در مواردی مصرف بیش از حد ویتامین و افزایش سطوح آن در بدن، میتواند به خودی خود منجر به ایجاد آسیب در بدن شود؛ به طوری که برخی پزشکان علل ابتلا به بعضی سرطانها را مصرف بیش از حد ویتامینها دانستهاند. از این رو در این مقالهی بای بای سرطان قصد بررسی ارتباط بین اشباع ویتامین و سرطان را داریم.
بدن انسان شامل املاح و ویتامینهای زیادی است که تعادل آنها در عملکرد و سلامت بدن نقش چشمگیری دارد و حتی در موارد بسیاری برای پیشگیری از بیماری توصیه به مصرف گروه خاصی از ویتامینها شده است.
ارتباط مصرف بیش از حد ویتامین با بروز سرطان
از گذشته تا به اکنون بارها به ما ثابت شده است که مصرف بیش از حد از هر مادهی غذایی باعث بروز مشکلات و عوارض جانبی میشود؛ حتی اگر آن ماده غذایی برای بدن بسیار مفید باشد، باز هم استفاده بیمورد و بیش از اندازه آن جایز نیست.
اکثر ما هنگامی که دچار سرماخوردگی میشویم برای درمان هرچه سریعتر بیماری خود شروع به مصرف بیرویه قرصهای ویتامین C، آبمیوههای طبیعی و حتی کپسولهای ویتامین C میکنیم، اما نکته اصلی اینجاست که مصرف بیش از اندازه ویتامین C تاثیر مثبتی بر روند درمان نخواهد داشت و از طرف دیگر تاثیر منفی هم دیده نمیشود.
علت این اتفاق این است که ویتامین C یک ویتامین محلول در آب است که در صورت اوردوز، در آب حل شده و مقدار اضافی آن از طریق ادرار از بدن دفع میشود اما همهی ویتامینها محلول در آب نیستند بلکه محلول در چربی هستند.
ویتامینهای محلول در چربی هنگامی که به صورت بیرویه برای مدت طولانی مورد استفاده قرار بگیرند، در بافت چربی بدن و همچنین در کبد انباشته میشوند.
هنگامی که دوز ویتامین به درجه سمیت برسد، میتواند باعث ازکار افتادن کبد، نرمی استخوان و آسیب به سایر ارگانها شود و در مواردی باعث بروز سرطان کبد و سرطان مغز استخوان نیز خواهد شد.
بنابراین ویتامینها همانطور که میتوانند از بروز سرطان جلوگیری کنند، خود نیز میتوانند علت بروز سرطان باشند؛ به طوری که مصرف زیاد ویتامین و سرطان در امتداد با هم قرار میگیرند.
ویتامین و سرطان
آیا درست است که بعضی ویتامینها و مکملهای غذایی باعث بروز سرطان میشوند؟
همانطور که میدانید دوز صحیح و مناسب مکملهای غذایی و ویتامینها هیچ مشکلی برای بدن ایجاد نخواهد کرد. در حالی که اوردوز هرکدام از مکملهای ویتامین و سرطان میتواند ارتباط مستقیمی با یکدیگر داشته و یا باعث بروز عوارض غیرقابل جبران فرد شود.
در ادامه به توضیح برخی از این موارد میپردازیم:
1. ویتامین A
مکملهایی که حاوی بتاکاروتن، که در بدن به ویتامین A تبدیل میشود، میتوانند ریسک بروز سرطان ریه در افراد سیگاری و همچنین افرادی که در معرض آزبست هستند را افزایش دهند.
این در حالی است که تاثیرات سو مصرف مکملهای حاوی رتینول یا ویتامینهای A از پیش ساخته شده بر افزایش احتمال بروز سرطان به صورت کامل مشخص نشده است.
2. ویتامین B12
تحقیقات صورت گرفته پیرامون ویتامین B12 نشان میدهد که ارتباط معناداری بین استفاده بیش از اندازه از این ویتامین و سرطان کولون و رکتوم و افزایش ریسک بروز آن افراد بزرگسال وجود دارد.
