سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

سونوگرافی یکی از راه های تشخیص سرطان

سونوگرافی
در این نوشته شما می خوانید

به طور قطع همه ­ی ما تا به کنون تجربه انجام سونوگرافی را به دلایل مختلف، داشته‌­ایم. همانطور که می­دانید از سونوگرافی، عکسبرداری است که برای تشخیص انواع بیماری­ها استفاده می­شود، اما شاید افراد کمی از نقش آن در تشخیص سرطان باخبر باشند. در این مقاله بای بای سرطان قصد داریم تشخیص سرطان با سونوگرافی را به عنوان یکی از راه­های تشخیص این بیماری، بررسی کنیم.

سونوگرافی چیست؟

متود تصویربرداری است که در آن با استفاده از امواج صوتی، تصاویری از ساختار داخلی بدن تشکیل می­‌شود.

این تصاویر، می‌­تواند اطلاعات ارزشمندی در خصوص تشخیص و درمان بیماری­‌های مختلف از جمله سرطان را در اختیار متخصصین قرار دهد.

اکثر از طریق دستگاهی در خارج بدن با استفاده از امواج فراصوت انجام می‌شود اما در بعضی شرایط، پزشک با گذاشتن دستگاهی کوچک در بدن به مشاهده ارگان­‌های داخلی بدن می‌­پردازند.

به دلایل مختلفی انجام می­‌شود، برای مثال از این روش جهت بررسی رحم و تخمدان­‌ها در هنگام بارداری و ارزیابی سلامت جنین استفاده می­‌شود.

در تشخیص بیماری­‌های مثانه، ارزیابی فشار خون، ارزیابی توده‌­های موجود در بافت سینه، چک غده تیروئید، ارزیابی بیماری­‌های متابولیک استخوانی و در بررسی دستگاه تناسلی و پروستات استفاده می‌­شود.
علاوه بر کاربردهای تشخیصی و درمانی، کاربرد هدایتی نیز دارد؛ به این صورت که در فرآیندی که باید از بیمار به روش بیوپسی نمونه‌­گیری شود، این روش عکسبرداری با هدایت مسیر سوزن به محل مورد نظر، موجب نمونه‌­گیری صحیح می‌شود.

آمادگی قبل از انجام سونوگرافی

انجام سونوگرافی شبانه روزی، نیاز به آمادگی قبلی خاصی ندارد اما با این حال نکاتی وجود دارد که رعایت کردن آن­ها، باعث نتیجه بهتری در تصویربرداری خواهد شد:

  • در بعضی اسکن­‌ها، به خصوص اسکن مثانه، پزشک مشاور توصیه می­‌کند تا بیمار قبل از انجام چیزی نخورد.
  • در سونوگرافی لگن، برخلاف مثانه، مثانه بیمار باید پر باشد و بیمار نباید تا قبل از انجام فرآیند دفع ادرار انجام دهد.
  • بهتر است قبل از انجام، تمامی جواهرات و وسایل فلزی را از بدن خارج نمایید و همچنین پوشیدن لباس‌های گشاد و راحت موجب تسهیل فرآیند خواهد شد.
تشخیص سرطان با سونوگرافی

نحوه انجام سونوگرافی

برای انجام سونوگرافی شبانه روزی و تشخیص سرطان، ابتدا پزشک با مالیدن ژلی مخصوص بر ناحیه­ مورد نظر، محل را برای انجام سونوگرافی آماده می­‌کند.

انجام این عمل باعث می­‌شود تا اختلالی در عبور امواج فراصوت از بدن وجود نداشته باشد و تصاویر واضح و با جزئیات از بدن تشکیل شود.
سونوگراف که یک پزشک مجرب و آموزش دیده است، با قرار دادن دستگاهی کوچک به نام ترنسدیوسر بر روی نقطه ژل زده شده و حرکت دادن آن روی محل، به بررسی ناحیه می‌­پردازد.

ترنسدیوسر با ارسال امواج فراصوت و دریافت بازتاب آن و ارسال آن به کامپیوتر مخصوص، تصاویری سیاه و سفید را در اختیار سونوگراف قرار می‌­دهد.

سونوگرافی شبانه روزی، معمولا بدون درد است و ۳۰ دقیقه بیشتر زمان نمی­‌برد. اگر چه ممکن است ناراحتی جزئی هنگام حرکت دادن ترنسدیوسر بر روی بدن، به خصوص اگر نیاز باشد تا مثانه بیمار پر باشد.

