سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

سرطان و روان‌شناسی کودکان؛ مشکلات روانی در بیماران کودک و نوجوان

سرطان و روان‌شناسی کودکان
در این نوشته شما می خوانید

سرطان و روان‌شناسی کودکان در شرایطی که بار روانی بیماری سرطان و هضم و پذیرش ابتلا به آن، به خودی خود یک مسئله سخت و چالش برانگیز است، نقش مهم و پررنگی را در جهت کاهش تنش و استرس خانواده‌های کودکان مبتلا به سرطان و خود بیماران ایفا می‌کند.

در این مقاله‌ی بای بای سرطان، به تاثیراتی که ابتلا به سرطان بر روان کودکان و نوجوانان مبتلا به این بیماری اعمال می‌کند، صحبت کرده و اهمیت پرداختن به ابعاد روانی سرطان را در سنین پائین بررسی می‌کنیم.

تاثیرات روانی سرطان بر کودکان

می‌توان گفت که ابتلا به سرطان در سنین پائین و دوران کودکی، بسیار ویرانگرتر از ابتلا به این بیماری در سنین بزرگسالی است؛ چه به لحاظ جسمی و چه به لحاظ روانی.

در حالی که پیشرفت‌ در درمان‌های پزشکی به میزان قابل توجهی نرخ بقای بیماران را بهبود بخشیده است، تاثیر روانی سرطان بر کودکان و خانواده‌های آن‌ها را نمی‌توان نادیده گرفت؛ از این رو، در این قسمت از مقاله به بررسی اثرات رواشناختی سرطان در دوران کودکی می‌پردازیم.

کودکانی که سرطان در آن‌ها تشخیص داده می‌شود، اغلب علائم فیزیکی زیادی را تجربه می‌کنند و تحت درمان‌هایی قرار می‌گیرند که می‌تواند عمیقا بر رفاه اجتماعی و عاطفی آن‌ها تاثیر بگذارد.

تحقیقات نشان داده است که کودکان مبتلا به سرطان، ممکن است درک منفی از ظاهر خود داشته باشند و همین امر موجب می‌شود که این کودکان با چالش‌های تحصیلی، اجتماعی و روانی زیادی دست و پنجه نرم کنند.

به طور کلی در کودکان و نوجوانان مبتلا به سرطان، اعتماد به نفس پایین و علائم افسردگی به وضوح قابل مشاهده است؛ چرا که کودکان روحیه لطیف‌تری دارند و نسبت به بزرگسالان، آسیب‌پذیرترند.

ماهیت آسیب‌زای سرطان، کودکان را در معرض خطرها و مشکلات اجتماعی، عاطفی و رفتاری بیشتری قرار می‌دهد. فشارهای جسمانی بیماری مانند درد، ریزش مو، ناهنجاری جسمی و همچنین غیبت‌های مکرر در مدرسه به دلیل درمان بیماری، می‌تواند بر سازگاری اجتماعی و روانی آن‌ها تاثیر منفی بگذارد.

اضطراب، گوشه‌گیری و انزوا، مشکلات رفتاری و استرس شدید، مشکلات روانی رایجی هستند که کودکان مبتلا به سرطان با آن مواجه هستند و ابتلا به این اختلالات، اهمیت ارتباط سرطان و روان‌شناسی کودکان را بر ما یادآور می‌شود.

سرطان و روان‌شناسی کودکان

تاثیر روانشناختی سرطان بر خانواده‌های کودکان و نوجوانان سرطانی

تاثیرات روانی سرطان در کودکان نه‌ تنها فرد مبتلا به سرطان را درگیر می‌کند، بلکه خانواده آن‌ها و اطرافیان را نیز در بر می‌گیرد. والدین اغلب اضطراب، افسردگی، علائم اختلال استرس پس از سانحه و پریشانی مرتبط به بیماری فرزندانشان را تجربه می‌کنند.

در این بین، خواهر و برادرهای کودک مبتلا به سرطان نیز احساس اضطراب، استرس، بی‌توجهی و گناه را تجربه می‌کنند؛از این رو سازگار شدن خواهران و یا برادران کودک مبتلا به سرطان با شریط ایجاد شده، می‌تواند بار روانی که خانواده تحمل می‌کند را افزایش دهد.

تاثیرات مثبت مداخلات روانی و اجتماعی در کودکان مبتلا به سرطان

عوامل و مداخلات متعددی در بهبود سلامت روحی و روانی کودکان و اطرافیان آن‌ها انجام می‌شود؛ به همین جهت، مداخله زود هنگام در به حداقل رساندن تاثیرات منفی سرطان بر بهزیستی روانی کودکان و خانواده‌های آن‌ها بسیار مهم است.

به باور متخصصین، سطوح بالای حمایت خانواده، همکلاسی‌ها، مدرسه و بیمارستان با بهبود نتایج و سازگاری هرچه بیشتر کودکان و نوجوانان با بیماری خود ارتباط مستقیم دارد.

مداخلات شناختی و رفتاری که برای کاهش اثرات منفی سرطان در کودکان و خانواده آن‌ها در نظر گرفته می‌شود، نقش بسیار مهمی در توسعه مهارت‌های اجتماعی و عملکرد کلی خانواده‌ها داشته است.‌

متخصصین با هدف قرار دادن خواهران و برادران بیماران نیز نتایج مثبتی را بدست آورده‌اند؛ بنابراین با پرداختن به نیازهای روانی کل خانواده از طریق روان‌درمانی، جلسات مشاوره و آموزش صحیح برای مدیریت استرس و اضطراب می‌توان در بلند مدت سازگاری این افراد را با شرایط موجود، افزایش داد.

نقش‌ سلامت روان در مراقبت از کودکان مبتلا به سرطان

با شناخت نیازهای کلی کودکان مبتلا به سرطان، سلامت روانی و اجتماعی کودکان باید جزء جدایی‌ناپذیر مراقبت از سرطان در نظر گرفته شود.

طبق توصیه متخصصین، باید غربالگری‌هایی در خصوص پایش پریشانی عاطفی و علائم استرس پس از سانحه در کودکان انجام شود تا افرادی که نیازمند مداخله هستند، شناسایی شوند.

حمایت جامع سلامت روان از طریق مشاوره درمان و گروه های حمایتی خاص، باید در طول سفر سرطان برای کودکان، والدین و خواهران و برادران کودک مبتلا به سرطان ارائه شود.

با پرداختن به تاثیر روانی سرطان در دوران کودکی و نوجوانی، ارائه دهندگان مراقبت‌های بهداشتی می‌توانند از رفاه روانی طولانی مدت و سازگاری مثبت بیماران و خانواده‌هایشان اطمینان حاصل کنند.

ادغام سرطان و روان‌شناسی کودکان مبتلا به سرطان و برقراری سلامت روان در مراقبت‌های استاندارد، می‌تواند به کاهش بار روانی و بهبود کیفیت کلی زندگی برای بازماندگان جوان سرطان کمک کننده باشد.

سرطان و روان‌شناسی کودکان

عوامل موثر بر سازگاری روانی کودکان مبتلا به سرطان

عوامل‌ متعددی می‌توانند بر سازگاری روانی کودکان مبتلا به سرطان تاثیرگذار باشند؛ محیط‌های حمایتی، از جمله حمایت‌های دائمی خانواده‌ها، حمایت همسن و سالان کودکان مبتلا به سرطان، حمایت‌های خاص از جانب مدرسه و مراکز درمانی می‌تواند به طور مثبت بر نتایج و سازگاری هر چه بهتر کودکان با این بیماری تاثیر بگذارد.

از طرف دیگر، سطح پایین آگاهی خانواده‌ها، درآمد و حمایت‌های اجتماعی خطر بروز مشکلات روانی و انواع بیماری‌ها را در افراد افزایش می‌دهد‌.

از وضعیت اجتماعی و اقتصادی خانواده به عنوان دو شاخص بسیار مهم در خصوص محیط حمایتی که کودکان مبتلا به سرطان به آن‌ دسترسی دارند، می‌توان‌ نام برد.

اهمیت ارتباط سرطان و روان‌شناسی کودکان

علیرغم بار روانی قابل توجهی که بازماندگان جوان سرطان با آن مواجه هستند، دسترسی به مراقبت‌های حمایتی روانی اجتماعی محدود است.

مراکز درمانی که کودکان مبتلا به سرطان برای درمان به آن مراجعه می‌کنند، اغلب در ارائه مراقبت‌های حمایتی، روانی و اجتماعی محدود هستند.

مراقبت‌های مورد نیاز کودکان مبتلا به سرطان حتما باید توسط افراد متخصص و کسانی که سابقه درمان و فعالیت با کودکان را دارند‌، انجام دهند؛ بنابراین درمان کودکان توسط افرادی که تنها سابقه کار با بزرگسالان را دارند، چالش‌های بسیار زیادی را در مسیر درمان مشکلات روانی کودکان تجربه خواهند کرد.

از این رو، ارائه دهندگان مراقبت‌های بهداشتی بزرگسالان ممکن است با نیازهای منحصر به فرد بازماندگان جوان و کودکان آشنا نباشند.

مداخلات روانی اجتماعی مانند برنامه‌های مبتنی بر افزایش مهارت کودکان، در ارتقای تاب‌آوری و مدیریت استرس در نوجوانان مبتلا به سرطان و کودکان بسیار نوید‌بخش بوده است.

درک اختلالات روانی در کودکان و نوجوانان مبتلا به سرطان

بیماری روانی می‌تواند افراد را در هر سنی از کودکی تا کهن‌سالی تحت تاثیر قرار دهد. در حالی که علائم اختلالات ممکن است با علائمی که بزرگسالان از خود نشان می‌دهند متفاوت باشد؛ لذا بسیار مهم است که والدین و مراقبان کودکان مبتلا به سرطان مثل (لوسمی در کودکان) نیز آگاهی کاملی نسبت به نشانه‌های اولیه‌ی ناهنجاری‌های روانی در سنین کودکی داشته باشند تا به موقع برای سلامت فرزندانشان وارد عمل شوند.

چگونگی درک بیماری روانی در کودکان و نوجوانان مبتلا به سرطان:

سلامت روان شامل بهزیستی عاطفی، فرآیندهای شناختی و الگوهای رفتاری فرد است؛ بیماری‌های روانی که به عنوان اختلالات سلامت روان نیز شناخته می‌شوند، با تغییرات قابل توجهی در تفکر، احساسات یا رفتار کودک قابل تشخیص هستند که این تغییرات منجر به ایجاد پریشانی و اختلال در توانایی آن‌ها در خصوص عملکرد موثر در زندگی روزمره خواهد شد.

اختلالات روانی در کودکان می‌تواند بر عملکرد کودک در مدرسه، روابط وی با خانواده و دوستان و تعاملات اجتماعی کلی آن‌ها تاثیر بگذارد.

کودکان مبتلا به سرطان و نوجوانان ممکن است در تفکر، رفتار، مهارت‌های اجتماعی یا تنظیم عاطفی متناسب با سن، تاخیر یا اختلالاتی را تجربه کنند که ناراحتی و اختلال در عملکرد آن‌ها را در پی دارد.

توجه به این نکته مهم است که رشد طبیعی دوران کودکی شامل تغییرات مداوم و تمایز بین مراحل رشد معمولی و اختلالات سلامت روان را به چالش می‌کشد.

علاوه بر این، کودکان ممکن است برای بیان احساسات یا بیان تجربیات خود دچار مشکل شوند که همین امر می‌تواند شناسایی مسائل مربوط به سلامت روان در کودکان را پیچیده‌تر کند.

تاثیرات روانی سرطان بر کودکان

اختلالات روانی رایج در کودکان و نوجوانان

اختلالات روان متععدی معمولا کودکان را تحت تاثیر قرار می‌دهند که هر کدام مجموعه‌ای از علائم و چالش‌های منحصر به فرد خود را دارند.

درک این اختلالات، می‌تواند به والدین و مراقبان کمک کند تا علائم بالقوه آن‌ها را تشخیص داده و به دنبال اقدامات حمایتی مناسب برای فرزندانشان باشند. در ادامه به برخی از شایع‌ترین اختلالات سلامت روان در کودکان اشاره می‌کنیم:

اختلالات اضطرابی:

اختلالات اضطرابی در کودکان مبتلا به سرطان به صورت ترس‌، نگرانی‌ یا اضطراب‌های مداوم ظاهر می‌شوند که در فعالیت‌های مشارکتی همچون بازی، مدرسه یا موقعیت‌های اجتماعی متناسب با سن کودکان، این اختلالات عملکرد کودک را به طور چشمگیری مختل می‌کنند.

