همانطور که میدانید، زمانی که سرطانهای بدخیم پیشرفت کنند و رو به وخامت روند، به قسمتهای دیگری از بدن منتشر میشوند. این شرایط را متاستاز مینامیم و سرطانهای دیگری که در پی آن ایجاد شدهاند، آکرومتاستاتیک نام میگیرند. در این مقاله بای بای سرطان، هدف ما بررسی آکرومتاستاز به نواحی مختلف بدن با تمرکز بر سرطان ریه و متاستاز دست و عوارضی که در ادامه برای افراد مبتلا ایجاد میکند، میباشد.
آیا سرطان میتواند دستهای شما را تحت تاثیر قرار دهد؟
سرطانها به طور کلی زمانی که بدخیم باشند و در بدن پیشرفت کرده باشند، میتوانند به نقاط مختلف بدن متاستاز کند و نقاط دیگر بدن را درگیر کنند. در شرایطی که سرطان به چندین ارگان متاستاز دهد، میگوییم آکرومتاستاز رخ داده است.
سرطان ریه و متاستاز دست را میتوان به یکدیگر مرتبط دانست. در حقیقت، دست یکی از نقاطی است که ممکن است مورد هدف این بیماری قرار گیرد؛ بروز تومورها و تودههایی بدخیم در دست یکی از نشانههای پیشرفت سرطان و درگیر کردن دست است.
به طور کلی هرگونه توده یا برآمدگی غیرطبیعی تومور در نظر گرفته میشود. تومورهایی که در دست به وجود میآیند لزوما بدخیم و سرطانی نبوده و در مواقعی میتوانند خوشخیم نیز باشند اما با این حال در صورت مشاهده هرگونه موارد غیرطبیعی بهتر است علت بروز آن توسط پزشک مورد بررسی قرار گیرد.
تومورها در ناحیه دست هم میتوانند بر روی پوست دست به صورت یک تاول بروز پیدا کنند و یا میتوانند در زیر پوست بر روی بافت نرم دست و یا استخوان آن ایجاد شوند.
از آن جایی که بافتهای مختلفی در دست وجود دارد (پوست، تاندون، چربی، رباط، استخوان و عضله) تومورها نیز انواع مختلفی دارند؛ اگر چه تعداد اندکی از آنها سرطانی هستند و ممکن است مشکلات زیادی برای فرد ایجادکنند.
شایعترین نوع توموری که در دست و بخصوص مچ دست ایجاد میشود، کیست گانگلیون است. این تومورها در واقع کیسههایی هستند که از مایعات ژلاتینی که از مفصل و تاندون ایجاد میشوند، پر شدهاند. گانگلیونها بیشتر در مچ دست بروز پیدا میکنند اما در مواقعی ممکن است در مفاصل انگشتان دست نیز دیده شوند.
تومورهای شایع دست
دومین نوع شایعترین تومورهای دست، توموری است بزرگ که از سلولهای غلاف تاندون ایجاد میشود و برخلاف گانگلیون که از مایع پر شده است، این تومورها سفت بوده و ساختاری جامد دارند.
این تومورها مثل گانگلیونها نیستند که فقط در کنار مفاصل بروز پیدا کنند، بلکه به این صورت است که هر جایی که غلاف تاندون وجود داشته باشد، احتمال به وجود آمدن این نوع تومور در آن ناحیه نیز وجود دارد.
همچنین این تومورها سرعت رشد کمی داشته و احتمال آن که به سایر نقاط دست پخش شوند بسیار کم است و بیشتر در بافتهای نرم دست ایجاد میشوند. یکی از علتهای بروز تومورهای تاندون دست، پارگیهای غلاف تاندون، ترمیم و رشد غیرطبیعی آن است.
نوع دیگری از تومور وجود دارد که از شیوع کمتری برخوردار است و احتمال بروز آن در افراد ناچیز است. این نوع تومور در زیر پوست در محلی که پارگی و یا سوراخی در محل ایجاد شده باشد، به وجود میآید.
در این شرایط سلولهای سالم سعی میکنند تا سلولهای جدیدی ایجاد کنند و سلولهای مرده را از محل آسیب دور کنند.
همچنین سلولهای آسیب دیده، مادهای از خود ترشح میکنند به نام کراتین که به بهبود هرچه سریعتر محل کمک میکند.
زمانی که سلولهای مرده و این کراتین تولید شده راهی به بیرون پیدا نکنند و از بین نروند، در زیر پوست کیستی ایجاد میکنند که خوشخیم بوده و سرطانی نیست.
این کیست ایجاد شده تا زمانی که کراتین تولید شود و سلولهای مرده تجمع پیدا کنند، به رشد خود ادامه میدهد. لازم به ذکر است که این نوع تومورها با انجام عمل جراحی و خارج کردن این مایع و سلولهای مرده از بین میروند.
چه نوع سرطانی باعث درد دست میشود؟
زمانی که بیماران توده و یا برجستگی در دست خود مشاهده میکنند، اولین موضوعی که باعث نگرانی آنها میشود سرطانی بودن یا نبودن توده خواهد بود.
خوشبختانه سرطان دست بسیار نادر است و بیشتر بیماریهای بدخیمی که برای دست ایجاد میشود، سرطانهای پوست هستند.
در شرایطی سرطان استخوان نیز ممکن است باعث بروز و رشد تودههایی در دست شود که البته احتمال این اتفاق بسیار کم است ولی غیرممکن نیست.
همیشه منشاء سرطان دست نیست و ممکن است سرطان در قسمت دیگری از بدن به وجود آمده باشد و به دست متاستاز کرده باشد که شایعترین سرطانهایی که به دست متاستاز میکنند، سرطان ریه و سرطان سینه هستند.
برای تشخیص میزان وخامت سرطان و تجویز متود درمانی مناسب، بیوپسی انجام میشود و فرقی نمیکند که منشاء سرطان خود دست باشد یا به واسطه سرطان ریه و متاستاز دست و حتی از قسمت دیگر بدن ایجاد شده باشد.
احتمال سرطان ریه و متاستاز دست بسیار پایین است اما همچنان امکان رخ دادن آن وجود دارد. در شرایطی ممکن است آکرومتاستاز رخ دهد.
آکرومتاستاتیک نشانه پیشرفت بسیار زیاد بیماری است و زمانی رخ میدهد که علاوه بر آن که سرطان ارگانهای دیگری را به واسطه متاستاز درگیر کرده است، ارگان دیگری نیز به این طریق سرطانی شود. به بیان سادهتر، یعنی ارگانهای زیادی به واسطه پیشرفت سرطان و متاستاز دادن آن درگیر شوند.
شایعترین سرطانی که به دست متاستاز میکند؟
به طور کلی بیشتر از ۵۰ درصد سرطانها به استخوانها منتشر میشوند و استخوان در رده سوم متاستاز سرطان قرار دارد و در ردههای دوم و اول نیز سرطان ریه و متاستاز دست و کبد قرار دارند.
طبق مطالعات صورت گرفته، اغلب کسانی که مبتلا به سرطان سینه و پروستات میشوند، احتمال آن که این بیماری به استخوان متاستاز کند، چیزی حدود 67 تا 75 درصد است و احتمال متاستاز سرطان به استخوان در بیمارانی که مبتلا به سرطان ریه هستند چیزی حدود ۳۰ درصد است.
اما در بین همه ی سرطانهایی که میتوانند استخوانها را درگیر کنند، ریه بیشترین تاثیر را دارد و میتواند باعث بروز تومورهایی در ناحیه دست شود.
زمانی که سرطان سلولهای غیرکوچک ریه را درگیر میکند، این بیماری میتواند به راحتی پخش شود و محتملترین قسمتی از بدن که میتواند دچار درگیری شود، استخوانها به ویژه استخوان نواحی دست هستند.
به طوری که بیش از یک سوم کسانی که به سرطان ریه مبتلا میشوند، در ادامه دچار درگیریهای استخوانی به واسطه متاستاز بیماری میشوند.
سرطان استخوان فقط در استخوانهای بزرگ و بلند رخ نمیدهد بلکه در استخوانهای کوچکی مثل استخوان کف پا و دست نیز بروز پیدا میکند.
متاستاز استخوان از سرطان ریه زمانی رخ میدهد که سلولها و یا قسمتی از تومور سرطانی ریه جدا شوند و از طریق گردش خون سیستمیک و یا سیستم لنفاوی، به استخوان برسند. حال این استخوان میتواند هرکجای بدن باشد که در اینجا استخوان دست مد نظر است.
برای بیشتر بیمارانی که دچار متاستاز سرطان به استخوان میشوند، درمانی وجود ندارد اما با متودهای درمانی پیشرفتهای که اختراع شده است، میتوان علائم بیماری را تعدیل کرده و طول عمر بیمار را افزایش داد.
علائم ناشی از سرطان ریه و متاستاز دست
- درد استخوان دست:
از عوارض شایع سرطان دست، درد دست است که اوایل صبح زمانی که بیمار از خواب بیدار میشود، بیشتر میشود.
این درد ممکن است با پیشرفت بیماری و آکرومتاستاز بیشتر شود و به حدی برسد که تحمل آن برای بیمار غیرممکن شود که در این شرایط بهتر است اقدامات درمانی مناسب صورت گیرد تا از پیشرفت سرطان جلوگیری شود.
- شکستگی استخوان:
استخوانهای بدن زمانی که سرطانی و آکرومتاستاتیک میشوند، ضعیفتر شده و احتمال شکستگی در آنها بالا میرود؛ بخصوص استخوان دست که ظریفتر و باریکتر از سایر استخوانهای دست است.
شکستگیهای ایجاد شده در استخوانها لزوما به واسطه ضربات محکم و سنگین نیست، بلکه میتواند زمانی ایجاد شود که شخص مشغول انجام فعالیتهای روزمره خود مثل راه رفتن، بلند کردن چیزی از روی زمین و … باشد. دردی که به دلیل این شکستگیها ایجاد میشود، میتواند بسیار زیاد و غیرقابل تحمل باشد.
- ضعف و بیحسی دست:
زمانی که تومورهای سرطانی در دست ایجاد میشوند، ممکن است عصب دست را تحت فشار قرار داده و عملکرد دست را مختل کنند.
در این شرایط بیمار احساس ضعف و بیحسی در دستان خود خواهد داشت و امکان انجام کارهای سنگین مثل بلند کردن اجسام و جابهجایی آن برای بیمار وجود نخواهد داشت.
- احساس تشنگی زیاد، کاهش اشتها و سستی:
در مواقعی که سرطان، استخوانهای بدن مثل دست، پا و یا هر استخوان دیگری از بدن را درگیر میکند، سرطان به سلولهای استخوان آسیب وارد میکنند که این امر باعث آزاد شدن کلسیم به داخل خون میشود.
بالا رفتن سطح کلسیم خون میتواند باعث افزایش فشار خون و هایپرکلسمی (افزایش سطوح کلسیم خون) در بیمار شود که افزایش دفع ادرار و در نهایت کم آبی را برای فرد به همراه خواهد داشت. بالا رفتن کلسیمهمچنین میتواند باعث کاهش اشتها، بیخوابی، تهوع و بیحالی نیز شود.
شاید کلیشهای باشد اما بدانید سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیهی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.
هدف ما در سایت بای بای سرطان این است که شما بتوانید امیدتان را تا زمان بهبودی از بیماری زنده نگه دارید.
منابع: