یکی از عوارض مهم در افرادی که به انواع پرخطر HPV دچار هستند، ابتلا به سرطان دهانه رحم است.در این مقاله بای بای سرطان قصد داریم علائم سرطان دهانه رحم، راههای تشخیصی و درمان سرطان دهانه رحم و از همه مهم تر، چگونگی پیشگیری از بروز آن را بررسی کنیم.
این مقاله برای بانوانی که به حفظ سلامتی خود اهمیت می دهند می باشد. حتما تا به امروز، نام زگیل تناسلی یا HPV را شنیده اید. یکی از عوارض مهم در افرادی که به انواع پرخطر HPV دچار هستند، ابتلا به سرطان دهانه رحم است.
طبق آمار، صد در صد افرادی که دچار سرطان دهانه رحم هستند، مبتلا به HPV نیز میباشند.
دهانه رحم یا سرویکس بین رحم و واژن قرار دارد. طول آن به طور معمول در افراد غیر باردار، حداقل 3 سانتی متر است.
این سرطان قادر است در هر جای دهانه رحم اتفاق بیوفتد. می توان گفت که تقریبا در همه ی افرادی که مبتلا به سرطان دهانه رحم هستند، HPV نیز وجود دارد. سیر این سرطان آهسته است و چکاپ های دوره ای راه تشخیص سریع را برای فرد هموار می کند.
علائم سرطان دهانه رحم
علائم سرطان دهانه رحم را نمی توان علائم اختصاصی ای دانست، چرا که بسیاری از بیماری های زنان علائم مشابه با علائم سرطان دهانه رحم را دارند.
اما میتوان با بررسی علائم، شک به وجود آن داشت که در نهایت با انجام تست های آزمایشگاهی مربوطه، می توان وجود یا عدم وجود سرطان را قطعیت داد.
این علائم شامل موار زیر هستند:
- خونریزی غیرمعمول واژینال که می تواند قبل، حین و بعد از نزدیکی رخ دهد، می تواند بین قاعدگی ها اتفاق بیوفتد و یا می تواند باعث ایجاد خونریزی های شدید در دوران قاعدگی شود.
- تغییر در ترشحات واژن که بیشتر رنگ ترشحات و علائم همراه آنها مثل سوزش و خارش مطرح است.
- درد در هنگام نزدیکی
- درد در پایین کمر، بین استخوان های لگن و پایین شکم
با اینکه عوامل دیگری همچون فیبروئید (Fibroids) و اندومتریوز (Endometriosis) نیز می توانند باعث ایجاد این علائم شوند، اما مهم است که حتما توسط متخصص بررسی و تفکیک بیماری صورت بگیرد تا در صورت جدی بودن شرایط احتمال موفقیت آمیز بودن درمان بیشتر شود.
تست سرطان دهانه رحم چگونه است؟
در تست های اولیه، پزشک ابتدا واژن را معاینه می کند. سپس با وارد کردن دو انگشت به داخل واژن و وارد کردن فشار همزمان به شکم، انقباضات دهانه رحم را مورد بررسی قرار می دهد.
پزشک جهت بررسی بیشتر، وسیله ای لوله ای شکل به نام اسپکولوم (speculum) را وارد واژن می کند تا بتواند دهانه رحم را ببیند و در صورت نیاز، از آن نمونه برداری می کند.
تشخیص سرطان دهانه رحم
با استفاده از روش های غربالگری می توان سلول های سرطانی و پیش سرطانی که ممکن است در آینده سرطانی شوند را شناسایی کرد.این تست ها باید به صورت چکاپ های دوره ای انجام شوند.
تستهای غربالگری سرطان دهانه رحم، شامل:
تست پاپ اسمیر (Pap test):
که با استفاده از وسیله ای شانه مانند از سلول های دهانه رحم نمونهبرداری می شود و ریسک ابتلا به سرطان در آن بررسی می شود.
تست DNA HPV:
که در آن، نمونههایی از سلول های دهانه رحم برداشته و از لحاظ ابتلا به انواع پرخطر ویروس HPV که باعث سرطانی شدن سلول های آن ناحیه می شود، بررسی شود.
تست بایوپسی :(Punch biopsy)
که در این روش، پزشک با وسیله ای نوک تیز از دهانه رحم نمونهبرداری می کند.
کورتاژ اندوسرویکال:(Endocervical curettage)
با استفاده از وسیله ای مانند قاشق، سلول های دهانه رحم را خراش می دهند و نمونه برداری می کنند.
آزمایش سرطان دهانه رحم
اگر بعد از انجام تست ها، نتایج نگران کننده ای باشد، نیاز به انجام آزمایش های بیشتر برای قطعی شدن تشخیص این سرطان است.
در ادامه به بررسی این آزمایش ها پرداختیم:
- الکتریکال وایر لوپ(Electrical wire loop):
در این آزمایش، با بی حس کردن موضعی ناحیه مورد آزمایش، سیمی با ولتاژ پایین برای نمونهبرداری از دهانه رحم از طریق واژن وارد می شود.
