سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

آزمایش سرطان از روش های تشخیصی

آزمایش سرطان
در این نوشته شما می خوانید

حتی برای یکبار همه ­ی ما رفتن به آزمایشگاه و آزمایش دادن را تجربه کرده ­ایم. انجام آزمایش خون، همواره جهت تشخیص سرطان و یا شروع درمان، برای هر نوع بیماری ضروری بوده است. ما می­ خواهیم به یکی از سوالات مهم شما با موضوع آزمایش سرطان و آزمایش crp بپردازیم، پس برای رسیدن به پاسخ سوالتان، تا انتها این مقاله بای بای سرطان را دنبال کنید.

آزمایش سرطان یک روش معمول چکاپ

یکی از روش­‌های معمول چکاپ است که می ­توان با استفاده از آن، میزان سلامت عمومی فرد را مورد بررسی قرار داد.

می­ تواند میزان مواد معدنی خون، کلسترول بالا، کم ­خونی، دیابت، مشکلات هورمونی، عفونت، مشکلات تیروئید و عملکرد کلیه و کبد را مورد بررسی قرار دهد و در بعضی موارد نیز به عنوان آزمایش سرطان در جهت تشخیص آن به کار می‌­رود.
آزمایش سرطان، وسیله­ ای مهم برای تشخیص بعضی سرطان­ ها مانند سرطان خون (leukemia) است، چرا که در این بیماری، سرطان بافت سازنده سلول­ های خونی را مورد حمله قرار می­ دهد.

امکان شک به بروز این بیماری با یک تست ساده خون یا CBC که نشان دهنده مقادیر سلول­ های خونی است، وجود دارد. به جز سرطان خون، اغلب سرطان­‌ها با آزمایش­ خون ساده مثل CBC قابل تشخیص نیستند.

آزمایشی مخصوص که با بررسی میزان تومور مارکرهای خون که مواد شیمیایی و پروتئینی هستند، قادر است وجود تومور یا سلول­‌های سرطانی را تشخیص دهد.

البته باید به این نکته دقت کرد که آزمایش خون، به تنهایی به عنوان آزمایش تشخیص سرطان استفاده نمی­ شود بلکه به صورت ترکیبی با سایر متودهای تشخیصی مثل بیوپسی، پاپ اسمیر، معاینه فیزیکی، ماموگرافی و … استفاده خواهد شد.

آزمایش تشخیص سرطان

آزمایش خون کامل شامل چه مواردی می­ شود؟

همان طور که پیش ­تر گفتیم، یک آزمایش خون کامل فاکتورهای مختلفی را مورد بررسی قرار می­ دهد که در ادامه این موارد را ذکر می­ کنیم:

  1. تست گلوکز خون که بیشتر برای تشخیص دیابت و در افراد دیابتی کاربرد دارد.
  2. تست کلسیم خون که میزان این ماده معدنی را در خون را مشخص می­ کند.
  3. بررسی آنزیم­ های قلبی که وقوع آسیب و یا سکته قلبی را در فرد تشخیص می­ دهد.
  4. تست کلسترول و چربی خون
  5. آزمایش CRP خون که برای بررسی هرگونه عفونت و التهاب، مورد استفاده قرار می­ گیرد.
  6. تست D_Dimer که بدن را جهت‌ وجود هرگونه مشکلات انعقادی در خون بررسی می ­کند.
  7. تست ESR خون که تجمع گلبول ­های قرمز در محل التهابات بدن را مشخص می­ کند.
  8. تست فولات (فولات، ماده معدنی مفیدی است که برای ساخت گلبول­های قرمز به کار می­ رود).
  9. تست کامل تعداد سلول­ های خون که نشان دهنده مقادیر سلول­ های خونی است.
  10. تست HbA1c که به نوعی این امکان را به متخصصین می ­دهد تا دیابت را بررسی و تشخیص دهند.
  11. تست hCG برای تشخیص حاملگی مورد استفاده قرار می­ گیرد‌.
  12. تست INR که این آزمایش، مدت زمان لخته شدن خون فرد را نشان می ­دهد.
  13. تست آهن خون، نشان دهنده میزان آهن موجود در گلبول­ های قرمز است که مقادیر کم آن، می ­تواند باعث بروز مشکلات متعدد در فرد شود.
  14. تست عملکرد کلیه و کبد
  15. تست منیزیم خون
  16. تست استروژن، در شرایطی که چرخه قاعدگی دچار اختلال می شود این هورمون را ، مورد بررسی قرار می­ دهد.
  17. تست PSA، سنجش مقدار هورمون مردانه را اندازه می گیرد و می ­تواند به عنوان آزمایش تشخیص سرطان پروستات استفاده شود.
  18. تست تستوسترون خون
  19. تست ویتامین B12 و D
آزمایش تشخیص سرطان

آزمایش CRP چیست؟

کبد، پروتئین CRP (C-reactive protein) می سازد و زمانی که مقدار آن بالا می ­رود، یعنی در بدن تورم و التهاب وجود دارد، پس می ­توان آن را جز آزمایش­ های سرطان دانست.

