سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

گرید سرطان در بیماران مبتلا به سرطان به چه معناست؟ 💡

گرید سرطان
در این نوشته شما می خوانید

زمانی که پزشکان تصمیم به شروع درمان یک سرطان می­‌گیرند، اینکه این سرطان در چه مرحله­ و گریدی قرار دارد، نقش تعیین کننده‌­ای در انتخاب روش درمانی دارد. چرا که در حقیقت با مشخص شدن گرید سرطان و درجه سرطان، می­توان شدت پیشرفت سرطان در بدن را دانسته و بر اساس آن به پروسه‌­ی درمانی انتخاب شده امیدوار بود. اما این که گرید سرطان، با توجه به چه عواملی و چگونه تعیین می­‌شود را در این مقاله بای بای سرطان به طور مفصل بررسی می­‌کنیم.

مراحل و گرید سرطان به چه معناست؟

در حقیقت سطح بندی و درجه بندی سرطان، روشی­ است که سرطان و میزان وخامت آن را تعریف می­‌کند. گرید سرطان بیان می‌­کند که سرطان‌ در کجا قرار دارد و اندازه آن چقدر است، همچنین این فاکتور نشان می‌­دهد که بیماری چقدر در بافت­‌ها رشد کرده است و آیا به گره‌­های لنفاوی اطراف و یا ارگان­‌های نزدیک متاستاز داده است یا خیر.

قبل از انجام هر گونه متود درمانی برای از بین بردن سرطان، پزشک متخصص از معاینات فیزیکی، تست­‌های تصویربرداری تشخیصی و سایر تست­‌ها برای مشخص کردن گرید سرطان و این که سرطان در‌ چه‌ مرحله­‌ای قرار دارد، استفاده ‌می­‌کند.

شاید این سوال برایتان پیش بیاید که درجه بندی سرطان چه مزایایی دارد و هدف از انجام آن چیست؟

درجه بندی سرطان کمک می­‌کند تا پزشک متخصص بهترین متود درمانی را برای بیمار اتخاذ کند که این متود­های درمانی می­توانند شامل انجام انواع عمل‌های جراحی و یا استفاده از شیمی درمانی و رادیوتراپی باشند. متخصصین‌ همچنین از گرید سرطان برای موارد زیر نیز استفاده می‌­کنند:

  • مشخص کردن شانس بازگشت و عود مجدد سرطان پس از اتمام درمان
  • تعیین نوع آزمایش­‌های بالینی مناسب برای بیمار
  • بررسی روند پروسه­‌ی درمانی انتخاب شده و میزان اثربخشی آن
  • مقایسه میزان تاثیرگذاری روش درمانی در افراد با سرطان‌­های مشابه
درجه سرطان

درجه سرطان به چه معناست؟

درجه سرطان می­تواند در زمان­‌های مختلف مراقبت‌­های درمانی شخص تعیین شود و به طور کلی برای درجه بندی از سیستم خاصی به نام TNM استفاده می­‌شود. البته با متودهای مختلفی می­توان این درجه بندی­‌ها را انجام داد که در ‌ادامه به‌چند نوع از سیستم‌­های درجه بندی­ مورد استفاده در سرطان­‌ها اشاره خواهیم کرد:

۱. درجه بندی بالینی:

این نوع از درجه سرطان قبل از آغاز هرگونه درمان انجام‌ می­‌شود. پزشک متخصص از اطلاعاتی که به واسطه معاینات فیزیکی، سابقه بیماری­‌های قبلی، تصاویر گرفته شده با اشعه X و بیوپسی که از بافت سرطان و گره‌­های لنفاوی که درگیر کرده است، به دست آمده استفاده می­‌کند تا اقدامات درمانی مناسبی را برای از بین بردن بیماری در نظر بگیرد. درجه بندی بالینی زیر مجموعه سیستم TNM می­‌باشد که با حرف c کوچکی که قبل از TNM می‌­آید، این مسئله را نشان می‌­دهند.

۲. درجه بندی پاتولوژیک:

این نوع از درجه بندی علاوه بر تمامی اطلاعاتی که از درجه بندی بالینی بدست آمده، از اطلاعاتی که در طول عمل جراحی که به عنوان اولین درمان بیمار انجام شده است، استفاده می­‌کند که در سیستم TNM با حرف p کوچک قبل از این حروف نشان داده می­‌شود.

۳. درجه بندی بعد از درمان:

این متود زمانی استفاده می‌­شود که عمل ‌جراحی اولین راه درمان سرطان نباشد و سایر متودهای درمانی قبل از انجام عمل جراحی استفاده شده باشد.

این درمان­ها می­توانند شامل رادیوتراپی، شیمی‌ درمانی، ایمیونوتراپی و هورمون­‌تراپی باشند که هدف آن­ها کوچک کردن تومورها و توده‌­های سرطانی قبل از انجام عمل جراحی است.

همچنین این نوع از درجه بندی به متخصصین در پیگیری روند درمانی و بررسی اثربخشی آن کمک می­‌کند. در سیستم TNM این نوع از درجه بندی با حرف y  کوچک قبل از این حروف، نشان داده می‌­شود.

تفاوت درجه بندی و مرحله سرطان

سلول‌­های سرطان­‌های بدخیم معمولا سرعت رشد بسیار بالایی دارند و به صورت غیرقابل توقفی تقسیم می‌­شوند و امکان دارد به سایر قسمت­‌های بدن منتشر شده ومتاستاز بدهند.

پخش شدن سرطان به واسطه جدا شدن سلول و یا بخشی از قسمت درگیر سرطان و وارد شدن آن به سیستم‌ گردش خون و یا سیستم لنفاوی رخ می­‌دهد.

شایع‌­ترین ارگان­‌هایی که سرطان به آن­ها متاستاز می­‌کند شامل کبد، ریه، مغز و استخوان خواهد بود.

در مواقعی این سرطان­‌ها منجر به بروز تومورهای بدخیم می­‌شود که به درمان پاسخ نمی‌­دهند. در صورتی که سرطان بدخیم باشد، می­توان از عمل جراحی، شیمی‌ در‌مانی ‌و رادیوتراپی برای درمان آن استفاده کرد.

البته باید به این نکته توجه کرد که به علت پیشرفته شدن بیماری، ممکن است درمان مفید و موثر واقع نشود که در این صورت از این متودها با هدف کاهش علائم و عوارض ناشی از سرطان استفاده می‌­شود.

مرحله سرطان یا گرید سرطان، نشان دهنده اندازه تومور و بافت سرطانی و میزان متاستاز سرطان به نواحی دیگر بدن است، در حالی که درجه سرطان نشان دهنده ظاهر سلول‌­های سرطانی و تفاوت آن­ها با سلول­‌های سالم و طبیعی بدن می­‌باشد.

در صورتی که سرطان در بدن بیمار تشخیص داده شود، از تست­‌های مختلفی برای مشخص کردن درجه سرطان و مرحله‌­ی آن استفاده می‌­شود تا در نهایت بهترین متود درمانی برای سرطان مورد نظر، انتخاب شود.

گرید سرطان

تعریف درجه تومور

متخصصین از سیستم مرحله سرطان و درجه ‌بندی TNM در بیشتر سرطان‌­ها استفاده می­‌کنند. این سیستم از حروف و اعداد برای توصیف تومور (T)، گره­‌های لنفاوی (N) و اینکه سرطان متاستاز داده است یا خیر (M) استفاده می‌­شود.

هر عدد و حروف، اطلاعاتی درباره سرطان در اختیار متخصصین قرار می­‌دهد. هرکدام از عباراتی که به کار برده می‌شوند، معنای خاصی دارند و در سرطان­‌هایی که با سیستم TNM درجه بندی می­‌شوند، معنای متفاوتی خواهد داشت.

در ادامه این سیستم را مورد بررسی قرار‌ می­‌دهیم:

۱. تومور (T):

حرف T و عددی که در کنار آن استفاده می­‌شود، تومور را با توجه به سوالات زیر توصیف می­‌کند:

  1. تومور اولیه چه ‌اندازه‌­ای دارد؟
  2. آیا تومور وارد بافت ارگان­‌های دیگر شده است؟
  3. محل به وجود آمدن تومور کجاست؟

همانطور که گفته شد، با ترکیب حروف و اعداد، می­توان اطلاعاتی بسیار بیشتری از تومور مورد نظر بدست آورد. حروف و عددهای مختلفی که ممکن است با آن مواجه شوید، شامل:

TX:

به این معناست که هیچ ‌اطلاعاتی از تومور نمی­توان بدست آورد و بزرگی آن غیرقابل اندازه­‌گیری است.

TO:

بیان می­کند که هیچ نشانی از تومور در بدن بیمار یافت نشده است.

Tis:

به این معناست که تومور فقط در محلی که در ابتدا به وجود آمده است، قرار دارد و به سایر نقاط بدن پخش نشده است.

T1_T4:

محل و اندازه تومور به وجود آمده را بیان می­‌کند که از ۱ تا ۴ دسته بندی می‌­شود. هرچه اندازه تومور بزرگتر باشد و در بافت‌­های عمیق‌­تر بدن به وجود آمده باشد، عدد آن بزرگتر خواهد بود.

در بعضی از سرطان‌­ها، درجه T به زیر مجموعه­‌های کوچکتری تقسیم می­‌شود که با حروف کوچکتر a و یا b نشان داده می­‌شوند که این حروف نیز با توجه به نوع سرطان‌ می­توانند متفاوت باشند.

در شرایطی که از حرف m کوچک در کنار حرف T استفاده شود، به آن معناست که تومورهای متعددی در محل وجود دارند.

۲. گره (N):

حرف N و اعدادی که به دنبال آن می‌­آیند، بیان می‌­کنند که آیا سرطان گره­‌های لنفاوی را درگیر کرده است یا خیر.

گره­‌های لنفاوی ارگان­‌های کوچک نخود مانندی هستند که وظیفه مبارزه با عفونت­‌ها را در بدن برعهده دارند.  این گره‌­ها شایع‌­ترین نقاطی هستند که سرطان به آنجا متاستاز می‌­دهد.

به گره‌­های لنفاوی که در نزدیکی محل بروز سرطان قرار دارند، گره‌­های لنفاوی ناحیه‌­ای گفته می­‌شود و گره‌­هایی که در نقاط دیگر بدن قرار دارند، گره‌­های لنفاوی دور نام دارند.

بعد از بیان حرف N می­توان با توجه به شرایط بیمار، از اعداد 0 تا 3 استفاده کرد. حرف N0 به این معناست که هیچ نشانه­‌ای از سرطان در گره­‌های لنفاوی دیده نشده است. هر چه تعداد گره­‌های لنفاوی درگیر بیشتر باشد، عددی که در کنار حرف N گذاشته می­‌شود، بزرگتر است.

۳. متاستاز (M):

این حرف متاستاز یا عدم متاستاز سرطان به سایر نواحی بدن را بیان می‌­کند. حرف M پاسخ دهنده سوالات زیر خواهد بود:

  • آیا سرطان به چند نقطه مختلف از بدن متاستاز داده است یا فقط یک نقطه دیگر را درگیر کرده است؟
  • اگر درگیر کرده است کجا و به چه مقدار؟

در شرایطی که سرطان به سایر نقاط بدن پخش نشده باشد و متاستاز نداده باشد، از حرف M0 استفاده می‌­شود و در صورتی که بیماری متاستاز داده باشد، از حرف M1 استفاده می‌­شود.

درجه سرطان

اگر گرید سرطان درجه بالا باشد به چه معناست؟

درجه سرطان (Stages of Cancer) به اینکه سلول‌­ها در زیر میکروسکوپ چه ظاهری داشته باشند بستگی دارد.

به طور کلی در درجات خفیف، سرعت رشد سرطان آرام­تر است و در درجات شدید­تر سرعت رشد سلول­‌ها بسیار سریع‌تر خواهد بود.

 سیستم درجه ‌بندی سرطان در بیمار به شکل زیر است:

۱. درجه ۱:

سلول‌­های سرطانی در این جا شباهت زیادی با سلول‌­های طبیعی دارند که سرعت رشد آن­ها سریع نیست.

۲. درجه ۲:

سلول‌­های سرطانی در این درجه دیگر شباهتی به سلول‌­های طبیعی بدن ندارند و با سرعت بسیار بیشتری نسبت به سلول‌­های طبیعی رشد می‌­کنند.

۳. درجه ۳:

در این درجه که شدیدترین حالت سرطان است، سرطان ظاهری غیرطبیعی داشته و سرعت رشد و پخش شدن آن بسیار بالا خواهد بود.

منابع:

برچسب ها:

به این مقاله چند ستاره میدهید؟

این مطلب را به دوستان خود پیشنهاد دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بروزترین مقالات

کیست دندان

کیست دندان خطرناک است؟

1403-07-15
سرطان دست

سرطان دست چیست؟

1403-07-16
ژنیکولوژی چیست

ژنیکولوژی چیست: همه چیز درباره سلامت و بیماری‌های زنان

1403-07-15