سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

تفاوت بین داروهای بیوسیمیلار و ژنریک چیست؟

داروهای بیوسیمیلار
در این نوشته شما می خوانید

می­دانید که داروها از منابع و منشاهای متفاوتی ساخته می­‌شوند. پس نمی­‌توانیم ریشه­ی همه‌­ی داروهای مورد استفاده در سرطان را شیمیایی بدانیم؛ چرا که دسته‌­ای از داروهای مورد استفاده در سرطان وجود دارند که بیوسیمیلار نام دارند، شیمیایی نیستند و احتمالا تاکنون اسمشان را نشنیده­اید. اما اینکه بیوسیملار چیست، داروهای بیوسیمیلار چگونه به وجود می‌­آیند و چه تاثیری در روند درمان سرطان دارند، مطالبی هستند که در این مقاله بای بای سرطان قصد بررسی و توضیح آن­ها را داریم.

کدام داروها بیوسیمیلار هستند؟

داروهای بیوسیمیلار، به داروهایی می­گویند که از لحاظ ساختاری و خواص شیمیایی بسیار شبیه به داروهای بیولوژیک هستند.

داروی بیولوژیکی نیز به داروهایی گفته می­‌شود که در سیستمی زنده مثل حیوانات و باکتری‌­ها ساخته می­‌شوند.

داروهای بیولوژیک در درمان سرطان کاربردهای مختلفی دارد که شامل موارد زیر است:

  • یکی از کاربردهای اصلی این داروها کمک به سیستم ایمنی برای تشخیص سلول­‌های سرطانی و از بین بردن آن­هاست.
  • برخلاف بعضی پروتئین­‌ها عمل می‌­کند و با نشستن بر روی سلول­‌های سرطانی و وارد شدن در آ­ن­ها، رشد این سلول­‌های بدخیم را متوقف می­‌کند‌.
  • این داروها به بدن کمک می­‌کنند تا سلول­‌های خونی و گلبول‌­های قرمزی که به واسطه متودهای درمانی دیگر از بین رفته است را جایگزین کند.

به طور کلی می­توان گفت که ایمونوتراپی و درمان هدفمند مثال‌­هایی از داروها و متودهای درمانی بیولوژیک هستند.

همانطور که پیش‌­تر گفته شد، بیوسیمیلار نوعی داروی بیولوژیک است که توسط کمپانی دیگری، علاوه بر کمپانی که این دارو را اختراع کرده است، تولید می‌­شود که از لحاظ عملکردی، ایمنی، خلوص و توان با داروی اصلی یکسان است. البته که بیوسیمیلارها کپی دقیقی از داروی اورجینال نیستند و ممکن است تفاوت‌­هایی هم با نسخه­‌ی اصلی دارو داشته باشند.

داروهای بیوسیمیلار

تفاوت بین داروهای بیوسیمیلار و ژنریک چیست؟

در اکثر مواقع داروهای بیوسیمیلار با داروهای ژنریک اشتباه گرفته می‌­شوند. این دو دسته از داروها ورژنی ارزان‌­تر از داروی اصلی هستند که همان تاثیرات بالینی را خواهند داشت اما با این حال این دو دسته دارویی تفاوت­‌هایی نیز با یکدیگر دارند.

داروهای ژنریک طوری طراحی و تولید می­‌شوند که از لحاظ ساختار شیمیایی با داروی اصلی یکسان هستند. در حالی که داروهای بیوسیمیلار شباهت زیادی با داروی اصلی دارند، به طوری که همان تاثیرات و کاربردهای بالینی را خواهد داشت.

تفاوت دیگری که بین این دو دسته دارویی وجود دارد این است داروهای ژنریک داروهایی هستند که منشاء مصنوعی دارند اما داروهای بیوسیمیلار داروهایی هستند که به واسطه عوامل زنده تولید می‌­شوند.

از طرف دیگر این دو دسته دارویی از لحاظ هزینه ساخت نیز با یکدیگر متفاوت هستند؛ از آن جایی که در ساخت داروهای بیوسیمیلار از عوامل زنده استفاده می­‌شود، هزینه­‌ی ساخت آن بسیار بیشتر از داروهای ژنریکی است که در آزمایشگاه‌­ها و به واسطه واکنش‌­های شیمایی ساخته می­‌شوند .

درست است که این دو دسته دارویی با یکدیگر تفاوت­‌هایی دارند اما توانسته‌­اند مسیر درمان سرطان را برای قشر وسیعی از جامعه بیماران سرطانی هموار کنند.

چرا که از گذشته تا کنون هزینه درمان سرطان بالا بوده است و هر کسی قادر به بهره­‌مندی از مزایای داروهای ضد سرطانی نبوده است که این موضوع در نهایت موجب پیشرفت تدریجی بیماری و مرگ بیمار می­شد.

امروزه با پیشرفت تکنولوژی و ابداع این داروها، بسیاری از بیماران فرصت زندگی دوباره و درمان را یافتند. همانطور که ذکر شد از داروهای بیوسیمیلار و داروهای ژنریک در ایمیونوتراپی و درمان هدفمند استفاده می­شود که هر دو این متودها در گذشته­‌ای نه چندان دور بسیار پرهزینه بوده‌­اند.

