سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

موارد مصرف آلترامین و آشنایی با 7 عوارض جانبی آلترتامین

آلترامین
در این نوشته شما می خوانید

می­دانیم که شیمی­ درمانی در اکثر سرطان‌­ها، با هر مرحله و گریدی که باشند، به عنوان درمان تکی یا مکمل به کار می­‌رود. در مقالات پیشین نیز کاربرد شیمی درمانی و نقش اساسی آن در درمان سرطان­‌های زنان‌ه­ای همچون سرطان تخمدان را بررسی کرده‌­ایم. حال قصد داریم در این مقاله بای بای سرطان یکی از داروهای مهم مورد استفاده در شیمی درمانی سرطان تخمدان، تحت عنوان آلترتامین یا آلترامین (Altretamine) را به طور مفصل مورد بحث و مطالعه قرار دهیم.

آلترتامین برای چه مواردی استفاده می­‌شود؟

آلترامین‌­ها جزو دسته داروهای ضد نئوپلاستیک هستند. از این داروها برای درمان سرطان­‌های تخمدان در طی روند شیمی درمانی استفاده می‌شود. البته که آلترتامین در درمان سایر سرطان‌­ها نیز کاربرد دارد اما لزوم استفاده از آن بسته به صلاحدید و تجویز پزشک دارد.

آلترامین چیست؟

به طور کلی آلترامین در رشد سلول‌­های سرطانی که در نهایت از بین می‌­روند، تداخل ایجاد می­‌کند. از آن جایی که آلترتامین و سایر داروهای شیمی درمانی، بر رشد سلول­‌های سالم بدن نیز تاثیر می­‌گذارند، عوارض جانبی نیز برای فرد مصرف کننده رخ می‌­دهد که بعضی از عوارض بسیار جدی و بعضی دیگر به مرور زمان برطرف می‌­شوند اما لازم است که برای پیگیری این عوارض به پزشک مراجعه شود .

در بین این عارضه‌­ها و نشانه‌­هایی که به دلیل مصرف این دارو ایجاد ‌می‌­شود، بعضی از عارضه­‌ها چندین ماه و یا چند سال بعد از مصرف دارو و بعضی دیگر بلافاصله بعد از مصرف ایجاد می‌­شوند.

به همین علت قبل از شروع مصرف این دارو بهتر است بیمار و پزشک تمامی جوانب درمان را سنجیده و با توجه به وجود ریسک‌­ها و فوایدی که برای شخص با مصرف این دارو وجود خواهد داشت، آلترامین برای شخص تجویز ­شود.

آلترتامین

مواردی که باید پیش از مصرف آلترامین بدانید

همانطور که گفته شد، قبل از مصرف این دارو باید همه­‌ی جوانب مصرف آن مورد ارزیابی قرار گیرد تا مشخص شود که آیا فواید آن بیشتر است یا مضرات آن و با توجه به نتیجه حاصله، در خصوص تجویز دارو برای فرد مبتلا تصمیم گیری شود؛ مواردی که باید قبل از مصرف Altretamine به آن توجه شود شامل:

  • آلرژی­‌ها:

در صورتی که شخص هرگونه حساسیت و آلرژی نسبت به این دارو و یا سایر داروهای همرده دیگر دارد، باید حتما با پزشک معالج خود در میان بگذارد. همچنین بهتر است در صورت وجود حساسیت‌­های دیگر مثل حساسیت­ غذایی، حیوانات و مواد شیمیایی نیز در نظر گرفته شود تا ریسک بروز مشکلات و عوارض جانبی آن تا حد بسیار زیادی کاهش پیدا کند.

  • تجویز دارو برای کودکان:

طبق تحقیقات صورت گرفته، هیچ مدرک موثقی مبنی بر وجود تفاوت در طریقه مصرف آلترتامین در بین کودکان و بزرگسالان وجود ندارد. بنابراین ممکن است پزشک علاوه بر درمان سرطان با تجویز داروی آلترتامین برای بزرگسالان، برای کودکان نیز مصرف این دارو را ضروری بداند.

  • تجویز دارو برای سالمندان:

فواید و مضرات بسیاری از Altretamine در سالمندان مورد بررسی قرار نگرفته است که این موضوع می­تواند امری مشکل ساز باشد؛ چرا که مشخص نیست که تاثیرات این دارو دقیقا مثل تاثیراتی است که بر روی بالغین و کودکان می‌­گذارد یا متفاوت خواهد بود.

اگر چه از طرف دیگر اطلاعات دقیقی از وجود تفاوت تاثیر این داروها در رده‌­های سنی متفاوت وجود ندارد، بنابراین تاثیر این داروها هم در بالغین و هم در افراد مسن یکسان پیش­‌بینی شده است و برای درمان بسیاری از بیماری­‌ها از جمله سرطان، قابل استفاده خواهد بود.

