سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

تشخیص سرطان معده با اندوسکوپی

تشخیص سرطان معده با اندوسکوپی
در این نوشته شما می خوانید

بی­‌شک یکی از مهم‌­ترین تست‌­های تشخیصی در روند تشخیص سرطان معده، آندوسکوپی است. به طور کلی از آندوسکوپی در تشخیص اختلالات دستگاه گوارش فوقانی یعنی از مری تا معده استفاده می‌­شود اما کاربرد اصلی این روش، تشخیص سرطان معده با اندوسکوپی و اختلالات معده است. اما این که سرطان معده چگونه با انجام اندوسکوپی قابل تشخیص است، سوالی است که در این مقاله بای بای سرطان قصد داریم به آن پاسخ دهیم.

تشخیص زود هنگام سرطان معده

همانطور که می­دانید، سرطان معده از جمله کشنده‌­ترین سرطان­‌های شناخته شده است که سالیانه جان بسیاری از بیماران را می‌­گیرد اما با تشخیص به موقع و درمان سریع آن می­توان از‌ کشندگی این بیماری کاست.

تست­‌های مختلفی برای تشخیص زود هنگام سرطان معده وجود دارند که پزشک متخصص با توجه به فاکتورهای زیر تست مناسب برای بیمار را تجویز می‌­کند:

  • نوع سرطانی که شناسایی شده است.
  • علائم و نشانه‌­های بیماری
  • سن و میزان سلامت عمومی بیمار
  • بررسی و مقایسه نتایج تست‌­های پزشکی صورت گرفته قبلی

متاسفانه هیچ تستی برای تشخیص زودهنگام سرطان معده وجود ندارد اما تشخیص سرطان معده با اندوسکوپی، بهترین روش جهت تشخیص سریع سرطان­‌های دستگاه گوارش بخصوص سرطان معده در مراحل اولیه بیماری خواهد بود.

کسانی که ریسک بروز این بیماری در آن­ها بیشتر از سایرین است، می­توانند از فواید این تست سرطان معده بصورت سالیانه بهره‌­مند شوند.

آندوسکوپی علاوه بر تشخیص سرطان معده، در درمان بعضی تومورها و توده‌­های بدخیمی که به وجود می‌­آیند نیز استفاده می­‌شود.

در طول آندوسکوپی از ابزارهای ظریفی برای جراحی‌­های کوچک مثل برداشتن تومورهای کوچک و یا سوزاندن زخم‌­هایی خون‌ریزی دهنده­ای که به واسطه سرطان در معده به وجود می­‌آیند، استفاده می‌­شود.

در برخی موارد، آندوسکوپی با پروسه‌­های تشخیصی و درمانی دیگر ترکیب می­‌شود، به طوری که یکی از رایج‌­ترین متودهایی که همراه با اندوسکوپی در تشخیص سرطان معده کاربرد دارد، سونوگرافی است که تصاویر دقیق‌­تری را می­تواند در اختیار متخصصین قرار دهد.

تشخیص سرطان معده

تشخیص سرطان معده با آندوسکوپی

به طور کلی تست‌­های متنوعی جهت تشخیص سرطان معده وجود دارند که در ادامه به چند ‌نمونه از مهم­ترین آن­ها اشاره می­‌کنیم:

۱. بیوپسی:

در بیوپسی نمونه‌­ای کوچک از بافت سرطانی گرفته می‌­شود تا در زیر میکروسکوپ مورد آزمایش و بررسی قرار گیرد.

شاید سایر تست­‌ها بتوانند وجود سرطان در شخص را تا حدودی تایید کنند اما بیوپسی می­تواند تشخیص قطعی در اختیار متخصصین قرار دهد.

پاتولوژیست شخصی است که نمونه‌­های گرفته شده را برای وجود ‌هرگونه بیماری از جمله سرطان، مورد بررسی قرار می‌دهد .

۲. آندوسکوپی:

آندوسکوپی یا تست سرطان معده، این امکان را به پزشکان می­‌دهد تا با استفاده از لوله‌­هایی نازک و منعطف که آندوسکوپ نام دارد، قسمت­‌های داخلی بدن مورد مشاهده و مورد بررسی قرار گیرند.

در طول این پروسه، نمونه‌­گیری و بیوپسی نیز می­تواند انجام شود تا شواهد مبنی بر وجود سرطان معده در آن ارزیابی شود‌. پس می­توانیم اینطور برداشت کنیم که امکان تشخیص سرطان معده با اندوسکوپی وجود دارد.

۳. سی تی اسکن:

در سی تی اسکن با استفاده از اشعه X تصاویری را از قسمت‌­های داخلی بدن تهیه می­‌شود، سپس کامپیوتر تصاویر گرفته شده را در کنار یکدیگر قرار می‌­دهد تا تصاویری ۳ بعدی از ارگان مورد نظر که در اینجا معده است، تشکیل ­شود.

