سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

سرطان کلیه چیست؟ آشنایی با علائم سرطان کلیه

سرطان کلیه
در این نوشته شما می خوانید

در این مقاله بای بای سرطان، قصد داریم تمام نکات مربوط به سرطان کلیه، از علائم سرطان کلیه تا تشخیص سرطان کلیه را بررسی کنیم. پس اگر می­ خواهید همه­ ی اطلاعات مهم در خصوص درمان سرطان کلیه را بدانید، این مقاله برای شماست.

کلیه، یک جفت اندامی لوبیایی شکل است که هر یک از جفت ­های آن، به اندازه­ ی یک مشت می­ باشند و در دو طرف ستون­ مهره و زیر دنده ­ها قرار گرفته ­اند. کلیه­ های سالم، تقریبا خونی ‌به اندازه نصف فنجان در دقیقه تصفیه می­ کنند و مواد زائد و آب اضافی آن را جهت تشکیل ادرار، خارج می ­کنند. کلیه نیز همانند سایر ارگان­ ها ممکن است سرطانی شود.

سرطان کلیه چیست؟

همانطور که پیش ­تر گفتیم، کلیه ­ها نقش مهمی در تشکیل ادرار دارند. همچنین در متعادل کردن سطح ‌الکترولیت ­های بدن و PH خود نیز موثر هستند.

از طرفی کلیه­ ها، با ترشح هورمان­ هایی در تنظیم فشار خون، ساخت و تولید گلبول­ های قرمز و حفظ استحکام و سلامت استخوان ­ها به بدن کمک می ­کنند.

با جهش در DNA سلول­ های کلیه و رشد و تکثیر سریع آن­ها، کلیه سرطانی می ­شود. سرطان کلیه، معمولا در افراد ۶۰ تا ۷۰ سال بروز پیدا‌ می کند و احتمال بروز آن در ‌افراد زیر ۵۰ سال بسیار کم است.

در اکثر مواقع اگر این نوع سرطان، در مراحل اولیه تشخیص داده شود، قابل درمان است اما‌ اگر سرطان به ارگان­ های دیگر متاستاز کند، درمان بسیار دشوار خواهد بود.

سرطان کلیه

علائم سرطان کلیه

در بسیاری از کیس­ ها، هیچ علائم مشخصی برای این بیماری در ‌مراحل ‌اولیه ‌وجود ندارد، اما با پیشرفت سرطان و انجام‌ تست­ های بیشتر،‌ علائم سرطان کلیه مشخص می­ شوند.

علائم سرطان کلیه بسیار شبیه به شرایطی است که فرد عفونت مجاری ادراری دارد و یا از سنگ‌ کلیه رنج‌ می ­برد.

علائم سرطان کلیه شامل:
  • خون در ادرار، که ممکن است فرد احساس کند رنگ ‌ادرارش تیره ­تر از حد معمول است و یا به قرمزی می ­زند.
  • احساس درد در زیر ‌دنده ­ها و قسمت پایینی کمر
  • توده و تورم در پهلو ها (توده ­های کلیوی کوچک هستند و با معاینه فیزیکی حس نمی ­شوند)
  • خستگی مفرط
  • کاهش اشتها و کاهش وزن
  • فشار خون بالا(هایپرتنشن)
  • دمای بالای بدن
  • تعریق در خواب
  • تورم عروق در بیضه آقایان
  • غدد متورم در گردن
  • درد استخوان
  • سرفه­ های خونی

برخی از این علائم ‌زمانی بروز می ­کنند که سرطان پیشرفت کرده باشد و به باقی ارگان­ ها مثل ریه و استخوان­ ها، متاستاز کرده باشد.

علائم سرطان کلیه

علائم سرطان کلیه در آزمایش ادرار

در آزمایش ادرار، متخصصین وجود خون، باکتری­ ها و سلول­ های سرطانی را مورد بررسی قرار می­ دهند. آزمایش ادرار، ممکن است شک به وجود این سرطان را تایید کند اما تست تشخیصی قابل اطمینانی نخواهد بود.

گاهی اوقات در ادرار، پروتئین­ هایی مشاهده می­ شوند که در ساختار سلول­ های سرطانی نقش دارند و وجودشان در ادرار طبیعی نیست. این پروتئین ­ها، می ­توانند نشانه ­ای مبنی بر وجود سرطان و یا سیستم ادراری باشند.

تشخیص سرطان کلیه با سونوگرافی

پس از مشاهده­ ی علائم سرطان کلیه در فرد و شک به ایجاد سرطان، انجام آزمایش­ های بیش­تر ضرورت می­ یابد. تست‌های تشخیصی به ما کمک می­ کنند تا به این اطمینان برسیم که آیا سرطان کلیه وجود دارد یا خیر و اگر وجود دارد میزان وخامت و متاستاز آن تا چه میزان است.

تست ­های تشخیصی می ­توانند متفاوت باشند و در شرایط مختلف هرکدام ‌دقت بیشتری داشته باشند. در ادامه، به چند ‌نمونه از این ‌تست­ های تشخیص سرطان کلیه اشاره می­ کنیم:

اسکن فراصوت یا سونوگرافی(ultrasound scan):

اسکنی که از امواج صوتی فرکانس بالا استفاده می ­کند تا تصاویری از اندام­ های داخلی نمایش دهد.

آزمایش خون (CBC):

آزمایش خون، به طور قطعی نشان دهنده سرطان نیست اما می ­تواند اولین نشانه از سرطان را نشان دهد. اگر سرطان تشخیص‌ داده شده باشد.

از آزمایش خون برای بررسی میزان سلامت عمومی فرد، این که سرطان در کدام قسمت­ هایی از بدن منتشر شده است و آیا فرد آمادگی لازم برای عمل جراحی را دارد یا خیر، کمک می­ گیرند.

در افراد مشکوک به سرطان کلیه، مواردی همچون مثل پلی­سایتمی و آنمی مورد بررسی قرار می­ گیرند. ایجاد تغییرات قابل توجه در این فاکتور­های آزمایش خون، نشان‌دهنده ‌مشکلی جدی در کلیه است.

همچنین پلی­سایتمی (ازدیاد گلبول­های قرمز )، می­ تواند از عوامل نشان دهنده سرطان باشد. چرا‌ که کلیه، هورمونی به نام اریتروپوئیتین، ترشح می­ کند که مغز استخوان را وادار به ساختن گلبول قرمز می ­کند.

سی تی اسکن (CT scan):

عکس ­برداری با استفاده از اشعه X که در این شرایط، مایع حاجب به درون بدن تزریق می ­شود تا عکس­ های واضح­تری از ارگان­ های داخلی به دست آید.

آم آر آی (MRI scan):

 اسکنی که با استفاده از مغناطیس و امواج‌ رادیویی تصاویری را تشکیل می ­دهد.

سیتوسکوپی (cystoscopy):

 در این روش، لوله ­ای وارد مجرای ادرار می­ شود تا مثانه را جهت وجود هرگونه متاستاز، مورد بررسی قرار دهد.

بیوپسی (biopsy):

 پروسه ­ای که با وارد کردن سوزنی در کلیه آغاز شده و با برداشت نمونه­ های لازم ‌از بافت سرطانی و بررسی آن در آزمایشگاه­ ها به صورت تخصصی، پایان می ­یابد.

پت اسکن (PET scan):

 روش عکس­برداری با جزئیات از داخل بدن است که این امکان را به متخصصین می ­دهد تا بررسی کنند که آیا سرطان به ارگان­ های دیگر‌ منتشر شده است یا خیر.

تشخیص سرطان کلیه

درمان سرطان کلیه

پس از تشخیص سرطان کلیه، نوبت به درمان آن می­ رسد. استفاده از روش ­های درمانی، به چندین عامل بستگی دارد؛ از جمله نوع سلولی که درگیر سرطان شده است، میزان وخامت سرطان کلیه، عوارض جانبی احتمالی، ترجیح بیمار و سلامت عمومی وی.

در ادامه، به چند روش درمانی مورد استفاده در سرطان کلیه اشاره می­ کنیم:

1- نظارت فعال (Active surveillance)

در این روش، پزشکان بر تومورهای خوش­خیم ‌و تومورهایی که اندازه آن­ها کوچک است، نظارت می­ کنند و با استفاده از داروهای ضعیف، آن­ها را از بین می­ برند.

2- جراحی (Surgery)

عمل‌ جراحی یکی از روش ­های موثر درمانی است که با توجه به ‌میزان وخامت سرطان و یا اندازه تومور ایجاد‌شده، نوع آن متفاوت خواهد بود.

موارد زیر انواعی از اعمال جراحی پرکاربرد در این سرطان هستند:

  • نفروکتومی رادیکال (Radical nephrectomy) در این نوع جراحی، کل کلیه و بافت ­های سالم اطراف آن به علت بدخیم‌ بودن تومور برداشته می ­شوند.
  • نفروکتومی جزئی (Partial nephrectomy) روشی است که در آن، تومور از کلیه خارج می­ شود. در این روش، سعی بر این است که اختلالی در عملکرد کلیه ایجاد‌ نشود و همچنین ریسک وخیم شدن و یا بازگشت سرطان بعد از جراحی، بسیار پایین بیاید.
  • لاپاراسکوپی و جراحی روباتیک (Laparoscopic and robotic surgery) نوعی از جراحی است که پزشک متخصص، با ایجاد شکاف ­های کوچک در بدن، دستگاه­ های ظریف و باریکی را وارد بدن می­ کند و از طریق سوزاندن و برش تومورها، سلول­ های سرطانی را خارج می­ کند. در این روش، میزان درد بسیار کمتر از سایر روش‌های جراحی دیگر است و مدت ریکاوری بسیار کوتاه­تر خواهد بود.
  • نفروکتونی سیتروداکتیو (Cytoreductive nephrectomy) نوعی از عمل جراحی است که تومور ‌اولیه ­ای که باعث متاستاز شده است، همراه با کلیه از بدن خارج می ­شود.
3- درمان هدفمند (Targeted therapy)

درمانی است که‌ در آن داروها، ژن­ های خاص، بافت­ های سرطانی و پروتئین­ های سلول­ های سرطانی را مورد‌ حمله قرار می­ دهند و از رشد و انتشار سرطان جلوگیری می­ کنند.

4- ایمونوتراپی (Immunotherapy)

در ایمونوتراپی، از داروهایی استفاده می شود‌ که ‌تقویت کننده ‌و محرک سیستم ‌ایمنی بدن است، تا سلول های سرطانی را شناسایی و نابود کنند.

۵- شیمی درمانی (Chemotherapy)

درمانی ‌است که با استفاده از داروهای قوی از رشد، پخش شدن و درگیر کردن بافت های دیگر توسط سلول های سرطانی جلوگیری ‌می کند و با تخریب آنها، به بهبود و درمان فرد کمک می کند.

در شیمی‌درمانی، ‌از دو روش خوراکی و تزریقی جهت تجویز دارو استفاده می شود که تاثیرات داروهای تزریقی بسیار بیشتر خواهد بود.

۶- رادیوتراپی (Radiation therapy)

در رادیوتراپی، از ذرات پرانرژی مثل پروتون، اشعه X و دیگر ذرات استفاده ‌می شود. این روش، برای درمان سرطان کلیه به همراه درمان های دیگر، به صورت ترکیبی، موثرتر خواهد بود.

رادیوتراپی، ‌زمانی استفاده می شود که سرطان در بدن پخش شده باشد و درمان های موضعی و محدود دیگر پاسخگو نباشند.

متاستاز سرطان کلیه

معمولا سرطان ها اگر درمان نشوند، می توانند به سایر بخش های بدن از طریق خون، لنف و یا باز شدن تومورها و کیست ها، منتشر شوند.

اگر سرطان، از ارگانی که درگیر ‌شده است به ارگان‌های دیگر پخش شود و قسمت های دیگر‌ را نیز‌ درگیر ‌کند، به آن متاستاز می گویند.

متاستاز در ‌سرطان کلیه نیز اتفاق می افتد و بیشتر ریه ها را درگیر ‌می کند، اما‌ قادر است گره های ‌لنفاوی، استخوان‌ها، کبد، مغز، پوست و ارگان های دیگر ‌بدن ‌را نیز‌ درگیر کند.

این یک بیماری سیستماتیک است و نیازمند‌ درمان ‌سیستماتیک مانند ایمونوتراپی و درمان هدفمند خواهد بود. به طوری که درمان های موضعی دیگر پاسخگو نیاز بیمار نخواهند بود.

روش های درمانی ترکیبی، رادیوتراپی و شیمی درمانی نیز‌ می تواند‌ در‌ درمان سرطانه ایی که به سایر بخش های بدن متاستاز کرده اند‌، موثر عمل کند.

طول عمر بیماران سرطان کلیه

هیچکس نمی‌تواند مدت دقیق و طول عمر شخص را مشخص کند. با این حال، طول عمر بیماران مبتلا به سرطان کلیه، به چندین فاکتور بستگی دارد.

یکی از فاکتورهای اصلی بقای این افراد، این است که سرطان آنها در چه‌ مرحله‌ای قرار دارد:
با توجه به سطح‌ بندی، 85 درصد از اشخاصی که در سطح ۱ قرار داشتند، ۵ سال یا بیش از ۵ سال بعد از تشخیص‌ بیماری، زندگی‌ کرده‌اند.
در سطح ۲ و سطح ۳ این ‌میزان به ۷۵ درصد می‌رسد. اما‌ در سطح ۴ تنها ۱۰ درصد این شانس ‌را دارند ‌که ۵ سال یا بیشتر زندگی کنند.
اما به طور کلی، ۸۰‌ درصد اشخاصی که به سرطان کلیه مبتلا شده‌اند، ۱ سال یا بیش از ۱ سال ‌زندگی‌ کرده‌اند.
۶۵ درصد بیماران، ۵ سال یا بیش از آن، ‌زندگی کرده‌اند و ۵۰ درصد از مبتلایان به سرطان کلیه، ۱۰ سال یا بیش از آن زندگی‌ کرده‌اند.

کلام آخر

در این مقاله، درباره تمام نکات مربوط به سرطان کلیه، علائم سرطان کلیه، تشخیص و درمان آن به ساده ترین و خلاصه‌ترین نحو ممکن، صحبت کردیم. امیدواریم اطلاعات مورد نیازتان را کسب کرده باشید.

شاید کلیشه‌ای باشد اما بدانید سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

هدف ما در سایت بای بای سرطان این است که شما بتوانید امیدتان را تا زمان بهبودی از بیماری زنده نگه دارید.

برچسب ها:

به این مقاله چند ستاره میدهید؟

این مطلب را به دوستان خود پیشنهاد دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بروزترین مقالات

بهترین کلینیک درد در تهران

بهترین کلینیک درد در تهران 😫 از نگاه مردم 【آپدیت سال1403】

1402-08-25
روش درمان سرطان

7 روش درمان سرطان : کشف امید جدید برای بیماران

1401-11-09
تفاوت شیمی درمانی سرپایی با بستری

تفاوت شیمی درمانی سرپایی با بستری چیست

1403-02-20