سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

تفاوت بین داروی ژنریک و اصلی چیست؟

ژنریک
در این نوشته شما می خوانید

‌حتما برای شما هم پیش آمده است دارویی را که با نام رایج آن شناخته‌­اید، با نام دیگری خریداری کرده‌اید. جالب است بدانید که هر دارو دارای دو نام ژنریک و تجاری است که نام داروی ژنریک در حقیقت نام اصلی دارو است و به هیچ عنوان قابل تغییر نیست اما نام تجاری دارو اغلب توسط شرکت­‌های تولید کننده­‌ی آن عوض می­‌شود. اما سوالاتی همچون تفاوت ترکیبات این داروها با یکدیگر و یا مواردی که باعث تمایز این داروها از یکدیگر می‌شوند، مطالبی هستند که در ادامه­‌ی این مقاله بای بای سرطان قصد بررسی و پاسخ به آن­ها را داریم.

داروی ژنریک

کدام داروها ژنریک هستند؟

داروهای ژنریک طوری طراحی شده است که تمامی خاصیت‌­ها، دوز، تاثیرات،کاربرد بالینی دارو و محصول اصلی را داشته باشد. به عبارتی دیگر این نوع داروها مانند محصول اصلی عمل می‌­کند و همان خواص و مزایای بالینی را برای فرد مصرف کننده خواهد داشت.

در حقیقت هر داروی ژنریکی باید طوری در بدن عمل کند و تاثیر خود را اعمال کند که دقیقا شبیه به محصول اصلی باشد. این داروها همچنین باید از لحاظ دوز، طریقه مصرف، تاثیرگذاری، ایمنی، قدرت و نام با محصول اصلی یکسان باشند.

از آنجایی که این داروها سعی بر این دارند که تاثیرگذاری و خاصیتی مشابه با داروی اصلی داشته باشند، باید تمامی استانداردهای موجود را داشته باشند تا مورد تایید سازمان بهداشت جهانی قرار گیرند.

این داروها چون که از عناصر و فاکتورهای فعالی که در داروی اصلی به کار رفته است، استفاده می­‌کند بنابراین می­تواند فواید و مزایای داروی اصلی را نیز داشته باشد.

سازمان بهداشت جهانی علاوه بر آن که در طول تمامی مراحل نظارتی مستقیم بر روند سوخت داروهای ژنریک خواهد داشت، پس از اتمام تولید و توزیع داروها در بازارهای جهانی نیز این نظارت‌ها ادامه دارد تا تاثیرات این داروهای شیمیایی بر بیماران و کسانی که از این داروها استفاده می‌­کنند، مشخص شود.

مهم است که بدانیم داروهای ژنریک و داروی اصلی می­توانند تفاوت جزئی با یکدیگر داشته باشند که البته این تفاوت از لحاظ تاثیرات بالینی نخواهد بود و تنها از لحاظ نام محصول ممکن است تفاوت­‌هایی وجود داشته باشد.

ژنریک

تفاوت بین داروی ژنریک و اصلی چیست؟

هنگامی که یک داروی اصلی و یا داروی ژنریک به تولید انبوه می‌­رسند، تفاوت­‌های ناچیزی در خلوص، اندازه، قدرت و سایر پارامترها قابل قبول است که این مقبولیت را سازمان بهداشت جهانی مشخص می­‌کند.

برای مثال طبق تحقیقات گسترده‌­ای که پیرامون مقایسه داروها صورت گرفت، بیان شد که تفاوت­‌های بسیار کمی در حدود ۳.۵ تا ۴ درصد می‌­باشد در جذب دو داروی اصلی و ژنریک وجود دارد که در این بین بعضی داروهای ژنریک بیشتر جذب می‌­شوند و بعضی دیگر‌ کمتر. این تفاوت‌­ها از لحاظ بالینی و علمی قابل قبول است، چرا که باعث بروز عوارض و مشکلات ثانویه در بیماران نخواهد شد.

شاید این سوال پیش بیاید که چرا داروهای ژنریک از لحاظ ظاهری با داروهای اصلی متفاوتند؟

پاسخ آن است که در بازارهای جهانی این اجازه به شرکت­‌های تولید کننده داروهای ژنریک داده نمی­‌شود که دارویی کاملا مشابه داروی اصلی تولید کنند که در بازار جهانی در حال عرضه است؛ بنابراین تا جایی که امکان دارد تغییراتی در دارو ایجاد می­‌کنند.

درست است که داروهای ژنریک و داروی اصلی از خواص شیمیایی و عناصر فعال یکسانی برخوردارند اما سایر مشخصات دارو مثل رنگ، شکل ظاهری دارو و طعم که تاثیری بر ایمنی، تاثیرگذاری بالینی و سایر عوامل ندارند، دارای تفاوت­‌هایی در داروی اصلی هستند.

