به طور کلی عملکرد و نقش غده پروستات در رابطه جنسی و فرآیند تولید مثل، به دلیل تولید قسمتی از مایع منی و ترشح آن، بسیار حائز اهمیت است. اما اینکه با سرطانی شدن این غده، چه مشکلاتی در خصوص برقراری رابطه زناشویی برای فرد ایجاد خواهد شد و به طور کلی درباره سرطان پروستات و رابطه زناشویی و اینکه عفونت پروستات چه عوارضی برای فرد در پی دارد، سوالاتی هستند که قصد داریم در این مقاله بای بای سرطان به آنها بپردازیم.
بیماری پروستات چیست؟
همانطور که میدانید غده پروستات بخش مهمی از سیستم تولید مثل آقایان است. این غده، به اندازه گردو میباشد و در زیر مثانه واقع شده است.
وظیفه این غده تولید هورمونهای مردانه و بخشی از مایع منی که حاوی اسپرم است، میباشد. پس ایجاد مشکلاتی به دنبال ابتلا به سرطان پروستات و رابطه زناشویی طبیعی خواهد بود.
تقریبا ۲۵ درصد از آقایان بالای ۵۵ سال ممکن است دچار عفونت پروستات و بیماریهای مربوطه شوند. در حقیقت، با بالا رفتن سن آقایان و رسیدن آن به بالای ۷۰ سال، این درصد به ۵۰ افزایش پیدا میکند.
باید به این نکته توجه کرد که بیماریهای پروستات در مراحل اولیه علائمی از خود بروز نمیدهند. بنابراین هنگامی که آقایان به سن ۵۰ تا ۶۰ سال میرسند، انجام چکاپهای لازم برای پیشگیری و یا تشخیص بیماری در مراحل اولیه، ضروری خواهد بود.
سه نوع بیماری احتمالی که ممکن است برای آقایان رخ دهد، شامل:
- التهابات پروستات
- بزرگی غیرسرطانی پروستات
- سرطان پروستات
انواع بیماریهای پروستات
1. التهابات پروستات:
التهابات و عفونت پروستات، میتواند آقایان را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد اما بیشترین کسانی که تحت تاثیر عفونت پروستات قرار میگیرند، افراد بین ۳۰ تا ۵۰ سال هستند.
علت بروز این التهابات و عفونتها، میتواند باکتریایی و یا غیرباکتریایی باشد.
در بیشتر افراد علت بروز التهابات پروستات مشخص نیست؛ بنابراین درمان مناسبی برای آنها نمیتوان در نظر گرفت اما التهاباتی که به واسطه عوامل باکتریایی ایجاد میشوند، با مصرف آنتی بیوتیکهای قوی بهبود پیدا میکنند.
التهابات غیرباکتریایی شایعترین نوع این التهابات است و درمان و مدیریت آن نیز بسیار سخت است. همچنین علائم این بیماری میتواند در افراد مختلف، متفاوت بروز کند.
2. بزرگی غیرسرطانی پروستات:
این بیماری در آقایان مسن شایعتر است. بزرگی پروستات، کشنده نیست اما میتواند در کیفیت و طول عمر بیمار تاثیر بگذارد.
بزرگی غده پروستات باعث باریک شدن مجرای ادراری شده و فشار مضاعفی را بر مثانه بیمار وارد میکند که این امر موجب کاهش فشار تخلیه ادرار و احتباس ادراری میشود.
بزرگی پروستات معمولی، تاثیرات خود را بر قسمتهای تحتانی مجرای ادراری اعمال میکند که باعث میشود ادرار در مثانه باقی بماند و تخلیه نشود که این شرایط غالبا موجب بروز عفونت پروستات نیز خواهد شد.
این اتفاق بسیار دردناک بوده و در بیشتر مواقع با داروهای ادرار آور درمانی حاصل نمیشود و معمولا با وارد کردن سوندی باریک به درون مجرای ادراری، ادرار فرد تخلیه میشود.
3. سرطان پروستات:
سرطان پروستات معمولا گریبانگیر آقایان بالای ۵۰ سال میشود. علت بروز این بیماری ناشناخته است اما بالا رفتن سن و سابقه خانوادگی، میتواند از عوامل موثر بر بروز سرطان در بیمار باشد.
سرطان پروستات در مراحل اولیه تنها سلولهای پروستات را درگیر میکند اما با پیشرفت سرطان و وخیم شدن بیماری، سرطان از طریق عروق خونی و لنفاوی به ارگانهای دیگر بدن متاستاز میدهد و باعث ایجاد تومورهای سرطانی در آن نواحی از بدن میشود.
عمل پروستات چگونه است؟
عمل جراحی پروستات، بیماریهای مختلفی که بر پروستات تاثیرات منفی میگذارند را درمان میکند که این بیماریها شامل سرطان پروستات و سایر بیماریهای غیرسرطانی میباشند.
عملهای جراحی متفاوتی با توجه به نوع بیماری و محل درگیری پروستات وجود دارد که پزشک با استفاده از آنها، نسبت به درمان بیمار اقدام میکند.
عمل جراحی غده پروستات میتواند به صورت کلی یا جزئی انجام شود. در عمل جراحی کلی، کل غده پروستات به واسطه عمل جراحی خارج میشود اما در عمل جراحی جزئی، فقط آن قسمتی از پروستات که درگیر بیماری است، توسط جراح برداشته میشود.
شایعترین علل انجام عمل جراحی در بیماریهای پروستات شامل:
- جهت درمان سرطان پروستات، در شرایطی که سلولها به صورت غیرقابل کنترلی رشد میکنند.
- جهت درمان بزرگی پروستات خوشخیم که در این شرایط بزرگی پروستات غیرسرطانی خواهد بود.
- در شرایطی از عمل جراحی برای کاهش علائمی مثل مشکلات دفع ادرار و یا مشکلات و عوارض سرطان پروستات و رابطه زناشویی استفاده میشود.
بیشتر عملهای جراحی پروستات، تحت بیهوشی کامل انجام میشوند که بیمار در این شرایط به خواب عمیقی فرو میرود اما در شرایطی نیز ممکن است عمل جراحی تحت بیحسی نخاعی انجام شود که در این مواقع، بیمار از ناحیه کمر به پایین بیحس میشود.
پزشک متخصص انتخاب نوع بیحسی و بیهوشی را با توجه به شرایط بیمار در نظر میگیرد. در نهایت، با توجه به نوع جراحی که پزشک انجام میدهد، این عمل غالبا بین ۲ تا ۴ ساعت طول خواهد کشید.
ارتباط سرطان پروستات و رابطه زناشویی
سرطان پروستات تاثیرات مختلفی بر عملکرد دستگاه تناسلی میگذارد و موجب بروز اختلالاتی میشود که ممکن است کیفیت رابطه جنسی و زناشویی افراد را تحت تاثیر قرار دهد.
پس میتوانیم بگوییم که سرطان پروستات و رابطه زناشویی تاثیرات مستقیمی بر یکدیگر اعمل میکنند.
اگر سرطان پروستات به طور مستقیم میزان توان جنسی بیمار را تحت تاثیر قرار ندهد، متودهای درمانی به کار گرفته شده میتوانند باعث کاهش توان جنسی بیمار شوند.
این موضوع که بیمار بعد از تشخیص بیماری خود دچار اضطراب و افسردگی شود یک امر کاملا طبیعی است و در عین حال امکان دارد این اضطراب و نگرانی بر زندگی زناشویی بیمار تاثیر منفی بگذارد.
سرطان پروستات میتواند باعث بروز تغییرات فیزیکی در بیمار شود که این تغییرات کاهش کیفیت و میل جنسی بیمار را در پی دارد.
این تغییرات شامل:
- مشکلات مثانهای و نشتی ادرار
- اختلال و مشکل بودن نعوظ برای بیمار
- کاهش تولید مایع منی در بیمار
- کاهش باروری اسپرمهای بیمار
این مشکلات میتوانند میزان میل جنسی و عملکرد جنسی بیمار را تحت شعاع قرار دهند.
پروستات و رابطه جنسی
مشکلات سرطان پروستات و رابطه زناشویی در طول درمان سرطان نیز ممکن است ایجاد شود، به عنوان مثال در طی عمل جراحی عصبهایی که مسئول نعوظ آلت تناسلی هستند ممکن است آسیب ببیند چرا که این اعصاب دقیقا در کنار پروستات قرار دارند و خارج کردن پروستات ممکن است باعث آسیب به این عصبها شود.
همچنین در طول رادیوتراپی نیز به دلیل آسیب به عصبهای بیمار، فرد در نعوظ اختلال پیدا میکند اما در هورمونتراپی به دلیل مسدود کردن و کاهش تولید تستوسترون بیمار ممکن است دچار مشکلات باروری، اختلالات نعوظ و کاهش میل جنسی شود.
غده پروستات چیست؟
غده پروستات ارگانی تولید کننده به شکل شاه بلوط است که دقیقا در زیر مثانه قرار دارد و وظیفه تولید اسپرم و هورمونهای جنسی مردانه را بر عهده دارد. این غده، مجرای ادراری که هم مسیر خروج ادرار و هم مایع منی است را احاطه میکند.
پروستات ساختاری لولهای و کیسه مانند دارد که مایع منی را تولید و از طریق مجاری اختصاصی خود از بدن خارج میکند.
در آقایان ۱۵ تا ۳۰ درصد مایع منی توسط پروستات تولید میشود. این مایع تولید شده، استریل بوده و خاصیت قلیایی دارد و حاوی پروتئینها و آنزیمهای مختلفی همچون فیبرولیزین، سیتریک اسید، یون، سدیم، پتاسیم و کلسیم میباشد.
به طور نرمال پروستات در سن بلوغ که بین ۱۰ تا ۱۴ سال است، به اندازه طبیعی خود میرسد و رشدش متوقف میشود.
بعد از ۵۰ سالگی به دلیل کاهش تولیدات منی و هورمونهای مردانه، اندازه این غده کوچکتر میشود اما در شرایطی به دلیل ابتلای فرد به بیماریهای مختلف، ممکن است اندازه پروستات بزرگتر شود که باعث بروز عفونت پروستات یا اختلالاتی در دفع ادرار میشود. این بزرگی میتواند به دلیل تورم و یا سرطان پروستات رخ دهد.
دلایل بزرگ شدن پروستات
متخصصین هنوز علت مشخصی برای بزرگی پروستات کشف نکردهاند، اما با مطالعه و تحقیقات گسترده توانستهاند ریسک فاکتورهایی که منجر به بزرگی پروستات میشود را شناسایی کنند که این عوامل شامل موارد زیر هستند:
۱. ریسک بزرگی پروستات با بالا رفتن سن بیشتر میشود، به طوری که بیشتر آقایان بالای ۵۰ سال دچار بزرگی پروستات میشوند و ممکن است علائم خاصی نداشته باشند .
۲. برهم خوردن تعادلات سطوح هورمونهای استروژن و پروژسترون با بالا رفتن سن رخ میدهد که همین امر باعث بزرگی پروستات و علائم همراه آن میشود.
۳. مطالعات نشان میدهد در افراد چاق و کسانی که به دیابت مبتلا هستند، احتمال بزرگی پروستات بیشتر از سایرین است.
۴. بزرگی پروستات در افرادی که نزدیکان آنها مثل پدر، برادر و پدربزرگ سابقه بزرگی پروستات دارند محتملتر است، بنابراین بهتر است چکاپهای سالیانه جدی گرفته شوند.
عوامل سرطان پروستات در مردان
همانطور که گفتیم سرطان پروستات و رابطه زناشویی ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند. در ادامه عواملی که منجر به بروز سرطان پروستات و عوارض بعدی آن میشوند را بررسی میکنیم:
- افزایش سن:
ریسک بروز سرطان پروستات با افزایش سن بیشتر میشود و معمولا این اتفاق بعد از ۵۰ سالگی رخ میدهد.
- نژاد:
بنابر دلایل نامشخص سرطان پروستات در سیاهپوستان بیشتر از سایر نژادها رخ میدهد.
- سابقه خانوادگی:
در صورت بروز سرطان پروستات در اعضای خانواده و نزدیکان شخص، ریسک بروز این بیماری در فرد بیش از پیش خواهد بود.
- چاقی:
افرادی که از چاقی رنج میبرند در معرض خطر بیشتری جهت ابتلا به این بیماری قرار میگیرند و احتمال بروز سرطان پروستات در این افراد بیش از دیگران است.
شاید کلیشهای باشد اما بدانید سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیهی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.
هدف ما در سایت بای بای سرطان این است که شما بتوانید امیدتان را تا زمان بهبودی از بیماری زنده نگه دارید.
منابع: