سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

یورتروسکوپی برای درمان سنگ‌های کلیه و مجاری ادراری

یورتروسکوپی
در این نوشته شما می خوانید

در اکثر مواقع برای تشخیص سرطان‌­ها و مشکلات کلیوی و مجاری ادراری، از تست­‌های سریع و در دسترسی همچون سونوگرافی یا سی تی اسکن استفاده می‌­شود. اما زمانی که تشخیص اختلال به وسیله‌­ی این تست­‌ها مقدور نباشد و یا نیاز به انجام اقدامات درمانی در حین انجام فرآیند تشخیصی باشد، از یورتروسکوپی که یک روش تشخیصی – درمانی با دقت زیاد است، کمک گرفته می­‌شود. در این مقاله بای بای سرطان هدف ما بررسی فرآیند جراحی یورتروسکوپی و تمامی نکات عمل یورتروسکوپی است که دانستن آن­ها باعث کاهش نگرانی شما در خصوص انجام این پروسه خواهد شد.

یورتروسکوپی چیست؟

جراحی یورتروسکوپی پروسه‌­ای است که در آن مجاری ‌ادراری مورد بررسی و درمان‌ قرار می­‌گیرد. دو نوع یورتروسکوپی در درمان سنگ‌­های مجاری ادراری استفاده می­‌شود اما نوع درمان انتخابی به اندازه و محل سنگ در مجرای ادراری بستگی خواهد داشت.

این پروسه در اتاق عمل و تحت بیهوشی کامل انجام خواهد شد و در طول عمل یورتروسکوپی، پزشک متخصص استنتی در ‌مجرای ادراری کار می­‌گذارد تا مجرا باز بماند.

سپس پزشک با وارد کردن یورتروسکوپ که لوله‌­ای نازک و منعطف است، به درون مجرای ادراری، پروسه را آغاز می‌­کند. این فرآیند با استفاده از ابزاری سبد مانند برای خارج کردن سنگ از مجرای ادراری، ادامه می‌­یابد.

مزایای استفاده از جراحی یورتروسکوپی

مزایایی دارد که باعث افزایش استفاده از این متود در درمان سنگ­‌های کلیه و مجاری ادراری می­‌شود. این مزایا شامل:

  • جراحی یورتروسکوپی می­‌تواند سنگ‌­هایی که در تست‌­های تصویربرداری تشخیصی قابل رویت نیستند را شناسایی و درمان کند.
  • می­‌تواند سنگ­‌های موجود در هر قسمت سیستم ادراری از جمله کلیه و مثانه را درمان کند و از بین ببرد.
  • عمل یورتروسکوپی در درمان بیماران باردار، اشخاصی که روش‌­های درمانی دیگر برایشان موثر نبوده است و کسانی که نمی­‌توانند استفاده از داروهای رقیق کننده خون را متوقف کنند نیز، کاربرد دارد.

عمل یورتروسکوپی برای چه کسانی مناسب است؟

پزشک متخصص ممکن است با توجه به وضعیت سلامت عمومی بیمار و بعضی عوامل دیگر، انجام جراحی یورتروسکوپی را برای بیمار مناسب بداند و یا به عبارت دیگر بیمار کاندید مناسبی برای انجام این پروسه درمانی تلقی شود.

ویژگی­‌هایی که موجب می‌­شود بیمار کاندید مناسبی برای این پروسه باشد:

  • سنگ­‌های کلیوی
  • تومورهای کلیه
  • تومورهای مجاری ادراری
  • سنگ­‌های مجاری ادراری
  • خون در ادرار
  • حاملگی
  • چاقی
  • مشکلات انعقادی خون
جراحی یورتروسکوپی

چه زمانی نباید از یورتروسکوپی استفاده شود؟

در بعضی شرایط پزشک ممکن است روش درمانی متفاوتی را به جای عمل یورتروسکوپی برای بیمار تجویز کند که ممکن است به دلایل زیر باشد:

  1. انجام جراحی­‌های مجرای ادراری در گذشته که باعث تغییر شکل آناتومیک مجرای ادراری شده و همین امر باعث می­‌شود تا یورتروسکوپ نتواند از این مجاری عبور کند.
  2. اگر بیمار دچار سنگ­های کلیوی و مجاری ادراری بزرگ، غیرطبیعی و به شدت سفت باشد، پزشک متخصص روش‌­های درمانی دیگری را برای بیمار در نظر می‌­گیرد.

یورتروسکوپی سنگ کلیه و حالب

علاوه بر تشخیص و درمان‌ سنگ­‌های کلیوی و مجاری ادراری، یکی از روش‌­های قابل اطمینان در تشخیص سرطان حالب نیز می­‌باشد.

در طول این پروسه، پزشک متخصص با وارد کردن یورتروسکوپ از طریق مجرای ادراری پروسه را آغاز می­‌کند، سپس یورتروسکوپ وارد مثانه شده و با عبور از آن ناحیه وارد حالب می­‌شود تا با دوربینی که در بالای یورتروسکوپ تعبیه شده است، تصاویری از محیط داخلی آن تهیه شود.

این متود علاوه بر بررسی بافت داخلی حالب، این امکان را به پزشک متخصص می‌­دهد تا نمونه­‌هایی از بافت غیرطبیعی آن ناحیه تهیه کند تا در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گیرد.

در آزمایشگاه، پاتولوژیست که متخصص بررسی و آنالیز بافت و خون می­‌باشد، نمونه گرفته شده را بررسی می­‌کند تا از وجود و یا عدم وجود سرطان در بافت موردنظر مطمئن شود.

توصیه‌­های لازم قبل از انجام یورتروسکوپی

پزشک متخصص برای آمادگی قبل از انجام‌ پروسه یورتروسکوپی نکاتی را به بیمار گوشزد می‌­کند که رعایت این نکات به ‌بهتر انجام ‌شدن این فرآیند کمک زیادی می‌­کند.

توصیه‌­های معمول به شرح زیر است:

  • پزشک متخصص توصیه­ می­‌کند که بیمار ۲۴ ساعت قبل از انجام‌ پروسه، هیچ غذایی و نوشیدنی را مصرف نکند تا اختلالی در جراحی یورتروسکوپی پیش رو ایجاد نشود.
  • شخصی که قرار است پروسه یورتروسکوپی را انجام دهد، باید لیستی از تمامی داروها و مکمل­‌های غذایی که مصرف می‌­کند به پزشک ارائه دهد.

همچنین اشخاصی که قرار است تحت عمل جراحی قرار گیرند و یا این پروسه رو با هدف درمانی انجام‌ دهند، بهتر است تا چند روز قبل از عمل یورتروسکوپی مصرف رقیق کننده‌­های خون مانند آسپیرین را با نظر پزشک قطع کنند.

  • پزشک متخصص قبل از انجام‌ یورتروسکوپی، آزمایش ادراری از بیمار می‌­گیرد تا فرد از لحاظ وجود عفونت و سایر مشکلات ادراری بررسی شود.
عمل یورتروسکوپی

یورتروسکوپی چگونه انجام می‌شود؟

پروسه جراحی یورتروسکوپی معمولا در بیمارستان و تحت بیهوشی کامل انجام خواهد شد. غالبا این جراحی بین ۱ الی ۲ ساعت طول خواهد کشید و بیمار پس از عمل، بین ۲۴ الی ۴۸ ساعت در بیمارستان بستری خواهد بود.

زمانی که بیمار بیهوش می‌­شود، پزشک متخصص با وارد کرد یورتروسکوپ به مجاری ادراری پروسه را آغاز می­‌کند تا مجاری ادراری و همچنین کلیه را از لحاظ وجو‌د هرگونه سنگ و انسداد مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد.

در صورتی که در طول پروسه پزشک متخصص متوجه سنگی کوچک در نواحی ذکر شده شود، اسکوپی خاص را وارد مجرای بیمار می­‌کند تا سنگ را خارج کند.

این نوع از اسکوپ در بخش انتهایی خود بخشی سبد مانند دارد که به وسیله می‌­تواند سنگ‌­های کوچک ذکر شده را خارج ­کند.

در کیس­ه‌ایی که سنگ کلیه و مجاری ادراری بیمار بزرگ ‌باشد، پزشک فیبری منعطف را از طریق یورتروسکوپ به سنگ می‌رساند.

این فیبرها با تاباندن لیزر به سنگ­‌ها باعث شکسته شدن آن­ها و دفع قطعات سنگ از طریق ادرار فرد می­‌شوند.