انواع سونوگرافی داخل بدن

ترنسدیوسر از طریق حفرات موجود در بدن، وارد بدن و به بررسی قسمت­‌های داخلی بدن می‌­پردازد .

شامل:

۱- اکوکاردیوگرافی ترنس مری (Transesophageal echocardiogram)

در این روش، ترسندیوسر از طریق مری وارد بدن می­‌شود تا تصاویری از قلب و نواحی اطراف آن در اختیار سونوگراف قرار دهد. این متود عکسبرداری، تحت بیهوشی کامل صورت می­‌گیرد.

۲- ترنس رکتال (Transrectal ultrasound)

در این روش از سونوگرافی، با وارد کردن ترنسدیوسر از طریق رکتوم به داخل بدن، تصاویری از پروستات تهیه می­‌شود.

۳- ترنس واژینال (Transvaginal ultrasound)

ترنسدیوسر از طریق واژن وارد بدن بیمار و تصاویری از رحم و تخمدان‌­ها را در اختیار سونوگراف قرار می­‌دهد.

انواع سونوگرافی

اکثر مردم با این فرآیند آشناییت دارند، چرا که تنها تصور آن­ها این است که سونوگرافی تنها برای ارزیابی سلامت و میزان رشد جنین و بررسی رحم و تخمدان استفاده می­‌شود، که این نشان از ایمن بودن سونوگرافی دارد، اما این تنها کاربرد سونوگرافی نیست و انواع دیگری نیز دارد که در ادامه به صورت مختصر توضیح خواهیم داد:

۱- لگن (Pelvic Ultrasound Imaging)

در این نوع از سونوگرافی، از ابزارهای تشخیصی استفاده می­‌شود.

خونریزی‌­های غیر­طبیعی، درد، مشکلات قائدگی، کیست‌­های تخمدان، سنگ­‌های کلیه، مثانه و سرطان رحم و تخمدان را بررسی می شود و به جهت اورژانسی بودن آن به عنوان سونوگرافی شبانه روزی شناخته می شود.

۲- شکم (Abdominal Ultrasounds)

این نوع از سونوگرافی، برای ارزیابی ارگان­‌هایی مثل کبد، کیسه صفرا، طهال، پانکراس، مجاری صفراوی، کلیه‌­ها و مثانه مورد استفاده قرار می­‌گیرد.

این نوع از اسکن، می­‌تواند در تشخیص و ارزیابی میزان آسیبی که بیماری­‌های مختلف به ارگان‌­ها وارد کرده‌­اند، مفید و کاربردی باشد.

همچنین می­‌تواند دردهای شکمی، سنگ­‌های کیسه صفرا، علل ایجاد لخته‌­های خون و بزرگ شدن ارگان‌­­های داخلی را مورد بررسی قرار دهد.

۳- کاروتید و آئورت شکمی (Carotid and Abdominal Aorta Ultrasound)

این نوع از سونوگرافی، برای بررسی شریان کاروتید در ‌گردن که خون را به سمت مغز حمل می­‌کند، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این اسکن برای تنگی عروق و انسداد شریان کاروتید که ریسک سکته­‌های مغزی را بالا می­‌برد.

۴- زنان زایمان (Obstetric Ultrasounds)

معمولا برای چکاپ‌­های روتینی که برای سلامت مادر و جنین لازم است، استفاده می‌­شود.

سونوگرافی شبانه روزی، برای بررسی میزان رشد جنین، ارزیابی سلامت او و بدون مشکل بودن رحم و تخمدان‌­ها قبل از بارداری نیز، مورد استفاده قرار می­‌گیرد.

به دلیل استفاده از امواج ایمن و بدون خطر تهدیدی برای مادر و جنین محسوب نمی‌­شود.

اسکن‌­های فراصوت، بهترین روش برای محاسبه سن جنین، وجود هرگونه موارد غیرطبیعی در نوزاد و همچنین بررسی تعداد جنین‌های داخل شکم مادر می‌­باشد.
نوع دیگری هم وجود دارد که به صورت اختصاصی ارگان‌­ها را مورد بررسی قرار می‌­دهد، به خصوص کبد و سیستم‌­های عروقی، مورد توجه بیشتری قرار می­‌گیرند.

بعد از چند روز جواب تست آماده و توسط پزشک متخصص مورد بررسی و ارزیابی قرار می­‌گیرد.

