حتما شنیده اید یکی از چکاپ هایی که توصیه می شود هر چند وقت یکبار خانوم ها انجام دهند، آزمایش پاپ اسمیر است. اما زمان انجام تست پاپ اسمیر، شرایط و آماده سازی های قبل از انجام پاپ اسمیر و تفسیر جواب آن، مطالبی هستند که در این مقاله بای بای سرطان مورد بحث و بررسی قرار گرفته اند. پس اگر این موارد سوال شما هم هست، این مقاله را تا انتها دنبال کنید.
تست پاپ اسمیر چگونه است؟
تست پاپ فرآیندی برای تشخیص سرطان دهانه رحم است. در آزمایش پاپ اسمیر، از دهانه رحم ( قسمت باریک و پایینی رحم که بالای واژن قرار دارد)، نمونه گیری می شود.
تشخیص زود هنگام سرطان دهانه رحم با تست پاپ اسمیر، شانس درمان آن را بسیار زیاد می کند. این تست همچنین می تواند احتمال بروز سرطان های آتی را در سلول های غیرطبیعی نیز تشخیص دهد.
پاپ اسمیر، غالبا همراه با تست لگن انجام می شود.
در زنان بالای ۳۰ سال، این تست به صورت ترکیبی با تست تشخیصی HPV صورت می گیرد، چون این ویروس عامل اصلی بروز سرطان دهانه رحم شناخته می شود.
متخصصین معتقدند که زنان بعد از ۲۱ سالگی، باید تست پاپ اسمیر را هر چند وقت یکبار انجام دهند.
اسم های دیگر تست پاپ اسمیر
تست پاپ اسمیر به نام های دیگری نیز شناخته می شود؛ پس اگر با این اسامی برخورد کردید، متعجب نشوید چرا که همه مراحل انجام آن یکسان خواهد بود.
این اسامی شامل:
- تست پاپانیکولائو (papanicolao test)
- تست پا اسمیر (pap test)
- اسمیر دهانه رحم (Cervical smear)
- غربالگری دهانه رحم (Cervical screening)
- تست اسمیر (smear test)
زنان از چه سنی باید تست پاپ اسمیر انجام دهند؟
توصیه می شود که تست پاپ اسمیر برای زنان ۲۱ تا ۶۵ سال، هر سه سال یکبار صورت گیرد. در زنان ۳۰ سال به بالا، چنانچه این تست همراه با تست HPV باشد، فرد هر پنج سال یکبار نیازمند چکاپ و انجام دوباره آزمایش پاپ اسمیر است.
اگر ریسک فاکتورهای در شخص وجود داشته باشند، پزشک دستور انجام تست پاپ اسمیر را به صورت فوری می دهد، فارغ از این که بیمار چند سال دارد.
ریسک فاکتورهایی که وجود دارند شامل:
- تشخیص سرطان دهانه رحم یا سلول هایی که در آینده سرطانی می شوند.
- ابتلا به بیماری HIV
- سابقه مصرف سیگار و دخانیات
- ضعف سیستم ایمنی به دلیل شیمی درمانی، پیوند عضو یا استفاده مزمن از کورتیکواستروئیدها
پزشک و بیمار، با توجه به ریسک فاکتورها و علائم شخص، می توانند در خصوص لزوم به انجام این تست برای فرد، تصمیم گیری کنند.
انجام تست پاپ اسمیر
جهت اطمینان از موثر بودن و درست بودن تست پاپ اسمیر، بهتر است که نکات زیر را قبل از انجام آن، رعایت کنید:
- نداشتن رابطه جنسی، دوش واژینال و عدم استفاده از داروهای واژینال، دو الی سه روز قبل از انجام تست پاپ اسمیر؛ چرا که فرآیندهای ذکر شده می توانند سلول های غیرطبیعی را از بین ببرند یا باعث تغییر شکل آنها شوند.
- عدم انجام تست پاپ اسمیر در دوران قاعدگی؛ بهتر است که قبل یا بعد از دوران قاعدگی، این تست داده شود.
آزمایش پاپ اسمیر چگونه انجام میشود؟
فرآیند نمونه گیری با پاپ اسمیر، به تجهیزات خاصی نیاز ندارد. این فرآیند، چند دقیقه بیشتر طول نمی کشد، به طوری که پزشک زنان این تست را در مطب خود انجام می دهد که در این شرایط پزشک از فرد بیمار می خواهد به طور کامل عریان شود یا لباس های کمر به پایین خود را در بیاورد.
سپس بیمار به پشت دراز می کشد و زانوهای خود را خم می کند.
در ادامه، پزشک وسیله ای به نام اسپکولوم (speculum) را وارد واژن بیمار می کند و با استفاده از آن، دیواره های واژن را از هم باز نگه می دارد تا بتواند دهانه رحم را مشاهده کند.
اسپکولوم داخل واژن می شود، و ممکن است باعث ایجاد فشار در ناحیه لگن و گاهی ایجاد درد شود.
بعد از مشاهده دهانه رحم، از وسیلهای به نام اسپاتول (spatula) به همراه وسیله ای که شبیه به شانه است، استفاده میشود تا از سلول های دهانه رحم نمونه برداری صورت گیرد.
لازم به ذکر است که این آزمایش، فرآیندی بی خطر و بی درد خواهد بود.
نمونه ها جهت انجام تست های بیشتر پس از نمونهبرداری، به آزمایشگاه ارسال می گردد. در نهایت، اسپکولوم به آرامی از واژن خارج می شود تا آسیبی به واژن و دیواره های آن وارد نشود.
تفسیر جواب آزمایش پاپ اسمیر
معمولا در تست های تشخیصی، جواب طبیعی (منفی) یا (غیر طبیعی) مثبت است.
