سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

چه مقدار خون در مدفوع خطرناک است؟

خون در مدفوع
در این نوشته شما می خوانید

قطعا دیدن مدفوع خونی، هر فردی را ترسانده و شوکه می­‌کند؛ چرا که در اغلب موارد این خونریزی بدون علت مشخص و بصورت ناگهانی در افراد ایجاد می‌­شود. درست است که تنها با انجام آزمایش مدفوع ماهیت خون دیده شده مشخص می­‌شود اما باید بدانید که علت خون در مدفوع، همیشه هم دلیل و نشانه‌­­ای مبنی بر وجود سرطان و یا سایر بیماری­­‌های گوارشی نخواهد بود. در این مقاله بای بای سرطان، خون در مدفوع و نکات پیرامون این موضوع را مورد بررسی قرار می­دهیم.

ارتباط خون در مدفوع با سرطان

75 درصد از مدفوع انسان از آب تشکیل شده است و باقی مواد تشکیل دهنده آن شامل مواد غذایی هضم ‌نشده، سلول‌های‌ مرده و باکتری می‌­باشند و چیزی که نباید در مدفوع وجود داشته باشد، خون است.

بسیاری از عوامل از جمله سرطان، می­توانند علت خون در مدفوع باشند. چنانچه علت وجود مدفوع خونی به موقع تشخیص داده نشود، می­تواند باعث بروز مشکلات بسیار جدی در فرد شود.

ناگفته نماند که خون‌ریزی‌­های دستگاه گوارشی، ارتباط مستقیمی با شدت و محل خون‌ریزی دارد. اگر خون‌ریزی از رکتوم و کولون نزولی باشد، خونی روشن و قرمز با مدفوع ترکیب شده و یا روی آن را می‌­پوشاند.

در بعضی مواقع، علت مدفوع خونی مهم نیست اما محل خون‌ریزی مهم است. دستگاه گوارش که شامل مری، معده، روده باریک، روده بزرگ، رکتوم و مقعد است و خون‌ریزی می­تواند در یک یا بیشتر از یک قسمت از این نواحی رخ دهد به طوری که امکان دارد این خون‌ریزی­‌ها به واسطه ایجاد زخم­‌های کوچک بر روی سطح معده و یا تورم سطح داخلی کولون، ایجاد شوند.

وجود خون در مدفوع به واسطه انجام تست‌­های مختلف قابل تشخیص و درمان است. البته بعضی از خون‌ریزی­‌هایی که در مدفوع دیده می­‌شوند، ممکن است بر اثر واکنش بیش از حد سیستم ایمنی باشند که در این شرایط سیستم ایمنی فرد به سلول­‌های سالم بدن حمله می­‌کند.

سایر دلایل خون در مدفوع ممکن است در طول زمان بر اثر شیوه زندگی و رژیم غذایی ناسالم به وجود آیند.

دلیل خون در مدفوع

خون در مدفوع نشانه چیست؟

در ادامه به عواملی به غیر از سرطان که باعث وجود خون در مدفوع می­‌شوند، اشاره می­‌کنیم:

۱. شقاق مقعدی:

پارگی‌­های جزئی که در سطح داخلی مقعد به واسطه یبوست، مشکلات دفع مدفوع و روابط جنسی ایجاد ‌می­‌شود.

۲. بیماری کرون:

این بیماری خود ایمنی باعث التهاب سیستم گوارشی می­‌شود که در ادامه اسهال و دردهای شکمی را به همراه خواهد داشت.

۳. اسهال:

مدفوع آبکی که به واسطه بیماری‌­ها و عوامل مختلفی مثل غذای فاسد و آلوده و یا زیاده‌­روی در مصرف غذا رخ می­‌دهد که در ادامه باعث ایجاد خون‌ریزی‌­های در ناحیه رکتوم می‌­شود.

۴. مسمومیت غذایی:

غذاهای فاسد باعث بروز عفونت‌­های شدیدی می­‌شوند که در نهایت می­توانند باعث ایجاد خون‌ریزی در دستگاه گوارش و علت خون در مدفوع باشند.

۵. هموروئید:

عروق خونی متورم در مقعد و رکتوم که به دلیل نشستن بیش از حد و یبوست­‌های مزمن ایجاد می‌­شود.

۶. زخم­‌های دستگاه گوارش:

زخم­‌های بازی که در سطح داخلی معده و روده به واسطه ابتلا به عفونت‌­های باکتریایی ایجاد می­‌شود.

بعضی از این عوامل ذکر شده با گذشت چند روز بهبود پیدا می‌­کنند اما اگر شخص همچنان خون در مدفوع خود مشاهده کرد، بهتر است که به پزشک متخصص مراجعه کند.