سایر تفاوت­‌های داروی ژنریک و داروی اصلی

هزینه ساخت داروهای ژنریک بسیار ‌کمتر از داروی اصلی است به این دلیل که این داروها از رو آن­ها ساخته می­‌شوند. از دیگر دلایل مهم این موضوع این است که داروهای ژنریک نیازی به آزمایش و بررسی ایمنی و تاثیرات دارویی خود بر روی انسان­‌ها و حیوانات ندارند؛ چرا که تمامی این مراحل در ساخت داروهای اصلی انجام شده است و از آنجایی که این داروها از عناصر فعال یکسانی در ساختار و ترکیب خود استفاده می‌­کنند، دیگر نیازی به انجام دوباره و تکرار این فرآیندها نخواهد بود.

بنابراین داروهای ژنریکی که تاثیرات بالینی و فواید یکسانی با داروهای اصلی دارند، با هزینه‌­ای بسیار پایین‌­تر در بازارهای جهانی عرضه می‌­شوند و در اختیار بیماران و مصرف‌کنندگان قرار می‌­گیرند.

هنگامی که شرکت­‌های مختلف تولید کننده این داروها مجوز ساخت یک داروی اصلی مشابه را دریافت می‌­کنند، رقابت در بازارهای جهانی افزایش یافته و قیمت محصول تا حد قابل توجهی کاهش پیدا می­‌کند که این خبر برای مصرف کنندگان بسیار خوشحال کننده خواهد بود.

ایجاد رقابت­‌های بیشتر پیرامون ساخت این نوع دارو از روی داروی پرهزینه اصلی، یکی از اهداف مهم سازمان­‌های بهداشت جهانی است که شرکت‌های تولید کننده داروهای ژنریک را وادار می­‌کند که داروهای شیمیایی خود را با بیشترین تاثیرگذاری و کمترین قیمت روانه بازار کنند.

در این صورت قشر عظیمی از بیماران و مبتلایان به بیماری­‌های خاص که باید از داروهای اصلی بسیار گران استفاده کنند، می­توانند از فواید و مزایای این داروها با قیمتی بسیار پایین‌­تر و مقرون بصرفه‌­تر بهره­مند شوند.

ژنریک­‌ها برای چه مواردی استفاده می­‌شوند؟

این داروها نقش بسیار موثری در پیشگیری و درمان بیماری­‌های مزمن بخصوص بیماری­‌های قلبی ایفا می­‌کنند. داروهای شیمیایی که امروزه توسط متخصصین تجویز می­‌شوند، به منظور درمان بیماری­‌های قلبی و افرادی که فشار خون مزمن دارند، مورد استفاده قرار می‌­گیرند.

از آنجایی که این داروها از لحاظ ایمنی و کارایی بسیار مفید و سودمند هستند، امروزه استفاده از آن توسط متخصصین رواج بیشتری پیدا کرده است.

از دیگر کاربردها، درمان بیماری­‌هایی مثل گرفتگی‌­های عروق بخصوص آئورت می‌­باشد.  این داروهای شیمیایی همچنین در درمان سرطان‌های مختلف نیز ممکن است مورد استفاده قرار گیرند، البته تاثیرگذاری آن به صورت دقیق و علمی ثابت نشده است اما گزارشاتی مبنی بر تسریع روند درمان سرطان و کاهش علائم سرطان به واسطه مصرف این داروها در مبتلایان به سرطان گزارش شده است.

داروهای شیمیایی

مزایای ژنریک­‌ها چیست؟

استفاده از این نوع دارو با توجه به این که از لحاظ مالی و تاثیرات بالینی بسیار مناسبی که دارد، مورد استفاده قشر وسیعی از قشر جامعه قرار گرفته است اما با این حال این داروها نیز مانند سایر داروهای مورد استفاده در علم‌‌ پزشکی مزایا و معایبی دارد که در ادامه به صورت مختصر به مزایای آن اشاره می­‌کنیم:

۱. هزینه کم:

یکی از دلایل اصلی که بسیاری از مردم از این نوع دارو استفاده‌ می­‌کنند این است که هزینه آن بسیار‌ کمتر از داروی اصلی است. همانطور ‌که پیش­تر گفته شد، از آن جایی که داروهای اصلی مورد تحقیق و آزمایش وسیعی قرار می­‌گیرند، هزینه­‌های ساخت و تولید انبوه آن بسیار هنگفت خواهد بود. درحالی که داروهای ژنریک دیگر نیازی به آزمون و خطا نخواهند داشت.

