سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

هورمون درمانی برای جلوگیری از بروز سرطان

هورمون درمانی
در این نوشته شما می خوانید

یکی دیگر از راه­‌های درمانی سرطان که قصد داریم در این مقاله بای بای سرطان به آن بپردازیم، هورمون درمانی استکه از آن هم در جهت درمان و هم در جهت کاهش علائم ناشی از سرطان استفاده می‌­شود، پس می‌­توان گفت که هورمون درمانی در سرطان به نوعی درمان تسکینی-حمایتی خواهد بود. اما این که هورمون تراپی چه کارکردی دارد و در چه سرطان‌­هایی استفاده می­‌شود را در ادامه­‌ی این مقاله توضیح خواهیم داد.

هورمون درمانی چیست؟

متود درمانی است که با کاهش و توقف رشد سلول­‌های سرطانی که از هورمون‌­ها برای رشد خود استفاده می‌­کنند، به درمان سرطان کمک می­‌کند.

از هورمون تراپی به دو منظور استفاده می‌­شود :

۱- درمان سرطان:

هورمون درمانی در سرطان، می‌­تواند باعث کاهش سرعت رشد و یا متوقف کردن آن شود و همچنین ریسک بروز مجدد سرطان پس از اتمام درمان را نیز کاهش می‌دهد.

۲- کاهش علائم سرطان:

از این متود درمانی می‌­توان جهت کاهش و یا جلوگیری از بروز علائم سرطان در مردانی که سرطان پروستات دارند ‌اما نمی‌توانند عمل جراحی و یا پرتو درمانی انجام دهند، استفاده کرد.

هورمون درمانی، به دو صورت می­‌تواند تاثیر خود را در بدن بیمار اعمال کند.

در وهله اول، داروهای هورمون تراپی باعث توقف تولید هورمون‌­هایی در بدن می‌­شوند که منجر به تسریع سرعت رشد سلول­‌های سرطانی و پخش شدن آن­ها می­‌شود همچنین می‌­توان از آن برای تغییر نقش و هدف هورمون‌­های داخل بدن نیز استفاده کرد تا در نهایت از وخامت و گسترش سرطان در بدن جلوگیری شود.

هورمون درمانی

هورمون درمانی در سرطان

درمان‌­های مورد نیاز برای سرطان در افراد مختلف، متفاوت خواهد بود و ارتباط مستقیمی با میزان پخش شدگی‌ سرطان و انتشار آن به نواحی دیگر بدن، هورمون­‌هایی که به رشد سرطان کمک می‌­کنند و سایر مشکلات و بیماری‌­های دیگری که ممکن است بیمار به آن­ها دچار باشد، دارد.

هنگامی که هورمون تراپی به همراه درمان‌­های دیگر مورد استفاده قرار می‌­گیرد، می‌­تواند باعث کوچک­تر شدن اندازه تومور قبل از انجام جراحی و یا رادیوتراپی شود که همین امر باعث تسهیل روند‌ درمان فرد می­‌شود.

بعد از استفاده از هورمون درمانی در سرطان، ریسک عود مجدد سرطان پس از اتمام درمان، بسیار کم می­‌شود. می‌تواند موجب از بین رفتن سلول­‌های سرطانی که به سایر قسمت­‍‌های بدن متاستاز داده‌­اند نیز شود.

از این روش درمانی برای درمان سرطان­‌های پروستات و سینه که از هورمون‌­های بدن برای رشد سلول­‌های بدخیم کمک می‌­گیرند،‌ استفاده می‌­شود.

لازم است بدانید که هورمون درمانی به عنوان تک درمان سرطان کافی نخواهد بود بلکه از این متود درکنار درمان­‌های دیگر‌ سرطان و به شکل درمان ترکیبی استفاده می­‌شود.

نحوه استفاده از هورمون تراپی

شاید این سوال برایتان پیش بیاید که از این روش درمانی به چه صورت استفاده می‌­شود:

  • داروهای هورمون درمانی در سرطان، می­‌توانند به شکل قرص‌­هایی با دوزهای متفاوت برای بیمار تجویز شوند که با خوردن آن­ها تاثیراتش اعمال می‌­شود.
  • داروها همچنین به صورت تزریق عضلانی نیز استفاده می‌­شود که به عضلاتی همچون بازو، ران، لگن، پا و شکم ‌قابل تزریق خواهد بود.
  • این متود درمانی ممکن است با خارج کردن ارگان­‌های تولید کننده هورمون، اثر خود را اعمال کند. ارگان‌­هایی همانند تخمدان­‌ها در خانوم‌­ها و بیضه‌­ها در آقایان که با عمل جراحی خارج خواهند شد.