مصرف آلترتامین در دوران شیردهی و تداخلات دارویی آن

  • دوران شیردهی:

بسیاری از داروها در‌ هنگام شیردهی و بارداری منع مصرف دارند، چرا که ممکن است تاثیرات منفی بر روی نوزاد و یا مادر داشته باشند. اگر چه هیچ منبع موثقی مبنی بر وجود مشکلات و ریسکی برای استفاده این دارو توسط مادران باردار و کسانی که در دوران شیردهی خود قرار دارند، وجود ندارد اما با این حال بهتر است قبل از تجویز و مصرف این دارو، فواید و مضرات آن در نظر گرفته شود و سپس برای مصرف آن تصمیم گیری شود.

  • تداخلات دارویی:

بعضی از داروها ممکن است با داروهای دیگر تداخل دارویی داشته باشند و باعث بروز مشکلات و عوارضی ناخواسته در بدن فرد شوند و در موارد دیگر چند دارو ممکن است با یکدیگر مصرف شوند و هیچ مشکلی نیز برای فرد مصرف کننده ایجاد نکنند.

در صورتی که احتمال تداخل دارویی با مصرف آلترامین وجود داشته باشد، پزشک دوز دارو و طریقه مصرف را در صورت نیاز تغییر می‌­دهد؛ بنابراین بسیار مهم است که پزشک متخصص از تمامی داروهایی که بیمار مصرف می­‌کند، مطلع باشد تا از بروز تداخلات دارویی ناخواسته جلوگیری شود.

آلترامین

مکانیسم اثر آلتراتامین چیست؟

آلترتامین دارویی مصنوعی است که به صورت خوراکی مصرف می­‌شود. این داروها که از عوامل متیل آمینی در ساختار خود‌ استفاده می­‌کنند که باعث اصطلاح پیوندهای DNA بین سلول‌­های بدخیم می­‌شوند .

آلترتامین با مهار سنتز پروتئین­های RNA و DNA باعث کاهش سرعت تقسیم سلول­‌های بیماری‌­زا و در نهایت مرگ آن­ها می­‌شود. Altretamine اولین بار در سال ۱۹۹۰ در آمریکا مورد تایید سازمان بهداشت جهانی قرار گرفت و به صورت انبوه وارد بازار شد.

استفاده‌­های امروزی از این داروها در کسانی بیشتر است که درمان­‌های اولیه برای بهبود و درمان سرطان تخمدان پاسخگو نبوده است .

آلترامین به صورت کپسول­‌های ۵۰ میلی گرمی تحت اسم تجاری هگزالن، به بازار عرضه می­‌شود. دوز دارویی مورد استفاده با توجه به نوع بیماری و سطح پیشرفت آن می­تواند متفاوت باشد. به صورت کلی این کپسول­‌ها برای ۱۴ تا ۲۱ روز مورد استفاده قرار می­‌گیرند و در بعضی مواقع نیز ممکن است تا ۲۸ روز دوره درمان طول بکشد.

عوارض جانبی آلترتامین

در کنار تاثیرات مثبتی که هر دارو خواهد داشت، قطعا عوارض جانبی ناخواسته‌­ای نیز برای هر دارو وجود دارد البته شدت بروز عوارض جانبی در همه‌ی افراد یکسان نیست و ممکن است در بعضی افراد هیچ عارضه­‌ای بروز پیدا نکند.

علائم و عوارض استفاده از آلترامین می­تواند ممکن است در بعضی سرطان­‌ها بخصوص سرطان خون با تاخیر بروز پیدا کند. در ادامه به چند نمونه از شایع‌­ترین علائم مصرف این دارو اشاره می‌­کنیم:

  • اضطراب
  • گیجی
  • افسردگی روحی
  • ضعف و خستگی
  • تشنج

بعضی عوارض جانبی نیز وجود دارند که احتمال بروز آن بسیار کمتر از مواردی است که پیش­تر به آن­ها اشاره کردیم. این عوارض شامل:

  • مدفوع سیاه و تیره
  • خون در ادرار و مدفوع
  • تب و لرز
  • خستگی غیرمعمول
  • درد و خونریزی در هنگام ‌دفع ادرار
Altretamine

آلترتامین موارد احتیاط نیز دارد که باید این موارد را دانسته و در رعایت آن­ها کوشا بود. بسیار مهم است که پزشک متخصص از موثر بودن دارو و روند بهبودی بیمار اطمینان حاصل کند تا در صورت بروز عوارض جانبی ناخواسته اقدامات لازم برای رفع آن ‌انجام دهد.

هنگامی که آلترتامین برای بیماری تجویز می­‌شود، بیمار نباید قبل از شروع متود درمانی و بعد از اتمام درمان، بدون مشورت با پزشک واکسنی تزریق کند؛ چرا که ممکن است تداخلات دارویی ایجاد شود.

