سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

کولپوسکوپی برای تشخیص زگیل تناسلی

کولپوسکوپی
در این نوشته شما می خوانید

برای تشخیص مشکلات و سرطان‌­های دهانه رحم و سایر قسمت‌­های دستگاه تناسلی، تست­‌های مختلفی از جمله پاپ اسمیر وجود دارد. اما در این مقاله بای بای سرطان، قصد داریم به معرفی یکی از روش‌های تشخیصی بیماری­‌های رحم، تحت عنوان کولپوسکوپی بپردازیم. اگر در خصوص کاربردهای این روش تشخیصی و نحوه­‌ی انجام کولپوسکوپی رحم و کولپوسکوپ کنجکاوید، این مقاله برای شماست.

کولپوسکوپی چیست؟

کولپوسکوپی، پروسه­‌ای است که پزشک به طور مستقیم دهانه رحم و واژن را از نظر وجود هرگونه بیماری مورد ارزیابی و بررسی قرار می‌­دهد.

پزشک متخصص در طول کولپوسکوپی از ابزاری خاص به نام کولپوسکوپ استفاده می‌­کند.

اگر جواب تست پاپ اسمیر بیمار نگران کننده باشد، پزشک کولپوسکوپی را برای بررسی بیشتر تجویز می­‌کند و اگر در طول انجام این فرآیند، بافت­های غیرطبیعی و یا تومورهایی در دهانه رحم مشاهده شود، انجام بیوپسی برای نمونه‌­گیری و ارسال آن برای آزمایشگاه، جهت بررسی بیشتر، ضرورت می­‌یابد.

کولپوسکوپی از رحم

همانطور که گفته شد، کولپوسکوپی رحم زمانی انجام‌ می‌­شود که نتایج تست پاپ اسمیر نگران کننده باشد و سلول­‌های غیرطبیعی در دهانه رحم مشاهده شود.

این سلول­‌ها یا می­‌توانند سرطانی باشند و یا ویروس HPV ایجاد‌ کننده ‌آن باشد.

سلول­‌های غیرطبیعی لزوما سرطانی نیستند اما اگر درمان مناسب و به موقع برای آنها صورت نگیرد، امکان سرطانی‌ شدن آن­ها وجود دارد.

ویروس HPV از اصلی­‌ترین عوامل بروز سرطان دهانه رحم‌ است که می‌­توان از بروز انواع خاصی از آن­ها با تزریق واسکن گارداسیل جلوگیری کرد.

از کولپوسکوپی می‌­توان برای تشخیص بیماری‌ها و عواملی مثل:

  1. زگیل‌­های ناحیه تناسلی
  2. التهاب دهانه رحم
  3. بروز تغییرات در سلول­‌های دهانه رحم و پیش سرطانی شدن آن­ها
  4. تغییرات پیش سرطانی فرج

از کولپوسکوپی رحم علاوه بر تشخیص علت بیماری‌­ها، می‌­توان در بررسی علت بروز بعضی علائم مانند خون‌ریزی­‌های غیرطبیعی واژن نیز استفاده کرد.

تشخیص سرطان با استفاده از این متود تشخیصی نادر است و برای تشخیص سرطان­‌های دستگاه تناسلی زنان، به خصوص سرطان دهانه رحم، بیشتر از تست پاپ اسمیر استفاده خواهد شد.

کولپوسکوپ

آمادگی قبل از انجام کولپوسکوپی

نیز مانند سایر تست‌­ها و فرآیند­ها، نیازمند آمادگی و رعایت یک سری مسائل است تا این پروسه به بهترین نحو انجام شود و اختلالی در نتیجه اسکن ایجاد نشود‌.

جهت آماده شدن برای کولپوسکوپی، پزشک مشاور پیشنهاد می­‌کند که:

  • از برنامه ریزی برای انجام کولپوسکوپی در طول دوران قاعدگی پرهیز کنید.
  • از انجام رابطه جنسی واژینال یک تا دو روز قبل پرهیز شود.
  • از تامپون­‌های مخصوص قاعدگی یک تا دو روز قبل از انجام آن نباید استفاده شود.
  • از مصرف داروهای واژینال یک تا دو روز قبل از انجام فرآیند تشخیصی خودداری شود.
  • مصرف داروهای مسکنی همچون ایبوپروفن و استامینوفن قبل از انجام تست، ممانعتی نخواهد داشت.
اقداماتی جهت کاهش استرس

معمولا کسانی که قرار است این فرآیند را به وسیله کولپوسکوپ انجام دهند، روزها قبل از انجام آن از اضطراب زیادی رنج می‌­برند.

این اضطراب باعث می­شود تا شخص تمرکز لازم و خواب کافی قبل از انجام ‌تست را نداشته باشد.