این که هورمون تراپی در چه‌ محلی و به چه صورت انجام می­‌شود، با نوع درمان انتخابی ارتباط مستقیم دارد. همچنین انجام این روش درمانی برای بیماران در مطب پزشک، کلینیک و یا بیمارستان­‌ها ممکن خواهد بود.

می‌­تواند تاثیرات متفاوتی را بر بیماران اعمال کند که این امر ارتباط مستقیمی با نوع سرطان، میزان وخامت سرطان، نوع هورمون تراپی که برای بیمار انجام ‌می­‌شود و دوز داروهای آن دارد، بنابراین عوارض و مشکلاتی که ممکن است پس از اتمام پروسه­‌ی درمان برای بیمار رخ بدهد، توسط پزشکان و تیم مراقبتی به طور دقیق قابل پیش­‌بینی نخواهد بود.

هورمون درمانی در سرطان

هورمون درمانی در سرطان سینه

در بعضی از انواع سرطان ‌سینه، هورمون­‌هایی همچون استروژن و پروژسترون و عدم تعادل آن­ها در بدن، نقش اساسی ایفا‌ می‌­کنند.

سلول­‌های سرطانی بافت سینه، گیرنده‌­های پروتئینی دارند که به استروژن و پروژسترون‌ متصل می­‌شوند که به واسطه اتصال این هورمون‌­ها، سلول­‌های سرطانی با سرعت بیشتری رشد می‌­کنند.

در حقیقت، درمانی که از اتصال این هورمون­‌ها به گیرنده‌­ها جلوگیری می­‌کند را هورمون درمانی در سرطان ‌می­‌گویند.

هورمون تراپی ‌می‌­تواند به سلول‌­های سرطانی در هر کجای بدن که باشند، دسترسی داشته باشد و فقط محدود به بافت سینه نمی‌­شود.

این متود درمانی مناسب خانوم­‌هایی است که تومورهای سرطانی آن­ها‌ گیرنده هورمونی داشته باشد تا بتوان ‌آن­­ها را مهار کرد، در غیر این صورت هورمون درمانی در سرطان کاربردی نخواهد بود.

همانطور که پیش‌­تر گفته شد، هورمون‌ تراپی به عنوان یک درمان حمایتی بعد از عمل‌ جراحی استفاده خواهد شد تا ریسک بروز مجدد سرطان در افراد کاهش پیدا کند.

معمولا پروسه درمان حداقل ۵ سال زمان خواهد برد و درمان­‌های‌ طولانی­‌تر در اشخاصی به کار می‌­رود که احتمال بروز دوباره سرطان در آن­ها بسیار بیشتر از سایرین باشد.

در ادامه تست‌­هایی از بافت سینه گرفته می­‌شود تا مشخص شود درمان طولانی‌­تر برای شخص مورد نیاز است یا خیر.

علاوه بر این موارد، می‌­توان از هورمون درمانی ‌در درمان سرطان­‌هایی که دوباره بروز پیدا کرده‌­اند نیز استفاده کرد.

به طور میانگین از هر ۳ نفری که به سرطان سینه مبتلا می­‌شوند، ۲ نفر دارای گیرنده­‌های هورمونی در سطح سلول‌­ها و تومورهای سرطانی خود هستند که استروژن و پروژسترون به آن­ها متصل می‌­شود.

بیشتر درمان­‌های صورت گرفته در این افراد از نوع کاهنده سطح استروژن و پروژسترون‌ است و درصد کمی نیز از‌ روش مهار‌گیرنده‌­ها و یا هورمون‌ها در اتصال به یکدیگر در درمان سرطان سینه، پیروی می­‌کنند.

نقش هورمون درمانی در جلوگیری از بروز سرطان سینه

یکی از سوال‌­های اساسی که برای بیماران پیش می­‌آید، این است که آیا این روش ‌می‌­تواند به عنوان روشی پیشگیری‌­کننده در افرادی که ریسک بروز سرطان سینه در آن­ها بیش از سایرین است، استفاده شود یا خیر؟

پاسخ آن است که بله، بیشتر سرطان­‌های سینه را می‌­توان قبل از آن که بروز پیدا کنند، با انجام هورمون درمانی درمان کرد و و از بروز و پخش شدن آن در بدن جلوگیری کرد.

طبق مطالعات صورت گرفته، افرادی که به مدت ۵ سال از داروی تاموکسیفن استفاده کرده‌­اند، ریسک بروز سرطان در آن­ها تا ۵۰ درصد کاهش پیدا‌ می­‌کند؛ به خصوص در افرادی که در زمان پساقاعدگی خود قرار دارند و بیشترین ریسک بروز سرطان سینه در آن­ها وجود دارد.

همچنین طبق این مطالعات، مصرف داروی تاموکسیفن احتمال بروز مجدد سرطان را تا ۲۰ سال به تعویق می‌­اندازد، بنابراین با توجه به آمارهای گزارش شده این روش می‌­تواند نقش موثری در پیشگیری از بروز سرطان سینه در‌ زنان ایفا‌ کند.