۲. معادل مناسبی برای داروی اصلی:

در داروهای ژنریک به آن دلیل که از عناصر فعال یکسان با داروی اصلی استفاده می‌شود، تاثیرات بالینی و کاربردی مشابه در درمان بیماری‌ها خواهند داشت که یکیدیگر از دلایل استفاده وسیع و مناسب بودن آن است.

۳. تاییدیه سازمان بهداشت جهانی:

تست‌های مختلفی که توسط سازمان بهداشت جهانی انجام می‌شود، مورد قبول بودن و یا نبودن داروها را تایید می‌کند و از آن جایی که این داروها از لحاظ زیستی و تاثیرات بالینی با داروی اصلی یکسان خواهند بود، مورد تایید این سازمان قرار می‌گیرند‌.

۴. سلامت قلب:

طبق تحقیقات صورت گرفته پیرامون داروهای ژنریک، این داروها در درمان بیماری‌های قلبی بسیار مفید و موثر بوده و با کمترین هزینه بیشترین فایده را برای بیماران قلبی خواهند داشت.

ژنریک

معایب استفاده از ژنریک‌ها

البته که استفاده از این داروها نیز معایبی نیز دارد که در ادامه به چند نمونه از آنها اشاره می‌کنیم:

  • آلودگی:

داروهای ژنریک معمولا در کارخانه‌هایی در کشورهایی مثل هند، چین و سایر کشورهایی که نیروی کار ارزان دارند، تولید می‌شوند. در مواقعی ممکن است به دلیل خطای انسانی و یا واکنش‌های شیمیایی، ناخواسته تغییراتی در داروها ایجاد شود که باعث آلودگی این داروها شده و در صورت بروز این اتفاق، سازمان بهداشت جهانی بلافاصله داروهای آلوده را از بازارهای جهانی جمع آوری می‌کند.

  • اشتباه شدن قرص‌ها:

از آن جایی که ممکن است کمپانی‌های داروسازی مختلف یک نوع از داروی اصلی را تولید کنند، این داروها ممکن است با ظواهر متفاوت و رنگ‌های و طرح‌های مختلف به بازار ارائه شوند که در این شرایط امکان بروز اشتباهات دارویی بیشتر از قبل خواهد بود و ممکن است در شرایطی بیماران به دلیل شباهت بعضی از این داروها را با سایر داروها اشتباه گرفته و در نهایت تداخلات و مشکلات دارویی ایجاد شود.

  • اختلاف نظر پزشکی:

بسیاری از متخصصین در استفاده از ژنریک‌ها اختلاف نظر دارند. عده‌ای استفاده از آن را درست و مناسب و عده‌ای دیگر دلیل بروز مشکلات عدیده قلبی می‌دانند.

برای مثال بعضی از داروهای تیروئید و یا رقیق کننده خون نشان می‌دهند که بعضی داروهای ژنریک هیچ عارضه‌ای ایجاد نمی‌کند و بعضی دیگر باعث بروز عوارض جانبی و مشکلات دیگر در بیماران می‌شوند که همین موضوع باعث وجود‌ اختلاف نظر در بین متخصصین می‌باشد.

کلام آخر

در این مقاله به تفاوت‌ها و فواید داروهای ژنریک در مقایسه با داروهای اصلی پرداخته شده است. داروی ژنریک به دلیل داشتن همان ترکیبات فعال داروهای اصلی، تاثیرات و فواید بالینی مشابهی دارند اما با هزینه‌ای بسیار کمتر عرضه می‌شوند. این داروها پس از پایان دوره حق انحصاری داروهای اصلی تولید می‌شوند و به دلیل عدم نیاز به آزمایشات گسترده، قیمت کمتری دارند. سازمان‌های بهداشتی به منظور افزایش رقابت و کاهش هزینه‌ها، تولید داروهای ژنریک را تشویق می‌کنند که این موضوع به نفع بیماران است.

شاید کلیشه‌ای باشد اما بدانید سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

هدف ما در سایت بای بای سرطان این است که شما بتوانید امیدتان را تا زمان بهبودی از بیماری زنده نگه دارید.

منابع:

برچسب ها:

به این مقاله چند ستاره میدهید؟

این مطلب را به دوستان خود پیشنهاد دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بروزترین مقالات

کیست دندان

کیست دندان خطرناک است؟

1403-07-15
ژنیکولوژی چیست

ژنیکولوژی چیست: همه چیز درباره سلامت و بیماری‌های زنان

1403-07-15
کدام سرطان ها بیشترین زندگی را می گیرند؟

چه سرطان هایی باعث مرگ میشود؟

1402-11-30