تشخیص‌های رایج در اختلالات اضطرابی شامل اضطراب اجتماعی، اختلال اضطراب فراگیر(GAD) و اختلال وسواس فکری (OCD) است.

اختلال طیف اوتیسم (ASD):

اختلال طیف اوتیسم، یک وضعیت عصبی رشدی است که معمولا در اوایل کودکی و قبل از ۳ سالگی ظاهر می‌شود. کودکان مبتلا به ASD، با چالش‌های ارتباطی و تعامل اجتماعی مواجه هستند؛ چرا که این کودکان اغلب رفتارهای تکراری و علایق شدید از خود نشان می‌دهند.

اختلالات اشتها:

اختلالات خوردن، مانند بی‌اشتهایی عصبی یا پرخوری عصبی، حول محور مشغله‌های ذهنی با تصور میزان وخامت بدن، افکار تحریف شده در مورد وزن و غذا و عادات غذایی ناسالم می‌چرخد؛ این طیف از اختلالات می‌توانند منجر به عوارض شدید روحی و جسمی شوند.

افسردگی و سایر اختلالات خلقی:

افسردگی شامل احساس غم و اندوه مداوم، از دست دادن علاقه نسبت به انجام کار و یا فعالیتی، اختلال در عملکرد مدرسه و محیط‌های اجتماعی است که کودکان و نوجوانان مبتلا به سرطان را آزار می‌دهد.

از سوی دیگر، امکان دارد اختلال دو قطبی با نوسانات خلقی شدید بین‌ دوره‌های افسردگی که در کودکان رخ دهد که می‌تواند بسیار پرخطر و چالش برانگیز باشد؛ چرا که ابتلا به اختلال دو قطبی ممکن است مشکلات عدیده‌ای در رفتار و خلق و خوی کودکان در آینده ایجاد کند.

اختلال استرس پس از سانحه (PTSD):

این اختلال می‌تواند در کودکانی رخ دهد که رویدادهای آسیب‌زایی مانند خشونت، سوء استفاده یا آسیب‌های جسمی و روانی خاصی را تجربه کرده و یا شاهد بوده‌اند.

علائمی که کودکان مبتلا به PTSD از خود نشان می‌دهند شامل ناراحتی عاطفی طولانی مدت، اضطراب، کابوس، رفتارهای مخرب و مرور خاطرات ناراحت کننده‌ای است که این افراد در طول درمان بیماری خود تحمل کرده‌اند.

اسکیزوفزنی:

اسکیزوفرنی یک اختلال شدید روانی است که به واسطه بروز اختلال در ادراک، افکار و رفتارهای خاص ایجاد شده و باعث می‌شود که افراد مبتلا به این بیماری روانی ارتباط خود را با دنیای واقعی از دست بدهند.

اگرچه اغلب این بیماری در اواخر نوجوانی یا اوایل بزرگسالی ظاهر می‌شود اما می‌تواند کودکان مبتلا به سرطان را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

تاثیرات روانی سرطان بر کودکان

علائم اولیه اختلالات روانی رایج در کودکان و نوجوانان

شناسایی علائم هشدار دهنده بیماری روانی در زمان سرطان و روان‌شناسی کودکان برای اطمینان از مداخله زود هنگام و حمایت مناسب بسیار مهم است.

در حالی که این علائم ممکن است بسته به اختلال خاص و سن کودک متفاوت باشند، والدین و مراقبان باید به علائم شاخص زیر توجهات لازم را داشته باشند:

غم و اندوه مداوم و کناره‌گیری:

کودکانی که غم و اندوه بسیار زیادی را برای مدت طولانی تحمل می‌کنند و همچنین تحریک‌پذیری و یا انزوا از فعالیت‌هایی را که زمانی از آن‌ها لذت می‌بردند را تجربه می‌کنند، معمولا علائمی از افسردگی یا سایر اختلالات خلقی را از خود نشان می‌دهند.