- بیوپسی مخروطی(Cone biopsy) :
این روش با بیهوشی کامل انجام می شود و برای شرایطی مناسب است که پزشک متخصص نیازمند نمونههایی از لایههای عمیق تر دهانه رحم است.
بعد از تشخیص سرطان در فرد، تست های بیشتری هم انجام می گیرد جهت این که مشخص شود سرطان در چه مرحلهای است تا درمانی مناسب با آن اتخاذ شود.
این تست ها به شرح زیر است:
- تست های تصویربرداری که شامل MRI ،CT Scan ،X_Ray هستند.
- مشاهده ی مثانه و رکتوم برای بررسی بیشتر بیماری
درمان سرطان دهانه رحم
درمان سرطان دهانه رحم، به عوامل مختلفی همچون مرحله بیماری، سلامت عمومی فرد و انتشار سرطان به سایر بافتها بستگی دارد.
روش های متفاوتی برای درمان این سرطان وجود دارد که در ادامه به چند نمونه از آنها اشاره می کنیم:
جراحی
این روش، برای درمان سرطان در مراحل اولیه بسیار مناسب است و تصمیم گیری در خصوص نوع آن، با توجه به اندازه سرطان، مرحله سرطان و این که آیا فرد در آینده قصد بچه دار شدن دارد یا نه، اتخاذ می شود:
- جراحی ای که در آن، فقط بخش سرطانی را خارج می کنند. البته می توان از بیوپسی مخروطی هم در زمان هایی که بخش سرطانی کوچک است، استفاده کرد. این نوع جراحی، امکان بارداری را در آینده برای فرد میسر می کند.
- جراحی جهت برداشتن دهانه رحم (trachelectomy) که در سرطان های خفیف مناسب است و این امکان را به فرد می دهد تا در آینده باردار شود.
- جراحی جهت برداشتن رحم و دهانه رحم(hysterectomy) و همچنین بخشی از واژن و غدد لنفاوی اطراف آن که در درمان سرطان، در مراحل اولیه مناسب است. پس از انجام این عمل، امکان بارداری برای فرد وجود نخواهد داشت.
رادیوتراپی (Radiation)
از روش های دیگر مورد استفاده در درمان سرطان است که بیشتر همراه با شیمی درمانی، مورد استفاده قرار می گیرد.
ممکن است پزشک بعد از جراحی بیمار، برای از بین بردن باقی مانده سلول های سرطانی از رادیوتراپی استفاده کند.
در این روش، پرتوهای پرانرژی، مثل پروتون ها و اشعه X، برای کشتن سلول هایی که سرطانی شده اند، به کار می رود.
رادیوتراپی به چند روش انجام میشود:
- به صورت خارجی (Externally) پرتوها را به سمت اندامی که سرطانی است، هدایت می کنند.
- به صورت داخلی (Internally) که مواد پرتوزا درون وسیله ای پر می شوند و از طریق واژن برای چند دقیقه وارد بدن می شوند و سلول های سرطانی را نابود می کنند.
- ترکیبی از مدل خارجی و داخلی نیز می تواند در درمان این سرطان، موثر باشد.
شیمی درمانی (Chemotherapy)
در شیمی درمانی، سرطان با استفاده از داروهای خاص که از راه تزریقی و یا به شکل قرص مصرف میشوند، سلول های سرطانی را از بین میبرند.
دوز کمی از این داروها همراه با رادیوتراپی، میتواند در درمان سرطان اولیه موثر باشد و دوزهای بالا، مناسب درمان این سرطان در مراحل وخیمتر است.
داروهای هدفمند (Targeted therapy)
استفاده از داروها، دیگر روش درمانی است که فقط سلولهای سرطانی رو مورد حمله قرار میدهد و میتواند برای درمان سرطان پیشرفته همراه با شیمی درمانی، مفید باشد.
ایمیونوتراپی(Immunotherapy)
از داروهایی استفاده می شود که سیستم ایمنی را تقویت و تحریک می کنند تا سلول های سرطانی بیمار را از بین ببرد.
درمان حمایتی / تسکینی (Supportive (palliative) care)
در این روش، از داروهایی استفاده می شود تا علائم سرطان دهانه رحم و عوارض بیماری را کاهش دهند و باعث تسکین دردهای ناشی از درمان های دیگر و خود بیماری می شوند.
این روش، در کنار سایر روش های درمانی، تاثیر زیادی در بالا رفتن روحیه بیمار و درمان او دارد.
واکسن سرطان دهانه رحم
واکسنی مبنی بر واکسن سرطان دهانه رحم وجود ندارد، همانطور که برای هیچ یک از سرطان ها، بصورت اختصاصی، واکسنی وجود ندارد.
