مثلا در شرایطی که بیمار در مراحل پیشرفتهی سرطان قرار دارد و درمانهای انجام شده تاثیری بر بهبود او نداشتهاند، از درمان تسکینی کمک گرفته میشود تا مریض درد ناشی از سرطان را متحمل نشود. طب سنتی و استفاده از داروهای گیاهی را نیز میتوان از انواع درمان تسکینی دانست که در این مقاله بای بای سرطان، موضوع درمان سنتی مورد بحث ما خواهد بود.
پس از تشخیص سرطان، مهمترین موضوع با توجه این که سرطان در چه مرحلهای قرار دارد، انتخاب روش درمانی صحیح است اما لازم است بدانید که درمان سرطان، خود انواعی دارد که همگی آنها بهبودی صد در صدی مریض را در پی نخواهند داشت.
طب سنتی چیست؟
هزاران سال است که طب سنتی به صورت گسترده در اکثر نقاط جهان مورد استفاده قرار میگیرد و امروزه نیز با توجه به پیشرفت علم و انجام بررسیهای بیشتری بر روی این درمان سنتی، مشخص شده است که طب سنتی علاوه بر درمان بیماریهای مختلف، میتواند در پروسه درمان سرطان نیز به عنوان یک درمان جایگزین یا تسکیندهنده مورد استفاده قرار گیرد.
بسیاری از بیماران در کشورهای آسیایی به خصوص چین، از طب سنتی برای درمان سرطان استفاده میکنند.
یکی از علتهای اصلی استفاده از این متود درمانی، موثر بودن آن در از بین بردن سلولهای سرطانی و همچنین عدم بروز عوارض جانبی ناشی از مصرف آن است.
طبق تحقیقاتی که در استفاده از طب سنتی در سرطان ریه صورت گرفته، مشخص شده است که داروهای به کار گرفته شده در این متود تاثیرات سمی کمتری نسبت به داروهای شیمایی دارند.
استفاده از درمان سنتی باعث افزایش احتمال بقای بیماران میشود که این نتایج نشان از موثر بودن این روش درمانی در بیماران سرطانی دارد.
درمان سرطان با طب سنتی
همانطور که میدانید امروزه از روشهای مختلفی نظیر جراحی ، شیمیدرمانی، رادیوتراپی و ایمونوتراپی برای درمان سرطان استفاده میشود.
در طول دهههای اخیر، درمان سنتی به عنوان درمان حمایتی یا تسکینی نیز به کار گرفته میشود که همین امر موجب افزایش میزان درمان سرطان و طول عمر بیماران شده است.
طب سنتی، باعث تاثیر بیشتر روشهای درمانی دیگر نیز میشود و همچنین میتواند عوارض ناشی از آنها را تا حد زیادی بکاهد.
برای مثال طب سنتی میتواند میزان دردهای عصبی و کمخونی را که شیمیدرمانی در افراد مبتلا به سرطان ایجاد میکند را تا حد چشمگیری کاهش دهد.
داروهای مورد استفاده در طب سنتی
شاید این سوال برایتان پیش بیاید که در طب سنتی از چه داروهایی استفاده میشود و منشاء داروهایی که استفاده میشوند از کجاست؟
در پاسخ باید گفت که این داروها معمولا از گیاهان و ریشه درختان بدست میآیند و هم به صورت خوراکی و هم به صورت موضعی، در درمان بیماریهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند.
علاوه بر داروهایی که در درمان سنتی استفاده میشوند، برخی داروهایی که در آزمایشگاههای تخصصی و داروسازیها ساخته میشوند نیز ریشه گیاهی دارند.
داروهای گیاهی به اشکال متفاوتی ارائه میشوند که شامل گیاهان خشک شده، گیاهان خرد شده، گیاهان پودر شده، کپسول و یا به صورت مایع و عرقیجات میباشد.