3. ویتامین B9
مصرف کافی از ویتامین B9 یا فولیک اسید میتواند از بروز انواع سرطانها پیشگیری کند؛ در صورتی که بیش از حد معمول از ویتامین B9 و مکملهای غذایی حاوی این ویتامین استفاده شود، ریسک بروز سرطان پروستات به طرز چشمگیری افزایش پیدا میکند.
4. ویتامین E
در افرادی که از کمبود ویتامین E رنج میبرند، استفاده از مکملهای حاوی این ویتامین میتواند باعث کاهش ریسک ابتلا به سرطان کبد در آنها شود.
5. مولتی ویتامین
مولتی ویتامینها که ترکیبی از چند ویتامین هستند، میتوانند از بروز سرطان پروستات در آقایان و سرطان سینه در خانمها جلوگیری کنند. لازم به ذکر است که ارتباط دقیقی بین سوء مصرف ویتامین و ریسک سرطان در فرد مصرف کننده پیدا نشده است.
مصرف ویتامین و ریسک سرطان پروستات
استفاده از دوز پایین ویتامین E در آقایان میتواند به پیشگیری از بروز سرطان پروستات در آنها کمک شایانی کند.
ارتباط این ویتامین و سرطان پروستات به این شکل است که در صورتی که اگر از دوز بالای ویتامین E استفاده شود، ریسک بروز سرطان پروستات را افزایش خواهد داد.
تحقیقات نشان دهنده آن است که مصرف دوز مناسب از کلسیم و ویتامین D میتواند از بروز انواع سرطانها به خصوص سرطان روده جلوگیری کند. درحالی که افزایش مصرف ویتامین با ریسک سرطان پروستات ارتباط مستقیم خواهد داشت.
همچنین در مردانی که از پیش به سرطان پروستات مبتلا شدهاند، استفاده از مکملهایی که حاوی مقدار زیادی از سلنیوم است، ریسک مرگ بر اثر سرطان پروستات را افزایش میدهد ولی به طور کلی مصرف مکملهای حاوی این ماده در افراد عادی موجب مرگ نخواهد شد.
ارتباط نوروبیون با ابتلا به سرطان
معمولا ویتامینها و مکملهای غذایی بدون نسخه پزشک و به صورت آزاد در داروخانهها به فروش میرسند که در این بین نوروبیون یکی از پرفروشترین و پراستفادهترین ویتامین در بین افراد جامعه است اما استفاده بیش از حد از این ویتامین عوارضی هم دارد و یا مانند ویتامین سی بدن مقدار اضافی این ویتامین را دفع میکند؟
تحقیقات صورت گرفته پیرامون ویتامینهای B6 و B12 که هردوی این ویتامینها در آمپول نوروبیون وجود دارند، نتایج قابل توجهی را به همراه داشت.
مقدار مجاز گروه ویتامینهای B نقش مهمی در تولید انرژی، کاهش استرس و اضطراب دارند در صورت سوء مصرف آنها آسیبهای شدیدی را به همراه خواهند داشت.
در خصوص ارتباط این ویتامین و سرطان باید گفت که مصرف بیرویهی ویتامین B6 تا ۳ برابر و ویتامین B12 تا ۴ برابر احتمال بروز سرطان ریه را افزایش میدهد که در این بین افراد سیگاری در معرض خطر بیشتری نسبت به سایرین قرار دارند .
لازم به ذکر است این ویتامینها زمانی که به صورت مفرد بیش از حد مصرف شوند، باعث بروز این مشکل میشوند و در صورتی که در قالب مولتی ویتامین مصرف شوند، خطر آنچنانی نخواهند داشت.
بنابراین بهترین منبع برای کسانی که کمبود ویتامین B دارند، استفاده از منابع غذایی به جای مکملهای غذایی است تا هم از فواید این ویتامین بهرهمند شوند و هم ریسک بروز سرطان ریه در آنها به حداقل برسد. بهترین منابع ویتامین B شامل: تخم مرغ، ماهی، حبوبات، بوقلمون،گوشت گاو پرتقال و طالبی میباشد.
کلام آخر
در این مقالهی بای بای سرطان به جنبهی منفی مصرف بیش از اندازهی ویتامینها اشاره کردیم و دانستیم که اوردوز ویتامین و سرطان بسیاری از ارگانها میتوانند مرتبط با یکدیگر باشند؛ به طوری که مصرف بیش از اندازهی گروه ویتامین B ممکن است ریسک ابتلا به سرطان ریه را در پی داشته باشد.
در نهایت علائم مسمومیت با ویتامینها را شناختیم و تاکید کردیم که پیش از مصرف هر ویتامینی با هر میزانی، تاییدیه پزشک ضروری خواهد بود.
سوالات متداول ویتامین و سرطان
مسمویت با ویتامین چیست و چه علائمی دارد؟
پس از بحث ویتامین و سرطان، باید بدانید که مسمومیت ویتامین زمانی اتفاق میافتد که فرد بیش از حد مجاز از ویتامین استفاده کرده باشد که در این بین ویتامینهای محلول در آب به دلیل دفع و کنترل راحتتر توسط بدن، نقش کمتر و ویتامینهای محلول در چربی نقش پررنگتری را ایفا میکنند. مسمومیت ویتامین معمولا علائمی نیز به همراه دارد که به چند نمونه از آنها اشاره میکنیم:
تکرر ادرار- سوزش چشم- درد استخوان، مفاصل و عضلات- کاهش اشتها- تهوع و استفراغ- یبوست-افزایش ضربان قلب، برافروختگی و گر گرفتن پوست- افزایش حساسیت نسبت به نور
هر چند وقت یکبار میتوان از نوروبیون استفاده کرد؟
میزان استفاده از نوروبیون و سایر مکملهای ویتامین گروه B ارتباط مستقیمی با شرایط جسمانی و نیاز بدنی فرد دارد. در صورتی که فرد از کمبود شدید ویتامینهای گروه Bرنج ببرد، بنا به صلاحدید پزشک میتواند یک روز در میان، روزی یکبار از نوروبیون به صورت عضلانی استفاده کند و این روند تا از بین رفتن کمبود ویتامین فرد ادامه خواهد داشت. مصرف بیش از مقدار این ویتامین و سرطان ریه میتوانند در امتداد هم رخ دهند.
آیا تفاوتی بین ویتامینهای تزریقی و ویتامینهای خوراکی وجود دارد؟
به طور کی تفاوتی میان ترکیبات موجود در قرص و یا ویال تزریقی ویتامین وجود ندارد و تنها با توجه به شرایط بیمار یکی از این دو شکل ویتامینها در نظر گرفته میشود.
باور غلطی که امروزه در بین مردم رواج پیدا کرده این است که شیوه تزریقی ویتامینها بسیار موثرتر بوده و نتیجه بهتری دارد؛ در حالی که متخصصین تنها زمانی ویتامینهای تزریقی را تجویز میکنند که بیمار قادر به خوردن آن نباشد و نیاز فوری به دریافت ویتامین مورد نظر داشته باشد.
کدام ویتامینها میتوانند روند رشد سلولهای سرطانی را متوقف کنند؟
در توضیح رابطهی مثبت ویتامین و سرطان آمده است که ویتامینهای C و D هرکدام به طریقی میتوانند باعث کاهش سرعت رشد سلولهای سرطانی شده و در مواردی رشد آنها را متوقف کنند.
نحوه دقیق عملکرد این ویتامینها به طور دقیق شناسایی نشده است اما طبق آزمایشهای صورت گرفته بر روی بیماران مشخص شد اشخاصی که هرکدام از این ویتامینها را به طور روتین و مداوم دریافت کردهاند، رشد سلولهای سرطانی آنها تا حد چشمگیری کاهش پیدا کرده و حتی در مواردی به طور کامل متوقف شده است که همینامر باعث تسریع روند بهبودی بیمار شده است.
شاید کلیشهای باشد اما بدانید سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیهی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.
هدف ما در سایت بای بای سرطان این است که شما بتوانید امیدتان را تا زمان بهبودی از بیماری زنده نگه دارید.
منابع: