سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

لارنگوسکوپی برای تشخیص سرطان حنجره و گلو

لارنگوسکوپی
در این نوشته شما می خوانید

با یافتن علائم بالینی به نفع سرطان حنجره و گلو در فرد، پزشک انجام تست­‌های تشخیصی را جهت اطمینان از تشخیص بیماری، در دستور کار قرار می‌­دهد. یکی از این مهم­ترین تست­‌ها، لارنگوسکوپی است که به طور تخصصی و مستقیم قادر است سرطان­‌ها و تومورهای حنجره و گلو را تشخیص داده و تا حدودی به درمان آن­ها بپردازد. در ادامه‌­ی این مقاله بای بای سرطان، لارنگوسکوپی حنجره و کاربرد­های این فرآیند را بیشتر بررسی خواهیم کرد.

لارنگوسکوپی چیست؟

روشی است که این امکان را به پزشک متخصص می‌­دهد تا بتواند حنجره و بافت گلو را واضح و از نزدیک، مشاهده و بررسی کند.

حنجره محل قرارگیری تارهای صوتی است که با عبور هوا از آن­ها، اصوات تولید می­‌شوند؛ بنابراین بسیار مهم است که این بخش را تا جایی که امکان دارد از بروز هرگونه بیماری و مشکل دور نگه ‌داریم.

حنجره در بالای لوله تراشه یا نای قرار دارد، با عبور هوا از حنجره تارهای صوتی شروع به لرزش می‌­کنند ‌که همین امر باعث تولید صدا می‌گردد و فرد از این طریق می‌­تواند صبحت کند.

متخصص گوش و حلق و بینی، پزشکی است که مسئول انجام پروسه لارنگوسکوپی خواهد بود.

در طول پروسه، پزشک متخصص آیینه‌­ای در گلوی بیمار یا ابزاری به نام لارنگوسکوپ در دهان فرد قرار می‌­دهد، البته در شرایطی ممکن است هر دو ابزار‌ باهم و کنار هم استفاده می‌­شوند.

لازم است این پروسه تحت مراقبت‌­های خاص و با حضور تیم پزشکی در مطب پزشک‌ و یا در کیلینیک‌­های تخصصی انجام شود.

لارنگوسکوپی حنجره

انواع لارنگوسکوپی

از لارنگوسکوپی در موقعیت­‌های مختلفی از جمله تشخیص سرطان حنجره و گلو در کسانی که مشکوک به ابتلا به این بیماری هستند، استفاده می­‌شود.

در ادامه به انواع لارنگوسکوپی حنجره اشاره می‌­کنیم:

1- لارنگوسکوپی غیرمستقیم

در آن آیینه‌­ای در گلو می‌گذارند و از چراغی برای روشن کردن داخل گلو استفاده می‌­شود.

این آیینه به دسته‌ای بلند متصل است و در امتداد سقف دهان حرکت می­‌کند و این امکان را به پزشک می‌­دهد تا با مشاهده گلو و نواحی اطراف آن، وجود هرگونه توده­ سرطانی، بافت­‌های غیر طبیعی و هرگونه تورم را مورد ارزیابی قرار دهد.

قبل از انجام این پروسه، پزشک با استفاده از اسپری بی­‌حسی موضعی قسمت انتهایی دهان را بی­‌حس می­‌کند تا رفلکس گگ (عق زدن) بیمار فعال نشود.

2- لارنگوسکوپی مستقیم منعطف

پزشک با استفاده از لوله‌­ای نازک که در قسمت بالایی آن چراغ و لنزی کوچک قرار دارد، تصاویری با جزئیات و دقیق از محل موردنظر دریافت می­‌کند.

در این نوع لارنگوسکوپی، لوله ای باریک و آغشته به ژل بی­‌حسی از طریق بینی به حلق وارد می‌گردد.

این پروسه تقریبا ۱۰ دقیقه طول خواهد کشید و همچنین در طول انجام ‌آن می‌­توان از ابزاری خاص برای نمونه­‌گیری از تومورها و بافت‌­های غیرطبیعی که در گلو مشاهده می‌­شود، استفاده کرد.

در نهایت، نمونه برای تشخیص سرطانی بودن یا نبودن بافت به آزمایشگاه ارسال می‌گردد.

لارنگوسکوپی حنجره
3- لارنگوسکوپی سفت مستقیم

پروسه­‌ای است که باید در اتاق عمل تحت بیهوشی کامل انجام شود.

در این متود پزشک با استفاده از لارنگوسکوپ سفت حلق و نواحی اطراف آن را برای وجود هرگونه تومور و بافت سرطانی مورد بررسی قرار می‌­دهد.

در طی بررسی­‌های گلو، پزشک سایر نقاط مثل دهان و بینی را نیز بررسی می­‌کند؛ چرا که احتمال پخش شدن سرطان حنجره و حلق به سایر نقاط وجود خواهد داشت.

ممکن است در طی فرآیند پزشک نمونه برداری برای میزان وخامت سرطان و این که آیا سرطان متاستاز داشته است یا خیر، انجام دهد.

لارنگوسکوپی و سرطان

لارنگوسکوپی حنجره علاوه بر تشخیص سرطان حنجره و گلو، در تشخیص سایر بیماری­‌ها و مشکلات دیگر نیز نقش دارد. در صورت وجود هرکدام از مشکلات زیر، پزشک انجام لارنگوسکوپی را برای بیمار ضروری می‌­داند. مشکلاتی نظیر:

  • سرفه­‌های مزمن
  • سرفه‌­های خون آلود
  • گرفتگی صدا شبیه به صدای اسب
  • درد گلو
  • مشکلات تنفسی و ریتم نامنظم
  • مشکل بودن و سختی در بلع
  • درد شدید گوش که از قبل وجود داشته است.
  • وجود توده و بافت غیرطبیعی در گلو و حساسیت در لمس

از لارنگوسکوپی علاوه بر مشاهده و بررسی علت بروز علائم بالا، با هدف درمانی و در خارج سازی اجسام خارجی از گلو نیز استفاده می­‌شود.

سایر کاربردهای لارنگوسکوپی

از لارنگوسکوپ، به علاوه بر تست­‌های تشخیصی و اقدامات درمانی در فرآیند اینتوباسیون یا لوله‌­گذاری نیز استفاده می‌شود.

در این شرایط، زمانی که راه هوایی بیمار مسدود است و یا بیمار تنفس خود به خودی ندارد، از این لوله‌­ها استفاده می‌شود تا بیمار از طریق ونتیلاتور تنفس داشته باشد.

برای انجام این فرآیند، از لارنگوسکوپ جهت هدایت لوله به صورت درست و دقیق به سمت نای و حنجره استفاده می‌شود.

لارنگوسکوپی

آمادگی­‌های لازم قبل از انجام لارنگوسکوپی حنجره

قبل از انجام پروسه لارنگوسکوپی، جهت دستیابی به بهترین نتیجه، لازم است اقداماتی انجام شود تا اختلالی در نتیجه نهایی ایجاد نشود.

  • با توجه به نوع داروی بیهوشی و بی­‌حسی که پزشک برای بیمار استفاده می­‌کند و همچنین نوع لارنگوسکوپی که قرار است برای بیمار انجام شود، بهتر است بیمار بین 8 الی 12 ساعت قبل از انجام‌ پروسه، چیزی نخورد و نیاشامد.
  • بهتر است لیستی از داروهایی که بیمار مصرف می‌­کند تهیه شود تا در صورتی که مصرف داروها اختلالی در روند لارنگوسکوپی حنجره ایجاد می­‌کنند، مصرفشان توسط پزشک قطع شود.
  • همچنین بهتر است از داروهای رقیق کننده خون مثل آسپیرین، یک هفته قبل از انجام لارنگوسکوپی با نظر و مشورت با پزشک، استفاده نشود.
  • با توجه به استفاده از داروهای مسکن و بیهوشی در طول پروسه، بهتر است یکی از نزدیکان برای انجام کارهای مورد نیاز بیمار در محل حضور داشته باشد.

لارنگوسکوپی چگونه انجام می‌شود؟

پزشک متخصص، قبل از انجام لارنگوسکوپی حنجره، تست‌های تشخیصی دیگری برای علتیابی بروز علائم برای بیمار تجویز می‌کند؛ تست‌هایی مثل اسکن اشعه X ، سی تی اسکن، معاینات فیزیکی و بلعیدن باریوم.

بعد از بررسی‌های صورت گرفته، برای مشاهده مستقیم حنجره و حلق از لارنگوسکوپی استفاده می‌شود. این متود تشخیصی با توجه به اقدامات تشخیصی-درمانی که صورت می‌گیرد، میتواند بین ۵ الی ۴۵ دقیقه طول بکشد.

دو نوع لارنگوسکوپی حنجره وجود دارد که پزشک متخصص با استفاده از آنها به بررسی حنجره می‌پردازد.