همچنین از این محصولات به شیوههای گوناگونی نیز میتوان استفاده کرد:
- از این داروها میتوان به صورت قرص، پودرهای حل شونده و یا خیسانده شده در آب استفاده کرد.
- این داروها را میتوان مانند چای دم کرد و از مزایای آن بهره برد.
- این محصولات را میتوان به صورت ژلهای پوستی، محلولها و کرمها به صورت موضعی استفاده کرد.
- میتوان این داروها را به آب حمام و وان اضافه کرد تا از تاثیرات آن بهره مند شد.
سابقه استفاده از داروهای گیاهی به هزاران سال پیش برمیگردد که در اکثر نقاط جهان به عنوان روش درمان بیماریها مورد استفاده قرار میگرفت اما امروز با توجه به پیشرفت علم و ساخت انواع داروهای شیمیایی، استفاده از این داروها به طرز چشمگیری کاهش پیدا کرده است.
با این حال در بعضی از نقاط جهان همچنان از طب سنتی به عنوان موثرترین روش درمانی یاد میشود.
عوارض ناشی از داروهای طب سنتی
این امر درست است که عوارض جانبی داروهای گیاهی بسیار کمتر از داروهای شیمایی و ساخته شده در آزمایشگاهها است اما با این حال باز هم میتوانند باعث بروز عارضههایی شوند بنابراین بهتر است که درست و به جا مصرف شوند.
داروهای گیاهی میتوانند با داروهای دیگر تداخل ایجاد کنند و یا اثرات بسیار قوی داشته باشند؛ بنابراین نباید بدون تجویز پزشک و سر خود از درمان سنتی استفاده کرد و بهتر است که برای استفاده صحیح از این داروها به پزشک متخصص طب سنتی مراجعه کنید.
برای استفاده از این محصولات دانستن و رعایت نکات زیر میتواند مفید باشد:
- بهتر است با مطالعه و انجام تحقیقات وسیع از تاثیرات و عارضههای داروهای گیاهی که استفاده میکنید، مطلع شوید تا در صورت بروز هر علائمی علت بروز و منشاء آن را بدانید.
- اگر از داروهای گیاهی استفاده میکنید، منطقی است که این داروها طبق دستورالعمل نوشته شده روی آن و دوز تجویز شده توسط پزشک مصرف شوند.
- به هیچ عنوان نباید دوز دارو را به صورت دلخواه تغییر دهید.
- در صورتی قصد شروع درمان با داروهای طب سنتی را دارید، حتما به یک متخصص طب سنتی و یا فرد آگاه مراجعه کنید.
- عوارض جانبی را جدی بگیرید و در صورت بروز علائمی همچون تهوع، سرگیجه، سردرد و یا دردهای شکمی، دوز داروها را کاهش دهید و یا مصرف دارو را به طول کل قطع کنید.
- قبل از مصرف داروهای گیاهی حتما از سوابق حساسیت خود با پزشک صحبت کنید؛ چرا که در صورت بروز حساسیتهای شدید ممکن است مشکلات تنفسی برای بیمار رخ دهد که نیازمند مداخلات اورژانسی خواهد بود.
چه کسانی نباید از طب سنتی استفاده کنند؟
برای مصرف هر دارویی، شرایط و قواعد خاصی لازم است و هر شخصی نمیتواند هر دارویی را که بخواهد سر خود مصرف کند؛ چرا که بعضی داروها، با شرایط سنی و یا شرایط فیزیکی شخص تطابق ندارند.
در ادامه چند مورد از کسانی که برای مصرف داروهای گیاهی باید دقت و حساسیت بیشتری به خرج دهند را نام بردهایم.
- اشخاصی که از داروهای دیگری مثل داروهای هورمونی به صورت همزمان با داروهای گیاهی استفاده میکنند.
- کسانی که مشکلات جدی سلامتی دارند و از بیماریهای مزمن کبدی و کلیوی رنج میبرند.