طبق مطالعاتی که توسط متخصصین صورت گرفته است، کسانی که از اضطراب زیادی رنج می‌­بردند، در طول پروسه کولپوسکوپی درد بیشتری را نسبت به کسانی که اضطراب خود را کنترل می‌­کنند، متحمل خواهند شد.

بنابراین بهتر است که شخص با انجام فعالیت­‌های آرامش­­بخش، اضطراب و نگرانی را از خود دور کند.

– کارهایی که با استفاده از آن می­‌توان اضطراب را کاهش داد شامل:
  • شخص می‌­تواند با مطالعه مقالات و بروشورها و کسب اطلاعات در مورد نحوه انجام کولپوسکوپی از پزشک متخصص، متوجه شود که باید انتظار چه چیزی را در طول فرآیند داشته باشد.
  • بیمار می‌­تواند سوالات و نگرانی­‌های ذهنی خود را یادداشت کرده تا قبل از انجام پروسه کولپوسکوپی، از پزشک بخواهد تا ابهامات او را رفع کند.
  • انجام فعالیت­‌های آرامش‌­بخش نظیر ورزش کردن، مدیتیشن و وقت‌­گذرانی با دوستان و خانواده می­‌تواند باعث کمتر شدن اضطراب و استرس فرد شود.
  • گوش دادن به موسیقی در طول انجام فرآیند کولپوسکوپی نیز می‌­تواند کمک کننده باشد‌.
کولپوسکوپی رحم

کولوپسکوپی چگونه انجام می­‌شود؟

پروسه‌­ای است که در اکثر مواقع در مطب پزشک انجام شده و حدود ۱۰ الی ۲۰ دقیقه به طول می­‌انجامد.

در حین انجام این پروسه بیمار به پشت و بر روی تخت دراز می­کشد و پاها دقیقا مانند تست پاپ اسمیر یا تست لگن قرار خواهد گرفت.

سپس پزشک با استفاده از ابزاری فلزی به نام اسپکولوم، پروسه را آغاز می­‌کند. اسپکولوم ابزاری است که دیواره واژن را باز نگه می‌دارد تا پزشک بتواند دهانه رحم را مورد بررسی قرار دهد.

پزشک متخصص، وسیله‌­ی بزرگ نمایی به نام کولپوسکوپ را در چند سانتی­متری فرج قرار می‌­دهد.

سپس با استفاده از چراغ به داخل واژن نور می‌­تاباند و با نگاه کردن از داخل لنز کولپوسکوپ، به دنبال هرگونه بیماری و بافت غیرطبیعی می‌­گردد.

دهانه رحم و واژن بیمار، با استفاده از پنبه پاک می‌­گردد تا هیچ ترشحاتی در‌ محل باقی نماند.

پزشک ممکن است از محلولی پاک کننده در داخل واژن استفاده کند که ممکن است باعث به وجود آمدن احساس سوزش و سوزن سوزن شدن در محل شود.

آزمایش کولکوسکوپی

در طول انجام فرآیند کولپوسکوپی، اگر دکتر بافت مشکوکی را مشاهده کند، نمونه کوچکی از بافت گرفته می‌­شود تا تست‌های آزمایشگاهی بیشتری بر روی آن انجام شود.

برای نمونه‌گیری از بافت مورد نظر، پزشک از ابزاری تیز برای بیوپسی و برداشتن بافت استفاده می­‌کند و اگر مناطق مشکوک زیاد باشد، تعداد نمونه­‌گیری‌­ها نیز افزایش پیدا می‌­کند.

پزشک متخصص پس از انجام بیوپسی، از ماده‌­ای خاص استفاده می­‌کند تا از بروز خونریزی جلوگیری کند.

کولپوسکوپی
مراقبت­‌های بعد از انجام کولپوسکوپی (colposcopy)

مراقبت‌­های بعد از انجام کولپوسکوپی رحم، به جهت جلوگیری از بروز عوارض جانبی این پروسه‌­ی تشخیصی، ضروری خواهد بود. در ادامه به این مراقبت­‌ها می‌پردازیم:

  • اگر پزشک نمونه‌­گیری و بیوپسی انجام‌ ندهد، بیمار هیچگونه محدودیتی در انجام ‌فعالیت­‌های روزانه و سایر فعالیت‌­های فیزیکی بعد از انجام تست نخواهد داشت.

اگرچه ممکن است بیمار خونریزی­‌های خفیف نقطه‌­ای را ۱ الی ۲ روز بعد از کولپوسکوپی تجربه کند که به علت فشاری است که به دیواره واژن وارد گردیده است.

  • اگر پزشک بیوپسی انجام دهد، بیمار ممکن است عوارض جانبی همچون درد­های واژن و فرج که ممکن است ۱ الی ۲ روز طول بکشد، خونریزی خفیف واژن که تا چند روز ادامه خواهد داشت و خارج شدن ترشحات تیره از واژن را متحمل شود.
  • بیمار می‌­تواند از پد برای جلوگیری از خونریزی و سایر ترشحات استفاده کند.