به واسطه این متود تصویربرداری، تومورها و نواحی آلوده به سرطان معده، مشخص می­‌شوند.

۴. ام آر آی:

برخلاف سی تی اسکن، در این متود تصویربرداری از اشعه X استفاده نمی­‌شود و به جای آن از میدان­‌های مغناطیسی و امواج الکترومغناطیس برای تهیه تصاویر با جزئیات بالا استفاده می‌­کنند.

ام آر آی متودی مناسب برای بررسی اندازه تومورها و محل آن می­‌باشد. در بعضی موارد برای تهیه تصاویر با کیفیت و جزئیات بیشتر قبل از آغاز پروسه، از ماده حاجب با تزریق وریدی، استفاده می­‌شود.

تست سرطان معده

آیا آندوسکوپی می­تواند تستی برای تشخیص سرطان معده باشد؟

آندوسکوپی متودی غیرتهاجمی است که در مواقعی به صورت سرپایی و بدون نیاز به بستری نیز انجام می­‌شود و این امکان را به پزشک متخصص می­‌دهد تا داخل سیستم گوارش را به طور مستقیم مورد معاینه و بررسی قرار دهد.

دو نوع آندوسکوپی وجود دارد که در تشخیص بیماری‌­های مختلف و به عنوان تست سرطان­ معده کاربرد دارد، انواع آن شامل:

آندوسکوپی EGD (آندوسکوپی فوقانی):

این تست یکی از روش‌­های اولیه برای تشخیص زود هنگام سرطان معده در بیماران است. برای انجام آندوسکوپی EGD بیمار باید تحت بیهوشی قرار بگیرد.

سپس پزشک متخصص آندوسکوپ را از طریق دهان وارد معده فرد می­‌کند تا محیط معده را از لحاظ وجود‌ هرگونه موارد غیرطبیعی مثل تومورها، زخم‌­های ایجاد شده به واسطه سرطان، انسداد و هرگونه تورم مورد بررسی قرار دهد.

در شرایطی که پزشک به وجود سرطان در معده مشکوک شود، ممکن است در طول پروسه آندوسکوپی نمونه‌­هایی از بافت غیرطبیعی معده گرفته شود تا به صورت دقیق‌­تر در آزمایشگاه­‌ها مورد بررسی قرار گیرد.

این نوع آندوسکوپی تنها برای تشخیص انواع خاصی از سرطان­‌های معده می­تواند مفید باشد اما در انواع دیگر سرطان، فرآیند تشخیص بیماری سخت‌­تر خواهد بود.

پروفسور سرطان معده
آندوسکوپی سونوگرافی یا EUS:

این روش تشخیصی به متخصصین گوارش این امکان را می‌­دهد تا معده و ارگان‌­هایی مثل کبد، کیسه صفرا و مجاری صفرا را مورد بررسی قرار دهند.

این تست تشخیص سرطان از امواج فراصوت استفاده می‌­کند تا تومورهایی که در معده و گره­‌های لنفاوی اطراف معده ایجاد شده است را تشخیص دهد؛ چرا که امکان دارد به دلیل پیشرفت بیماری، سرطان به گره­‌های لنفاوی اطراف معده و سایر ارگان­‌های نزدیک متاستاز دهد.

همچنین در آندوسکوپی EUS می­توان مشخص کرد که سرطان چند لایه از بافت معده را درگیر کرده است، میزان وخامت سرطان چقدر است و برای درمان آن نیاز به انجام‌ چه اقداماتی خواهد بود.

سرطان معده در آندوسکوپی چگونه به نظر می­‌رسد؟

به طور کلی برای تشخیص زود هنگام سرطان معده، مشاهده هرگونه موارد غیرطبیعی در اندوسکوپی اعم از تورم، خون‌ریزی، تومورهای نا به جا و … کمک کننده خواهد بود؛ البته که در نهایت این بیوپسی است که سرطانی بودن این موارد را مشخص خواهد کرد.

تشخیص سرطان معده با اندوسکوپی.1

عوارض ناشی از آندوسکوپی

غالبا آندوسکوپی را پروسه­‌ای بدون ریسک و ایمنی می­دانند اما ممکن است انجام این فرآیند مشکلاتی به همراه داشته باشد که شامل:

۱. خونریزی:

در صورتی که در طول آندوسکوپی بیوپسی و نمونه­‌گیری انجام شود، ریسک بروز خونریزی گوارشی­ افزایش پیدا می­‌کند؛ همچنین برای درمان و عمل­‌های جراحی غیرتهاجمی که در طول آندوسکوپی ممکن است انجام شوند هم ریسک بروز خونریزی مطرح است که در موارد نادر بیمار نیازمند تزریق خون می‌­باشد.

۲. عفونت:

بیشتر آندوسکوپی­‌ها همراه با معاینات و بیوپسی انجام می‌­شوند که ریسک بروز عفونت بر اثر آن­ها بسیار پایین است. ریسک بروز عفونت زمانی افزایش پیدا می­‌کند که پروسه­‌های دیگری در خلال آندوسکوپی برای بیمار انجام شوند.

