سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

تشخیص سرطان با عکسبرداری تشخیصی

سی تی اسکن
در این نوشته شما می خوانید

همواره برای به قطعیت رسیدن هر بیماری ­ای که منشا داخلی داشته باشد و نیاز به رویت اندام ­ها و سیستم درونی بدن باشد، انواع عکسبرداری تشخیصی انجام می ­گیرد. در این مقاله بای بای سرطان، هدف معرفی انواع روش­ های تصویربرداری پزشکی و بررسی کاربرد هر یک در تشخیص سرطان و سایر بیماری ­ها، خواهد بود.

تعریف عکسبرداری تشخیصی

متخصصین از عکسبرداری ­تشخیصی برای تصویربرداری از ارگان­‌های داخل بدن استفاده می ­کنند. این تست‌ها، می‌­توانند برای تشخیص سرطان، شدت متاستاز سرطان در بدن بیمار و پاسخ تومور سرطانی نسبت به درمان انتخابی، به کار گرفته شوند.
تصویربرداری پزشکی با استفاده از انواع مختلف انرژی (اشعه X، فراصوت، ذرات رادیواکتیو و میدان­ های مغناطیسی) تصاویر لازم از ارگان ­های داخلی بدن را برای متخصصین فراهم می­ کند که با بررسی آن­ها نوع سرطان و تاثیراتی که بر سایر ارگان­ های بدن گذاشته است، مشخص می ­شود.

کاربرد عکسبرداری تشخیصی

به شیوه ­های مختلفی برای بررسی و درمان سرطان و بیماری ­های دیگر استفاده می ­شود که در ادامه به آن­ها اشاره می‌کنیم:

  1. در بعضی مواقع، از این تست‌­ها برای تشخیص سرطان در مراحل اولیه ( زمانی که اندازه توده سرطانی کوچک است و هنوز پخش نشده است ) استفاده می­‌کنند که به آن تشخیص اولیه یا تست غربالگری سرطان نیز می­‌گویند.
  2. متخصصین با استفاده از تصویربرداری پزشکی، در اشخاصی که علائم بالینی مشکوکی از خود بروز می­‌دهند، به دنبال توده­‌های بدخیم و یا غده می­‌گردند تا مشخص شود علت علائم ایجاد شده سرطان است یا بیماری دیگری منجر به بروز این نشانه‌­ها در فرد شده است.
  3. تصویربرداری تشخیصی به متخصصین کمک می­‌کند تا وجود توده یا تومور سرطانی را در افراد پیش‌­بینی کنند، همچنین برای تایید انجام بیوپسی و نمون‌ه­برداری از تومورهای سرطانی، عکسبرداری تشخیصی می‌­تواند بسیار مفید باشد.
  4. تصویربرداری پزشکی، بهترین روش تشخیصی در مشخص کردن محل و عمق توده­‌های بیماری‌­زا و سرطانی است تا پزشک بتواند بهترین روش درمانی را با توجه به اطلاعات به دست آمده برای فرد مبتلا، اتخاب کند.
  5. از این تست‌­ها در درمان تومورها و سرطان­‌ها نیز استفاده می­‌شود؛ چرا که با مشخص کردن محل بافت درگیر در بدن، تعیین می‌­شود که ذرات رادیواکتیوی که برای درمان سرطان استفاده می­‌شوند، باید بر کدام قسمت از بدن متمرکز باشند.
  6. از عکسبرداری تشخیصی برای تشخیص عود مجدد سرطان پس از دوره بهبودی نیز، استفاده می‌­شود.
تصویربرداری پزشکی

تصویربرداری تشخیصی کجا انجام می­‌شود؟

معمولا انواع عکسبرداری‌­های تشخیصی توسط پزشک یا تکنسینی با مهارت­‌های لازم در بیمارستان­‌ها، کلینیک­‌های خصوصی، مطب پزشکان و مراکز تخصصی تصویربرداری، قابل انجام است.
رادیولوژیست، پزشک متخصصی است که با تفسیر تصاویر گرفته شده، گزارش نتیجه نهایی را به پزشک ابلاغ می‌­کند تا اقدامات درمانی لازم را برای بیمار شروع کند.

تشخیص سرطان با تصویربرداری پزشکی

تصویربرداری‌­ پزشکی، کامل و بی نقص نیستند و انواع مختلفی دارند، به همین دلیل برای تشخیص دقیق‌­تر و بهتر سرطان و توده­‌های سرطانی، بهتر است که چند نوع از این تست­‌ها درکنار یکدیگر انجام شود تا تصویری مناسب و واضح از بافت موردنظر در دسترس پزشک قرار گیرد.

چرا که هرکدام از تست­ های تصویربرداری نقایصی دارند که ممکن است نتوانند باعث تشخیص دقیق سرطان و توده سرطانی شوند.

