سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

داروهای شیمی درمانی و انواع روش‌های دارو درمانی

داروهای شیمی درمانی
در این نوشته شما می خوانید

استفاده از روش­‌های درمان دارویی همیشه یکی از اولین انتخاب­‌ها در درمان انواع سرطان‌­ها بوده و هست. البته که دارو درمانی به تنهایی برای درمان سرطان کافی نیست و باید همراه با درمان­‌های دیگر سرطان برای افراد مبتلا به کار گرفته شود.

در ادامه­‌ی این مقاله بای بای سرطان، داروهای شیمی­ درمانی و نحوه درمان مبتلایان با این داروها را مورد بحث و بررسی قرار می‌­دهیم.

دارو درمانی چیست؟

یکی از متودهای درمان سرطان است که در آن از داروهایی استفاده می‌­شود که فقط و فقط سلول­‌های سرطانی را مورد هدف قرار می­‌دهد و برای سلول­‌های سالم بدن اختلالی ایجاد‌ نمی‌­کند؛ به عبارتی دیگر این داروها به صورت هدفمند تاثیر خود را اعمال می­‌کنند.

سرطان‌­ها معمولا به واسطه جهش­‌هایی که در ژن­‌ها و DNA سلول­‌ها رخ می­‌دهد، ایجاد می‌­شوند و در ادامه باعث می‌شوند سلول­‌ها دیگر به شکل صحیح خود عمل نکنند و عملکرد آن­ها دست‌خوش تغییراتی خواهد شد.

تحقیقات صورت گرفته همچنین نشان می­‌دهد که سرطان‌­ها تحت تاثیر عوامل محیطی نیز می­‌توانند ایجاد شوند. دانستن این موضوع، باعث پیشرفت روز افزون درمان دارویی شده و با شناخت بیشتر سرطان‌­ها و علل ایجاد آن­ها، می‌توان داروهای بهتر و کاربردی­‌تری برای متوقف کردن و درمان آن­ها درست کرد.

با وجود ‌این که داروهای شیمی ­درمانی، یکی از روش‌­های مهم و پایه در درمان سرطان است اما با این حال تعداد کمی از سرطان­ها به صورت تک درمانی توسط این روش درمان می­‌شوند و در سایر بیماری­‌ها از این روش به همراه روش­‌های دیگر درمان سرطان، به صورت ترکیبی و حمایتی، استفاده می­‌شوند.

درمان دارویی

سلول­‌های هدف دارو درمانی

درمان دارویی به این منظور ایجاد شده است تا محلی خاص و یا زیر ساخت خاصی از بافت‌­های سرطانی را مورد حمله قرار دهد و یا با شناسایی و متوقف کردن پیام­‌هایی که در این سلول­‌ها به منظور رشد و تکثیر فرستاده می‌­شوند را مسدود کنند.

برخی از مواردی که سلول‌­های سرطانی را مورد هدف و حمله داروهای شیمی درمانی قرار می­‌دهند، شامل:

  • وجود تعداد زیادی پروتئین بر روی سطح سلول‌های سرطانی
  • پروتئینی که در سطح سلول قرار دارد اما طبیعی و نرمال نیست.
  • پروتئینی که به شیوه‌­های مختلف مورد جهش قرار گرفته است و در سطح سلول قرار دارد.
  • تغییرات در ساختار DNA که در سلول­‌های طبیعی دیده نمی­‌شود.

انواع روش‌های دارو درمانی

درمان دارویی به روش‌­های زیر می‌­تواند اثر خود را اعمال کرده و منجر به درمان سرطان شود:

  • مسدود کردن یا قطع کردن پیام­‌های شیمیایی که به سلو­ل‌های سرطانی این دستور را می­‌دهند که رشد کنند و تقسیم شوند.
  • ایجاد تغییرات در پروتئین سلول­‌های سرطانی که موجب مرگ این سلول­‌ها می‌­شود.
  • توقف و مسدود کردن عروق خونی تغذیه کننده بافت سرطانی و تومورها
  • تحریک و تقویت سیستم ایمنی برای از بین بردن و کشتن سلول­‌های سرطانی
  • حمل سموم خاص برای از بین بردن سلول­‌های سرطانی (در این روش سلول‌های سالم آسیبی نخواهند دید)

البته باید به این نکته توجه کرد که داروهای شیمی درمانی می‌­توانند بیشتر از یک روش را برای از بین بردن سلول­‌های سرطانی به کار گیرند و حتی ممکن است به دلیل تقویت سیستم ایمنی برای مبارزه با سرطان به عنوان درمان به روش ایمونوتراپی ‌نیز در نظر گرفته شوند.