مقادیر آزمایش CRP با آزمایش خون ساده قابل بررسی است. نوع دیگری از آزمایش CRP که از حساسیت بیشتری برخوردار است، hs_CRP نام دارد و قادر است کوچکترین افزایش مقدار این پروتئین در خون را تشخیص ­دهد.
انجام آزمایش CRP می ­تواند ریسک ابتلا به بیماری­ های عروق کرونر را کاهش دهد. این بیماری، باعث مسدودی و باریک شدن رگ­ ها می شود که درنتیجه­ ی آن، سکته قلبی رخ خواهد داد.
پزشک متخصص آزمایشCRP را تجویز می ­کند تا از موارد زیر مطلع شود:

  • بررسی عفونت
  • کمک به تشخیص التهابات مزمن مثل لوپوس
  • شناخت ریسک فاکتورهای سکته قلبی
  • شناخت ریسک فاکتورهای سکته قلبی مجدد

مقادیر بالای CRP نشان دهنده ریسک بالای بروز سکته قلبی است. همچنین امکان بروز سکته قلبی مجدد، در افرادی که سابقه سکته قلبی را در گذشته دارند نیز در صورت بالای بودن این پروتئین در خون، مطرح است.آزمایش CRP برای همه­ ی افراد توصیه نمی ­شود چرا که میزان و محل التهاب را نشان نمی­ دهد. این آزمایش، بیشتر برای کسانی مناسب است که مشکوک به سکته قلبی هستند.

عوامل تاثیرگذار بر آزمایش CRP
  1. ورزش­ های سنگین مثل وزنه ­برداری و دویدن به مدت طولانی، باعث افزایش ناگهانی CRP می­ شود که در این صورت، پزشک پیشنهاد می­ کند که قبل از انجام آزمایش CRP از انجام فعالیت­ های فیزیکی پرهیز شود.
  2. مصرف بعضی داروها باعث تاثیر بر مقدار CRP خون می­ شود بنابراین بهتر است لیست تمامی داروهایی که مصرف می­ کنید را قبل از انجام آزمایش، به پزشک ارائه دهید.
  3. اگر از نمونه خون فرد برای آزمایش دیگری نیز استفاده می­ شود، بهتر است که در زمان ناشتایی این آزمایش انجام شود.

به عنوان مثال در بررسی میزان hs_CRP که ریسک فاکتورهای سکته قلبی را مورد بررسی قرار می­ دهد، میزان کلسترول خون نیز مورد بررسی قرار می­ گیرد، بنابراین بهتر است که قبل از انجام آزمایش چیزی خورده نشود.

نتیجه آزمایش CRP

نتیجه نهایی آزمایش CRP معمولا در شرایط غیر اورژانسی، چند روز بعد آماده می شود که با مراجعه به پزشک متخصص و تفسیر نتیجه آزمایش می ­توانید از سلامت خود مطلع شوید.

مقادیر CRP به صورت میلی­ گرم در لیتر اندازه گیری می گردد و مقادیر نزدیک به ۸ یا ۱۰ میلی­ گرم در لیتر، غیرطبیعی است و بالاتر از حد طبیعی، در نظر گرفته می­ شود.

آزمایش CRP، آزمایش تشخیص سرطان نیست اما مقادیر بالای آن، نشان‌دهنده التهاب است که می­ تواند ناشی از عفونت، آسیب یا بیماری­ های مزمن همچون سرطان باشد که در این صورت پزشک برای تشخیص علت بروز آن آزمایش‌های بیشتر را تجویز می­ کند.
در بررسی مقادیر hs_CRP که مانند CRP به صورت میلی ­گرم در لیتر اندازه ­گیری می­ شود، در مقادیر کمتر از ۲ میلی­ گرم ریسک ابتلا به بیماری­ های قلبی کمتر است، اما اگر این مقدار ۲ میلی­ گرم یا بیشتر از آن باشد، ریسک ابتلا به بیماری­‌های قلبی بیشتر خواهد بود که البته جهت تشخیص نهایی انجام سایر تست ­های تشخیصی نیز نیاز خواهد بود.