در صورتی که در طول پروسه عمل یورتروسکوپی، پزشک نمونه‌­گیری و بیوپسی را نیز تجویز کند، نتیجه آن ممکن است بین چند روز الی چند هفته بعد از پروسه، به بیمار ابلاغ شود.

ریکاوری بعد از یورتروسکوپی

بعد از ‌جراحی یورتروسکوپی، بیمار به اتاق ریکاوری انتقال داده می‌­شود. سپس با توجه به پروسه‌­ای که بیمار پشت سر گذاشته است، با تشخیص پزشک یا باید در بیمارستان بستری شود و یا همان روز ترخیص می‌­شود.

از آن جایی که بیمار تحت بیهوشی کامل بوده است، در صورت ترخیص در همان روز بهتر است که یکی از نزدیکان و یا افراد خانواده برای انجام اقدامات لازم همراه بیمار حضور داشته باشد.

پزشک متخصص برای ۲ روز اول بعد از انجام پروسه، داروهای آنتی بیوتیک برای بیمار تجویز می­‌کند ‌تا از بروز عفونت جلوگیری شود.

در صورت بروز عفونت بیمار علائمی همچون تب، لرز و دردهایی که در طول زمان بدتر خواهد شد را تجربه خواهد کرد که بهتر است بعد از بروز هرکدام از علائم ذکر شده، به پزشک مراجعه شود.

روش‌­های کاهش درد پس از یورتروسکوپی

بیشتر بیمارانی که عمل یورتروسکوپی انجام‌ می­‌دهند، بسته به نوع عمل انجام شده، دردهای ملایم تا شدیدی را تجربه خواهند‌ کرد.

برای کاهش درد می­‌توان از روش‌­های زیر کمک گرفت:

  • بیمار بهتر است بین ۲ الی ۴ لیوان در ساعت اول پس از جراحی آب بنوشد و این روال تا حداکثر ۳ ساعت پس از پروسه ادامه دهد.
  • با مشورت پزشک و رعایت نکات ذکر شده توسط او، می‌­توان با حمام دوش آب گرم درد را تا مقدار قابل توجهی کاهش داد.
  • شخصی که جراحی یورتروسکوپی انجام داده است، می‌­تواند با گذاشتن دستمال مرطوب گرم بر روی محل انجام پروسه مقدار قابل توجهی از درد خود را کاهش دهد.
  • پک‌­های یخ و پدهای نرم کننده برای دردهای ناحیه کلیه می‌­تواند مفید باشد‌.

علائم هشدار پس از یورتروسکوپی

بیمار همچنین ممکن است پس از گذشت چند روز از عمل یورتروسکوپی، عوارض جانبی دیگری را نیز تجربه کند که در صورت برطرف نشدن هرکدام از علائم زیر پس از چند روز، مراجعه به پزشک ضروری می‌باشد.

این علائم شامل: 

  • ادرار صورتی و یا قرمز رنگ
  • دفع ادرار دردناک
  • گرفتگی‌های کلیه
  • گرفتگی‌های مثانه 
  • آسیب رسیدن به مجاری ادراری در طول پروسه یورتروسکوپی
  • باریک شدن مجاری ادراری

که به دلیل آسیب‌های دیواره مجرای ادراری رخ می‌دهد. این آسیب‌ها میتواند به دلیل عبور سنگ‌های کلیه و مجاری ادراری باشد و یا یورتروسکوپ با عبور از مجاری ادراری، موجب آسیب رسانی به دیواره آن می‌شود.

  • انسداد مجاری ادراری توسط قطعه سنگ‌های شکسته شده توسط لیزهای یورتروسکوپ

منابع:

به این مقاله چند ستاره میدهید؟

این مطلب را به دوستان خود پیشنهاد دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بروزترین مقالات

سایکو انکولوژی

سایکو انکولوژی: چگونه روان در درمان سرطان کمک می‌کند؟🤔

1403-02-16
بهترین جراح سرطان پستان در تهران

بهترین جراح سرطان پستان در تهران 👨‍⚕️ از نگاه مردم 【آپدیت سال1403】

1402-08-14
بهترین روانشناس برای بیماران سرطانی در تهران

بهترین روانشناس برای بیماران سرطانی در تهران از نگاه مردم ❤️

1403-02-13