تصویربرداری تشخیصی، تنها بخشی از پروسه تشخیص و درمان سرطان است و به تنهایی نمی‌­توان برای تشخیص قطعی سرطان به آن­ها تکیه کرد.

سابقه بیماری قبلی، معاینه فیزیکی و شرح­‌حال گیری، آزمایش خون و سایر تست­ های آزمایشگاهی، کامل کننده پروسه تشخیص و درمان سرطان هستند.

انواع تصویربرداری تشخیصی

تست­ های تصویربرداری تشخیصی انواع مختلفی دارد که هرکدام به نوبه خود می ­تواند مفید و کاربردی باشد.

در واقع کاربرد آن­ها با توجه به نوع بیماری یا نیاز پزشک، می ­تواند متفاوت باشد. در ادامه به انواع عکسبردار­ی‌های تشخیصی اشاره می ­کنیم:

۱- سی تی اسکن (CT scan)

نوعی تصویربرداری پزشکی است که در آن با استفاده از اشعه X از همه زوایای بدن عکسبرداری می‌شود و در کامپیوتر این تصاویر، دسته­‌بندی و ساماندهی می­‌شوند تا تصاویری واضح و دقیق از عروق، استخوان­‌ها و ارگان مورد نظر به دست آید.
کاربردهای مختلفی دارد اما به صورت اختصاصی مناسب افرادی است که دچار تصادف با ماشین و یا سایر آسیب­‌ها شده‌اند و نیاز به بررسی دقیق و سریع دارند.

می­‌تواند از همه بخش‌های بدن تصویربرداری کند و کاربردهای متفاوتی همچون تشخیص بیماری و آسیب­‌های فیزیکی، برنامه­ ریزی­‌های درمانی و جراحی دارد.

کاربرد سی تی اسکن

پزشک متخصص به دلایل مختلفی سی تی اسکن را برای بیمار تجویز می­ کند این دلایل شامل:

  • تشخیص اختلالات عضلانی و اختلالات استخوان مثل تومورها و شکستگی­ ها
  • مشخص کردن محل تومور، عفونت و لخته­ های خون
  • هدایت اقدامات درمانی شامل جراحی، بیوپسی و رادیوتراپی
  • شناسایی و نظارت بر بیماری­ هایی مثل سرطان، مشکلات قلبی و توده ­های کبدی
  • نظارت و بررسی تاثیرات اقدامات درمانی صورت گرفته مثل درمان­ های سرطان
  • تشخیص آسیب ­ها و خونریزی­ های داخلی
تصویربرداری تشخیصی

2- ام آر آی (MRI)

از دیگر روش­‌های عکسبرداری، که در آن از یک میدان مغناطیسی و امواج رادیویی که توسط کامپیوتر تولید می­‌شوند، استفاده کرده و تصاویری با جزئیات از ارگان‌­ها و بافت­‌های داخل بدن تشکیل می­‌دهد.
بیشتر دستگاه­ های MRI شکلی شبیه به آهنربا­های بزرگ و لوله ­ای دارد.

با ایجاد تغییرات موقتی در مایعات داخل سلولی، امواجی رادیویی ایجاد می‌کند که کامپیوتر با استفاده از آن­، تصاویری واضح از داخل بدن نمایان می­‌کند.

کاربرد ام آر آی

از MRI برای بررسی اختلالات مختلفی همچون:

  • اختلالات مغز و طناب نخاعی که خود شامل سکته، تومورها، MS، آسیب مغز به دلیل تروما، اختلالات چشم و گوش داخلی می‌­باشد.اختلالات قلب و سیستم عروقی که شامل بررسی عملکرد و اندازه حفره­‌های قلبی، ضخامت و حرکات دیواره قلب، التهاب و انسداد در عروق، اختلالات ساختاری در عروق بخصوص آئورت، می­‌باشد.
  • اختلالات سایر ارگان­‌های داخلی بدن که شامل کبد، کلیه، پانکراس، پروستات، تخمدان‌­ها و طحال می­‌باشد.
  • اختلالات استخوان و مفاصل که شامل عفونت­‌های استخوان، موارد غیرطبیعی در دیسک ستون فقرات، تومور استخوان و بافت نرم، اختلالاتی که بر اثر تروما برای لیگامنت‌­ها وغضروف‌­ها ایجاد شده، می‌­باشد.
  • بررسی بافت سینه در ‌خانوم‌­ها، جهت بررسی وجود هرگونه سرطان در این بافت‌­ها.

۳- اشعه ایکس (X-ray)

یک تصویربرداری تشخیصی سریع و بدون درد است که ساختارهای داخلی بدن بخصوص استخوان­‌ها تصویربرداری می‌کند.
ذرات اشعه X از بدن عبور و مقداری نیز جذب بدن می­‌شود که میزانش، به تراکم بافتی که از آن عبور کرده است، بستگی دارد.
ساختارهای متراکم مثل استخوان و فلزات، در تصاویر گرفته شده به رنگ سیاه دیده می­ شوند.

هوا داخل ریه­‌ها به دلیل تراکم کم سفید است و عضلات و چربی با تراکم‌ نسبی که دارند به صورت طوسی در تصاویر مشخص می­‌شوند.
در بعضی از تست ­های اشعه X از ید و باریوم برای عکسبرداری استفاده می ­شود تا تصاویر با جزئیات بهتری ثبت شوند.

عکسبرداری تشخیصی
کاربرد اشعه ایکس در عکسبرداری تشخیصی

از اشعه X برای بررسی بخش ­های مختلف بدن استفاده می­ شود که شامل:

  • مشاهده ­­ی استخوان­ ها و دندان ­ها برای بررسی هرگونه شکستگی و عفونت، آرتریت ، سرطان­ های استخوان، پوکی استخوان و خرابی دندان­ ها
  • بررسی قفسه سینه برای یافتن عفونت­ های ریه و بیماری ­های دیگر‌ مثل پنومونی و سرطان ریه، سرطان سینه و تومورهای بافت سینه، بزرگی بیش از اندازه قلب و گرفتگی و انسداد عروق
  • بررسی شکم از نظر مشکلات سیستم گوارشی و همچنین بلعیدن اشیاء در کودکان و خردسالان

۴- سونوگرافی (Ultrasound)

یکی دیگر از روش­ های تصویربرداری پزشکی است. در این روش با استفاده از امواج فراصوت، تصاویری از ساختارهای داخلی بدن تشکیل می­ شود.

این تصاویر اطلاعات با ارزشی برای تشخیص و درمان مناسب نسبت به انواع بیماری ­ها و سرطان ­ها ارائه می­ دهد.

اکثر تست­‌های فراصوت با استفاده از دستگاه‌های سونوگرافی انجام می­‌شود به این صورت که از بیرون بدن، تصاویری از داخل بدن تشکیل می­‌دهند.

کاربرد سونوگرافی

سونوگرافی از روش‌های عکسبرداری تشخیصی است که به دلایل و با اهداف متفاوتی انجام می‌شود که در ادامه به چند نمونه اشاره خواهیم کرد:

  1. بررسی رحم و تخمدان­ ها قبل از بارداری و بررسی نوزاد و سلامت نوزاد هنگام بارداری
  2. تشخیص بیماری­ های مثانه
  3. ارزیابی فشار خون
  4. هدایت سوزن برای بیوپسی و درمان­ های تومور
  5. بررسی توده­ های بافت سینه
  6. چک غده تیروئید
  7. پیدا کردن و تشخیص مشکلات ناحیه تناسلی و پروستات
  8. بررسی التهابات مفاصل
  9. ارزیابی بیماری ­های متابولیک استخوان

سونوگرافی عکسبرداری تشخیصی بسیار ایمن است که از امواجی صوتی با فرکانس پایین در آن استفاده می‌شود. روشی مفید و کاربردی است اما محدودیتهایی دارد. 

در این روش تصویربرداری پزشکی، به دلیل استفاده از امواج صوتی با فرکانس پایین، نمی‌توان از ارگان‌های عمقی بدن تصویربرداری کرد. 

همچنین سونوگرافی برای عکسبرداری از استخوان‌ها و ارگان‌هایی که پر از هواست مثل ریه‌ها مناسب نمی‌باشد، چرا که امواج صوتی به طور مناسب از بین هوا عبور نمی‌کند.

بهترین آزمایش‌های تصویربرداری برای سرطان

در حقیقت نمی‌توان یکی از روش‌های عکسبرداری تشخیصی را از دیگری برتر دانست، چرا که هر کدامیک با توجه به شرایط بیمار، نوع سرطان تشخیصی و صلاح دید پزشک در جای خود کاربردی هستند، پس بهتر است در این خصوص به نظر پزشک خود اطمینان کنید.

درمقاله بهترین مرکز تصویر برداری سرطان در تهران از دیدگاه مردم را مشاهده فرمایید.

کلام آخر 

در این مقاله به طور کوتاه هر کدام از روش‌های عکسبرداری تشخیصی و کاربردهای آنها را بررسی کردیم، امیدواریم مطالب فوق پاسخگوی سوالاتتان بوده باشد.

شاید کلیشه‌ای باشد اما بدانید سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

هدف ما در سایت بای بای سرطان این است که شما بتوانید امیدتان را تا زمان بهبودی از بیماری زنده نگه دارید.

منابع:

برچسب ها:

به این مقاله چند ستاره میدهید؟

این مطلب را به دوستان خود پیشنهاد دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بروزترین مقالات

سرطان پاپیلاری

سرطان پاپیلاری: علائم، تشخیص و درمان

1403-10-12
ید درمانی

ید درمانی: راهنمای جامع برای بیماران و خانواده‌ها

1403-10-11
علامت روبان زرد

روبان زرد: امید و همبستگی در مبارزه با سرطان

1403-08-16