اغلب تفریحات افراد با ابتلای به سرطان بسیار محدود میشود، چرا که باید از آسیب و ابتلا به عفونتهای دیگر در امان بمانند. دیدن فیلم سینمایی با موضوع سرطان و رهایی از این بیماری، یکی از راههای سرگرمی و حتی افزایش امید و انگیزه برای نبرد با بیماری سرطان در مبتلایان است.
از این رو در این مقالهی بای بای سرطان قصد داریم تاثیرات دیدن فیلم و سریال را در روند بهبودی بیماران سرطانی را بررسی کرده و در نهایت بهترین و پرمخاطبترین فیلم سینمایی با موضوع سرطان را معرفی کنیم.
فیلم و سرطان؛ بهبود روحیه و گرفتن انگیزه
فیلمها همیشه بخش جدایی ناپذیری از زندگی ما انسانها بودهاند که پیوسته زمینه سرگرمی ما را فراهم کرده، ما را خندانده و یا حتی موجب ناراحتی و غم شدهاند.
اما فراتر از سرگرمی صرف، فیلمها این قدرت را دارند که موضوعات مهم اجتماعی را روشن کنند و جرقه گفت و گوهایی را برانگیزند که میتواند منجر به ایجاد تغییرات اساسی در افراد شود.
یکی از این موضوعات، مسائل بیماران سرطانی و خانوادههایشان است. در این قسمت از مقاله، نقش فیلمها در روشن کردن مسائلی مربوط به سرطان، تاثیر آنها در افزایش آگاهی بیماران، چالشهایی که در ترسیم دقیق مسائل مربوط به سرطان وجود دارد و آرامشی که برای مبتلایان به سرطان فراهم میکنند را بررسی خواهیم کرد.
- قدرت داستان سرایی فیلم ها:
فیلمها توانایی منحصر به فردی دارند که ما را به دنیاهای مختلف منتقل کنند و به ما این امکان را میدهند که زندگی دیگران را تجربه کنیم و با آنها احساس همدلی بیشتری داشته باشیم.
از طریق داستان گویی قانع کننده، فیلم سینمایی با موضوع سرطان، میتواند از شوک اولیهای که بیماران هنگام تشخیص بیماری تجربه میکنند گرفته تا روند درمان طاقت فرسای بیماری، انعطاف پذیری و قدرتی که بیماران و اطرافیان از خود نشان میدهند و تمام عواطف روحی افراد را در سفر سرطان به تصویر بکشد.
فیلمها با ارائه این داستانها به شیوهای مرتبط و جذاب، میتوانند ارتباط عاطفی عمیقی با مخاطب ایجاد کنند و چشمان او را به واقعیتهای تجربه سرطان باز کنند.
تاثیر فیلم در افزایش آگاهی جامعه در خصوص سرطان
فیلم سینمایی با موضوع سرطان این قدرت را دارد که مخاطبین زیادی را جذب کند که همین امر آن را به ابزاری موثر برای افزایش آگاهی در مورد موضوعات مهمی مانند سرطان تبدیل کرده است.
وقتی بیماری سرطان و مشکلاتی که از آن ناشی میشود با دقت و حساسیت به تصویر کشیده میشوند، میتواند نقش موثری در آموزش بینندگان در خصوص چالشهای فیزیکی، عاطفی و روانی که بیماران با آنها مواجه هستند، داشته باشد.
با ساخت چنین فیلمها و مستنداتی، میتوان کلیشهها و باورهای غلط پیرامون این بیماری را از بین برد و همدلی و تفاهم را در بین عموم مردم تقویت نمود.
این افزایش آگاهی میتواند منجر به تشخیص زودهنگام سرطان، بهبود سیستمهای پشتیبانی فردی و اجتماعی و در نهایت نتایج بهتر برای مبتلایان به سرطان را در پی داشته باشد.
فیلمهایی فراتر از واقعیت
در حالی که بسیاری از فیلمها تلاش میکنند تا مشکلات سرطان را به تصویر بکشند، تنها تعداد کمی از آنها موفق به انجام این کار شده و توانستهاند این معضلات را به درستی به تصویر بکشند.
یکی از این فیلمها (The Fault in Our Stars) است که بر اساس رمان پرفروش جان گرین ساخته شده است. این فیلم به بررسی زندگی دو نوجوان میپردازد که با چالشهای سرطانی روبه رو هستند و در این مسیر عاشق یکدیگر میشوند.
این فیلم چالشهای فیزیکی و احساسی شخصیتها را به شیوهای واقع بینانه به تصویر میکشد، در حالی که انعطاف پذیری و قدرت آنها را نیز به وضوح نشان میدهد؛ البته در ادامه به صورت مفصلتری به بررسی این فیلم خواهیم پرداخت.
یکی دیگر از فیلمهای قابل توجه (50/50) است که داستان مرد جوانی را روایت میکند که به سرطان مبتلا شده است و قرار است تحت درمان قرار گیرد.؛ این فیلم نیز تصویر ظریفی از تجربه سرطان را به مخاطبین ارائه میدهد.
داستانهای واقعی الهام بخش در بطن فیلم سینمایی با موضوع سرطان:
بسیاری از فیلمهای مربوط به سرطان، از داستانهای زندگی واقعی الهام گرفته شدهاند. یکی از این نمونهها فیلم (The Theory of Everything) است که زندگی فیزیکدان معروف استیون هاوکینگ و نبرد او با نوع نادر بیماری نورون حرکتی را شرح میدهد.
این فیلم نه تنها چالشهای فیزیکی پیش روی هاوکینگ را نشان میدهد، بلکه قدرت فکری و عاطفی عظیم او را نیز به نمایش میگذارد. از دیگر فیلمهای الهام بخش در مورد سرطان میتوان به فیلم (Wild) اشاره نمود که بر اساس خاطرات شریل استرید ساخته شده است.
این فیلم داستان زنی را روایت میکند که برای رهایی از مشکلات روانی ناشی از مرگ مادرش و همچنین رفتارهای مخرب خود، به پیادهروی انفرادی در مسیر اقیانوس آرام کرست میپردازد.
این فیلمها که بر اساس زندگی واقعی روایت میشوند، به عنوان یادآوری انعطاف پذیری و شجاعت نشان داده شده توسط افرادی است که با سرطان و بیماریهای مهلک رو به رو شده و با آن جنگیدهاند.
تصویر سرطان در فیلمها، چالشها و انتقادها
در حالی که فیلمها میتوانند رسانهای قدرتمند برای افزایش آگاهی جامعه در خصوص سرطان و بیماریهای مزمن باشند و حتی در این امر نیز بسیار موفق عمل کرده باشند اما باز هم چالشها و انتقاداتی به آنها وارد است.
یکی از انتقادات رایج، تمایل به رمانتیک کردن یا هیجان انگیز نشان دادن بیماری است، با تمرکز بیشتر بر درام و تراژدی به جای واقعیتهای روزمرهای که بیماران با آنها رو به رو هستند که ممکن است دیدگاه جامعه نسبت به آنچه که در اصل وجود دارد، متفاوت رقم بخورد و همین امر موجب میشود تا به واقعیتها آنطور که باید و شاید پرداخته نشود.
چالش دیگر صنعت فیلمسازی، فقدان تنوع در روایتهای سرطان است؛ به گونهای که به انواع خاصی از سرطان و جمعیت شناسی بیش از حد پرداخته شده است.
برای فیلمسازان مهم است که با حساسیت و دقت به موضوع نزدیک شوند و اطمینان حاصل کنند که تجریبات همه بیماران سرطانی به خوبی نشان داده شده و مورد احترام قرار گیرد.
فیلمها به عنوان ابزاری برای آموزش و حمایت در جامعهی سرطانی:
فیلمها میتوانند ابزار قدرتمندی برای آموزش و حمایت در جامعه سرطان باشند. آنها میتوانند بستری را برای بیماران، بازماندگان و متخصصان مراقبتهای بهداشتی فراهم کنند تا داستانها و تجربیات خود را به اشتراک بگذارند و آگاهی جامعه را در مورد انواع سرطان، گزینههای درمانی و خدمات پشتیبانی افزایش دهند.
علاوه بر این، فیلمهای سینمایی میتوانند به عنوان کاتالیزور برای تغییر سیاستها عمل کنند و بحثهایی را در مورد دسترسی به مراقبتهای بهداشتی با کیفیت، بودجه برای تحقیقات و حقوق بیمار ایجاد کنند.
این دست از فیلمها با درخشش و در کانون توجه قرار گرفتن، میتوانند افراد و جوامع را تشویق کنند تا دست به اقدامی بزنند و تفاوتی را در امر تشخیص و درمان سرطان رقم بزنند.
درک چالشهای روزمره افراد سرطانی
همانطور که میدانید و ما نیز اشاره کردیم، فیلمها تاثیر بسزایی در درک عمومی افراد از سرطان دارند. شیوهای که یک فیلم سرطان را در صفحه نقرهای سینما به تصویر میکشد، میتواند نگرشها و باورهای اجتماعی را شکل دهد، کلیشهها را تداوم بخشد و یا آنها را به چالش بکشد.
وقتی فیلمها به طور دقیق سفر سرطان را به چالش بکشند باعث تقویت احساس همدلی و درک در افراد خواهند شد. این امر میتواند باعث شود که جامعه نسبت به افراد سرطانی دلسوزتر و حمایت کنندهتر شود.
به طوری که افراد مبتلا به سرطان به جای دریافت احساس ترحم، حس کنند که دیده شده و درک میشوند. با اینحال وقتی فیلمها سرطان را به نادرستی به تصویر میکشند و یا اطلاعات غلطی را در بطن خود به کار میبرند، ممکن است باعث ایجاد احساس ترس، نگرانی و اضطراب جامعه نسبت به این بیماری شود.
بنابراین برای فیلم سازان بسیار مهم است که با دقت و مسئولیت پذیری زیادی به موضوع سرطان نزدیک شوند و اطمینان حاصل کنند که تصویر آنها بر اساس حقیقت و احترام است.
فیلم به عنوان منبع آرامش برای بیماران سرطانی و خانوادههایشان:
بیماران سرطانی و اطرافیان آنها میتوانند از فیلمها به عنوان منبع آرامش و تخلیه احساسات منفی استفاده کنند. تماشای فیلمهایی که سفر سرطان را به تصویر میکشند، میتواند به بیماران و عزیزانشان کمک کند که کمتر احساس تنهایی کنند، زیرا با تجربیات آشنایی را بر روی پرده سینما و یا تلویزیونها دیده و درمییابند که در تجربه بسیاری از احساسات تنها نیستند.
فیلم سینمایی با موضوع سرطان، میتواند احساسات، ترسها و چالشهای بیماران را تایید کرده و حس همبستگی و درک را از جنب دیگران برای آنها به ارمغان بیاورد.
علاوه بر این،تماشای فیلمهایی که مضامین امید، انعطاف پذیری و پیروزی بر سختیها را نشان میدهند، میتواند الهام بخش و دلیل نشاط کسانی باشند که با سرطان دست و پنجه نرم میکنند و به آنها یاداوری کند که افراد با بیماریشان شناخته و تعریف نمیشوند، بلکه با قدرت و انعطاف پذیریشان است که تعریف شده و مورد ستایش قرار میگیرند.
تاثیر عاطفی فیلمهای مربوط به سرطان
فیلمها توانایی منحصر به فردی برای استفاده از احساسات ما دارند و به ما اجازه میدهند شادی، غم، ترس و امید را در کنار شخصیتهای فیلم روی پرده سینما تجربه کنیم.