آزمایش crp

کدام آزمایش نشان دهنده سرطان است؟

به طور کلی نمی ­توانیم به طور اختصاصی آزمایشی را آزمایش سرطان بنامیم، اما می­ توانیم تغییر مقادیر خونی را با توجه به علائم بالینی شخص، دلیلی بر وجود سرطان دانسته و آن­ها را آزمایش تشخیص سرطان تلقی کنیم.

بیشتر آزمایش­ های خون به تنهایی نمی ­توانند به عنوان آزمایش سرطان مورد استفاده قرار گیرد اما این کمک را به متخصصین می ­کنند تا همراه با آزمایش­ ها و تست­ های دیگر، سرطان را تشخیص دهند.

فاکتور آزمایش تشخیص سرطان

بعضی از آزمایش‌های خون، به عنوان آزمایش سرطان و در جهت تشخیص آن به کار می‌روند ‌که شامل:

  • در آزمایش CBC که تعداد کل سلول های خونی را اندازه می گیرد، ممکن است نشانه‌هایی مبنی بر سرطان وجود داشته باشد و به تشخیص این بیماری کمک کند.
  • تست ارزیابی پروتئین خون که در آن پروتئین‌های خاصی که در خون وجود دارند، مورد بررسی قرار می‌گیرند و آن پروتئینی مد نظر قرار می‌گیرد که به واسطه مبارزه سیستم ایمنی با سلول‌های درگیر ایجاد می‌شود؛ همچون آزمایش CRP این آزمایش‌ها بیشتر تحت عنوان آزمایش تشخیص سرطان مغز استخوان و لنفوم به کار می‌روند.
  • آزمایشی برای بررسی مواد شیمیایی که سلول‌های سرطانی از خود ترشح می‌کنند، وجود دارد.

تومور مارکرها این مواد شیمیایی هستند که نشان از وجود تومور و سرطان در بدن شخص دارند. 

به این نکته توجه کنید، همیشه وجود مارکرها در خون به معنای سرطان نیست و ممکن است بیماری‌های دیگر باعث بروز این مارکرها در خون شوند.

آزمایش سرطان، اغلب زمانی به کار می‌رود که سرطان و تومور تشخیص داده شده است و صرفا روند پاسخ‌دهی تومور به درمان، مورد بررسی قرار می‌گیرد.

  • نوعی دیگر از آزمایش سرطان وجود دارد که در آن دسته‌ای از سلول‌ها یا قسمت کوچکی از بافت سرطانی جدا شده و وارد گردش خون شده و در بدن پخش می‌شود را شناسایی می‌کند. این تست زمانی استفاده می‌شود که سرطان تشخیص داده شده است و به عنوان آزمایش تشخیص سرطان به کار نمی‌رود. 
  • در بعضی موارد از این آزمایش تشخیص سرطان، در سرطان‌هایی مثل سرطان سینه، سرطان کلون و سرطان پروستات استفاده می‌شود. این آزمایش در جلوگیری از پیشرفت و متاستاز سرطان به سایر بخش‌های بدن میتواند مفید باشد.
  • آزمایش دیگری نیز وجود دارد که منشا و DNA سلول‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهد. در این آزمایش سرطان، با نمونه‌گیری از بیمار ممکن است سلول‌های سرطانی اندکی در خون دیده شود که متخصصین با بررسی آن و انجام تست‌های مختلف، بهترین روش درمانی را برای بیمار در نظر می‌گیرند.
  • آزمایش سرطان

    بهترین آزمایش‌ تشخیص سرطان

    آزمایش سرطانی تحت عنوان بهترین آزمایش تشخیص سرطان وجود ندارد. همه‌ی تست‌های تشخیصی در امتداد با یکدیگر ارزش تشخیصی پیدا می‌کنند و آزمایش خون به تنهایی روشی برای تشخیص سرطان نخواهد بود.

    شاید کلیشه‌ای باشد اما بدانید سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

    هدف ما در سایت بای بای سرطان این است که شما بتوانید امیدتان را تا زمان بهبودی از بیماری زنده نگه دارید.

    منابع:

    برچسب ها:

    به این مقاله چند ستاره میدهید؟

    این مطلب را به دوستان خود پیشنهاد دهید

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    بروزترین مقالات

    بهترین داروخانه خرید داروی شیمی درمانی در کاشان

    بهترین داروخانه خرید داروی شیمی درمانی در کاشان 💉 از نگاه مردم [سال 1403]

    1403-02-26
    بهترین کلینیک درد در تهران

    بهترین کلینیک درد در تهران 😫 از نگاه مردم 【آپدیت سال1403】

    1402-08-25
    روش درمان سرطان

    7 روش درمان سرطان : کشف امید جدید برای بیماران

    1401-11-09