در اینجا منظور از واکسن سرطان دهانه رحم، همان واکسن گارداسیل ۹ (Gardasil 9) است که در واقع واکسن ویروس HPV است و از آنجایی که HPV، از اصلی ترین علل بروز سرطان دهانه رحم است، پس می توان از آن جهت پیشگیری از ابتلا به این بیماری استفاده کرد.
این واکسن، اگر قبل از ابتلا به HPV، توسط خانم ها و آقایان تزریق شود، می تواند تا حدود زیادی از ریسک بروز سرطان دهانه رحم جلوگیری کند.
بیشترین اثر این واکسن زمانی حاصل می شود که در سنین ۱۱ تا ۱۲ سالگی تزریق شود، البته تزریق آن در سنین بالا نیز تا 40 سالگی توصیه می شود. این واکسن ۲ دوز داشته که هرکدام با فاصله ۶ ماه از دیگری تزریق می شوند.
سن ابتلا به سرطان رحم
سرطان دهانه رحم، در سنین ۳۵ الی۴۴ سال شایع تر است. در حقیقت، نقطه شروع این بیماری، برقراری رابطه جنسی با افراد دارای HPV و داشتن شرکای جنسی متعدد است.
اگر چه اگر این افراد در سنین پایین واکسن گارداسیل را تزریق کرده باشند، ریسک ابتلا به سرطان را تا حد زیادی کم خواهند کرد.
همچنین در زنان بالای ۶۰ سال نیز، امکان ابتلا به این بیماری وجود دارد که علت آن انجام ندادن معاینات و چکاپهای سالیانه و باور به این موضوع است که بعد از یائسگی امکان ابتلا به این سرطان در آنها وجود نخواهد داشت.
همین امر باعث می شود که دیرتر متوجه بروز سرطان شوند و به علت پیشرفت زیاد بیماری، درمانی بسیار سخت و دشوار در پی داشته باشند.
چگونه از ابتلا به سرطان دهانه رحم پیشگیری کنیم؟
سرطان رحم چهارمین علت مرگ و میر بر اثر سرطان در بانوان است. لذا بهتر است تا جایی که می شود با رعایت بهداشت و مواردی که در ادامه گفته شده است، از ابتلا به آن جلوگیری کرد.
- انجام چکاپ های سالیانه در خانوم هایی که بین سنین ۲۵ تا ۶۴ سال قرار دارند.
- تزریق واکسن گارداسیل، برای کودکان ۱۲ تا ۱۳ سال جهت پیشگیری از ابتلا به HPV در آینده
- استفاده از کاندوم در زمان برقراری رابطه جنسی، که البته این روش برای جلوگیری از ابتلا تضمینی نیست.
- عدم مصرف سیگار
- داشتن رژیم غذایی مناسب
سوالات متداول سرطان دهانه رحم (سرویکس)
علائم سرطان دهانه رحم چی هستند؟
علائم سرطان دهانه رحم ممکن است شامل خونریزی بیدلیل بعد از جنسیت و یا خونریزی نامعمول در دوره قاعدگی، درد ناحیه لگنی پایین باشد.
عوامل خطر سرطان دهانه رحم چی هستند؟
عوامل خطر سرطان دهانه رحم شامل عدم انجام آزمایش اسکرینینگ پاپاسمیر (Pap smear)، عفونت با ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، سیگاری بودن، تغذیه نامناسب، و تاریخچه خانوادگی سرطان میشوند.
چگونه میتوان پیشگیری از سرطان دهانه رحم کرد؟
پیشگیری از سرطان دهانه رحم شامل انجام منظم آزمایش اسکرینینگ پاپاسمیر، ایمنسازی در برابر HPV از طریق واکسیناسیون، تغذیه سالم، قطع سیگار و محافظت از خود در برابر عوامل خطر میشود.
چگونه درمان سرطان دهانه رحم انجام میشود؟
درمان سرطان دهانه رحم بستگی به مرحله بالینی و نوع سرطان دارد. انجام عمل جراحی، درمان با پرتو درمانی (رادیوتراپی)، و یا شیمی درمانی ممکن است به عنوان روشهای درمانی استفاده شوند.
آیا سرطان دهانه رحم قابل درمان است؟
بله، در صورت تشخیص زودرس و درمان مناسب، سرطان دهانه رحم قابل درمان است. اسکرینینگ منظم و تشخیص در مراحل ابتدایی بیماری میتواند درمان موثرتری فراهم کند.
کلام آخر
در این مقاله، گزیده ای از به روزترین مقالات دنیا در خصوص علائم سرطان دهانه رحم و درمان آن را بررسی کردیم. امیدوارم بیشتر به سلامتی خود اهمیت دهید و از این مطالب در جهت پیشگیری از ابتلا به سرطان دهانه رحم بهره ببرید.
شاید کلیشهای باشد اما بدانید سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیهی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.
هدف ما در سایت بای بای سرطان این است که شما بتوانید امیدتان را تا زمان بهبودی از بیماری زنده نگه دارید.