سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

نوروبلاستوما اژدهای دوسر سلول­‌های عصبی نابالغ

نوروبلاستوما
در این نوشته شما می خوانید

زمانی که سلول­‌های عصبی نابالغ تحت هجوم سرطان قرار می‌­گیرند و آلوده به بیماری سرطان می­‌شوند، نوروبلاستوما پدید می‌­آید. پس همانطور که پیداست، نوروبلاستوم نیز یکی از انواع سرطان است که به قسمت­‌های خاصی از بدن و فراتر از ارگان‌­ها سرایت می­‌کند.

نکته قابل توجه در خصوص نوروبلاستوما (neuroblastoma) این است که احتمال ابتلای کودکان به این سرطان بیش از سایرین است و این مسئله‌­ای است که نوروبلاستوم را از سایر سرطان‌­های هم رده‌­ی آن متمایز می‌­کند. در ادامه­‌ی این مقاله، هدف شناخت کامل نوروبلاستوم و روند تشخیصی-درمانی آن خواهد بود.

نوروبلاستوما چیست؟

سرطانی است که سلول‌­های عصبی نابالغ را در نقاط مختلف بدن تحت تاثیر قرار می­‌دهد. این بیماری غالبا غدد فوق کلیوی را که اندازه‌­ای کوچک داشته و بر روی کلیه قرار دارند را درگیر می­‌کند، چرا که ساختار سلول­‌های غده فوق کلیه شباهت زیادی به سلول‌­های عصبی دارد.

اگر چه می­تواند در سایر نقاط بدن مثل شکم، قفسه‌­ی سینه، گردن، نقاطی نزدیک به ستون فقرات و یا هر نقطه‌­ای از بدن که دارای سلول‌­های عصبی باشد را درگیر کند.

neuroblastoma در کودکان ۵ سال و کودکان زیر ۵ سال شیوع بیشتری دارد، البته که این بیماری در کودکانی با سنین بالاتر نیز ممکن است رخ دهد اما احتمال وقوع آن بسیار کم است.

بعضی از انواع نوروبلاستوما خود به خودی از بین می­‌روند و نیازی به مداخله­‌ی درمانی نخواهند داشت اما در طرف دیگر گروهی از این بیماری قرار دارد که نیازمند متودها درمانی مختلف برای بهبود و درمان بیمار است که این متودهای درمانی با توجه به فاکتورهای مختلفی اتخاذ می‌­شوند.

neuroblastoma

نحوه ایجاد نوروبلاستوما

به طور کلی همه‌­ی سرطان­‌ها با یک جهش ژنتیکی آغاز می­‌شوند. این جهش‌­ها باعث می­‌شوند که سلول­‌های سالم بدن به رشد غیرقابل توقف خود ادامه دهند و به هیچ پیام و سیگنالی مبنی بر توقف و کاهش سرعت رشد پاسخ ندهند.

سلول­‌های سرطانی به صورت غیرقابل کنترلی رشد کرده و تکثیر می­‌شوند، تا جایی که تجمع این سلول­‌های غیرطبیعی منجر به بروز تومور در بدن بیمار می‌­شود.

در سلول‌­های عصبی نوروبلاستوم نابالغ که جنین به عنوان قسمتی از مرحله رشد خود ایجاد می­‌کند، بروز پیدا می‌­کند.

به دنبال رشد و بلوغ جنین، نوروبلاستوم‌­ها نیز به تدریج تبدیل به سلول­‌های عصبی، فیبر و سلول‌­هایی که غده­‌های فوق کلیه را می­‌سازند، می­‌شوند.

بیشتر نوروبلاستوم‌­ها به هنگام تولد نوزاد بالغ هستند اما تعداد اندکی از این سلول­‌ها ممکن است در نوزادان تازه متولد شده، بالغ نشده باشند.

در این شرایط، با گذشت زمان نوروبلاستوم­‌های نابالغ یا به بلوغ می‌­­رسند و از بین می­‌روند و یا باعث به وجود آمدن تومور و نوروبلاستوما در نوزاد می­‌شوند.

متخصصین شاید بتوانند علت بروز نوروبلاستوما را تشخیص دهند اما علت اصلی بروز جهش‌­های ژنتیکی که در وهله اول اتفاق می‌­افتد، همچنان ناشناخته باقی مانده است.

عوارض ناشی از نوروبلاستوما

مشکلات و عوارضی که به دنبال بروز و ابتلا به این بیماری ممکن است برای بیمار ایجاد شوند، شامل:

۱. انتشار و متاستاز سرطان:

همانند سایر سرطان‌­ها، نوروبلاستوما ‌نیز در صورت عدم تشخیص به موقع و درمان مناسب، پیشرفته شده و به ارگان­‌ها و بخش‌­های دیگر بدن متاستاز می‌­دهد.

این سرطان ممکن است ارگان­‌هایی همچون گره‌­های لنفاوی، مغر استخوان، کبد، پوست و استخوان­‌ها را درگیر کند.

۲. تحت فشار قرار دادن طناب نخاعی:

تومورهای ایجاد شده به واسطه نوروبلاستوما، ممکن است با بزرگ شدن و رشد خود به ستون فقرات فشار وارد کنند و طناب نخاعی را تحت فشار قرار دهند که این امر موجب درد، بی­‌حسی و در نهایت فلج شدن بیمار می‌­شود.

۳. علائم و نشانه‌­هایی که به دلیل ترشحات تومورها ایجاد می­‌شوند:

سلول‌­های نوروبلاستوما ممکن است مواد شیمیایی از خود ترشح کنند که باعث تحریک کردن سلول­‌های طبیعی شده و در ادامه منجر به بروز سندرم پارانئوپلاستیک در بیماران شود.

این سندروم بسیار نادر است و باعث به وجود آمدن حرکات سریع چشم و عدم ‌هماهنگی مناسب چشم در افراد مبتلا می‌شود.

همچنین neuroblastoma ممکن است باعث بروز سندرومی دیگر شود که عارضه­‌هایی مثل تورم شکم و اسهال را برای بیمار به همراه خواهد داشت.

نوروبلاستوم

علائم بیماری نوروبلاستوما

علائم و نشانه­‌ها با توجه به این که سرطان کدام نقطه از بدن را درگیر کرده است و یا به چه ارگان‌­هایی متاستاز داده است، می­تواند متفاوت ظاهر شود.

البته که علائم اولیه این بیماری، ممکن است با مشکلات رایجی که در طول دوران نوزادی پیش می‌­آید شباهت زیادی داشته باشد .

علائم شامل موارد زیر است:

  • تورم شکم‌ و وجود درد در این ناحیه (در برخی بیماران این علائم به شکل مشکلات در دفع ادرار و یبوست بروز می‌یابد).
  • تنگی نفس و مشکل بودن بلع
  • وجود توده‌­های قابل لمس در ناحیه گردن
  • بروز توده­‌های آبی رنگ در پوست بخصوص در اطراف ناحیه چشم
  • ضعف پاها و راه رفتن نامتعادل، همچنین وجود بی­‌حسی در قسمت­‌های پایینی بدن نیز در بعضی موارد ذکر شده است.
  • خستگی، بی‌­انرژی بودن، پوست رنگ پریده، کاهش اشت‌ها و به دنبال آن کاهش وزن
  • حرکات تند چشم و عضلات که بسیار نادر است.
نوروبلاستوما

سطح­ بندی نوروبلاستوما

مانند تمام سرطان­‌های کشف شده، نوروبلاستوما نیز برای میزان وخامت خود درجه بندی و سطح بندی دارد که نشان دهنده آن است که آیا سرطان متاستاز داده است و در این صورت، این انتشار به چه میزان است؟

در حقیقت، دانستن این که نوروبلاستوما در چه سطحی قرار دارد و میزان وخامت بیماری چقدر است به متخصصین کمک می‌­کند تا بهترین متود درمانی را برای فرد بیمار اتخاذ کنند.

سیستم سطح بندی که برای نوروبلاستوما استفاده می­شود شامل:

نوع سطح توضیحات
سطح L1در این سطح، سرطان فقط یک قسمت از بدن را درگیر کرده است و به بخش‌­های دیگر بدن متاستاز نداده است.  بنابراین چون بیماری در مراحل اولیه است، می­توان با عمل جراحی آن را به طور کامل درمان کرد.
سطح L2در این سطح، سرطان یک قسمت از بدن را درگیر کرده است و به نقاط دیگر بدن متاستاز نداده است اما نمی­توان در این سطح از بیماری از عمل جراحی برای خارج کردن ایمن توده­‌های بدخیم استفاده کرد.
سطح Mسرطان در این سطح پیشرفت کرده و به قسمت­‌های دیگر بدن متاستاز می­‌دهد.
سطح Msسرطان قسمت­‌های زیادی از بدن را درگیر کرده است و در بدن پخش شده است و بخش‌­هایی مثل پوست، کبد و مغز استخوان را در کودکان زیر ۱۸ ماه درگیر کرده است.

تشخیص نوروبلاستوما

تست‌­ها و پروسه‌­هایی که با استفاده از آن­ها می­توان neuroblastoma را تشخیص داد شامل:

۱. معاینه فیزیکی:

پزشک متخصص با انجام معاینه فیزیکی، علائم و نشانه­‌های بیماری بررسی می­‌کند و در این بین در خصوص عادات و رفتارهای کودک نیز سوال می‌­پرسد.