در بعضی موارد خون‌ریزی‌­های ایجاد شده به دلیل عامل ایجاد کننده آن، خوش‌­خیم و درمان­‌پذیر است که با پیگیری سریع به راحتی درمان می‌­شود اما در شرایطی علت مدفوع خونی بسیار جدی‌­تر است و ممکن است به دلیل ابتلا بیمار به سرطان­‌های روده و معده ایجاد شده باشد.

در این شرایط بسیار مهم است که بیماری سریعا تشخیص داده شده و درمان­‌های مورد نیاز صورت گیرد.

سرطان زمانی ایجاد می‌­شود که جهش‌­هایی در DNA سلول‌­ها رخ دهد و سلول­‌ها رشد غیرقابل کنترلی داشته باشند.

در این زمان نیز سرطان در لایه­‌های پوشاننده دستگاه گوارشی بخصوص کولون و رکتوم ایجاد‌ می­‌شود که بروز التهابات و خون‌ریزی را در پی دارد.

مدفوع خونی

نحوه تشخیص خون در مدفوع

برای تشخیص وجود خون در مدفوع و مقدار خونی که ممکن است در مدفوع وجود داشته باشد، از تستی مبنی بر آزمایش خون مخفی مدفوع که به آن (FOBT) نیز می­‌گویند، استفاده می‌­شود.

در این آزمایش، نمونه مدفوع بیمار جهت وجود خون مخفی در آن مورد بررسی قرار می‌­گیرد.

این تست زمانی کاربرد دارد که علائم خون‌ریزی در دستگاه گوارشی وجود دارد اما خون در مدفوع بیمار با چشم غیرمسلح دیده نمی‌­شود.

آزمایش FOBT برای تشخیص زودهنگام سرطان­‌های کولون و رکتال بسیار مفید و کاربردی است. البته این آزمایش در شرایطی که نگرانی در خصوص خون‌ریزی­‌های دستگاه گوارش وجود دارد و ممکن است این خون‌ریزی به واسطه عوامل دیگری غیر از سرطان بروز پیدا کرده باشد نیز کاربرد دارد.

اگر نتیجه آزمایش FOBT مثبت باشد و نشان دهد که خون در مدفوع بیمار وجود دارد، ناشی از آن است که خون‌ریزی در قسمتی از دستگاه گوارش فرد وجود دارد و در این شرایط پزشک برای تشخیص علت خون در مدفوع و محل بروز خون‌ریزی، تست­‌های بیشتری برای بیمار درخواست می‌­دهد که مهم‌­ترین و کاربردی‌­ترین آن­ها کولونسکوپی است.

در صورتی که نتیجه‌ آزمایش منفی باشد، به این معنی است که اثری از خون در مدفوع بیمار مشاهده نشده است و دستگاه گوارش فرد سالم و بدون مشکل است.

چه مقدار خون در مدفوع خطرناک است؟

به طور کلی بروز مدفوع خونی طبیعی نیست اما اگر مقدار آن بسیار کم باشد، نگران کننده نیست و مشکلی شخص را تهدید نمی‌­کند.

در صورتی که مقدار خون یافت شده در مدفوع بین 2 تا 3 میلی‌­گرم باشد، می­توان آن را در محدوده طبیعی و نرمال در نظر گرفت. بالا رفتن این عدد، نشان از وجود بیماری‌­ها و عواملی است که دلیل خون در مدفوع و باعث خونریزی در دستگاه گوارش شده ­اند.

تا زمانی که مقدار خون یافت شده در مدفوع کمتر از ۵۰ میلی­‌گرم باشد، وجود خون در مدفوع با چشم غیرمسلح قابل تشخیص نخواهد بود اما هرچه این مقدار بیشتر شود و میزان خون بالای ۵۰ تا ۱۰۰ میلی گرم باشد، می­توان نشانه­‌هایی از خون را در‌ مدفوع با چشم غیرمسلح نیز مشاهده‌ کرد.

خون در مدفوع

دلیل خون آمدن از مدفوع چیست؟

ساختار و رنگ‌ خون ‌در مدفوع خونی تحت تاثیر فاکتورهای مختلفی، بخصوص مواد غذایی که شخص مصرف کرده است، قرار دارد. برای مثال مصرف ‌چغندر می­تواند باعث قرمزی یا بنفش شدن مدفوع شخص شود، درحالی که مصرف سبزیجاتی که برگ سبز دارند باعث تیره‌­تر شدن رنگ مدفوع می­‌شود .