دارو درمانی

دارو درمانی به جای شیمی درمانی

همانطور که می‌­دانید، در شیمی درمانی نیز مانند دارو درمانی از داروهای خاصی استفاده می­‌شود که با سرطان مقابله ­کنند اما سوال اصلی اینجاست که آیا تفاوتی در این متودهای درمانی وجود دارد یا یکسان هستند؟

داروهای مورد استفاده در درمان دارویی مانند سایر داروهایی که با سرطان مقابله می‌­کنند به لحاظ تئوری در دسته داروهای شیمی درمانی قرار می­‌گیرند اما عملکرد داروهای دارو درمانی به شیوه سنتی و استاندارد شیمی‌درمانی نیست، همین امر باعث ایجاد دو ‌تفاوت عمده بین این روش و شیمی درمانی خواهد بود:

  • از آن جایی که در درمان دارویی سلول­‌ها بر اساس عملکردشان مورد حمله قرار می­‌گیرند، آسیبی به سلول­‌های سالم وارد نخواهد شد، درحالی که داروهای شیمی درمانی خاصیت سمیت بر روی همه‌­ی سلول‌­ها را دارد به این معنی که شیمی درمانی می‌­تواند به سلول­‌های سالم بدن نیز در خلال مبارزه و از بین بردن سلول­‌های سرطانی، آسیب وارد کند.
  • در دارو درمانی معمولا داروها با مسدود کردن تقسیمات سلولی از تقسیم سلول­‌های سرطانی جلوگیری می‌­کنند و سلول بیماری­‌زای جدیدی در طی این فرآیند تولید نخواهد شد اما در زمان استفاده از داروهای شیمی درمانی، آن دسته از سلول‌­های سرطانی از بین می‌­روند که از قبل وجود داشته‌­اند.

انواع دارو‌درمانی

انواع مختلفی از درمان دارویی وجود دارد که در آن­ها از داروهای متفاوتی استفاده می­‌شود. این داروها با توجه به عملکردی که دارند، در دسته‌­بندی­‌های مختلفی قرار می‌­گیرند.

دو گروه اصلی از داروهایی که در دارو درمانی مورد استفاده قرار می‌­گیرند و جز روش­‌های موثر دارودرمانی نیز به شمار می‌روند، شامل آنتی بادی‌­های مونوکلونال و مهار کننده‌­های مولکول­‌های کوچک هستند که در ادامه هرکدام از این روش­‌ها یا داروهای مورد استفاده در درمان دارویی را مورد بررسی قرار داده‌­ایم.

آنتی بادی‌­های مونوکلونال:

سیستم ایمنی بدن، پروتئین‌­هایی به نام آنتی بادی می‌­سازند که به مبارزه با عفونت‌­ها کمک می­‌کند.

آنتی بادی­‌های مونوکلونال نیز آنتی بادی­‌های مصنوعی هستند که از روی آنتی بادی­‌های طبیعی بدن ساخته شده‌اند.

این آنتی بادی‌­ها به پروتئین­‌های سطح بافت سلول­‌های سرطانی متصل شده و باعث مهار تقسیمات سلولی و شناسایی هرچه بهتر این سلول‌­ها توسط سیستم ایمنی می‌­شوند.

آنتی بادی­‌های مونوکلونال، هم می‌­توانند جز درمان ایمونوتراپی دسته­‌بندی شوند و هم می‌­توانند به عنوان دارو درمانی محسوب شوند.

البته که این تقسیم‌ بندی ارتباط مستقیمی با نوع آنتی بادی که استفاده می­‌شود خواهد داشت.

مهار کننده‌­های مولکول­‌های کوچک:

این دسته از داروها به قدری کوچک هستند که می­‌توانند وارد سلول­‌های سرطانی شده و باعث انسداد پروتئین‌­های داخل سلول و عدم رشد سلول­‌های سرطانی شوند.

داروهای شیمی درمانی

داروهای شیمی درمانی

در شیمی‌ درمانی نوع داروهای مورد استفاده با توجه به نوع سرطان و میزان وخامت آن متفاوت خواهد بود.

داروهای شیمی درمانی، به شیوه­‌های مختلفی برای بیمار تجویز می‌­شوند به طوری که این داروها به صورت خوراکی، تزریق عضلانی، تزریق زیرپوستی و یا تزریق وریدی برای بیماران قابل استفاده خواهند بود.

در شرایط خاص ممکن است از بیش از یک متود شیمی درمانی برای فرد مبتلا استفاده شود اما در نهایت تفاوتی ندارد که داروها به چه صورتی به بدن بیمار وارد شوند چرا که همه داروها وارد خون فرد شده و در بدن توسط گردش خون ‌پخش می­‌شوند.

در شیمی‌ درمانی از چندین نوع دارو به صورت ترکیبی برای موثرتر شدن درمان استفاده‌ خواهد شد. در ادامه به چند نوع از داروهای اصلی شیمی‌ درمانی که به واسطه ترکیبات شیمیایی و عملکردشان بر روی ‌سلول‌های سرطانی در دسته‌بندی‌های مختلفی قرار می‌گیرند، اشاره می‌کنیم:

۱- عوامل آلکیله کننده:

این دارو از اولین داروهای مورد استفاده در شیمی درمانی است که با از بین بردن ساختار DNA سلول سرطانی، از تقسیم و رشد آن جلوگیری می‌کند.

۲- ضد متابولیت‌ها:

مواد مغذی که سلول‌های سرطانی برای ادامه حیات نیاز دارند، توسط این دسته از داروهای شیمی درمانی محدود می‌شوند و به همین دلیل سلول رفته رفته ضعیف شده و از بین ‌می‌رود.

۳- آلکالوئیدهای گیاهی:

این دسته از داروهای شیمی درمانی، منشا گیاهی دارند و به طور مستقیم بر تقسیم سلولی تاثیر میگذارند و اجازه نمی‌دهند تا سلول‌های سرطانی تقسیم و تکثیر شوند.

۴- آنتی بیوتیک‌های ضدتومور:

این نوع از داروها با اتصال به DNA  سلول‌های سرطانی از سنتز RNA جلوگیری می‌کنند که همین امر باعث توقف تولید پروتئین‌های مورد نیاز سلول جهت حیات می‌شود.

گانودرما و سرطان

قارچ خوراکی و نام آشنا تحت عنوان گانودرما، در کشورهای آسیایی به عنوان تقویت کننده سلامتی و افزایش دهنده طول عمر استفاده می‌شود که البته علاوه بر این موارد، عده‌ای آن را در درمان سرطان نیز موثر دانسته‌اند.  چینیان باستان، از این قارچ پودری درست می‌کردند که در‌ درمان انواع سرطان به عنوان عامل شیمی ‌درمانی مورد استفاده قرار می‌گرفت.

در حقیقت امروزه هم از این قارچ به واسطه خاصیت ضدسرطانی که دارد، در افرادی که سرطان دارند ‌مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این قارچ برای مهار و کنترل سرطان‌های پیشرفته سینه و پروستات که بسیار سریع رشد کرده و در بدن پخش می‌شوند نیز‌ کاربردی خواهد بود.

همچنین این نوع قارچ یک داروی گیاهی ضدتومور است و در صورت استفاده از این قارچ، میزان تهاجمی بودن تومور سرطانی تا حد قابل توجهی کاهش پیدا میکند.

امروزه در آزمایش‌هایی که بر روی گانودرما صورت گرفته است، مشاهده شده است که این نوع از داروی گیاهی فعالیت ضدسرطانی چشمگیری در درون سلول‌های سرطانی دارد.

بنابراین از گانودرما میتوان به عنوان درمان‌های جایگزین سرطان استفاده کرد و همچنین میتوان با استفاده مداوم آن در رژیم غذایی از بروز سرطان‌های پروستات و سینه جلوگیری‌ کرد و یا ریسک بروز آنها را تا حد بسیار زیادی کاهش داد.

امروزه به علت کمیاب بودن و نبودن منابع زیاد از این نوع قارچ، تست‌های بیولوژیکی متعددی بر روی آنها انجام شده است تا بتوان آنها را در محیطی مناسب برای مصارف پزشکی پرورش داد.

البته که استفاده از این ماده‌ی درمانی باید زیر نظر پزشک و هم راستا با سایر درمان‌های انتخابی توسط پزشک، انجام شود و بیماران سرخود حق مصرف گانودرما را در زمان بیماری نخواهند داشت؛ چرا که این قارچ به هیچ عنوان جایگزین داروهای شیمی درمانی و روش‌های درمانی نوین نخواهد بود.

شاید کلیشه‌ای باشد اما بدانید سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

هدف ما در سایت بای بای سرطان این است که شما بتوانید امیدتان را تا زمان بهبودی از بیماری زنده نگه دارید.

منابع:

برچسب ها:

به این مقاله چند ستاره میدهید؟

این مطلب را به دوستان خود پیشنهاد دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بروزترین مقالات

کیست دندان

کیست دندان خطرناک است؟

1403-07-15
سرطان دست

سرطان دست چیست؟

1403-07-16
ژنیکولوژی چیست

ژنیکولوژی چیست: همه چیز درباره سلامت و بیماری‌های زنان

1403-07-15