همانطور که میدانید، بیماری سرطان درجات و مراحل متفاوتی دارد که بر اساس آن میزان وخامت بیماری شخص تعیین میشود. متاستاز شدیدترین مرحلهی سرطان است، جایی که سرطان از ناحیهی پدید آمده به سایر نواحی بدن پخش منتشر شده و کم کم اکثر نواحی بدن شخص را آلوده میکند. اما سوال این است که در این شرایط امکان بهبودی بیمار و رهایی از سرطان وجود دارد؟
در ادامهی این مقاله بای بای سرطان علاوه بر پاسخ به این پرسش، علائم ناشی از متاستاز سرطان و درمان بیمار سرطانی در مرحله متاستاز را مورد بررسی قرار میدهیم.
متاستاز چیست؟
متاستاز به این معناست که سرطان علاوه بر محلی که سرطان در آن جا شکل گرفته است، به سایر قسمتهای بدن پخش شده و آن نواحی را هم درگیر میکند. زمانی که این اتفاق رخ میدهد، متخصصین میگویند سرطان متاستاز داده است.
از لفظهای سرطان متاستاتیک، سرطان پیشرفته و سرطان سطح ۴ نیز میتوان برای بیان شرایط متاستاز استفاده کرد که البته هرکدام از این الفاظ معنای متفاوتی نیز دارند.
متاستاز لفظ مفرد واژهی متاستازیس میباشد و معمولا زمانی رخ میدهد که سلولهای سرطانی از محل اصلی سرطان و تومور جدا شده و وارد جریان خون و سیستم لنفاوی بدن میشوند.
این سیستم مایعات را در کل بدن حمل و نقل میکند که به آن معناست که سلولهای سرطانی میتوانند از محل اصلی سرطان به قسمتهای دورتر بدن حرکت کرده و باعث ایجاد توموری جدید و سرطانی جدید در سایر ارگانها شوند.
متاستاز همچنین میتواند بر اثر پارگی تومور و جدا شدن سلولی از ارگان اصلی که با سرطان درگیر است در محلی نزدیک به محل اصلی بیماری، باعث بروز سرطان شود؛ همچون بروز سرطان استخوان به واسطه متاستاز سرطان سینه.
انواع متاستاز سرطان
میتواند به هر قسمتی از بدن وارد شود و آن منطقه را درگیر کند؛ اگر چه در بعضی سرطانها پخش شدن صرفا به یکسری از ارگانهای خاص اتفاق میافتد.
در ادامه به بعضی از سرطانهای شایع و این که غالبا به کدام قسمتهایی از بدن پخش میشود، اشاره خواهیم کرد:
۱. سرطان سینه که در این شرایط ارگانهایی نظیر استخوان، کبد، ریه، دیواره قفسه سینه و مغز را درگیر میکند.
۲. سرطان ریه که در اکثر مواقع به ارگانهایی مثل مغز، کبد و غدد فوق کلیه انتشار پیدا میکند.
۳. سرطان پروستات نیز بیش از همهی سرطانها به استخوانها پخش میشود.
۴. سرطانهای کولون و رکتوم که ارگانهایی مثل ریه و کبد را درگیر میکند.
قسمتهای دیگری که احتمال پخش سرطان در آنها کمتر است، شامل پوست، عضلات و سایر ارگانهای بدن میباشند.
عوامل ایجاد متاستاز
هر نوع سرطانی میتواند در بدن منتشر شده و منجر به بروز متاستاز شود. با این حال این انتشار مستلزم وجود عواملی خاص است که شامل:
- نوع سرطانی که بیمار را درگیر کرده است.
- سرعت رشد سلولهای سرطانی
- سایر فاکتورهای اختصاصی که پزشک متخصص ممکن است در طول معاینات و بررسیهای سرطان کشف کند.
تغییرات سرطان به واسطه متاستاز
شاید این سوال پیش بیاید که سرطان پخش شده، همان سرطان قبلی است یا ممکن است در این بین دستخوش تغییراتی شود؟
پاسخ آن است که بله، سرطان متاستاز داده شده، همان سرطان قبلی است که به قسمت دیگری از بدن پخش شده است.
در این شرایط نیز سرطان ایجاد شده در محل جدید را با نام سرطانی که از آن جا پخش شده است نامگذاری میکنند؛ برای مثال سرطان سینهای که به کبد متاستاز داده است را سرطان سینه متاستاتیک مینامند.
این امر به این دلیل انجام میشود که سرطان از بافت سینه بروز پیدا کرده است و برای درمان سرطان نیز باید ابتدا سرطان سینه از منشاء پیدایش درمان شود و سپس درمان متاستاز صورت گیرد.
طول عمر بیماران سرطانی متاستاز
متاستاز سرطانها دلیل اصلی مرگ و میر در ۹۰ درصد اشخاصی است که به سرطان مبتلا میشوند. اگر چه امروزه با پیشرفت تکنولوژی احتمال بقای این بیماران افزایش یافته است اما همچنان سرطان و انتقال آن به سایر قسمتهای بدن، عاملی موثر در جهت مرگ و میر بیماران سرطانی است.
البته پیشرفتهای مختصری در امر درمان پخش سرطان ایجاد شده است که این پیشرفتها بیشتر در حوزه متودهای درمانی انتخابی شیمی درمانی و رادیوتراپی میباشند.
به طور کلی در طی سی سال گذشته میزان و احتمال بقای بیماران مبتلا به سرطان روز به روز در حال افزایش است که این امر به واسطه پیشرفتهای متودهای تشخیصی و درمانی امکان پذیر شده است.
علارغم این پیشرفتها، بسیاری از بیماران بعد از تشخیص سرطان و پخش آن جان خود را از دست میدهند که ممکن است این اتفاق به دلایل مختلفی رخ دهد که یکی از آنها نادیده گرفتن تاثیرات درمان و اقدام به موقع برای تشخیص بیماری است.
میزان مرگ و میر و بقای بیماران که سرطان در بدن آنها منتشر شده است، ارتباط مستقیمی با نوع سرطان، سن بیمار و میزان سلامت عمومی بدن فرد دارد.
در شرایط متاستاز سرطان، بیماران ممکن است بین ۴ تا ۲۴ ماه در برابر سرطان مقاومت کنند، اگر چه این اعداد برای همه افراد صدق نمیکند و یک امری نسبی است اما با این حال این بازهای است که توسط متخصصین و به واسطه بررسی نمونههای متعدد و با وضعیت مشابه بدست آمده است.
علائم متاستاز سرطان سینه به استخوان
زمانی که سرطان در بافت سینه ایجاد شود و به واسطه وخیم بودن آن و سرعت رشد بسیار بالایی که دارد به استخوان متاستاز کند، به آن سرطان سینه ثانویه یا سرطان سینه متاستازیک میگویند.
استخوانهایی که احتمال بروز این سرطان در آنها بیشتر است و متاستاز غالبا در آنها رخ میدهد شامل:
- ستون فقرات
- دندهها
- جمجمه
- لگن
- استخوانهای بالایی دستها و پاها
سلولهای سرطانی که در استخوانها یافت میشوند از سلولهای بافت سرطانی سینه است که از آن محل جدا شده و به واسطه گردش خون و یا سیستم لنفاوی به استخوان رسیده است و باعث بروز سرطان در آن شده است.
به همین دلیل است که سرطان سینهای که به استخوان متاستاز داده است با سرطانی که در خود استخوان ایجاد میشود، متفاوت خواهد بود.
در اکثر مواقع بیمارانی که در آنها سرطان سینه به استخوانها متاستاز داده است، علائم زیر را از خود بروز میدهند:
۱. درد بخصوص در ناحیه پشت و کمر، دستها و پاها که معمولا در هنگام استراحت و خواب دچار بیحسی میشوند و ممکن است در زمانی که شخص به هنگام شب دراز میکشد، این درد و بیحسی تشدید شود.
۲. شکستگیهای متعدد استخوانهای نواحی مختلف بدن
۳. فشرده شدن طناب نخاعی به واسطه اختلالات به وجود آمده در ستون فقرات
۴. پایین آمدن شدید سطح سلولهای خونی که در ادامه میتواند زمینهی بروز عفونتها، کمخونی و در مواردی خونریزیهای شدید را فراهم کند.
۵. بالا بودن بیش از حد سطح کلسیم خون
درمان قطعی متاستاز استخوان
زمانی که سرطان سینه به استخوانها متاستاز میدهد، میتوان علائم و مشکلاتی که به واسطه بیماری ایجاد میشود را رفع کرد چرا که در مراحل انتهایی سرطان، هدف صرفا درمان تسکینی است اما نمیتوان به درمان متاستاز بصورت قطعی و صدردرصدی رسید. روند بهبود و رفع مشکلات به وجود آمده به شرح زیر است:
- تقویت قدرت استخوان:
در این متود با استفاده از بیس فسفوناتها و دنوزوماب که داروهایی هستند که قدرت و استقامت استخوانها را افزایش میدهند و آسیبهای به وجود آمده توسط متاستاز سرطان را نیز کاهش میدهند، درمان انجام میشود.
- رادیوتراپی:
در این متود از ذرات پرانرژی اشعه X برای کاهش درد و جلوگیری از رشد بیشتر سرطان در ناحیه درگیر و همچنین بعد از عمل جراحی، در جهت تثبیت استخوان تضعیف شده نیز از این متود استفاده میشود.
رادیوتراپی بعد از انجام تاثیرات خود را اعمال میکند، بنابراین ممکن است نتایج استفاده از این متود چند هفته بعد از اتمام پروسه آن مشخص شود.
- جراحی:
اگر چه این متود باعث درمان سرطانهای ثانویه به وجود آمده در استخوان نمیشود اما میتواند باعث کاهش علائم و مشکلات به وجود آمده به واسطه متاستاز شود.
- پروسیجرهای ستون فقرات:
اگر سرطان باعث به وجود آمدن کمر دردهای مزمن و آسیب به استخوانهای ستون فقرات شود، پزشک متخصص ممکن است برای بیمار سیمانهای استخوانی تجویز کند که با تزریق کردن آن به داخل استخوانها درد بیمار کاهش یافته و استخوان از استقامت و تراکم بیشتری برخوردار شود.
- کیفوپلاستی:
این شیوه درمانی در مراکز تصویربرداری تشخیصی انجام میشود و در آن از بالونهایی با فشار بالا در مهرههای ستون فقرات استفاده میشود تا فضایی ایجاد شود که سیمانهای استخوانی بتوانند استحکام لازم را در آن ناحیه ایجاد کنند.
در مواردی از این بالونها برای افزایش ارتفاع مهرههای کمری استفاده میشود تا درد بیمار کاهش پیدا کند. این پروسه بدون نیاز به انجام بیهوشی میباشد و حدود یک ساعت زمان خواهد برد، در نتیجه نیازی به بستری نداشته و پس از اتمام آن نیز بیمار میتواند به خانه بازگردد.
شاید کلیشهای باشد اما بدانید سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیهی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.
هدف ما در سایت بای بای سرطان این است که شما بتوانید امیدتان را تا زمان بهبودی از بیماری زنده نگه دارید.
منابع:
6 پاسخ
سلام پدرم سرطان در کلویش داشت داکتر نفهمیده عملیات کرد گفته غدود است فعلن در مدت ۴۰ روز بیشتر از ۵۰ تا سرطان کشید تقریبن تمام بدنش وداکتر گفته نوع خطر ناک سرطان است توصیعه واکسین کرده آیا برایم گفته میتوانید پدرم امکان خوب شودنش است یا میتوانید بگوید چی مدت دیگه میتواند زندگی کند اگر لطف کنید معلومات بدهید ممنون میشم
درود بر شما
اگر درست متوجه شده باشم ایشون کنسر گلو هستند که متاستاز کرده. لطفاً جهت راهنمایی با شماره 02191090028 تماس بگیرید و یا شماره تماستون رو بفرمایید که همکارانم با شما تماس بگیرند.
سلام داکتر صاحب من در شماره که نوشتین چند بار زنگ زدم اما رخ نکرد من شماره خود را میفرستم اگر لطف کنید برایم تماس بگیرید پیشا پیش تشکر
****
درود بر شما خانم مریم
شما خارج از ایران تشریف دارید و لطفاً اجازه دهید از طریق یکی از پلتفرم های تماس مثل واتساپ یا اسکایپ با شما تماس بر قرار شود.
سلام وقتتون بخیر باشه متاستاز یعنی دیگه جایی که اول سرطانی شده بود توده و سلول سرطانی وجود نداره و به جای جدید منتقل شده؟
مثلا دایی من سرطان ریه داشت بعد شیمی درمانی گفتن کاملا ریه خوب شده اما الان یه توده مغزی کوچیک تو مغزش داره این یعنی متاستاز؟
درود برشما، بله متاسفانه ریه متاستاز داده به مغز