البته بیشتر عفونت­‌های رخ داده خفیف بوده و با مصرف آنتی بیوتیک قابل درمان است. در شرایطی که امکان بروز عفونت در بیمار بیشتر از سایرین است، آنتی بیوتیک‌­های پروفلاکسی یا پیشگیرانه برای او تجویز می­‌شود.

۳. پارگی­‌های قسمت­‌هایی از دستگاه گوارش:

در بعضی افراد ممکن است به واسطه انجام اندوسکوپی، پارگی‌­هایی در معده و یا مری ایجاد شود که نیازمند بستری شدن در بیمارستان و یا انجام عمل‌­های جراحی برای درمان باشد؛ البته ریسک بروز این مشکل بسیار پایین است و به ندرت ممکن است رخ دهد.

۴. واکنش­‌ها و حساسیت‌­ها به داروی بی­‌حسی و بیهوشی:

آندوسکوپی‌­های معده و قسمت­‌های فوقانی دستگاه گوارش، تحت بی­‌حسی و بیهوشی عمومی انجام می­‌شوند. نوع بیهوشی و بی­‌حسی مورد استفاده، ارتباط مستقیمی با بیمار و علت انجام پروسه مورد نظر دارد.

با توجه به وجود این مشکلات و این عوارض، بیماران می­توانند با رعایت نکات ذکره شده توسط تیم ‌مراقبتی، برای آمادگی قبل از انجام آندوسکوپی مثل عدم مصرف آب و غذا و توقف مصرف داروهای خاص از بروز این مشکلات جلوگیری کنند.

استاندارد طلایی برای تشخیص سرطان معده

تیم مراقبتی و پزشک متخصص، دستورات و توصیه­‌هایی برای آمادگی­‌های قبل از تشخیص سرطان معده با‌ آندوسکوپی ارائه می­‌کنند که بیماران و مراجعه کنندگان برای بهتر انجام شدن این فرآیند لازم است این نکات را رعایت کنند.

در ادامه به چند ‌نمونه از این موارد اشاره می­‌کنیم:

۱. نخوردن غذا قبل از انجام آندوسکوپی:

به طور کلی بیمارانی که برای تشخیص سرطان معده با اندوسکوپی مراجعه می­‌کنند، باید حداقل ۸ ساعت قبل از انجام این پروسه از خوردن غذاهای جامد پرهیز کنند و ۴ ساعت قبل از انجام آندوسکوپی از مصرف مایعات خودداری کنند، این عمل باعث می‌­شود تا از خالی بودن معده و وضوح تصاویر آن اطمینان حاصل شود.

۲. توقف مصرف داروهای خاص:

لازم است که بیماران تا چند روز قبل از انجام آندوسکوپی از مصرف داروهای رقیق کننده خون با نظر پزشک، خودداری کنند.

در صورتی که بیمار مبتلا به بیماری‌­های خاصی مثل دیابت، بیماری­‌های قلبی و فشار خون بالا باشد، پزشک متخصص دوز دارو و نحوه مصرف آن­ها را با توجه به شرایط پیش رو تغییر می‌­دهد، بنابراین بهتر است که مراجعین آندوسکوپی قبل از انجام این فرآیند، لیستی از داروهایی که مصرف می‌­کنند را در اختیار پزشک قرار دهند.

۳. برای هر چه بهتر انجام شدن پروسه از داروهای بی­حس کننده برای ناحیه گلو استفاده می­‌شود

در شرایطی که ممکن است بیمار احساس ناخوشایند یا درد را تحمل کند، مجاز است از داروهای مسکن قبل از آغاز پروسه، استفاده کند.

۴. تعویض لباس

از آن جایی که بیمار برای انجام ‌این فرآیند ‌نیازمند تعویض لباس خود و پوشیدن گان مخصوص بیمارستان است، بهتر است که از لباس­های آزاد که تعویض و پوشیدن آن برای فرد راحت‌­تر است، استفاده کند.

همچنین بهتر است قبل از آنکه این افراد خانه خود را ترک کنند، تمامی جواهرات و وسایل زینتی که پوشیده‌­اند را خارج کنند تا اختلالی در پروسه آندوسکوپی ایجاد نشود.

منابع:

به این مقاله چند ستاره میدهید؟

این مطلب را به دوستان خود پیشنهاد دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بروزترین مقالات

سایکو انکولوژی

سایکو انکولوژی: چگونه روان در درمان سرطان کمک می‌کند؟🤔

1403-02-16
بهترین جراح سرطان پستان در تهران

بهترین جراح سرطان پستان در تهران 👨‍⚕️ از نگاه مردم 【آپدیت سال1403】

1402-08-14
بهترین روانشناس برای بیماران سرطانی در تهران

بهترین روانشناس برای بیماران سرطانی در تهران از نگاه مردم ❤️

1403-02-13