی، تاثیرات خود را بر قسمت­‌های تحتانی مجرای ادراری اعمال می‌­کند که باعث می­‌شود ادرار در مثانه باقی بماند و تخلیه نشود که این شرایط غالبا موجب بروز عفونت پروستات نیز خواهد شد.

این اتفاق بسیار دردناک بوده و در بیشتر مواقع با داروهای ادرار آور درمانی حاصل نمی‌­شود و معمولا با وارد کردن سوندی باریک به درون مجرای ادراری، ادرار فرد تخلیه می­‌شود.

 3. سرطان پروستات:

سرطان پروستات معمولا گریبان‌­گیر آقایان بالای ۵۰‌ سال می‌­شود. علت بروز این بیماری ناشناخته است اما بالا رفتن سن و سابقه خانوادگی، می­تواند از عوامل موثر بر بروز سرطان در بیمار باشد.

سرطان پروستات در مراحل اولیه تنها سلول­‌های پروستات را درگیر می­‌کند اما با پیشرفت سرطان و وخیم شدن بیماری، سرطان از طریق عروق خونی و لنفاوی به ارگان­‌های دیگر بدن متاستاز می‌­دهد و باعث ایجاد تومورهای سرطانی در آن نواحی از بدن می­‌شود.

عفونت پروستات

عمل پروستات چگونه است؟

عمل جراحی پروستات، بیماری­‌های مختلفی که بر پروستات تاثیرات منفی می‌­گذارند را درمان می‌­کند که این بیماری­‌ها شامل سرطان پروستات و سایر بیماری­های غیرسرطانی می­باشند.

عمل­‌های جراحی متفاوتی با توجه به نوع بیماری و محل درگیری پروستات وجود دارد که پزشک با استفاده از آن­ها، نسبت به درمان بیمار اقدام می‌­کند.

عمل جراحی غده پروستات می­تواند به صورت کلی یا جزئی انجام شود. در عمل‌ جراحی کلی، کل غده پروستات به واسطه عمل جراحی خارج می‌­شود اما در عمل جراحی جزئی، فقط آن قسمتی از پروستات که درگیر بیماری است، توسط جراح برداشته می­‌شود.

شایع­‌ترین علل انجام عمل جراحی در بیماری­‌های پروستات شامل:

  • جهت درمان سرطان پروستات، در شرایطی که سلول‌­ها به صورت غیرقابل کنترلی رشد می‌­کنند.
  • جهت درمان بزرگی پروستات خوش­خیم که در این شرایط بزرگی پروستات غیرسرطانی خواهد بود.
  • در شرایطی از عمل جراحی برای کاهش علائمی مثل مشکلات دفع ادرار و یا مشکلات و عوارض سرطان پروستات و رابطه زناشویی استفاده می‌­شود.

بیشتر عمل­‌های جراحی پروستات، تحت بیهوشی کامل انجام‌ می‌­شوند که بیمار در این شرایط به خواب عمیقی فرو می­‌رود اما در شرایطی نیز ممکن است عمل جراحی تحت بی‌­حسی نخاعی انجام شود که در این مواقع، بیمار از ناحیه کمر به پایین بی‌­حس می‌­شود.

پزشک متخصص انتخاب نوع بی­‌حسی و بیهوشی را با توجه به شرایط بیمار در نظر می‌­گیرد. در نهایت، با توجه به نوع ‌جراحی که پزشک انجام ‌می‌­دهد، این عمل غالبا بین ۲ تا ۴ ساعت طول خواهد کشید.

ارتباط سرطان پروستات و رابطه زناشویی

سرطان پروستات تاثیرات مختلفی بر عملکرد دستگاه تناسلی می‌­گذارد و موجب بروز اختلالاتی می­‌شود که ممکن است کیفیت رابطه جنسی و زناشویی افراد را تحت تاثیر قرار دهد.

پس می‌­توانیم بگوییم که سرطان پروستات و رابطه زناشویی تاثیرات مستقیمی بر یکدیگر اعمل می­‌کنند.

اگر سرطان پروستات به طور مستقیم میزان توان جنسی بیمار را تحت تاثیر قرار ندهد، متودهای درمانی به کار گرفته شده می­توانند باعث کاهش توان جنسی بیمار شوند.

این موضوع که بیمار بعد از تشخیص بیماری خود دچار اضطراب و افسردگی شود یک امر کاملا طبیعی است و در عین حال امکان دارد این اضطراب و نگرانی بر زندگی زناشویی بیمار تاثیر منفی بگذارد.

سرطان پروستات می­تواند باعث بروز تغییرات فیزیکی در بیمار شود که این تغییرات کاهش کیفیت و میل جنسی بیمار را در پی دارد.

این تغییرات شامل:

  • مشکلات مثانه‌­ای و نشتی ادرار
  • اختلال و مشکل بودن نعوظ برای بیمار
  • کاهش تولید مایع منی در بیمار
  • کاهش باروری اسپرم­‌های بیمار

این مشکلات می­توانند میزان میل جنسی و عملکرد جنسی بیمار را تحت شعاع قرار دهند.

غده پروستات

پروستات و رابطه جنسی

مشکلات سرطان پروستات و رابطه زناشویی در طول درمان سرطان نیز ممکن است ایجاد شود، به عنوان مثال در طی عمل جراحی عصب­‌هایی که مسئول نعوظ آلت تناسلی هستند ممکن است آسیب ببیند چرا که این اعصاب دقیقا در کنار پروستات قرار دارند و خارج کردن پروستات ممکن است باعث آسیب به این عصب­‌ها شود.

همچنین در طول رادیوتراپی نیز به دلیل آسیب به عصب‌­های بیمار، فرد در نعوظ اختلال پیدا می­‌کند اما در هورمون‌­­تراپی به دلیل مسدود کردن و کاهش تولید تستوسترون بیمار ممکن است دچار مشکلات باروری، اختلالات نعوظ و کاهش میل جنسی شود.

غده پروستات چیست؟

غده پروستات ارگانی تولید کننده به شکل شاه بلوط است که دقیقا در زیر مثانه قرار دارد و وظیفه تولید اسپرم و هورمون­‌های جنسی مردانه را بر عهده دارد. این غده، مجرای ادراری که هم مسیر خروج ادرار و هم مایع منی است را احاطه می­‌کند.

پروستات ساختاری لوله‌­ای و کیسه مانند دارد که مایع منی را تولید و از طریق مجاری اختصاصی خود از بدن خارج می‌کند.

در آقایان  ۱۵ تا ۳۰ درصد مایع منی توسط پروستات تولید می­‌شود. این مایع تولید شده، استریل بوده و خاصیت قلیایی دارد و حاوی پروتئین‌­ها و آنزیم‌­های مختلفی همچون فیبرولیزین، سیتریک اسید، یون، سدیم، پتاسیم و کلسیم می­‌باشد.

به طور نرمال پروستات در سن بلوغ که بین ۱۰ تا ۱۴ سال است، به اندازه طبیعی خود می‌­رسد و رشدش متوقف می‌شود.

بعد از ۵۰ سالگی به دلیل کاهش تولیدات منی و هورمون­‌های مردانه، اندازه این غده کوچکتر می‌­شود اما در شرایطی به دلیل ابتلای فرد به بیماری‌­های مختلف، ممکن است اندازه پروستات بزرگتر شود که باعث بروز عفونت پروستات یا اختلالاتی در دفع ادرار می‌­شود. این بزرگی می­تواند به دلیل تورم و یا سرطان پروستات رخ دهد.

دلایل بزرگ شدن پروستات

متخصصین هنوز علت مشخصی برای بزرگی پروستات کشف نکرده‌­اند، اما با مطالعه و تحقیقات گسترده توانسته‌­اند ریسک فاکتورهایی که منجر به بزرگی پروستات می‌­شود را شناسایی کنند که این عوامل شامل موارد زیر هستند:

۱. ریسک بزرگی پروستات با بالا رفتن سن بیشتر می‌­شود، به طوری که بیشتر آقایان بالای ۵۰ سال دچار بزرگی پروستات می­‌شوند و ممکن است علائم خاصی نداشته باشند .

۲. برهم خوردن تعادلات سطوح هورمون­‌های استروژن و پروژسترون با بالا رفتن سن رخ می‌­دهد که همین امر باعث بزرگی پروستات و علائم همراه آن می‌­شود.

۳. مطالعات نشان می­‌دهد در افراد چاق و کسانی که به دیابت مبتلا هستند، احتمال بزرگی پروستات بیش­تر از سایرین است.

۴. بزرگی پروستات در افرادی که نزدیکان آن­ها مثل پدر، برادر و پدربزرگ سابقه بزرگی پروستات دارند محتمل‌­تر است، بنابراین بهتر است چکاپ­‌های سالیانه جدی گرفته شوند.

عوامل سرطان پروستات در مردان

همانطور که گفتیم سرطان پروستات و رابطه زناشویی ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند. در ادامه عواملی که منجر به بروز سرطان پروستات و عوارض بعدی آن می­شوند را بررسی می­‌کنیم:

  • افزایش سن:

ریسک بروز سرطان پروستات با افزایش سن بیشتر می­‌شود و معمولا این اتفاق بعد از ۵۰‌ سالگی رخ می­‌دهد.

  • نژاد:

بنابر دلایل نامشخص سرطان پروستات در سیاهپوستان بیشتر از سایر نژادها رخ می‌­دهد.

  • سابقه خانوادگی:

در صورت بروز سرطان پروستات در اعضای خانواده و نزدیکان شخص، ریسک بروز این بیماری در فرد بیش از پیش خواهد بود.

  • چاقی:

افرادی که از چاقی رنج‌ می­‌برند در معرض خطر بیشتری جهت ابتلا به این بیماری قرار می‌­گیرند و احتمال بروز سرطان پروستات در این افراد بیش از دیگران است.

شاید کلیشه‌ای باشد اما بدانید سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

هدف ما در سایت بای بای سرطان این است که شما بتوانید امیدتان را تا زمان بهبودی از بیماری زنده نگه دارید.

منابع:

برچسب ها:

به این مقاله چند ستاره میدهید؟

این مطلب را به دوستان خود پیشنهاد دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بروزترین مقالات

بهترین داروخانه خرید داروی شیمی درمانی در کاشان

بهترین داروخانه خرید داروی شیمی درمانی در کاشان 💉 از نگاه مردم [سال 1403]

1403-02-26
بهترین کلینیک درد در تهران

بهترین کلینیک درد در تهران 😫 از نگاه مردم 【آپدیت سال1403】

1402-08-25
روش درمان سرطان

7 روش درمان سرطان : کشف امید جدید برای بیماران

1401-11-09