تغییرات در تعاملات اجتماعی:

عدم تمایل ناگهانی به درگیر شدن در تعاملات اجتماعی، انزوای مکرر یا اجتناب از موقعیت‌های اجتماعی و مشارکتی ممکن است نشان دهنده یک مشکل اساسی در سلامت روان کودکان باشد.

خودآزاری یا افکار خودکشی:

دور کردن ابزارهایی که کودکان و نوجوانان می‌توانند با استفاده از آن‌ها به خود آسیب برسانند به خصوص در مورد نوجوانانی که افکار خودکشی در سر دارند، باید جدی گرفته شود و نیاز به مداخله فوری و حرفه‌ای دارد.

رفتار پرخاشگرانه یا خارج از کنترل:

کودکانی که پرخاشگری شدید، تحریک‌پذیری یا رفتارهایی را از خود نشان می‌دهند که موجب آسیب به خود و دیگران می‌شود، ممکن است با چالش‌های سلامت روان مهمی دست و پنجه نرم کنند.

تغییرات شدید در خلق و خو یا شخصیت:

ایجاد تغییرات قابل توجه در خلق و خو، رفتار یا شخصیت که در طول زمان ادامه می‌یابد، می‌تواند نشان دهنده یک اختلال زمینه‌ای در حوزه‌ی سلامت روان باشد.

اختلال در الگو خوردن یا خوابیدن:

تغییرات غیرقابل توضیح در عادات غذایی، کاهش یا افزایش وزن، اختلال در خوابیدن، سردردهای مکرر و معده درد ممکن است نشانه‌ای از مشکلات سلامت روان باشد.

افت تحصیلی کودکان:

کاهش ناگهانی عملکرد تحصیلی، افزایش غیبت از مدرسه و یا اجتناب از رفتن به مدرسه ممکن است با مشکلات سلامت روان مرتبط باشد.

در صورتی که با دانستن این علائم، احساس کردید کودک شما ممکن است بر اساس این علائم هشدار دهنده در حال تجربه‌ی مشکلات سلامت روانی است، بسیار مهم است که برای ارزیابی و راهنمایی جامع با یک روانشناس یا روانپزشک کودک مشورت کنید.

تاثیرات روانی سرطان بر کودکان

حمایت از کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلالات روانی

شما به عنوان والدین یا اطرافیان کودک، نقش بسیار مهمی در حمایت از کودکان خود در طول مسیر درمان سرطان ایفا می‌کنید. در ادامه به راه‌هایی که می‌توان با استفاده از آن‌ها از کودکان مبتلا به سرطان خود حمایت و پشتیبانی کنید، اشاره می‌کنیم:

آموزش دیدن والدین:

برای درک بهتر تجربیات و چالش‌های فرزندتان، درباره وضعیت سلامت روانی خاص او آموزش ببینید و به آگاهی کاملی دست پیدا کنید؛ این دانش می‌تواند به شما کمک کند تا با همدلی بیشتر و پشتیبانی مناسب‌تری با فرزندتان رفتار کنید.

مشاوره خانواده:

شرکت در جلسات مشاوره خانواده را در نظر بگیرید؛ به طوری که همه اعضای خانواده را به عنوان شرکای فعال در طرح درمان درگیر می‌کند.

مشاوره خانواده می‌تواند ارتباطات را تقویت کند، درک والدین نسبت به وضعیت فرزند خود را بهبود ببخشد و محیط حمایتی را برای فرزندان ایجاد کند.

به دنبال مشاوره حرفه‌ای باشید:

برای راهنمایی گرفتن در مورد نحوه پاسخگویی به رفتارهای فرزندتان و رسیدگی به موقعیت‌های دشوار، با متخصص بهداشت روان فرزندتان مشورت کنید.

این افراد متخصص می‌توانند استراتژی‌ها و تکنیک‌هایی را برای مدیریت موثر رفتارهای چالش برانگیز و ارتقای مهارت‌های مقابله‌ای ارائه دهند.

برنامه‌های آموزشی والدین:

شرکت در برنامه‌های آموزشی والدین را که به طور خاص برای والدین کودکانی با شرایط سلامت روان خاص طراحی شده‌اند، در نظر بگیرید و از آن‌ها بهره ببرید.

این برنامه‌ها، بینش‌ها، تکنیک‌ها و پشتیبانی ارزشمندی را ارائه می‌دهند تا به شما کمک کنند تا چالش‌هایی که در امر تربیت کودکانی مبتلا به بیماری‌های روانی وجود دارد را راحت‌تر حل کنید.

تمرین مدیریت استرس:

مراقبت از خود را د‌ر اولویت قرار دهید و به دنبال راه‌هایی برای مدیریت موثر استرس باشید؛ با مراقبت از خود، بهتر می‌توانید از رفاه فرزندتان حمایت کنید و محیطی پایدار و پر از آرامش را برای خود و کودکتان فراهم کنید.

افزایش آرامش و تفریحات سالم:

فعالیت‌هایی را بیابید که آرامش و لذت را برای شما و فرزندتان افزایش می‌دهند؛ درگیر شدن در تجربیات سرگرم کننده و مثبت می‌تواند پیوند شما را تقویت کند و حس عادی بودن را در فرزندتان ایجاد کند.

داشتن این حس به کودکان کمک می‌کند تا در برابر چالش‌ها و مشکلات پیش‌رو، پیروز شوند.

حمایت در مدرسه:

برای اطمینان از موفقیت تحصیلی و رفاه فرزندتان در محیط مدرسه، با مدرسه فرزندتان همکاری کنید تا از حمایت‌های لازم مانند برنامه‌های آموزشی فردی اطمینان حاصل شود.

با اجرای این استراتژی‌ها و جست و جوی منابع حمایتی مناسب، می‌توانید به فرزندتان کمک کنید تا از چالش‌های سلامت روان خود عبور کند و کیفیت زندگی او افزایش پیدا کند.

همواره به یاد داشته باشید که مداخله زود هنگام و حمایت مداوم، از عوامل کلیدی در تسهیل نتایج مثبت برای کودکان سرطانی است که از بیماری‌های روانی رنج می‌برند.

کودکان مبتلا به سرطان

پیشگیری از بروز اختلالات روانی در سنین کودکی

در صورتی که والدین نگرانی‌هایی در خصوص حفظ سلامت روان فرزندانشان در دوران سرطان دارند، مهم است که اقدامات پیشگیرانه‌ای را برای حمایت مناسب از دلبندان خود انجام دهند. در ادامه به برخی از این اقدامات توصیه شده توسط مشاورین، می‌پردازیم:

با یک فرد متخصص مشورت کنید:

والدین و مراقبان کودکان مبتلا به سرطان می‌توانند با افراد متخصص و مشاورینی که سابقه کار با کودکان سرطانی را دارند‌، تماس بگیرند تا در مورد نگرانی‌های خود صحبت کنند و رفتارها یا علائمی که آن‌ها را نگران کرده است را به طور کامل به مشاور شرح دهند.

افراد متخصص نیز می‌توانند راهنمایی‌های لازم را ارائه دهند و اقدامات بعدی مناسب را در جهت حمایت از فرزندان، به والدین آموزش دهند.

اطرافیان کودک را در جریان قرار دهید:

والدین بهتر است با معلم فرزندشان، دوستان نزدیک، بستگان یا سایر مراقبین که به طور منظم با فرزندشان در ارتباط است، صحبت کنند. به اشتراک گذاشتن اطلاعات در مورد رفتار، علائم و مشکلات روحی کودک، می‌تواند بینش‌های ارزشمندی را ارائه دهد و به شکل‌گیری سلامت روانی کودکان کمک کند.

یک برنامه ارزیابی جامع را دنبال کنید:

ارزیابی جامع کودک توسط یک متخصص، مانند روانپزشک، روانشناس، مددکار اجتماعی و یا پرستار روانپزشکی ممکن است برای تشخیص و درک وضعیت سلامت روان کودک توصیه شود.

این ارزیابی ممکن است شامل معاینه پزشکی، بررسی سابقه پزشکی، ارزیابی علائم و مصاحبه با والدین و کودک باشد.

همکاری با افراد حرفه‌ای و خبره داشته باشید:

والدین بهتر است با متخصصان مراقبت‌های بهداشتی و ارائه دهندگان سلامت روان، همکاری نزدیکی داشته باشند تا یک برنامه درمانی متناسب با نیازهای خاص فرزندانشان ایجاد کنند.