وقتی صحبت از فیلمهایی با مضمون سرطان میشود، تاثیر عاطفی آن حتی عمیقتر خواهد بود. این فیلمها قدرت برانگیختن همدلی و شفقت را در بینندگان دارند و بیماران و عزیزانشان را از چالشهای پیشرو آگاه میکنند.
سینما از طریق روایت و داستانسرایی، تجربه سرطان را برای سایر افراد جامعه ملموس میکند و آسیبهای فیزیکی و عاطفی را که بر افراد میگذارد، روشن میکند.
با مشاهده مبارزات و پیروزی شخصیتها در مقابل بیماری، بینندگان تشویق میشوند تا نگاه عمیقتری به زندگی خود داشته باشد و عشق و محبت اطرافیان خود را به میزان بیشتری درک کنند.
معرفی چند فیلم سینمایی با موضوع سرطان
اکنون که به تاثیرات مثبت فیلمهایی با مضامین انگیزشی و پرداختن به مشکلات افراد مبتلا به سرطان برای این بیماران اشاره کردیم، نوبت آن رسیده که چند فیلم زیبا را با ذکر توصیحاتی در خصوص روایت آنها، در زمینه سرطان معرفی کنیم.
1. فیلم The Fault in Our Stars داستان عاشقانه و انگیزشی:
فیلم (The Fault in Our Stars) داستانی دلخراش و در عین حال زیبا است که از رمان پرفروش جان گرین اقتباس شده است. این فیلم حول محور دو نوجوان به نامهای هیزل و گاس است که در یک گروه حمایت از سرطان با هم آشنا شده و عاشق یکدیگر میشوند.
این دو جوان علیرغم بیماریشان، سفری را آغاز میکنند که خودشناسی، عشق و تابآوری را در آنها تقویت میکند. این فیلم به بررسی شکنندگی زندگی، پیچیدگیهای روابط و قدرت امید میپردازد.
همچنان که در پس زمینهی فیلم The Fault in Our Stars از طریق داستانسرایی کوبندهاش به ما یادآوری میکند که زندگی چقدر زیبا و ارزشمند است و ما باید بدون توجه به موانعی که با آن رو به رو هستیم، به بهترین شکل زندگی کنیم.
این مسئله به ما میآموزد که در میان درد و مشکلات، زیبایی و معنا را پیدا کنیم و همچنین ما را تشویق میکند که هر لحظهای را که با عزیزانمان سپری میکنیم، گرامی بداریم.
2. فیلم 50/50، بررسی طنز و دوستی در مواجه با سرطان:
فیلم 50/50 ترکیبی منحصر به فرد از طنز و درام است که چشماندازی تازه در خصوص سرطان ارائه میدهد. این فیلم زندگی آدام، مرد جوانی را دنبال میکند که به نوعی نادر از سرطان مبتلا شده است و همانطور که او راه خود را از طریق درمان سرطان طی میکند، دوستی آدام با بهترین دوستش، کایل، منبع حمایت و حال خوب وی میشود.
چیزی که 50/50 را از سایر فیلمهای هم ردهی آن متمایز میکند، توانمندی این سینمایی در به کارگیری طنز در تاریکترین و تلخترین موقعیتها و سکانسها است.
از مهمترین نکات فیلم 50/50، نشان دادن قدرت دوستی و اهمیت خنده و شادی به عنوان یک مکانیسم مقابلهای در برابر مشکلات و بیماری همچون سرطان است.
با برجسته کردن لحظات آسان و سخت آدام در میان بار سنگینی که سرطان برای او ایجاد کرده است، این فیلم به ما یادآوری میکند که طنز میتواند ابزار قدرتمندی برای رویارویی با ناملایمات مسیر زندگی باشد.
3. فیلم My Sister’s Keeper پیچیدگیهای تصمیمات خانوادگی در خلال درمان سرطان:
فیلم My Sister’s Keeper به روابط پیچیده خانوادهای میپردازد که با یک بیماری تهدید کننده زندگی مواجه هستند. این فیلم حول محور آنا، دختر جوانی میچرخد که از طریق لقاح آزمایشگاهی باردار شد تا با خواهر بزرگترش، کیت که با سرطان خون مبارزه میکند، مطابقت ژنتیکی داشته باشد.
از آنجایی که سلامتی کیت رو به وخامت میرود، آنا با یک تصمیم دشوار رو به رو میشود؛ این که آیا باید به عنوان یک اهدا کننده سلولهای بنیادی به خواهرش به زندگی خود ادامه دهد و یا به عنوان شخصی که کنترل زندگی خود را به دست گرفته است.
این فیلم دارای بار احساسی، معضلات اخلاقی پیرامون تصمیمات پزشکی و درمانی، فشار بر پویایی خانواده و تلاشهایی است که برای محافظت از کسانی که دوستشان داریم، انجام میدهیم.
فیلم My Sister’s Keeper ما را وادار میکند که باورها و ارزشهای وجودی خود را زیر سوال ببریم و مخاطب را در خصوص تصمیمگیری در چنین شرایط و پیچیدگیهایی که میتواند بر انتخابهای درمانی و تاثیری که این تصمیمگیریها بر افراد و خانوادهها میگذارد، واردار به تفکر کند و در نهایت بیننده را به این نتیجه برساند که باید آنچه که برای خود و اطرافیانش بهتر است را انجام دهد.
4. فیلم The Bucket List یافتن شادی در مواجه با مرگ و میر:
فیلم سینمایی The Bucket List فیلمی بسیار دلچسب است و داستان دو مرد به نامهای کارتر و ادرواد را روایت میکند که به بیماری لاعلاجی مبتلا شدهاند؛ این دو مرد در بیمارستان با یکدیگر آشنا میشوند و دوستی غیرمحتملی بینشان جرقه میخورد.
کارتر و ادوارد همانطور که به دلیل بیماری خود با مرگ دست و پنجه نرم میکنند، لیستی از تمامی کارها و فعالیتهایی که دوست دارند قبل از مرگ خود انجام دهند، تهیه میکنند و تصمیم میگیرند تا جایی که عمرشان یاری میکند، فعالیتهای داخل لیست را انجام دهند.
این فیلم یادآور این است که حتی در مواجه با مرگ نیز میتوان زندگی را سرشار از شادی، ماجراجویی و هدف در نظر گرفت. فیلم The Bucket List ما را تشویق میکند تا از تک تک لحظات زندگی خود استفاده کنیم، رویاهایمان را دنبال کنیم و به بهترین شکل ممکن زندگی کنیم.
این فیلم به ما میآموزد که بدون توجه به شرایط ، باید به دنبال شادی و حال خوب در زندگی باشیم؛ فارغ از آن که چقدر دیر به این باور رسیده باشیم. هر وقت که این دیدگاه را در زندگی خود نهادینه کنیم، تاثیرات مثبت آن را در مسیر پیش رویمان خواهیم دید.
5. فیلم Terms of Endearment داستانی کلاسیک، سرشار از عشق، قدرت و غم از دست دادن:
فیلم Terms of Endearment یک اثر کلاسیک جاودانه است که داستان مادر و دختری به نامهای آرورا و اما را روایت میکند. این مادر و دختر فراز و نشیبهای زیادی را در زندگی خود تجربه میکنند؛ از جمله مبارزه با بیماری مهلکی به نام سرطان.
این فیلم به زیبایی پیچیدگیهای رابطه این مادر و دختر و قدرت عشق و قدرتی را که افراد در مواجه با مشکلات و سختیها در وجود خود حس میکنند را به تصویر میکشد.
این اثر کلاسیک از طریق داستانگویی صادقانه و احساسی خود، مضامین مهر مادر به فرزند خود، فداکاری و انعطاف پذیری روح انسان در برابر مشکلاتی که ممکن است پیش بیاید را بررسی میکند.
این عشق بیقید و شرطی که بین آرورا و اما در این فیلم به تصویر کشیده شده است، این امر را ثابت میکند که همواره خانواده مهمترین و امنترین پناه هر شخص است و تاثیرات عمیقی که کوچکترین حرکات و حرفهای اعضای خانواده بر زندگی ما میگذارد، امری انکارناپذیر است.
6. فیلم Honorable Mentions جزء فیلمهای الهام بخشی که پیرامون سرطان ساخته شده است:
علاوه بر تمامی فیلمهایی که پیشتر به آنها پرداختیم، چندین فیلم الهامبخش دیگر نیز وجود دارند که به دلیل به تصویر کشیدن تجارب بیماران مبتلا به سرطان، شایسته تقدیر و توجه هستند.
فیلمهای Love Story ،A Walk to Remember ،The Philadelphia Story تنها چند نمونه از فیلمهایی هستند که قلب مخاطبان را تحت تاثیر قرار داده و چالشهای پیش روی افراد آسیب دیده مبتلا به سرطان را به وضوح بیان کرده است.
این فیلمها به مخاطبین یادآوری میکنند که سرطان هویت یک فرد را تعریف نمیکند، بلکه فرصتی برای رشد، انعطاف پذیری و عشق ارائه میدهد.
این فیلمها ما را تشویق میکنند تا در مورد زندگی خود و اهمیت همدلی، شفقت و حمایت از کسانی که با این بیماری مبارزه میکنند تفکر کنیم.
سینما؛ راهی برای آگاهی و همدلی
به طور کلی محققین و متخصصین پیوسته به دنبال راههای موثر برای افزایش آگاهی جامعه و کاهش ترس و اضطراب نسبت به بیماری مهلکی به نام سرطان بودهاند که در این بین روشهای مختلفی را نیز دنبال کردند که هیچکدامشان آنطور که باید نتیجه بخش نبود.
متخصصین با برگزاری کمپینهای آموزشی، توزیع بروشورها، برگزاری کارگاههای آموزشی و حتی تهیه برنامههای آموزشی تلویزیونی قصد در بهبود سطح اطلاعات جامعه در خصوص سرطان داشتند ک البته آنچنان که باید موثر نبوهاند.
همچنان تلاشهای محققین با شکست رو به رو میشد تا این که تصمیم گرفتند از صنعت عظیم سینما در جهت آگاهسازی عموم استفاده کنند. سینما با ساخت فیلمهایی خاص توانسته تاثیرات مثبت بسیار زیادی را بر افزایش اطلاعات جامعه اعمال کند.
در سالیان اخیر، شرکتها و کمپانیهای فیلمسازی فیلمهایی را با مضمون سرطان و درمانهای مرتبط با آن ساختهاند که با فروش فوق العادهای نیز رو به رو بودند.
همین امر موجب افزایش آگاهی جامعه و بهبود روحیه بیماران مبتلا به سرطان در کشورهای مختلف شده است و به نوعی امید و انگیزه را نیز به بیماران تزریق نمودهاند.
کلام آخر
در این مقالهی بای بای سرطان به اهمیت و نقش پررنگ فیلم سینمایی با موضوع سرطان هم در جهت بهبود حال روحی افراد مبتلا به این بیماری و هم برای افزایش آگاهی افراد جامعه نسبت به رنجها و مشکلات روزمره بیماران سرطانی پرداختیم.
در ادامه نیز فیلمهای مربوط به سرطان و توضیحاتی در خصوص خلاصه داستان هر یک بیان کرده و ارتباط هر کدام از این فیلمها را در رسیدن به معنای زندگی و یافتن خود وجودی مورد بحث و بررسی قرار دادیم.
در نهایت فیلمسازی و صنعت سینما را نه تنها ابزاری برای سرگرمی، بلکه دستاوردی برای بیان آنچه که تنها با حرف قابل بیان نیست، دانستیم و زمانی این فیلمها را موثر نامیدیم که پا را از کلیشههای به وجود آمده در مورد سرطان فراتر بگذارند و چیز جدیدی به مخاطبین ارائه دهند.
منابع:
یک پاسخ
Ronan Henson