اگر علت خون در مدفوع به واسطه بیماری‌­های مختلف بخصوص سرطان باشد، رنگ مدفوع و رنگ خونی که در آن دیده می‌­شود، می­تواند‌ مشخص کند که خون‌ریزی از کدام قسمت دستگاه گوارش منشاء می­‌گیرد تا با اقدام‌­های مناسب نسبت به درمان آن اقدام کرد.

برای مثال:

۱. خون قرمز روشن

معمولا به این معناست که خونی که با مدفوع ترکیب شده است، تازه بوده و منشاء خون‌ریزی کلون و رکتوم (نواحی پایین­تر دستگاه گوارش) ‌می‌­باشد که به خون‌ریزی از این نقاط، هماتوشزیا می‌­گویند.

۲. خون با رنگ ‌قرمز تیره

نشان دهنده آن است که منشاء خون‌ریزی در قسمت‌­های بالایی دستگاه گوارش مثل کولون صعودی و روده باریک قرار دارد.

۳. مدفوع تیره و قیری رنگ

نشان دهنده آن است که منشاء خونریزی، معده و یا محل اتصال مری به معده است (نواحی بالایی دستگاه گوارش). به خون‌ریزی‌­هایی که در محل­‌های ذکر شده ایجاد‌ می­‌شوند، مِلِنا گفته می­‌شود.

پولیپ روده

از دیگر دلایل خون در مدفوع، پولیپ‌ها هستند که توده‌های کوچکی بوده و در دیواره پوشاننده کولون ایجاد می‌شوند که ممکن است رشد کرده و شروع به خونریزی کنند. پولیپ‌ها در ابتدا ممکن است خوشخیم باشند اما در ادامه امکان دارد رشد کرده و باعث ایجاد سرطان شوند. در این شرایط پزشک کولونوسکوپی را برای بیمار تجویز می‌کند تا در صورت تشخیص زود هنگام و به موقع، این پولیپ‌ها را برداشته و از بروز سرطان جلوگیری کند.

درمان مدفوع خونی

پزشک متخصص میتواند با استفاده از تکنیک‌های مختلفی خون‌ریزی‌های دستگاه گوارش را با یافتن دلیل خون در مدفوع درمان کند. معمولا از آندوسکوپی برای تزریق داروهای خاص به محل خون‌ریزی استفاده می‌شود همچنین متخصصین با استفاده از لیزر، الکتریسیته و بندهای مخصوص عروق خونی اطراف محل خون‌ریزی را مسدود کرده و خون‌ریزی را متوقف می‌کنند.

در صورتی که آندوسکوپی در کنترل و توقف خونریزی علت خون در مدفوع موثر واقع نشد، پزشک از طریق آنژیوگرافی با تزریق مستقیم دارو به عروق، خونریزی را کنترل می‌کند. در کنار کنترل خونریزی، در صورت لزوم پزشک علت خون در مدفوع و بروز خونریزی را نیز تشخیص داده و از بروز دوباره آن جلوگیری می‌کند.

درمان با توجه به علت ایجاد کننده‌ی خون‌ریزی میتواند متفاوت باشد، برای مثال در دارودرمانی از آنتی بیوتیک برای درمان هلیکوباکتر پیلوری که باعث تورم و عفونت معده می‌شود، میتوان استفاده کرد یا در شرایطی که عمل جراحی در دستور کار قرار می‌گیرد، پولیپ‌ها و قسمت‌های آسیب دیده کولون جهت توقف خون‌ریزی خارج می‌شوند.

در شرایطی خود بیمار نیز میتواند اقدامات درمانی برای کنترل خونریزی انجام دهد، برای مثال با مصرف زیاد فیبر و رعایت رژیم غذایی پرفیبر از بروز یبوست تا حد زیادی جلوگیری می‌شود و کمک می‌کند تا در کسانی که هموروئید و شقاق مقعدی دارند، خونریزی اتفاق نیوفتد.

همچنین نشستن در آب گرم میتواند ریسک بروز خونریزی در کسانی که هموروئید و شقاق مقعدی دارند را کاهش دهد.

شاید کلیشه‌ای باشد اما بدانید سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

هدف ما در سایت بای بای سرطان این است که شما بتوانید امیدتان را تا زمان بهبودی از بیماری زنده نگه دارید.

منابع:

برچسب ها:

به این مقاله چند ستاره میدهید؟

این مطلب را به دوستان خود پیشنهاد دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بروزترین مقالات

مبتلا به سرطان کبد

داستان سفر داوود که مبتلا به سرطان کبد بود🤕 علل و علائمی که جدی نگرفتم!

1402-11-11
بوی بد واژن و سرطان

بوی بد واژن و احتمالات مرتبط با سرطان

1402-08-04
عفونت خون

عفونت خون آیا همان سرطان است؟ 🩸

1402-01-29