جواب تست منفی در آزمایش پاپ اسمیر، به این معناست که سلول ها نرمال و بدون مشکل است و هیچ نشانی از سرطان و سایر مشکلات دهانه رحم نیست و نیازی به تست های بیشتر نخواهد بود.
اگر تست مثبت باشد، به این معناست که سلول های دهانه رحم غیرطبیعی بوده اند. باید بدانید که مثبت بودن جواب تست، به منزله وجود سرطان دهانه رحم در فرد نیست و تشخیص سرطان به نوع سلولی که در نمونه گیری دچار بیماری بوده است، بستگی دارد.
در ادامه به چند نمونه از سلول هایی که ممکن است در دهانه رحم بیمار شوند، می پردازیم:
۱- سلول های سنگفرشی آتیپیک (ASCUS)
سلول های سنگفرشی، سلول هایی نازک و صاف هستند که در سطح رویی دهانه رحم وجود دارند و در صورت وجود مشکل در این نوع سلول، پزشک تست های بیشتری را در جهت تشخیص سرطانی بودن یا نبودن آن، به کار می گیرد.
۲- سلول های سنگفرشی ضایعه داخل اپیتلیال (Squamous intraepithelial lesion)
در بررسی سلول ها، اگر تغییراتی مثل تغییر در اندازه، شکل و عملکرد این ناحیه حاد نباشند، سلول ها پیش سرطانی تلقی می شوند و ممکن است سال ها طول بکشد تا سرطانی شوند.
اما اگر این تغییرات حاد باشند، احتمال بروز سرطان بسیار بیشتر بوده و زودتر اتفاق می افتد. در این شرایط، بیمار نیازمند انجام تست های تشخیصی دقیق تری خواهد بود.
۳- سلول های غده آتیپیک (Atypical glandular cells)
غدد دهانه رحم با ترشح موکوز، محیط را مرطوب نگه می دارند. احتمال بروز سرطان در این سلول ها نیز وجود دارد که در ادامه نیازمند بررسی بیشتری توسط پزشکان، خواهد بود.
۴- سرطان سلول های سنگفرشی (Squamous cell cancer)
برای درمان و انتخاب روش درمانی و همچنین بررسی میزان وخامت سرطان، از سلول های دهانه رحم نمونهگیری صورت می گیرد.
پیشگیری از سرطان دهانه رحم
آموزش هایی که در سنین جوانی و نوجوانی در بسیاری از کشورهای پیشرفته و در حال توسعه، به آنها در خصوص روابط جنسی داده می شود، باعث می شود تا میزان بروز سرطان دهانه رحم و انواع سرطان های رحم بسیار کمتر شود.
در این کشورها، واکسن ویروس HPV که گارداسیل نام دارد، رایگان است. ویروسی که عامل اصلی بروز مشکلات دهانه رحم و سرطان دهانه رحم است.
اما امروزه با توجه پیشرفت تکنولوژی و بالا رفتن آگاهی عمومی خانوم ها نسبت به بروز سرطان، انجام تست های تشخیصی مثل پاپ اسمیر رواج بیشتری پیدا کرده است که انجام آن باعث کاهش ریسک ابتلا به سرطان دهانه رحم خواهد شد.
هزینه تست پاپ اسمیر
پیشگیری بهتر از درمان است، جمله ای معروف است که بسیار شنیده اید. چرا که جمله ای منطقی و کاربردی است.
امروزه با توجه به هزینه بالای شیمی درمانی و انواع درمان های دیگر سرطان، عقل حکم می کند که تا جایی که امکان دارد از بروز سرطان پیشگیری کرد تا از هزینه های سرسام آور آن در امان بود.
یکی از شایع ترین سرطان هایی که در بانوان اتفاق می افتد، سرطان دهانه رحم است که علل مختلفی دارد و روش های درمانی آن می توانند باروری شخص را تحت شعاع قرار دهند.
به همین دلیل، بانوان می توانند با انجام تست پاپ اسمیر و سایر تست های تشخیصی مربوطه، هر چند وقت یکبار خود را چک آپ کنند و در صورت وجود هرگونه سرطان، شروع درمان در مراحل اولیه آن، می تواند از عوارض جانبی و هزینه کمتری برخوردار باشد.
در قیاس با سایر روش های درمانی سرطان دهانه رحم تست پاپ اسمیر، رقم ناچیزی در حدود ۱۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان دارد و اکثر بیمههای درمانی، این آزمایش را تحت پوشش قرار داده اند.
تست پاپ اسمیر در چه کسانی نباید انجام شود؟
این تست منع انجام یا کنترااندیکاسیون خاصی ندارد و همه میتوانند این تست را انجام دهند اما در شرایط زیر بهتر است که پاپ اسمیر انجام نشود:
- عفونت دهانه رحم که باید قبل از انجام پاپ اسمیر درمان شود.
- در دوران قاعدگی به علت ورود خون به درون بعضی سلولها، جواب تست ممکن است دقیق نباشد و تشخیص اشتباهی برای فرد گذاشته شود.
کلام آخر
از انجام تست پاپ اسمیر نترسید، مسئلهای که باعث ترس میشود این است که درگیر ویروس HPV یا سرطان دهانه رحم باشید و ندانید.
امید است این مطالب کمک کوچکی در جهت افزایش اطلاعات و کاهش نگرانی شما در خصوص انجام تست پاپ اسمیر بوده باشد.
شاید کلیشهای باشد اما بدانید سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیهی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.
هدف ما در سایت بای بای سرطان این است که شما بتوانید امیدتان را تا زمان بهبودی از بیماری زنده نگه دارید.