روان درمانی که به عنوان گفتار درمانی یا رفتاردرمانی نیز شناخته می‌شود، اغلب یک مداخله توصیه شده است که به کودکان کمک می‌کند تا مهارت‌های مقابله‌ای را بیاموزند، افکار و احساسات خود را بیان کنند و رفتارهای سالم‌تری در جامعه و در برخورد با دیگران داشته باشند.

دارودرمانی را در نظر بگیرید:

در برخی موارد ممکن است دارو به عنوان بخشی از برنامه‌های درمانی تجویز شود؛ متخصصین و ارائه دهندگان مراقبت‌های بهداشتی، می‌توانند در مورد مزایای بالقوه، خطرات و عوارض جانبی گزینه‌های دارویی صحبت کنند و به والدین در تصمیم‌گیری آگاهانه کمک کند.

کودکان مبتلا به سرطان

درمان کودکان و نوجوانان آسیب‌دیده

انواع خدمات درمانی جهت درمان عوارض روحی سرطان و روان‌شناسی کودکان:

روان ارزیابی:

ارزیابی سلامت روان کودکان ممکن است شامل آزمایشات مختلفی باشد؛ از جمله ارزیابی سلامت کلی، ارزیابی روان‌پزشکی‌، انواع آزمایشات یا ارزیابی‌های عصبی و سایر آزمایش‌هایی که به عملکرد کودک مربوط می‌شوند.

رفتار درمانی:

رفتاردرمانی یک اصطلاح گسترده برای درمان است که بر رفتارهای کودکان و افکار و احساساتی که بر آن تاثیر می‌گذارد، تمرکز دارد؛ رفتار درمانگران همچنین به چگونگی تاثیر محیط بر این رفتارها نگاه می‌کنند.

هدف اصلی رفتاردرمانی، تقویت رفتارهایی درستی است که باید در موقعیت‌های مختلف وجود داشته باشند و همچنین از بین بردن رفتارهایی است که آسیب‌زا بوده و نباید انجام شوند؛ در رفتار درمانی، از تکنیک پاداش و جزا برای بهبود رفتار کودکان استفاده می‌شود.

کودک درمانی:

اصطلاحی است که برای توصیف انواع روش‌های درمانی که توسط یک متخصص بهداشت روان کودک، برای کمک به کودک و حفظ یا بهبود عملکرد ذهنی و احساسی وی ارائه می‌شود.

درمان شناختی:

نوعی از درمان است که می‌تواند به کودکان کمک کند تا افکار منفی یا تحریف شده را که ممکن است منجر به بروز رفتارها و احساسات آسیب‌زا شوند، اصلاح کند؛ این متود درمانی اغلب با رفتاردرمانی ترکیب می‌شود.

مراجعه به روانپزشک کودک:

کودکان و نوجوانان برای ارزیابی، مشاوره و در صورت نیاز استفاده از داروهای روان‌پزشکی خاص باید به روانپزشک کودک مراجعه کنند.

کلام آخر

در این مقاله‌ی بای بای سرطان به اختلالات شایعی که می‌توانند در دوران سرطان کودکان و نوجوانان را درگیر کنند، اشاره کردیم و دانستیم که بهبود این اختلالات، جز با صبر و تلاش والدین در جهت کمک به فرزند خود میسر نخواهد شد.

در ادامه به راه‌های درمان و پیشگیری از بروز این اختلالات پرداختیم و بر ارتباط مستقیم سرطان و روانشناسی کودکان و نوجوانان در این زمان تاکید کردیم.

همواره امیدواریم که طراوت لبخند هیچ کودکی به دلیل بیماری همچون سرطان، از بین نرود.

منابع:

برچسب ها:

به این مقاله چند ستاره میدهید؟

این مطلب را به دوستان خود پیشنهاد دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بروزترین مقالات

بهترین دکتر سرطان مغز در مشهد

بهترین دکتر سرطان مغز در مشهد 🧠 از نظر مردم

1403-09-04
اثر واربورگ

اثر واربورگ‌ چیست؟

1403-08-27
نیولوماب

راهنمای جامع داروی نیولوماب (Opdivo)

1403-08-28