۲. آزمایش خون و ادرار:

با استفاده از این تست ممکن است علت بروز علائم بیماری در کودک مشخص شود. از آزمایش ادرار برای بررسی مقدار مواد شیمیایی که سلول­ه‌ای نوروبلاستوم تولید می‌­کنند، استفاده می‌­شود.

۳. تست­‌های تصویربرداری :

با استفاده از متودهای تصویربرداری مثل اسکن اشعه X ، سونوگرافی، سی تی اسکن و ام آر آی می­توان توده‌­ها و تومورهای ایجاد شده به واسطه نوروبلاستوما را تشخیص داد.

۴. نمونه گیری از بافت درگیر:

اگر در بدن بیمار تومور و یا توده‌­ای وجود داشته باشد، با استفاده از بیوپسی نمونه‌­ای از آن گرفته می‌­شود تا در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گیرد.

بررسی‌­های صورت گرفته در آزمایشگاه نوع و مشخصه‌­های ژنتیکی سلول‌هایی که درگیر سرطان شده‌­اند را تعیین می­‌کند. این اطلاعات به پزشک این امکان را می­‌دهد که متود درمانی مناسب را برای بیمار در نظر بگیرد.

۵. نمونه گیری از مغز استخوان:

در مواردی ممکن است از  مغز استخوان و استخوان بیمار نمونه‌­هایی تهیه شود تا مشخص شود سرطان متاستاز داده است یا خیر.

نحوه ایجاد نوروبلاستوما

درمان قطعی نوروبلاستوم

متودهای درمان نوروبلاستوما با توجه به فاکتورهای مختلفی اتخاد می‌شود. فاکتورهایی مثل سن، سطح سرطان و نوع سلول‌هایی که دچار بیماری شده‌اند در مسیر تصمیم‌گیری موثر خواهند بود.

با توجه به اطلاعات بدست آمده، پزشک نوع درمان مناسب را برای کودک مشخص می‌کند که در ادامه این انواع متودهای درمانی احتمالی را بررسی می‌کنیم:

  • جراحی:

در کودکانی که نوروبلاستوما با ریسک بسیار کم دارند، انجام عمل‌جراحی برای برداشتن تومور به وجود آمده بهترین راه درمان است. اینکه تومور به طور کامل برداشته شود یا خیر به اندازه، محل به وجود آمدن تومور و ارگان‌های اطراف آن بستگی دارد.

بیمارانی که مبتلا به نوروبلاستوما می‌شوند، میتوانند از مزایای شیمی درمانی بهره‌مند شوند. در این شرایط پزشک با ترکیب چند داروی شیمی درمانی قبل از انجام عمل جراحی، به کوچک کردن و افزایش شانس برداشتن کامل تومور کمک می‌کند. در بیمارانی که بیماری از وخامت بیشتری برخوردار است از داروهای شیمی درمانی با دوز بالاتر استفاده می‌شود.

در بیمارانی که عمل جراحی و شیمی درمانی برای آنها مفید واقع نشده است، از رادیوتراپی استفاده می‌شود. در کودکانی که نوروبلاستوما در آنها پیشرفت کرده است از دوز بالاتری از تشعشات استفاده می‌شود تا  بعد از انجام عمل ‌جراحی و شیمی درمانی، از بروز دوباره سرطان جلوگیری شود.

  • پیوند مغز استخوان:

در کودکانی که بیماری در آنها از وخامت بیشتری برخوردار است، از پیوند مغز استخوان استفاده می‌شود. قبل از انجام پیوند، از استخوان و خون فرد نمونه‌ها و سلول‌های بنیادی لازم گرفته می‌شود سپس از شیمی درمانی و رادیوتراپی برای از بین بردن سلول‌های سرطانی باقی مانده در بافت استفاده می‌شود تا محیط برای پیوند مغز استخوان آماده شود‌.

شاید کلیشه‌ای باشد اما بدانید سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

هدف ما در سایت بای بای سرطان این است که شما بتوانید امیدتان را تا زمان بهبودی از بیماری زنده نگه دارید.

منابع:

برچسب ها:

به این مقاله چند ستاره میدهید؟

این مطلب را به دوستان خود پیشنهاد دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بروزترین مقالات

سایکوانکولوژی

سایکوانکولوژی چیست؟

1403-09-17
بستن سوتین در خواب

آیا بستن سوتین در خواب خطرناک است؟

1403-09-15
قهوه؛ مضرترین نوشیدنی برای حنجره و حلق

قهوه؛ مضرترین نوشیدنی برای حنجره و حلق

1403-09-13