سونوگرافی شبانه روزی

تشخیص سرطان با سونوگرافی

تست­‌های عکسبرداری مختلفی وجود دارد که می‌­توان از آن­ها برای تشخیص سرطان در بیماران استفاده کرد.

در حقیقت، تشخیص سرطان با سونوگرافی امکان­‌پذیر است. نوع خاصی از عکسبرداری تشخیصی است که در آن با استفاده از امواج فراصوت، اطلاعات کاربردی در مورد سرطان به خصوص در بافت­‌های نرم بدن به ما می­‌دهد.

در مواقعی از سونوگرافی شبانه روزی در خط اول پروسه تشخیص سرطان استفاده می­‌کنند و در صورت مشاهده و شک به وجود هرگونه موارد غیرطبیعی و توده‌­های سرطانی و غیرسرطانی، تست‌­های تشخیصی بیشتری در صورت نیاز انجام خواهد شد.

تشخیص سرطان با سونوگرافی بسیار کاربردی خواهد بود.

یکی از قابلیت­‌های مهم این تست تصویربرداری، قابلیت تشخیص و سپس تعیین نوع توده‌­ای است که در بافت وجود دارد.

اگر توده، کیستی باشد احتمال غیرسرطانی بودن و یا خوش­‌خیم بودن سرطان بیشتر است. در حالی که توده‌­هایی که ساختاری سفت­‌تر و جامد دارند، احتمال بدخیم بودن و سرطانی بودن آن بیشتر خواهد بود.

قابلیت دیگر پیگیری روند‌ درمان است؛ به صورتی که هرگونه تغییرات مثبتی که در توده‌­های بافت ایجاد شود نشان از تاثیرگذار بودن درمان و متود درمانی انتخابی دارد.

با پیشرفت روش‌­ انجام این تست و امکان بررسی بافت سینه برای وجود سرطان، استفاده از ماموگرافی با اشعه X کاهش پیدا کرده و این به معنای کاهش عوارض جانبی ناشی از اشعه X خواهد بود.

مزایای سونوگرافی

سونوگرافی شبانه روزی، مزایای زیادی دارد؛ برای مثال این تست نیازمند زمان زیادی برای انجام آن ندارد، کم هزینه است و از همه مهم‌­تر فرد در معرض تشعشعات مضری مثل اشعه X قرار نمی­‌گیرد.

سونوگرافی، تصاویری به وضوح و جزئیات سی تی اسکن و ام آر آی در اختیار پزشکان قرار نمی‌­دهد.

به همین دلیل سونوگرافی به تنهایی قادر به تشخیص سرطان و توده‌­های سرطانی نیست و صرفا می­‌تواند یک روش تکمیلی در پروسه تشخیص این بیماری باشد.
اکوهای سونوگرافی، با توجه به تراکم بافت مورد بررسی، متغیر است و مشاهده توده‌هایی که سفت و جامد هستند، آسان­‌تر از کیست‌­های پر از چرک و مایع است.

می‌­تواند تومورهای موجود در بافت­‌ها را تشخیص دهد، اما تعیین سرطانی و غیرسرطانی بودن آن نیازمند تست­‌ها و بررسی­‌های بیشتری خواهد بود.

سونوگرافی

سایر کاربردهای سونوگرافی

برای بررسی ارگان‌­ها و بخش­‌های مختلف بدن استفاده می­­‌شود، به عنوان مثال برای بررسی ناحیه شکم، ناحیه خلف صفاقی، قفسه سینه و مدیاستن، مغز و گاها به عنوان اسکن­ چشم نیز آن استفاده می­‌شود.

تیروئید و بافت سینه هم جزء بخش‌­هایی هستند که در سونوگرافی می‌­توان مورد بررسی و مشاهده قرار داد.

شاید کلیشه‌ای باشد اما بدانید سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

هدف ما در سایت بای بای سرطان این است که شما بتوانید امیدتان را تا زمان بهبودی از بیماری زنده نگه دارید.

منابع:

برچسب ها:

به این مقاله چند ستاره میدهید؟

این مطلب را به دوستان خود پیشنهاد دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بروزترین مقالات

اثر واربورگ

اثر واربورگ‌ چیست؟

1403-08-27
نیولوماب

راهنمای جامع داروی نیولوماب (Opdivo)

1403-08-28
آسپرین

آسپرین چیست و چگونه عمل می‌کند؟

1403-08-30