Altretamine باعث کاهش مقاومت بدن شده و با مصرف این دارو، ایمنی بدن شخص به شدت کاهش پیدا می‌­کند و در این شرایط عفونت‌­های مختلفی ارگان­‌های متفاوت بدن را درگیر می­‌کنند، بنابراین باید با تقویت سیستم ایمنی از بروز این عفونت­‌ها تا حد امکان جلوگیری شود.

همانطور که گفته شد، آلترامین به واسطه کاهش تعداد گلبول­‌های سفید، باعث تضعیف سیستم ایمنی می‌­شود، از طرف دیگر این دارو ممکن است تعداد پلاکت­‌های خون را نیز به طرز چشمگیری کاهش دهد که همین امر موجب بروز خون‌ریزی­‌های غیرقابل کنترل در فرد مصرف کننده خواهد شد.

آلترامین

اقداماتی که در صورت داشتن عوارض جانبی باید انجام دهید

در صورتی که این مشکلات ذکر شده به واسطه مصرف دارو ایجاد شد، میتوان با انجام موارد احتیاط خاص تاثیرات منفی این دارو را کاهش داد که در ادامه چند نمونه از این موارد احتیاط را بیان می‌کنیم:

۱. لازم است فرد تحت درمان با آلترامین از کسانی که بیماری دارند و دچار عفونت شده‌اند، دوری کرده و در صورتی که فرد احساس کرد دچار بیماری و عفونت شده و عوارضی مثل تب، لرز، سرفه و یا صدایی شبیه به اسب در وی بروز پیدا کرد، در اسرع وقت به پزشک متخصص خود مراجعه کند.

۲. در صورت بروز هرگونه خون‌ریزی و کبودی‌های غیرطبیعی و همچنین مشاهده خون در ادرار و مدفوع فرد باید بلافاصله به پزشک مراجعه کند.

۳. بیماران باید در هنگام استفاده از مسواک و نخ دندان باید احتیاط کنند و با مشاوره گرفتن از تیم پزشکی و مراقبتی خود روشی دیگر برای تمیز کردن دندان‌ها و محیط دهان خود استفاده کنند؛ چرا که اگر این افراد مانند افراد عادی از مسواک و نخ دندان استفاده کنند، ممکن است دچار خون‌ریزی‌های شدید در ناحیه دهان خود شوند.

۴. این افراد نباید به هیچ عنوان به چشم‌های خود دست بزنند و دست در بینی خود فرو برند، مگر آن که دست خود را تازه شسته باشند؛ چرا که اگر دستان فرد آلوده باشد، ممکن است باعث ایجاد بیماری‌های مختلف و عفونت در فرد شود.

۵. مبتلایان سرطان باید در هنگام استفاده از ابزارهای تیز و برنده، احتیاط لازم را به عمل بیاورند؛ چرا که به دلیل کمبود پلاکت‌های خون در این افراد، در صورت آسیب دیدگی دچار خون‌ریزی‌های شدید می‌شوند.

۶. این افراد لازم است تا از انجام فعالیت‌های فیزیکی و ورزش‌هایی که ممکن است باعث ایجاد کبودی و آسیب بدنی شوند، خودداری کنند.

کلام آخر

آلترامین به عنوان یکی از داروهای مهم در درمان سرطان تخمدان، نقش بسزایی در کنترل رشد سلول‌های سرطانی دارد. این دارو با تداخل در سنتز DNA و RNA، از تقسیم سلول‌های بدخیم جلوگیری می‌کند. با این حال، مصرف آن نیازمند ارزیابی دقیق فواید و مضرات توسط پزشک است. عوارض جانبی مختلفی ممکن است در بیماران رخ دهد که نیاز به پیگیری و مدیریت دقیق دارد. مهم‌ترین نکته، همراهی مداوم بیمار با پزشک معالج برای مدیریت عوارض جانبی و تنظیم دوز دارو بر اساس واکنش‌های بیمار است. امید و مقاومت، کلیدهای موفقیت در این مسیر دشوار هستند.

شاید کلیشه‌ای باشد اما بدانید سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

هدف ما در سایت بای بای سرطان این است که شما بتوانید امیدتان را تا زمان بهبودی از بیماری زنده نگه دارید.

منابع:

برچسب ها:

به این مقاله چند ستاره میدهید؟

این مطلب را به دوستان خود پیشنهاد دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بروزترین مقالات

سلامت دهان و دندان

تأثیر سرطان و درمان‌های آن بر سلامت دهان و دندان

1403-09-29
کمبو تراپی

کمبو تراپی چیست و چه تأثیری بر سلامت دارد؟

1403-09-28
اوزون تراپی

اوزون تراپی چیست و چگونه به بیماران سرطانی کمک می‌کند؟

1403-09-27