بیوسیملار

از کشف تا تولید انبوه داروهای بیوسیمیلار

به طور میانگین ساخت داروهایی که منشاء طبیعی دارند و یا بیوفارماکوتیکال هستند، ۱۲ سال طول می­‌کشد تا از مرحله کشف به تاییده سازمان بهداشت جهانی رسیده و در نهایت به میزان انبوه تولید شود.

هرکدام از این داروها، باید از ۳ فاز تحقیقاتی عبور کنند که هر فاز به طور میانگین بین ۲ تا ۵ سال طول می­‌کشد تا فعالیت­‌های بیولوژیکی هر دارو مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد.

بعد از این مرحله، دارو وارد فاز پیش بالینی می­‌شود که ۱تا ۲ سال طول خواهد کشید و در این مرحله آن داروی اختراع شده از لحاظ فرمولی و مکانیزم عمل تست می‌­شود تا تاثیرات و عوارض جانبی آن مورد بررسی قرار گیرد.

فاز آخر، فاز بالینی است که شامل ۳ فاز بوده و در آن دارو بر روی انسان مورد آزمایش قرار می­‌گیرد و پارامترهایی مثل دوز ایمن، تاثیرگذار بودن و سایر موارد مورد ارزیابی قرار گیرند.

در ‌فاز یک بالینی، این داروها بر روی انسان­‌ها مورد آزمایش قرار می­‌گیرند تا دوز ایمن استفاده از آن­ها مشخص شود.

در فاز دوم بالینی، این دارو بر روی تعداد افراد بیشتری مورد آزمایش قرار می‌گیرد تا ایمنی و تاثیرگذاری محصول دارویی مشخص شود و در فاز سوم بالینی نیز تاثیرگذاری و ایمنی دارو تایید شده و به تولید انبوه می­‌رسد.

بیوسیمیلارها برای چه مواردی استفاده می‌­شوند؟

داروهای بیوسیمیلار علاوه بر ایفای نقش بسیار مهم در متودهای درمانی سرطان مثل ایمیونوتراپی و درمان هدفمند، کاربردهای دیگری نیز می­توانند داشته باشند که در ادامه به صورت مختصر به آن اشاره خواهیم کرد.

داروهای بیوسیمیلار برای درمان طیف گسترده‌­ای از بیماری­‌های التهابی و خود ایمنی مورد استفاده قرار می‌­گیرند.

این داروها در بیماری‌­های مثل روماتیسم مفصلی، آرتریت پسوریاتیک، بیماری التهابی روده، بیماری کرون بزرگسالان، دیابت شیرین نوع ۱ و کولیت زخمی استفاده می‌­شوند.

داروی فیلگراستیم اولین داروی بیموسیمیلاریست که در سال ۲۰۱۵ توسط سازمان بهداشت جهانی مورد تایید قرار گرفت. این دارو به منظور افزایش رشد گلبول­‌های سفید برای کاهش عفونت­‌هایی که توسط نوتروپنی تب دار ایجاد می­شد، طراحی و ساخته شد.

درکنار تاثیرات ضد التهابی بیوسیملارها ،این داروها کاربرد دیگر نیز دارند و آن هم مدیریت بدخیمی‌­ها و عوارض ثانویه کم خونی است.

در سال ۲۰۱۷ اولین داروهای بیوسیمیلار به منظور تاثیرات ضدسرطانی ساخته و مورد تایید سازمان بهداشت جهانی قرار گرفت.

این دارو در درمان سرطان­‌هایی مثل سرطان سلول­‌های کوچک ریه، سرطان‌­های متاستاتیک کولورکتال، سرطان‌­های متاستاتیک سلو­ل‌­های کلیوی، سرطان دهانه رحم و سرطان سینه کاربرد دارند.

با پیشرفت گسترده تکنولوژی، استفاده از این دارو روز به روز در حال افزایش است؛ چرا که این دارو منشاء بیولوژیک داشته و کمترین عارضه جانبی و بیشترین تاثیر پذیری را خواهد داشت.

در سال ۲۰۲۱ سازمان بهداشت جهانی، داروهای بیوسیمیلار جدیدی را مورد تایید قرار دارد که در بیماران دیابتی نوع ۱ و ۲ مورد استفاده قرار می­‌گیرد.

این داروها با افزایش انسولین خون و پایداری آن به میزان بیشتر نسبت به تزریق مستقیم انسولین، درهای جدیدی را به سمت درمان دیابت باز کرده است و در آینده نزدیک با استفاده گسترده از این داروها بسیاری از بیماران دیابتی از تزریق انسولین و مصرف سایر داروهای کاهنده قند خون بی­‌نیاز خواهند شد.

بیوسیمیلار

مزایای بیوسیمیلارها چیست؟

داروهای بیوسیمیلار به طور تقریبی می­توانند به اکثر کسانی از این داروها در سیستم درمانی استفاده می‌­کنند، سود برسانند و مفید واقع شوند.

این داروها می­توانند با هزینه‌­ای بسیار کمتر، خدمات درمانی بیشتر و مناسب‌­تری را در اختیار بیماران قرار دهند.

به طور کلی بیوسیمیلارها داروهایی ارزان­‌تر و مقرون به صرفه­‌تری نسبت به نسخه گران و کمیاب داروهای اصلی هستند که همان تاثیرات و همان مکانیسم­‌های درمانی را بر روی بدن اعمال خواهند کرد.

بنابراین داروهای بیوسیمیلار علاوه بر آن که از لحاظ درمانی برای بیمار مفید هستند، از لحاظ اقتصادی نیز سودمند بوده و به همین دلیل قشر عظیمی از بیماران از مزایای این دارو بهره‌­مند می­‌شوند.‌

اختراع این داروها مزایای زیادی برای دولت، بیماران و شرکت‌های تولید کننده داروها داشته است که به همین دلیل شرکت‌ها استفاده و تولید این دارو را نسبت به محصول دارویی اصلی ارجح‌تر و مناسب‌تر میدانند. در ادامه به ۲ نمونه از اصلی‌ترین فواید و مزایای بیوسیمیلارها اشاره می‌کنیم:

۱. تولید داروهای بیوسیمیلار هزینه‌ی بسیار کمتری نسبت به تولید محصول اصلی دارد.

شرکت‌ها و مراکز تحقیقاتی هزینه‌های بسیار کمتری را صرف اختراع و تولید انبوه یک داروی بیوسیمیلار می‌کنند، در حالی که در طرف مقابل برای ساخت و اختراع داروهای اصلی باید هزینه‌های هنگفتی صرف شود که این موضوع نه برای شرکت‌های تولید کننده و نه برای بیماران و مصرف کنندگان مقرون بصرفه نخواهد بود.

۲. بیوسیمیلارها رقابت را وارد سیستم درمانی کردند.

به طوری که این داروها میتوانند همپای متودهای درمانی بسیار گران، خدمات درمانی ارائه دهند و حتی بهتر از آنها تاثیرات درمانی داشته باشند.

همچنین این داروها به دلیل کم هزینه بودن، فشاری مضاعف بر روی کمپانی‌های تولید کننده داروی اصلی وارد می‌کنند تا آنها نیز هزینه داروهای خود را پایین‌تر بیاورند. لذا این موضوع میتواند خبری بسیار خوشحال کننده برای بیمارانی باشد که برای درمان بیماری خود نیازمند استفاده از این داروها هستند.

داروهای بیوسیمیلار

مهمترین داروهای بیوسیمیلار

یکسری از داروهای بیوسیمیلار به واسطه مهمتر بودن و تاثیر بیشتری که در روند درمان سرطان دارند، مورد استفاده بیشتری قرار می‌گیرند که در ادامه به چند‌ نمونه از شایع‌ترین داروهای بیوسیمیلار مورد استفاده در درمان سرطان اشاره میکنیم:

  • تروکسیما
  • ترازیمرا
  • کانجینتی
  • زارکسیو
  • فولفیلا
  • رتاکریت

هرکدام از این داروهای نام برده شده، بیوسیمیلاری از داروی رفرنس و یا محصول اصلی هستند و در حقیقت این داروها از روی آنها ساخته شده‌اند که همان خاصیت درمانی و همان تاثیرات دارویی را بر سلول‌های سرطانی بیماران می‌گذارند.

کلام آخر

در دنیای پزشکی امروز، بیوسیمیلارها نقش حیاتی در دسترسی بیشتر بیماران به درمان‌های موثر و مقرون به صرفه ایفا می‌کنند. با توجه به پیشرفت‌های علمی و تکنولوژیکی، این داروها می‌توانند کیفیت زندگی بیماران را بهبود بخشند و بار اقتصادی درمان‌ها را کاهش دهند. با این حال، آگاهی از تفاوت‌ها و شباهت‌های بیوسیمیلارها و داروهای مرجع، اهمیت ویژه‌ای دارد. امید است که در این مقاله از سایت بای بای سرطان، با افزایش دانش و آگاهی عمومی، بتوانیم از پتانسیل کامل این داروها بهره‌مند شویم و گامی موثر در جهت بهبود سلامت جامعه برداریم.

شاید کلیشه‌ای باشد اما بدانید سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

هدف ما در سایت بای بای سرطان این است که شما بتوانید امیدتان را تا زمان بهبودی از بیماری زنده نگه دارید.

منابع:

برچسب ها:

به این مقاله چند ستاره میدهید؟

این مطلب را به دوستان خود پیشنهاد دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بروزترین مقالات

دستمال کاغذی و عفونت واژن

ارتباط بین دستمال کاغذی و عفونت واژن

1403-07-30
UV و سرطان

UV و سرطان؛ اهمیت استفاده از ضدآفتاب

1403-07-28
تفاوت واکسن گارداسیل و پاپیلوگارد

تفاوت واکسن گارداسیل و پاپیلوگارد چیست؟

1403-07-26