هورمون تراپی

هورمون درمانی در سرطان پروستات

هورمون تراپی در آقایانی که سرطان پروستات دارند، به این صورت است که داروها اجازه تولید شدن هورمون تستوسترون را به بیضه‌­ها نمی­‌دهند و یا در صورت تولید شدن، از اتصال آن­ به سلول­‌های سرطانی جلوگیری می­‌شود.

بیشتر سرطان­‌های پروستات، وابسته به تستوسترون هستند و سلول‌­های سرطانی با متصل شدن به این هورمون رشد می‌کنند و به بخش‌­های دیگر بدن متاستاز می‌­دهند.

هورمون درمانی در سرطان پروستات، باعث از بین رفتن سلول‌­های سرطانی و یا کاهش سرعت رشد آن­ها می­‌شود.

به طور کلی هورمون درمانی در درمان سرطان پروستات، شامل دارودرمانی و درمان­‌های تهاجمی‌­تر یعنی عمل‌­های جراحی خواهد بود.

هدف انجام هورمون درمانی در سرطان پروستات

همانطور که گفته شد، از هورمون درمانی برای توقف تولید هورمون‌های مردانه به خصوص تستوسترون که محرک اصلی رشد سلول‌های سرطانی در پروستات است، استفاده می‌شود .

پزشک متخصص ممکن است هورمون تراپی را به علت‌های مختلف و به دفعات متعدد برای بیمار تجویز کند. پزشک هورمون درمانی در سرطان ‌را به دلایل زیر برای بیمار تجویز می‌کند:

  • در سرطان پروستات پیشرفته که بیماری به بخش‌ها و ارگان‌های دیگر بدن منتشر شده است و از هورمون درمانی برای کاهش اندازه تومورها و کاهش رشد تومورها استفاده می‌شود که علائم و عوارض جانبی نیز به همراه خواهد داشت.
  • بعد از انجام متودهای درمانی، آزمایشات مختلفی صورت می‌گیرد و در صورت وجود آنتی ژن خاص پروستات در بدن فرد که به PSA  نیز معروف است، هورمون درمانی با همان دوز و یا با افزایش دوز دارو همراه خواهد بود.
  • در نوعی از سرطان پروستات که فرد در قسمت‌های خاصی دچار وخامت است، از پرتو درمانی برای از بین بردن بافت سرطانی استفاده می‌شود.

هورمون درمانی نیز در کنار این متود درمانی، به کار گرفته می‌شود و باعث تاثیرگذاری بیش از پیش درمان خواهد شد و ریسک بروز دوباره سرطان را در فرد به حداقل میرساند.

  • در کسانی که سرطان پروستات را شکست داده‌اند، هورمون درمانی با دوزهای خفیف ادامه پیدا ‌می‌کند تا از بروز مجدد سرطان جلوگیری شود و یا احتمال بروز آن در فرد به شدت کاهش یابد.

عوارض هورمون درمانی

همانطور که سایر متودهای درمانی سرطان، عوارض جانبی مختص به خود را به همراه خواهند داشت، هورمون درمانی نیز علارغم مزایایی که دارد، عارضه‌هایی را نیز‌ در بیمار ایجاد می‌کند که در ادامه به چند نمونه از آنها اشاره می‌کنیم:

  • کاهش توده‌های عضلانی و تحلیل رفتن عضلات
  • افزایش درصد چربی در نواحی مختلف بدن
  • کاهش میل جنسی 
  • بروز مشکل در نعوظ
  • تضعیف و نازک شدن استخوان‌ها تا حدی که احتمال شکستگی در آنها وجود خواهد داشت.
  • حالت تهوع
  • تغییرات خلق و خو
  • بروز مشکلات متعدد در متابولیسم
  • کاهش تراکم ‌موهای بدن، کوچک شدن اندام ‌تناسلی و کاهش رشد بافت سینه

شاید کلیشه‌ای باشد اما بدانید سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

هدف ما در سایت بای بای سرطان این است که شما بتوانید امیدتان را تا زمان بهبودی از بیماری زنده نگه دارید.

منابع:

برچسب ها:

به این مقاله چند ستاره میدهید؟

این مطلب را به دوستان خود پیشنهاد دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بروزترین مقالات

چگونه از سرطان دهان جلوگیری کنیم؟

چگونه از سرطان دهان جلوگیری کنیم؟

1403-09-12
مراکز کاردرمانی جنوب تهران

بهترین مراکز کاردرمانی جنوب تهران از نگاه مردم

1403-09-10
بهترین دکتر سرطان مغز در تهران

بهترین دکتر سرطان مغز در تهران 🧠 از نظر مردم

1403-09-11