سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

تشخیص سرطان تخمدان با سونوگرافی

تشخیص سرطان تخمدان با سونوگرافی
در این نوشته شما می خوانید

قطعا همه‌­ی افراد از اهمیت سونوگرافی به عنوان یک روش تشخیصی سریع و کارآمد مطلع هستند. همانطور که می­دانید، سونوگرافی علاوه بر تشخیص کلی بیماری­‌های داخلی، روش تشخیصی کاربردی و موثری جهت تشخیص بیماری­‌های زنان همچون کیست تخمدان، تنبلی تخمدان و التهابات لگن و.. است. اما سوالی که مطرح است آن است که آیا سونوگرافی قابلیت تشخیص سرطان تخمدان را دارد یا خیر. به این جهت در این مقاله بای بای سرطان قصد داریم به طور اختصاصی تشخیص سرطان تخمدان با سونوگرافی را مورد بررسی قرار دهیم.

سرطان تخمدان چگونه تشخیص داده می­‌شود؟

زمانی که پزشک متخصص به وجود سرطان تخمدان مشکوک می­‌شود، از تست‌­های تصویربرداری تشخیصی برای اطمینان از وجود و یا عدم‌ وجود بیماری در فرد استفاده می­‌شود که در ادامه به چند نمونه از این تست­‌ها اشاره می‌­کنیم:

1. سونوگرافی:

در سونوگرافی از امواج صوتی برای تشکیل تصاویری از فضای داخلی بدن استفاده می­‌شود. در حین پروسه، وسیله‌­ای به نام ترنسدیوسر بر روی شکم فرد قرار داده می­‌شود که امواج صوتی را به داخل رحم و تخمدان‌­ها می‌­فرستد، بازتاب این امواج پس از برخورد به ارگان مورد نظر توسط ترنسدیوسر جمع‌­آوری شده و توسط کامپیوتری مخصوص تبدیل به تصاویری بر روی مانیتور می­‌شود.

معمولا سونوگرافی برای سرطان تخمدان و در مرحله اول تشخیص مشکلات رحمی و تخمدانی استفاده می­‌شود.

2. سی تی اسکن:

سی تی اسکن برای تشکیل تصاویری از ارگان­‌های داخل بدن از اشعه X کمک می‌­گیرد. این تست این امکان را به متخصصین می­‌دهد تا مشخص کنند که سرطان تخمدان به قسمت­‌های دیگر بدن پخش شده است یا خیر.

سی تی اسکن همچنین می­تواند تومورهای کوچک و بزرگی که بر روی تخمدان و یا ارگان­‌های اطراف آن ایجاد می­‌شود را مشخص کند.

۳. ام آر آی:

در این متود از آهن رباهایی بسیار قوی که امواج الکترومغناطیس تولید می‌­کنند، استفاده ‌می‌­شود تا تصاویری از رحم و تخمدان­‌ها تشکیل دهد.

امکان دارد در ام آر آی از مایع حاجب نیز استفاده ­شود که این مایع قبل از آغاز پروسه به صورت وریدی به بدن بیمار تزریق می­‌شود تا تصاویر با جزئیات بیشتری از بخش‌­های موردنظر حاصل شود؛ البته این تست در تشخیص سرطان­‌ تخمدان و سرطان رحم کاربرد زیادی نخواهد داشت.

سونوگرافی برای سرطان تخمدان

بهترین تصویربرداری برای تشخیص سرطان تخمدان

مطالعات زیادی پیرامون پیدا‌ کردن تست­‌های مناسب برای تشخیص سرطان تخمدان انجام شده است اما تاکنون دست‌آوردی مفیدی حاصل نشده است.

با این حال بهترین تست­‌هایی که می­توان برای بررسی لگن و تشخیص سرطان تخمدان از آن­ها استفاده کرد، به شرح زیر است:

تست تصویر برداری TVUS:

روش تصویربرداری تشخیصی است که از امواج فراصوت برای بررسی رحم، لوله­های فالوپ و تخمدان استفاده می­کنند. این امواج فراصوت به واسطه ابزاری خاص ایجاد ‌می­شوند که پزشک متخصص با قرار دادن آن در واژن شخص، پروسه تصویربرداری را آغاز می­کند.

این تست در تشخیص توده­ها و تومورهایی که ممکن است بر روی تخمدان و یا اطراف آن قرار داشته باشد، کمک کننده خواهد بود اما نمی­تواند سرطانی و یا غیرسرطانی بودن این توده­ها را مشخص کند.

آزمایش خون CA-125­:

با گرفتن آزمایش خون ‌و بررسی پروتئینی به نام CA-125 که مقدار آن در زنانی که مبتلا به سرطان تخمدان هستند بالا می‌­باشد، می­توان سرطان تخمدان را تشخیص داد.

این تست همچنین می­تواند در نشان دادن تاثیر روند درمان نیز موثر باشد؛ چرا که پایین آمدن سطح این پروتئین نشان از موثر بودن روند درمان سرطان تخمدان است.

یکی از نقص‌­هایی که به این روش تشخیصی وارد است، آن است که مشکلات دیگری نظیر بیماری­‌های اندومتریوز و یا التهابات لگنی نیز می­توانند موجب بالا رفتن سطح این پروتئین در خون شوند.

از دیگر نقایص این روش آن است که ممکن است در بعضی افراد سطح پروتئین CA-125 در صورت مبتلا بودن به سرطان تخمدان بالا نرود.

ابداع روش‌­های بهتر برای تشیخص سرطان تخمدان در دستور کار قرار دارد اما تا به اکنون نتیجه‌­ی مطلوبی حاصل نشده است.

هیچکدام از رو‌ش‌­های تشخیص سرطان تخمدان بدون خطا و قطعی نیستند اما با این حال با پیشرفت تکنولوژی و روش‌های تشخیصی، میزان مرگ و میر به واسطه تشخیص به موقع ابتلا به سرطان تخمدان، روند کاهشی داشته است.

سرطان تخمدان در سونوگرافی

آیا سونوگرافی می­تواند سرطان تخمدان را تشخیص دهد؟

درست است که سونوگرافی می­تواند تومورها و توده­‌های موجود را تشخیص دهد اما همیشه سرطان تخمدان در سونوگرافی قابل شناسایی نخواهد بود، با این حال این متود تصویربرداری ابزاری مفید برای کمک به تشخیص این سرطان می‌­باشد.

متخصصین برای تشخیص سرطان تخمدان با سونوگرافی از دو نوع اصلی سونوگرافی بهره می­‌گیرند؛ نوع خارجی و نوع داخلی که در ادامه بیشتر به آن­ها می‌­پردازیم.

سونوگرافی خارجی:

برای انجام این نوع از سونوگرافی، بیمار نباید تا چند ساعت قبل از آغاز پروسه چیزی بخورد و همچنین بهتر است که مثانه خالی باشد تا دید بهتری از فضای داخل لگن در اختیار پزشک قرار گیرد.

در ابتدای سونوگرافی، متخصص از ژلی بر روی نقطه مورد نظر استفاده می­‌کند تا امواج فراصوت راحت‌­تر از روی پوست عبور کنند.

سپس با استفاده از دستگاهی مخصوص و حرکت دادن این دستگاه بر روی پوست، تصاویری از تخمدان و رحم بر روی مانیتور ایجاد می­‌شود.

این نوع از سونوگرافی برای سرطان تخمدان و امر تشخیص آن، کمتر مورد استفاده قرار می­‌گیرد.

سونوگرافی داخلی:

مراحل کلی انجام سونوگرافی به طور تقریبی یکسان است اما در این نوع، به جای حرکت دادن دستگاه مخصوص بر روی پوست، پروب دستگاه را از طریق واژن وارد بدن بیمار می­‌کنند‌.

سونوگرافی داخلی تصاویری با جزئیات و کیفیت بهتری نسبت به سونوگرافی خارجی در اختیار متخصصین قرار می­‌دهد تا از این طریق متخصصین بتوانند وجود سرطان تخمدان در سونوگرافی را تحت بررسی قرار دهند. به طوری که مشاهده نشانه‌­های سرطان تخمدان در سونوگرافی داخلی برای پزشک ملموس‌­تر خواهد بود.

در این متود علاوه بر نشان دادن توده­‌هایی با اندازه و ساختارهای مختلف، می­توان سایر مشکلاتی که ممکن است برای تخمدان و رحم رخ دهد را نیز مشاهده کرد.

این نوع از سونوگرافی نقش موثری در تشخیص سرطان­‌های تخمدان و رحم دارد و به این واسطه توانسته است که جان بسیاری از بیماران را نجات دهد اما با این وجود سونوگرافی نمی‌­تواند نوع سرطان و یا حتی وجود سرطان ‌را به طور کامل تایید کند.

با توجه به کاربردی­‌تر بودن سونوگرافی داخلی و یا TVUS، استفاده از آن بسیار رایج‌­تر است. از این متود می­توان برای تشخیص علائم و نشانه­‌هایی که ممکن است سرطان­­‌های تخمدان از خود بروز بدهند، استفاده کرد.

تشخیص سرطان تخمدان

سرطان تخمدان چه ویژگی‌­هایی را در سونوگرافی نشان می­‌دهد؟

تومورهای تخمدان­‌ها با توجه به محتویات داخلی خود به اشکال متفاوتی در سونوگرافی دیده می­‌شوند؛ برای مثال اگر تومورها متراکم باشند و به واسطه تقسیمات سلولی غیرقابل توقف سلول­‌های تخمدان ایجاد شده باشند، به صورت تیره و متراکم دیده می­‌شوند.

در صورتی که اگر در تومور و یا توده مورد نظر پر از مایع باشد، ممکن است شکل ظاهری آن در سونوگرافی متفاوت دیده شود.

یکی دیگر از دلایل مهم استفاده از این متود، بررسی تفاوت‌­هایی است که بین تخمدان سالم و تخمدان سرطانی وجود دارد.

شاید نتوان تشخیص سرطان با سونوگرافی را میسر ساخت و تنها با استفاده از سونوگرافی داخلی سرطان­‌های تخمدان را  به صورت مستقیم تشخیص داد اما می­توان با کمک آن موارد غیرطبیعی که در تخمدان وجود دارد را مشخص کرد؛ به عنوان مثال تورم‌­ها، عفونت‌­ها و یا تغییرات ظاهری که ممکن است به واسطه ابتلا به سرطان تخمدان ایجاد شوند را میتوان در سونوگرافی داخلی مورد ارزیابی و بررسی قرار داد.

قوانین سونوگرافی برای تشخیص سرطان تخمدان

انجام داخلی سونوگرافی برای سرطان تخمدان یا  TVUS نیازمند آمادگی خاصی نیست چرا که این پروسه سریع، ایمن و بدون عوارض جانبی است اما با وجود کم ریسک بودن این متود، فرد نیازمند کمک و همراهی شخصی برای انجام کارهای خود خواهد داشت.

برای آمادگی و بهتر انجام شدن پروسه، میتوان مواردی را رعایت کرد که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم:

  1. پوشیدن لباس‌هایی که به آسانی بتوان آنها را خارج کرد، چرا که برای انجام‌ پروسه بیمار باید شلوار و لباس زیر خود را در بیاورد و گان مخصوص سونوگرافی بپوشد.
  2. در صورتی که بیمار‌در دوران پریودی خود می‌باشد، قبل از انجام پروسه بهتر است پد و یا تامپون مورد استفاده را خارج کند.
  3. با توجه به صحبت‌ها و دستورات پزشک، ممکن است نیاز باشد تا برای بهتر دیده شدن ارگان‌های داخلی، مثانه شما پر و یا به صورت تقریبی پر باشد که این مسئله با توجه به ارگان مورد بررسی میتواند متفاوت باشد. 
  4. برای انجام این نوع از سونوگرافی، موهای زائد در ناحیه تناسلی نباید به میزانی باشد که انجام پروسه را برای متخصص دشوار کند بنابراین قبل از انجام این پروسه، بهتر است این دسته از مسائل بهداشتی رعایت شود.
  5. این پروسه دردناک نیست اما برای کسانی که آستانه تحمل درد آنها پایین است و تحمل فشارهای فیزیکی در ناحیه تناسلی را ندارند، استفاده از داروهای مسکن مانعی ندارد تا درد ناچیزی که ممکن است در طول انجام‌ پروسه برای بیمار ایجاد شود، به حداقل ممکن برسد.
سرطان تخمدان در سونوگرافی

نتایج سونوگرافی برای سرطان تخمدان

نتیجه تشخیص سرطان تخمدان با سونوگرافی، توسط پزشک متخصص همان روز و پس از اتمام پروسه سونوگرافی در اختیار بیمار قرار خواهد گرفت و یا در صورت وجود ‌مشکلی که نیازمند بررسی بیشتری است، تصاویری اختصاصی برای سونولوژیست فرستاده می‌شود.

در ادامه سونولوژیست با اطلاعاتی که نسبت به بیمار دارد و بررسی تصاویر، تشخیص نهایی خود را در اختیار بیمار قرار می‌دهد تا در صورت وجود مشکل و یا شک به وجود سرطان تخمدان در سونوگرافی، اقدامات لازم درمانی انجام شود. 

نتیجه سونوگرافی یا ممکن است حاوی اطلاعات کافی برای تشخیص قطعی بیماری باشد و یا ممکن است برای قطعیت از وجود و یا عدم‌ وجود ‌بیماری، تست‌های بیشتری نیز به همراه آن، توصیه شود.

شاید کلیشه‌ای باشد اما بدانید سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

هدف ما در سایت بای بای سرطان این است که شما بتوانید امیدتان را تا زمان بهبودی از بیماری زنده نگه دارید.

منابع:

برچسب ها:

به این مقاله چند ستاره میدهید؟

این مطلب را به دوستان خود پیشنهاد دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بروزترین مقالات

بهترین داروخانه خرید داروی شیمی درمانی در کاشان

بهترین داروخانه خرید داروی شیمی درمانی در کاشان 💉 از نگاه مردم [سال 1403]

1403-02-26
بهترین کلینیک درد در تهران

بهترین کلینیک درد در تهران 😫 از نگاه مردم 【آپدیت سال1403】

1402-08-25
روش درمان سرطان

7 روش درمان سرطان : کشف امید جدید برای بیماران

1401-11-09