همچنین شخص باید از استفاده از تامپون، انجام دوش واژینال و رابطه جنسی از طریق واژن حداقل به مدت چند هفته پس از انجام بیوپسی دوری کند‌.

نتیجه کولپوسکوپی (colposcopy)

نتیجه کولپوسکوپی رحم به این صورت است که اگر بیمار هیچ مشکلی نداشته باشد و بافت غیرطبیعی در طول فرآیند مشاهده نشود، پس از انجام آن نتیجه اسکن به بیمار اعلام خواهد شد.

اگر چه نیاز است تا بیمار تست­‌های غربالگری سرطان و سایر آزمایشات بیماری­‌های رحم و دهانه رحم را انجام دهند.

اگر بیمار بیوپسی ‌انجام دهد، اعلام نتیجه بین ۴ تا ۸ هفته طول خواهد کشید.

درمان سلول‌های غیرطبیعی دهانه رحم

سلول‌های غیرطبیعی می‌توانند به روش‌های دیگر نیز مورد درمان قرار گیرند. پروسه‌هایی که پزشک متخصص در این موارد توصیه می‌کند شامل:

۱- کریوتراپی یا سرما درمانی: 

روشی است که در آن سلول‌های غیرطبیعی ناحیه سرویکس فریز می شوند و از بین می‌روند.

۲- لیزر‌درمانی :

در این متود درمانی از لیزر برای مشخص کردن سلول‌های غیرطبیعی و همچنین از بین بردن این سلول‌ها در دهانه رحم استفاده می‌شود.

۳- در یکی از روش‌های خاص درمانی، استفاده از منبع گرما برای سوزاندن و از بین بردن سلول‌های سرطانی و غیرطبیعی دهانه رحم استفاده می‌شود.
۴- هیسترکتومی کامل (برداشتن رحم به صورت کامل):

این روش تنها زمانی که سلول‌های سرطانی یا غیرطبیعی دهانه رحم، در بیش از یک نقطه دیده شوند مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بعد از انجام متودهای درمانی، تست‌های غربالگری دهانه رحم و HPV برای بررسی رشد دوباره سلول‌های سرطانی و غیرطبیعی لازم است. 

تقریبا ۶ ماه پس از درمان برای سلول‌های غیرطبیعی، بیمار باید تست‌های غربالگری دهانه رحم را انجام دهد.

بعد از انجام کولپوسکوپی رحم، اگر سلول‌های غیرطبیعی خفیفی وجود داشته باشد اما اثری از ویروس HPV دیده نشود، نشان دهنده این است که درمان موفقیت آمیز بوده است و دهانه رحم از وجود مشکلات تهدید کننده پاک شده است.

اگر ویروس HPV در تست تشخیص داده نشد، انجام دوباره کولپوسکوپی تا ۳ سال دیگر ضروری نخواهد بود.

اما اگر تست حضور ویروس HPV را تشخیص دهد و همچنین سلول‌های غیرطبیعی همچنان وجود داشته باشند، پزشک انجام کولپوسکوپی را برای بیمار ضروری می‌داند.

پیشگیری از سرطان دهانه رحم

برداشتن سلول‌های غیرطبیعی دهانه رحم، یکی از موثرترین روش‌های پیشگیری از بروز سرطان دهانه رحم است. اگر چه انجام این متود درمانی، عوارض و ریسک‌هایی را نیز به همراه خواهد داشت.

یکی از این عوارض، بروز عفونت در محلی است که سلول‌های غیرطبیعی برداشته شده‌اند. در صورت وجود خون‌ریزی‌های شدید، ترشحات بد بوی واژن و درد شکم مداوم، لازم است تا بیمار به پزشک مراجعه کند.

یکی از عوارض دیگری که این روش درمانی ایجاد می‌کند،تولد نوزاد نارس است که آن هم زمانی اتفاق می‌افتد که بیمار بعد از برداشتن سلول‌های غیرطبیعی دهانه رحم، باردار شود.

کلام آخر

شاید کلیشه‌ای باشد اما بدانید سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

هدف ما در سایت بای بای سرطان این است که شما بتوانید امیدتان را تا زمان بهبودی از بیماری زنده نگه دارید.

منابع:

برچسب ها:

به این مقاله چند ستاره میدهید؟

این مطلب را به دوستان خود پیشنهاد دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بروزترین مقالات

ترشحات خونی از نوک پستان

5 دلیل ترشحات خونی از نوک پستان که باید جدی بگیرید

1402-09-02
تنقلات سرطان زا

5 تنقلات سرطان زا که نباید بخوریم!!

1402-06-11
جلوگیری از ریزش مو هنگام شیمی درمانی

3 روش فوق العاده جلوگیری از ریزش مو هنگام شیمی درمانی

1402-06-16