- کسانی که در شرف انجام عمل جراحی هستند باید در مصرف داروهای درمان سنتی دقت بیشتری داشته باشند.
- زنان باردار و مادران شیرده، به دلیل تاثیرات منفی که داروها ممکن است بر جنین بگذارند در این لیست قرار میگیرند.
- افراد مسن به علت ضعیفتر بودن سیستم ایمنی و طولانیتر بودن دوران ریکاوری بعد از بیماری، باید در استفاده از این داروها مراقبتهای لازم را داشته باشند.
- داروهای گیاهی نیز همانند سایر داروهای دیگر، باید از دسترس کودکان دور باشد.
درمان سرطان سینه با طب سنتی
سرطان سینه، یکی از بزرگترین تهدید کنندههای سلامتی زنان در سراسر جهان است. این سرطان، شاخصه وخامت بالایی دارد و به راحتی بروز پیدا کرده و در بدن پخش میشود همچنین به دلیل پیش آگهی ضعیفی که وجود دارد، بروز این سرطان روز به روز درحال افزایش است.
درمان سنتی، کاربردهای بالینی موثر و ثابت شدهای در درمان سرطان سینه داشته است. این متود درمانی معتقد است که یکی از مهمترین علل بروز سرطان سینه، سندرم استاز خون است.
مطالعات نشان داده است که استفاده از طب سنتی به همراه شیمی درمانی، میتواند سرطان سینه را با کاهش بیماریهایی که در لنف بافت سینه رشد میکنند، درمان کند.
سرطان سینه یکی از ۹۵ نوع بیماری است که به وسیله طب سنتی میتوان آن را درمان کرد. نتایج مطالعات حاکی از آن است که داروهای گیاهی دارای عوامل ضد تومور و ضد سرطان هستند.
همچنین به علت عوارض و مقاومت کمتر این داروها نسبت به داروهای هورمونی، استفاده از این محصولات بسیار رایجتر است.
تاریخچه گیاهان دارویی در درمان سنتی
از گیاهان دارویی بسیار قبل تر از نوشته شدن تاریخ، مورد استفاده قرار میگرفت. چینیهای قدیم و مصریان باستان، پس از ابداع کاغد و نوشتن توضیحات و وجود دستور العملهای پزشکی که در آن از گیاهان دارویی استفاده میشد، نشان از آن است که ۳۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح نیز از این روش درمانی توسط طبیبان استفاده میشده است.
علاوه بر آن، آفریقاییها و آمریکاییها نیز برای درمان بیماریهای خود از گیاهان دارویی و درمان طب سنتی استفاده میکردند. مطالعات نشان میدهد که مردم مناطق مختلف دنیا از گیاهان یکسان برای درمانهای یکسان استفاده میکردند.
در آغاز قرن ۱۹ زمانی که آنالیزهای شیمیایی رونق گرفت، گیاهان و کاربردهای درمانی آنها تحت ارزیابی دقیقتری قرار گرفت و پس از آن با گذشت زمان، از گیاهان به عنوان منبعی برای ساخت داروهای شیمیایی استفاده شد.
با پیشرفت روز افزون علم و تکونولوژی، استفاده از داروهای شیمیایی جای داروهای گیاهی را گرفت و رفته رفته جایگزین درمان سنتی شد اما مطالعات اخیر نشان میدهد که همچنان ۸۰ درصد مردم جهان از گیاهان دارویی و طب سنتی برای درمانهای اولیه بیماری استفاده میکنند.
حتی در کشور خودمان نیز انتخاب اولیه بسیاری از مردم در مواجهه با طیف گستردهای از بیماریها، استفاده از انواع دمنوشها، طب سنتی و گیاهان دارویی خواهد بود.
شاید کلیشهای باشد اما بدانید سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیهی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.
هدف ما در سایت بای بای سرطان این است که شما بتوانید امیدتان را تا زمان بهبودی از بیماری زنده نگه دارید.
منابع: