سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

آدنوکارسینوما؛ غده سرطانی بدخیم + 7 روش درمان

آدنوکارسینوما
در این نوشته شما می خوانید

تاکنون به روند سرطانی شدن بسیاری از بافت­‌ها و ارگان‌­های بدن پرداختیم اما زمانی که درگیری و سرطانی شدن در غدد بدن اتفاق بیوفتد، بحث ابتلا به آدنوکارسینوما (adenocarcinoma) که نوعی سرطان است، مطرح می‌­شود. اما اینکه آدنو کارسینوما چیست و به چه طیفی از سرطان­‌ها اطلاق می‌­شود، مواردی است که در ادامه‌­ی این مقاله بای بای سرطان قصد بررسی آن­ها را داریم.

آدنوکارسینوما چیست؟

آدنوکارسینوما ممکن است در هرکجای بدن ایجاد شود، بنابراین بسیار مهم است که بدانیم این سرطان چیست و از علائم، ریسک فاکتورها، گزینه­‌های درمانی و میزان بقای مبتلایان به این بیماری آگاه باشیم.

آدنو کارسینوما نوعی سرطان است که غددی که در داخل ارگان­‌ها قرار دارند را درگیر می‌­کند، به همین دلیل است که این بیماری می­تواند قسمت­‌های مختلفی از بدن را سرطانی کند.

این سرطان در سلول­‌های اپیتلیال غده‌­ای ایجاد‌ می‌­شود که تولید کننده موکوز، شیره­‌های گوارشی و سایر مایعات بدن هستند.

تحت شرایط خاصی، آدنو کارسینوما به سایر قسمت‌­های بدن پخش می­‌شود که در این مواقع به آن متاستازیک آدنوکارسینوما می‌­گویند.

اما آیا می­توان تفاوتی بین کارسینوما و آدنوکارسینوما قائل شد؟؟

کارسینوما شایع­‌ترین نوع سرطان است که در سلول‌­های اپیتلیال به وجود می‌­آید. این سلول­‌ها در لایه­‌های پوشاننده بدن مانند پوست، لایه موکوزی که مسیرهای گوارشی را پوشانده است و سایر لایه‌­های بافت­‌هایی که داخل و خارج ارگان­‌ها را احاطه می­‌کنند، یافت می‌­شوند.

adenocarcinoma، زیر گروه کارسینوما در نظر گرفته می‌­شود که در ارگان‌­ها و سایر ساختار­های داخلی بدن ایجاد می‌شود.

adenocarcinoma

نحوه بروز آدنوکارسینوما

همانطور که می­دانید، غدد کمک می­‌کنند که بدن عملکرد مناسبی از خود ارائه دهد و همچنین ارگان­‌ها را نیز مرطوب نگه می­‌دارند.

اگر تغییرات و جهش‌­هایی در DNA سلول‌­های غدد ایجاد شود، این سلول­‌ها به صورت غیرقابل کنترلی رشد می‌­کنند و باعث بروز تومورها می‌­شوند که به آن­ها آدنوکارسینوما گفته می‌­شود.

البته که بعضی از تومورهای ایجاد شده سرطانی نیستند و آن­ها را با نام آدنوماها نامگذاری می‌­کنند.

علاوه بر این، بسیاری از ارگان­‌های بدن دارای سلول­‌های غده‌­ای هستند، بنابراین امکان دارد این بیماری در بیشتر ارگان­‌ها ایجاد شود.

 adenocarcinoma معمولا با توجه به نوع خاص سلولی که درگیر می­‌کند، شناسایی می‌­شود؛ به عنوان مثال سرطان برون‌ریز در پانکراس و یا سرطان آندومتر در رحم.

آدنو کارسینوما

شایع‌­ترین آدنوکارسینوماها

در سرطان‌­های زیر شیوع بیشتری دارد:

۱. سرطان ریه:

شایع­ترین نوع سرطان ریه است به طوری که ۸۰ درصد سرطان­‌های ریه را شامل می­‌شود.

۲. سرطان پروستات:

سرطانی که در غده پروستات ایجاد می­‌شود که ۹۹ درصد سرطان­‌های پروستات را در برمی­‌گیرد.

۳. سرطان پانکراس:

در مجاری پانکراس ایجاد می‌­شود و شناخته شده‌­ترین نوع سرطان پانکراس است.

۴. سرطان مری:

سرطانی که در سلول­‌های غدد مری ایجاد می‌­شود تحت عنوان آدنو کارسینوما شناخته می­‌شود و اصلی­‌ترین نوع سرطان مری است.

۵. سرطان روده بزرگ:

سرطانی که در سلول­‌های غده‌­ای روده که دیواره داخلی کولون و رکتوم را می‌­پوشانند، ایجاد و مسبب ۹۵ درصد سرطان­‌های کولون و رکتوم می­‌باشد.

۶_سرطان معده:

بیش از ۹۰ درصد سرطان‌­هایی که در معده ایجاد می‌­شوند به واسطه آدنو کارسینومای معده خواهد بود.

علاوه بر ارگان­‌های ذکر شده، آدنوکارسینوما می­تواند بخش‌­های دیگر بدن را نیز درگیر کند؛ برای مثال این سرطان در مغز به واسطه متاستاز دادن سرطان از سایر قسمت­‌های بدن به این ناحیه، ایجاد می‌­شود.

تشخیص آدنوکارسینوما

از آنجایی که adenocarcinoma ممکن است در بخش­‌های متفاوتی از بدن ایجاد شود، تست­‌های تشخیصی که مورد استفاده قرار می­گ‌یرند نیز متفاوت خواهد بود.

برای مثال از غربالگری‌­های ماموگرام برای تشخیص سرطان‌­های سینه­‌ی اولیه که به واسطه آدنوکارسینوما ایجاد شده‌­اند، استفاده ‌می­‌شود.

همچنین از تست PSA در سرطان پروستات، از تست DRE در سرطان رکتوم، از کولونسکوپی در سرطان کولون و از برونکوسکوپی در سرطان ریه که به واسطه آن ایجاد شده است، استفاده‌ می­‌شود.

اما به طور کلی برای تشخیص این نوع از سرطان، تست­‌های رایجی که انجام می­‌شوند به شرح زیر است:

۱. بیوپسی:

در این پروسه، نمونه از بافت غیرطبیعی گرفته می­‌شود و پاتولوژیست نمونه گرفته شده را در زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار می‌­دهد تا از وجود سرطان اطمینان حاصل کند.

همچنین با استفاده از بیوپسی می­توان مشخص کرد که سرطان در ارگانی که به وجود ‌آمده، خود به خودی بوده و یا اینکه سرطان به واسطه متاستاز پدید آمده است.

۲. سی تی اسکن:

در این متود با استفاده از اشعه X تصاویری از ارگان‌­های داخلی بدن تشکیل می‌­شود تا بافت غیرطبیعی را مشخص کند و یا پزشک را از روند درمانی مثبت یا منفی وجود این سرطان آگاه کند.

۳. ام آر آی:

در ام آر آی از امواج الکترومغناطیسی استفاده می‌­شود تا تصاویری از ارگان‌­های داخلی بدن بدست آید و با بررسی این تصاویر، نحوه پاسخ به درمان ارگان مبتلا ارزیابی و مشخیص شود.

۴. آزمایش خون:

از این تست برای بررسی مواد شیمایی مرتبط با آدنوکارسینوما در خون استفاده می­‌شود.

آدنو کارسینوما

درمان سرطان آدنو کارسینوما

نحوه درمان سرطان آدنو کارسینوما با توجه به محل و ارگانی که درگیر کرده است، می­تواند متفاوت باشد. متودهای درمانی شایع به کار گرفته شده در درمان این سرطان همچون سایر سرطان­‌ها، شامل:

۱. عمل ‌جراحی :

عمل جراحی معمولا خط اول درمان این سرطان می­‌باشد. در این روش سلول­‌های غده‌­ای سرطانی و بافت‌­های اطراف آن به واسطه عمل‌ جراحی از بدن بیمار خارج می­‌شوند.

در صورت امکان جراحان از عمل‌­های جراحی غیرتهاجمی استفاده می­‌کنند تا ریسک بروز عفونت‌­های عمل جراحی کاهش پیدا کند.

۲. شیمی درمانی:

در شیمی درمانی از داروهای ضدسرطانی استفاده می­‌کنند تا این داروها سلول­‌های سرطانی را نابود کرده و از بین ببرند. داروهای شیمی درمانی ممکن است به صورت تزریق موضعی و یا تزریق وریدی مورد استفاده قرار گیرند.

۳. رادیوتراپی:

رادیوتراپی ‌معمولا به همراه درمان با عمل جراحی کاربردی خواهد بود. رادیوتراپی­‌های پیشرفته‌­تر قبل و هنگام پروسه درمان استفاده می­‌شوند تا تومورهای مشخص شده را از سلول‌­های سالم اطرافش متمایز شود.

۴. درمان هدفمند:

برخلاف شیمی درمانی که سلول­‌های سرطانی و سلول­‌های سالم را با هم هدف قرار داده و از بین می­‌برد، در درمان هدفمند تنها سلول­‌های سرطانی مورد هدف قرار می‌­گیرند که در اینجا تنها سلول‌­های سرطانی آدنوکارسینوما مورد حمله قرار گرفته و از بین می‌­روند.

۵. ایمونوتراپی:

علاوه بر تقویت سیستم ایمنی برای حمله به سلول­‌های سرطانی آدنوکارسینوما، این متود سیستم ایمنی را هوشیار و از وجود سلول­‌های غیرطبیعی آگاه می­‌کند که منجر می­‌شود سیستم ایمنی، سلول‌­های سرطانی را شناسایی کرده و مورد حمله قرار دهند.

آدنوکارسینوما خوش خیم

آدنوکارسینوما خوش خیم که به آدنوما نیز شناخته می‌شود، به تومورهای غیرسرطانی گفته می‌شود. همانند آدنوکارسینوما، آدنوما نیز در سلول‌های اپیتلیالی که پوشاننده ارگان‌ها و غدد می‌باشند به وجود می‌آید. این تومورها رشد کندی دارند و باعث بروز سرطان‌ در قسمت‌های دیگر بدن نخواهند شد.

همانطور که پیشتر اشاره کردیم، آدنوماها سرطانی نیستند اما میتوان آنها را سلول‌های پیش سرطانی در نظر گرفت که ممکن است در آینده سرطانی شوند.

درمان این تومورها و تحت نظر گرفتن آنها برای بیمار امری ضروری است تا از بروز سرطان و بروز هرگونه مشکل جدی در آینده پیشگیری شود.

در حالی که از آدنوماها به عنوان سلول‌های غیرسرطانی یاد می‌شوند، این سلول‌ها میتوانند با رشد بیش از اندازه خود تولیدات هورمون‌هایی که از بعضی ارگان‌ها ترشح می‌شوند را به میزان معناداری کاهش دهند.

علل بروز آدنوما

علت اصلی بروز آدنوما ناشناخته است اما با این حال فاکتورهای بیماری‌زایی وجود دارند که ریسک بروز آدنوما را در برخی افراد بیش از سایرین می‌کنند. این ریسک فاکتورها شامل موارد زیر خواهند بود:

  • سن:

بالغینی که در دهه‌ی ۳۰ سالگی و ۴۰ سالگی خود قرار دارند، احتمال بروز آدنوکارسینوماهای خوش خیم و یا اصطلاحا آدنوماها در آنها بیشتر خواهد بود.

  • پیشینه قومی:

در بعضی از نژادها و قومیت‌ها، ریسک بروز آدنوماها بیش از سایر جمعیت و قومیت‌ها است.

  • جهش‌های ژنی:

مشکلات ژنتیکی مثل  MEN1(نئوپلازی چندگانه غدد درونریز نوع 1) احتمال بروز آدنوماها را افزایش می‌دهد. ‌این جهش‌های ژنتیکی، زمینه‌ی ارثی داشته و از والدین به فرزندان منتقل می‌شوند‌‌.

  • بیماری‌های ژنتیکی:

بعضی از آدنو کارسینوماها مثل پولیپ آدنوماتوز خانوادگی (FAP)، در بعضی از خانواده‌ها رخ می‌دهد و سبب به وجود آمدن آدنوکارسینوماهای خوش خیم یا همان آدنوما، در اعضای خانواده می‌شود.

  • جنسیت:

احتمال بروز آدنوکارسینوماهای خوش خیم، بخصوص آدنوماهای پاراتیروئید، در خانوم‌ها دو برابر آقایان است.

علائم آدنوما

اگر آدنوکارسینومای خوش خیم یا آدنومای به وجود‌آمده بسیار کوچک باشد، ممکن است علائمی از خود بروز ندهد اما با این حال بروز علائم و نشانه‌های این بیماری ارتباط مستقیمی با نوع آدنوما و محل ایجاد شدن آن دارد.

به طور کلی علائمی که آدنوماهای بزرگتر از خود بروز می‌دهند ملموس‌تر خواهد بود. 

علائمی که ممکن است بر اثر ابتلا به آدنوما ایجاد شود، شامل:

  • دردها و کرامپ‌های شکمی
  • خستگی مزمن
  • سر دردهای شدید
  • کم خونی فقر آهن
  • ضعف و کاهش قدرت عضلانی
  • تهوع و استفراغ
  • خون‌ریزی‌های مقعدی

البته علائم گفته شده ممکن است به دلیل بروز بیماری‌های دیگری نیز باشند، لذا داشتن این علائم بدون انجام تست تشخصی همواره مهر تاییدی بر ابتلا به بیماری آدنوما نخواهد بود.

شاید کلیشه‌ای باشد اما بدانید سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

هدف ما در سایت بای بای سرطان این است که شما بتوانید امیدتان را تا زمان بهبودی از بیماری زنده نگه دارید.

برچسب ها:

به این مقاله چند ستاره میدهید؟

این مطلب را به دوستان خود پیشنهاد دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بروزترین مقالات

اثر واربورگ

اثر واربورگ‌ چیست؟

1403-08-27
نیولوماب

راهنمای جامع داروی نیولوماب (Opdivo)

1403-08-28
وارفارین

چگونه وارفارین به پیشگیری از لخته شدن خون کمک می‌کند؟

1403-09-03