  • در‌ متود غیرمستقیم، بیمار بر روی صندلی با پشتی بلند مینشیند و داروهای مسکن و بیحس کننده به گلو اسپری میشود. پزشک زبان بیمار را با گاز استریل میپوشاند تا راه هوایی او بسته نشود. 

سپس پزشک متخصص با وارد کردن آیینهای به داخل گلو، آن ناحیه را مورد بررسی قرار میدهد. در ادامه پزشک از بیمار‌ میخواهد تا با ایجاد ‌صدا حنجرهها را به حرکت درآورد و اجسام خارجی که ممکن است در آن گیر کرده باشند را خارج میکند.

  • لارنگوسکوپی مستقیم، در بیمارستان و مطب پزشک تحت بیهوشی و یا بی‌حسی کامل انجام می‌شود. لوله‌ای نازک به نام لارنگوسکوپ از طریق بینی وارد حلق شده و از آن جا وارد حنجره می‌شود.

در بالای این لوله نازک، دوربین و چراغ تعبیه شده است که به وسیله آن میتوان تصاویری از محیط داخلی حنجره و حلق تهیه کرد و در صورت نیاز ممکن است از بافت داخلی حلق و یا حنجره نمونه‌گیری شود.

چنانچه بیمار تحت بی‌حسی و بیهوشی نباشد، در صورت ورود لارنگوسکوپ به حلق رفلکس گگ او فعال شده و باعث آسپیراسیون و خفگی بیمار می‌شود.نتایج لارنگوسکوپی، توسط پزشک متخصص به صورت آنی اعلام خواهد شد اما اگر در طول لارنگوسکوپی حنجره،‌نمونه‌گیری و بیوپسی انجام شود، مدت زمان اعلام نتیجه این پروسه بیشتر خواهد شد به طوری که از چند روز تا چند هفته طول خواهد کشید تا نتایج آن اعلام شود.

ریکاوری بعد از لارنگوسکوپی

بعد از انجام لارنگوسکوپی حنجره، بیمار تا مدتی به صورت مستقیم تحت نظر خواهد بود تا علائم حیاتی وی ثابت شده و از عدم وجود مشکل در بیمار اطمینان حاصل شود.

دهان و حلق بیمار ممکن است تا چند ساعت بعد از عمل، بیحس بماند که در این صورت بیمار اجازه ندارد چیزی بخورد یا بنوشد تا زمانی که بیحسی موضعی دهان بیمار از بین برود.

بعد از از بین رفتن بی‌حسی بیمار دچار گلو درد، سرفه‌ای که در ابتدا ممکن است خون آلود باشد و تغییرات صدا و شبیه شدن آن به صدای اسب می‌شود که جای نگرانی نیست و تا چند روز بعد از پروسه، این علائم بر طرف خواهند شد. 

اگر لارنگوسکوپی به‌ صورت پروسه سرپایی انجام شود، بیمار پس از چند ساعت میتواند به خانه بازگردد اما نیازمند اقدامات مراقبتی تا پایان از بین رفتن اثرات داروی بی‌حسی خواهد بود.

پزشک متخصص بعد از اتمام لارنگوسکوپی و هوشیاری کامل بیمار، کلیه اقداماتی که لازم است بیمار رعایت کند و انجام دهد و یا اقداماتی که انجام دادن آن آسیبزا خواهد بود را برای بیمار ذکر میکند.

عوارض لارنگوسکوپی

بروز عوارض جانبی بعد از پروسه لارنگوسکوپی در بیمار بسیار نادر است اما با توجه به شرایط بیمار و نوع لارنگوسکوپی که صورت میگیرد، ممکن است عوارضی بروز پیدا کند که شامل:

  1. کنده شدن و شکستن دندان در طول پروسه لارنگوسکوپی
  2. حساسیت و واکنش شدید بدن به داروی بیهوشی
  3. درد زبان با تغییرات حس چشایی به طور موقت
  4. ایجاد تغییرات در صدا و شبیه شدن صدای بیمار به اسب
  5. خون‌ریزی‌های شدید در گلو و حلق

شاید کلیشه‌ای باشد اما بدانید سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

هدف ما در سایت بای بای سرطان این است که شما بتوانید امیدتان را تا زمان بهبودی از بیماری زنده نگه دارید.

منابع:

برچسب ها:

به این مقاله چند ستاره میدهید؟

این مطلب را به دوستان خود پیشنهاد دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بروزترین مقالات

اثر واربورگ

اثر واربورگ‌ چیست؟

1403-08-27
نیولوماب

راهنمای جامع داروی نیولوماب (Opdivo)

1403-08-28
آسپرین

آسپرین چیست و چگونه عمل می‌کند؟

1403-08-30