سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

عمل جراحی با هدف درمان سرطان

جراحی
در این نوشته شما می خوانید

در اکثر مواقع از دارو درمانی و جراحی به عنوان دو روش کاربردی و موثر برای درمان اکثر سرطان­‌ها یاد می­‌شود. اما این که کدام سرطان و در چه شرایطی قابل جراحی است و جراح سرطان در چه مواردی از عمل جراحی برای درمان مبتلایان به سرطان استفاده می‌­کند، مسائلی است که در این مقاله بای بای سرطان مورد بررسی قرار گرفته است.

جراحی چیست؟

پروسه‌­ای است که در آن تومور و بافت­‌های سرطانی اطراف آن به واسطه انجام عمل جراحی از بدن بیمار خارج می­‌شود.

با وجود این که این متود درمانی یکی از قدیمی­‌ترین روش‌­های درمان سرطان است اما با این حال همچنان روشی پرکاربرد و مفید در درمان انواع سرطان­‌ها است.

ممکن است با هدف خارج سازی تومورها به منظور بازگشت بدن به ‌عملکرد سابق و یا کاهش علائم بیماری در فرد و به عنوان درمان حمایتی-تسکینی انجام شود.

علاوه بر این موارد، عمل ممکن است به دلایل زیر نیز انجام شود:

  • در صورتی که بیمار سرطان داشته باشد.
  • در محلی که سرطان بروز و عود پیدا کرده است.
  • سرطان پخش شده باشد و یا ارگان­‌های نواحی دیگری از بدن را درگیر کرده است.

عمل­‌های جراحی می‌­توانند در مطب پزشک، کلینیک­‌های تخصصی و یا در اغلب اوقات در بیمارستان‌­ها انجام شوند.

بسته به شدت و وسعت مورد نظر، عمل‌­ها معمولا با استفاده از داروهای بیهوشی و یا بی­‌حس کننده‌­های موضعی انجام می­‌شوند.

عمل جراحی

عمل جراحی در درمان سرطان

می‌­تواند به دلایل مختلفی برای درمان سرطان و یا پیشگیری از انتشار بیشتر آن برای بیمار انجام شود؛ دلایلی همچون:

تشخیص:

بیوپسی، روش اصلی و قابل اطمینانی برای تشخیص انواع سرطان­‌ها است. انواع متفاوتی از بیوپسی وجود دارد که در همه­‌ی آن­ها برشی کوچک در سطح بدن بیمار ایجاد‌ شده تا ابزارهای نمونه­‌گیری از طریق آن وارد بدن بیمار شده و فرآیند بیوپسی انجام شود.

نمونه ‌گرفته شده می­‌تواند از بافت‌های کوچک تا کل تومور سرطانی بیمار باشد. بعد از انجام بیوپسی، پاتولوژیست نمونه گرفته شده را در زیر میکروسکوپ مورد بررسی‌­های آزمایشگاهی قرار می­‌دهد.

سطح بندی:

به این جهت انجام می­‌شود که مشخص شود اندازه تومور چقدر است، آیا سرطان پخش شده است و اگر پخش شده است کدام ارگان­‌ها را درگیر کرده است.

در این نوع، از لنف­‌ها و گره‌­های لنفاوی اطراف بافت سرطانی نمونه­‌گیری می‌­شود تا وجود یا عدم وجود متاستاز سرطان در فرد ارزیابی شود.

گره­‌های لنفاوی، ارگانی لوبیایی شکل هستند که در مبارزه با عفونت­‌ها شرکت می­‌کنند و اولین جایی از بدن هستند که مورد حمله‌­ی سرطان قرار می­‌گیرند.

برداشتن تومور:

یک عمل شایع برای درمان سرطان است که توسط جراح سرطان قابل انجام است. در این نوع، تومور سرطانی و بافت‌های اطراف آن از بدن بیمار خارج می­‌شوند.

برش­‌هایی که ایجاد می‌­شود، بزرگ­تر و عمیق‌­تر از برش‌­های ایجاد شده در پروسه‌­ی بیوپسی هستند.

جراح سرطان

سایر کاربردهای درمان جراحی

حجم زدایی:

جراح سرطان در شرایطی نمی‌­تواند کل تومور بدخیم را با عمل خارج‌ کند، چرا که ممکن است منجر به آسیب رسیدن به ارگان­‌ها و بافت­‌های حیاتی بیمار شود.

در این شرایط، از این نوع استفاده می­‌شود که در آن بافت تومور تا جایی که امکان دارد توسط جراح خارج می‌شود.

در ادامه از شیمی درمانی، رادیوتراپی و سایر درمان‌­های جانبی برای کوچک کردن تومور پس از انجام استفاده می­‌شود.

تسکینی:

هدف از انجام این عمل، کاهش عوارض جانبی ایجاد شده توسط تومور سرطانی است که در شرایطی که بیمار به سرطان پیشرفته مبتلا شده باشد، انجام این عمل باعث افزایش طول عمر بیمار خواهد شد.

ترمیمی:

عمل ترمیمی می‌­تواند در رفع اثرات و عوارض جانبی ناشی از درمان سرطان موثر باشد. در بعضی مواقع این عمل همزمان با برداشتن تومور انجام‌ می‌شود.

پیشگیری:

بیمار ممکن است عمل جراحی را به منظور کاهش ریسک بروز سرطان انجام دهد. برای مثال توده‌­ای کوچک که به آن پولیپ می‌­گویند ممکن است باعث بروز سرطان در فرد شود که برای پیشگیری از این مسئله این نوع عمل انجام می‌­شود.

باید به این نکته توجه داشت که نوع عملی که جراح سرطان برای بیمار مناسب می‌­داند، با نوع سرطان و محل ایجاد آن ارتباط مستقیم دارد.

جراح سرطان برای انواع سرطان

جراح سرطانی که عمل­‌های جراحی مختص به بیماران سرطانی را انجام می­‌دهد را انکولوژیست جراحی می­‌نامند.

با هدف درمان سرطان، معمولا جراحی بزرگ و پردردسر خواهد بود به همین دلیل است که محققین به دنبال راهی هستند تا اثرات منفی ناشی از  جراحی را در افراد کاهش دهند.

در جراحی­‌های باز معمولا شکافی بزرگ ایجاد می­‌شود که مدت زمان ریکاوری را طولانی‌­تر می­‌کند بنابراین بهتر است تا بیمار قبل از انجام‌ توسط پزشک خود از مدت زمان و اقدامات لازم در ریکاوری مطلع شود.

در برخی مواقع، جراح سرطان می­‌تواند از روش­‌هایی استفاده کند که از تهاجم کمتری برخوردار است که در طول این نوع، از برش‌­های کوچک­تری نسبت به انواع عمل باز استفاده می­‌شود.

در این نوع عمل، از دوربین و ابزارهای کوچک جهت برداشتن تومور استفاده می‌­شود. از مزیت­‌های این روش کوتاه بودن زمان ریکاوری می­‌باشد.

برای حصول نتیجه بهتر، انتخاب جراح سرطان مناسب برای انجام صحیح و اثربخش این پروسه نکته‌­ای حائز اهمیت خواهد بود.

جراحی

انواع روش­‌های جراحی

در ادامه چند ‌نمونه از روش­هایی را که کمتر تهاجمی هستند، بیان می­‌کنیم:

۱- لاپاروسکوپی:

در طول لاپاروسکوپی، پزشک برش‌­های کوچک متعددی در سطح بدن بیمار ایجاد ‌می­‌کند و از طریق یکی از این برش‌­ها لوله­‌ای نازک که در بالای آن دوربینی قرار دارد، وارد می‌­شود و از طریق برش­‌های دیگر ابزار جراحی وارد بدن بیمار شده تا پروسه ‌عمل ‌انجام شود.

نوع لاپاروسکوپی با توجه به محل متفاوت خواهد بود. همچنین امروزه این عمل جراحی از طریق بازوهای روباتیک و از راه دور نیز امکان­پذیر خواهد بود.

۲- عمل با لیزر:

در این نوع از، از پرتوی نازک و پرانرژی برای از بین بردن بافت سرطانی استفاده می‌­شود.

۳- کریو:

در کریو از نیتروژن مایع برای فریز کردن بافت بدخیم و تومور سرطانی استفاده خواهد شد.

۴- موس:

این نوع از عمل به طور تخصصی برای درمان سرطان پوست به کار می‌­رود. جراح سرطان لایه‌­ای نازک از پوست را برداشته تا در زیر میکروسکوپ بررسی شود و این نمونه گیری‌­ها و لایه برداری­‌ها تا جایی ادامه پیدا می‌­کند که پزشک به بافت سالم بدن بیمار برسد.

۵- آندوسکوپی:

اهمیت آندوسکوپی در نمونه­‌گیری از بافت سرطانی فرد است تا این نمونه توسط پاتولوژیست در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گیرد.

همچنین از آندوسکوپی برای بررسی بافت داخلی روده، معده و مثانه نیز استفاده می­‌شود. ابزار مورد استفاده در این متود، لوله­‌های باریکی هستند که در بالای آن دوربینی تعبیه شده است و از طریق دهان و مقعد وارد بدن بیمار می­‌شود که می‌تواند علاوه بر بررسی این نواحی، نمونه‌­گیری نیز انجام دهد.

ریکاوری پس از جراحی

روند و سرعت پروسه ریکاوری ارتباط مستقیمی با نوع عمل جراحی که بر روی بیمار انجام شده است، دارد. در هر صورت مطمئن شوید که اطلاعات کافی در مورد فرآیند ریکاوری را از پزشکتان دریافت کرده باشید.

اگر جراحی طولانی باشد، بیمار ممکن است در طول جراحی برای داشتن تنفس موثر اینتوبه و لوله‌گذاری شود، به همین دلیل پس از عمل جراحی بیمار احساس درد و سوزشی در گلو خواهد داشت. 

همچنین سوندهایی برای خارج کردن ادرار از مثانه به داخل کیسه ادراری برای بیمار تعبیه می‌شود که پس از اتمام عمل، تمامی این موارد از بدن فرد خارج می‌شوند تا از بروز عفونت جلوگیری شود‌.

ممکن است بیمار در محل عمل خود، لوله یا لوله‌هایی به نام درن داشته باشد تا مایعاتی که توسط بافتی که روی آن جراحی صورت گرفته ایجاد شده است، توسط درن از بدن بیمار خارج شود. این درن‌ها بعد از بهبود بیمار و قطع شدن تخلیه‌ی مایعات اضافی، از بدن بیمار خارج می‌شوند.

پس از انجام عمل جراحی، بیمار میلی به خوردن و نوشیدن ندارد و با کاهش اشتها رو به رو است. معده و سیستم گوارشی آخرین بخش‌هایی از بدن هستند که تاثیرات منفی داروهای بیهوشی بر روی آنها از بین می‌رود و همچنین آخرین ارگان‌هایی هستند که روند ریکاوری را طی می‌کنند.

در این شرایط بیمار تا‌ زمانی که صداهای دستگاه گوارشی توسط پزشک شنیده نشود، اجازه غذا خوردن نخواهد داشت.

عوارض عمل جراحی

عمل مانند سایر متودهای درمانی، عوارض جانبی از خود بروز خواهد داد. این عوارض ممکن است به دلیل انجام پروسه جراحی باشد و یا به دلیل داروهای مورد استفاده در طول پروسه ایجاد می‌شود. بنابراین هر چه عمل بزرگتر و‌سنگین‌تر باشد، عارضههای جانبی ناشی از آن نیز شدیدتر خواهد بود. البته معمولا عوارض ایجاد شده تهدید‌ کننده حیات فرد نیستند. 

این عوارض شامل:

  1. خون‌ریزی‌های حین و بعد از عمل
  2. تشکیل لخته‌های خون در ارگان‌های حیاتی 
  3. ایجاد آسیب‌های متعدد به بافت اطراف محل جراحی که به واسطه استفاده از ابزارهای مختلف ایجاد می‌شود.
  4. حساسیت‌های دارویی و آلرژی
  5. آسیب به سایر ارگان‌ها
  6. کند بودن روند ریکاوری
  7. عفونت‌های مزمنی که به واسطه تضعیف سیستم ایمنی برای بیمار ایجاد می‌شوند.
  8. دردهای مزمن در محل جراحی 

شاید کلیشه‌ای باشد اما بدانید سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

هدف ما در سایت بای بای سرطان این است که شما بتوانید امیدتان را تا زمان بهبودی از بیماری زنده نگه دارید.

منابع:

برچسب ها:

به این مقاله چند ستاره میدهید؟

این مطلب را به دوستان خود پیشنهاد دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بروزترین مقالات

اثر واربورگ

اثر واربورگ‌ چیست؟

1403-08-27
نیولوماب

راهنمای جامع داروی نیولوماب (Opdivo)

1403-08-28
آسپرین

آسپرین چیست و چگونه عمل می‌کند؟

1403-08-30