مواد غذایی زیادی در بهبود سلامت فردی، تقویت سیستم ایمنی و کاهش ابتلای فرد به انواع بیماریها نقش دارند که خواص لیمو یکی از آنها است. این مادهی خوراکی هم به صورت آبلیمو و هم به صورت دمنوش گیاهی لیمو مورد استفاده قرار میگیرد. اما در این مقاله بای بای سرطان قصد داریم در خصوص خواص لیمو ترش برای درمان سرطان و نقش درمانی با توجه به شنیدههایی که پیرامون این موضوع وجود دارد، مورد بحث و بررسی قرار دهیم.
آیا لیمو و آب لیمو سرطان را درمان میکند؟
لیمو میوهای گرد و زرد رنگ است که در دستهی مرکبات قرار میگیرد. این میوه برای اولین بار در آسیای شرقی و در شمال هند به وجود آمد .
تحقیقات صورت گرفته بر روی این میوه، نشان میدهد که آن از ترکیب لیمو و پرتقال ترش ایجاد شده است.
لیموها منبع غنی از ویتامین سی هستند و کاربردهای مختلفی به شکل خوراکی دارند، برای مثال از لیمو در انواع مختلفی از غذاها و نوشیدنیها به صورت خشک شده، عصاره، پرک یا دمنوش گیاهی لیمو استفاده میشود.
علاوه بر استفادههای خوراکی، این میوه سابقه استفاده به عنوان دارو از گذشته تا به الان را نیز داشته است. لیمو حاوی مقدار اندکی از موادی مثل کربوهیدراتها و فیبرهاست اما از طرف دیگر این میوه منبع غنی از ویتامینها و مواد معدنی که یکی از مهمترین آنها ویتامین سی است، میباشد.
با مصرف یک لیمو به طور میانگین ۳۴ میلیگرم از این ویتامین وارد بدن میشود که بین یک سوم تا نصف نیاز روزانه بدن را تامین میکند.
ویتامین سی به واسطه خاصیت آنتی اکسیدانی که دارد، نقش اساسی و پررنگی در بدن ایفا میکند؛ چرا که رادیکالهای آزادی که باعث آسیبهای اکسیداتیو به دی ان ای سلولهای مختلف بدن بخصوص مغز میشود را از بین میبرد.
طبق آزمایشهای صورت گرفته لیمو علاوه بر کاربردهای ذکر شده، خاصیتهای ضد التهابی و همچنین خواص ضد سرطانی نیز دارد، در ادامه به خواص لیمو ترش برای درمان سرطان نیز میپردازیم.
خواص لیمو ترش برای درمان سرطان
محققین با آزمایشهای مختلفی که بر روی این میوه انجام دادهاند، متوجه شدهاند که ترکیباتی که لیمو در بدن آزاد میکند، خاصیت ضد سرطانی داشته و قابلیت مبارزه با سلولهای سرطانی را دارد و همچنین این ترکیبات در بعضی سرطانها قادر است تا رشد سلولهای سرطانی را متوقف کند و در بعضی دیگر باعث مرگ سلولهای سرطانی خواهد شد.
نارینگین و هسپریدین، دو تا از مهمترین و شناخته شدهترین ترکیبات آنتی اکسیدانی هستند که در لیمو وجود دارند.
طبق تحقیقات صورت گرفته در خصوص خواص لیموترش برای درمان سرطان، این مواد خاصیت ضد سرطانی در سرطانهای پروستات، سینه، معده، کبد، دهانه رحم، پانکراس و سرطان کولون دارند.
هیچ مدرک موثقی وجود ندارد که بخواهد ثابت کند خوردن و یا نوشیدن آب لیمو باعث از بین رفتن سلولهای سرطانی و یا مهار رشد آنها میشود اما با بررسیهای انجام شده در گروهی از مردم که از این میوه در رژیم غذایی خود استفاده میکردند، نشان داد که ریسک بروز بعضی از سرطانها در این افراد کمتر از سایرین است.
در تحقیقات فارماکولوژیکال صورت گرفته در سال ۲۰۲۲ ریسک بروز سرطان دهان مورد بررسی قرار گرفت که نتایج بدست آمده حاکی از آن بود که احتمال بروز سرطان دهان و گلو در کسانی که از لیمو استفاده میکردند، ۵۰ درصد نسبت به کسانی که مصرف نمیکرد، کمتر بود.
اگر چه هیچ نشانه و تاثیر مستقیمی از خواص لیموترش برای درمان سرطان یافت نشد اما مشارکت آن در امر پیشگیری از بروز این بیماری انکار ناپذیر است.
خواص لیمو
میوه لیمو علاوه بر موثر بودن در روند درمان بیماریها، میتواند از بروز بیماریهای مختلفی نیز در بدن پیشگیری کند و در شرایطی به درمان آنها کمک کند.
در ادامه به تاثیرات و خواص لیمو و مزایای استفاده روزانه از آن اشاره میکنیم:
لیموترش حامی مناسبی برای قلب است:
همانطور که میدانید، لیمو منبع بسیار مناسبی از ویتامین سی و آنتی اکسیدان است. نتایج تحقیقات صورت گرفته نشان میدهد که این مواد مغذی که در خواص لیمو یافت میشوند جهت حفظ سلامتی قلب و بهبود عملکرد آن بسیار مفید بوده و از طرفی دیگر از بروز بیماریهای قلبی و سکته جلوگیری میکنند.
در موارد دیگر، آب لیمو برای کاهش فشار خون نیز کاربرد دارد که امروزه در درمانهای خانگی این بیماری نیز از آن استفاده میشود.
خواص لیمو برای تقویت سیستم ایمنی:
همه ما میدانیم که لیمو یک میوهی بسیار مناسب برای تقویت سیستم ایمنی است؛ چرا که حاوی مقادیر زیادی از ویتامین سی و آنتی اکسیدان است که میتواند سیستم ایمنی بدن را در برابر ابتلا به انواع سرماخوردگی و آنفولانزا تقویت کند.
برای پوست مفید است:
لیمو حاوی مقدار زیادی از ویتامین سی است که یکی از مواد مغذی بسیار مهم برای تولید کلاژن است. کلاژن باعث جوانی و طراوت شدن پوست میشود. همچنین از دیگر خواص لیمو، تاثیر آن بر کاهش چین و چروکهای صورت و ایجاد پوستی صاف و تمیز است.
تقویت مو:
ویتامین سی علاوه بر آن که بر روی کلاژن پوست تاثیر دارد، بر کلاژن مو نیز اثرگذار است که باعث میشود تا رشد موها بیشتر شده و فولیکولهای مو تقویت شوند.
کاهش ریسک بروز سرطان:
از خواص لیمو ترش برای درمان سرطان میتوان به وجود ترکیباتی مثل ویتامین سی و آنتی اکسیدانها در آن اشاره کرد که به بدن کمک میکنند تا با بیماریهای کشندهای مثل سرطان مقابله کند.
همچنین تحقیقات صورت گرفته بر روی حیوانات نشان داده است که ترکیبی به نام نارینگنین که به مقدار زیادی در لیمو یافت میشود، خاصیت ضد سرطانی دارد؛ اگر چه وجود تاثیرات مشابه آن بر روی انسانها نیازمند مطالعات بیشتری است.
سایر خواص لیمو ترش
بهبود عملکرد دستگاه گوارش:
لیمو حاوی فیبرهای محلول بسیار زیادی است که باعث بهبود حرکات روده و هضم غذا در معده میشوند. طبق گفته محققین اگر در اول صبح آب لیمو را به همراه یک لیوان آب مصرف کنید، در دراز مدت سیستم گوارش سالمی خواهید داشت و درگیر مشکلاتی مثل یبوست و سو هاضمه نخواهید شد.
کمک به کنترل وزن:
بر اساس گفته متخصصین، ترکیب آب لیمو به همراه یک لیوان آب ولرم و یک قاشق غذاخوری عسل، ترکیبی بسیار مفید و موثر برای لاغری خواهد بود.
لیمو حاوی فیبری به نام پکتین است که پس از وارد شدن به معده، باز شده و احساس سیری بیشتر و طولانیتری به فرد دست میدهد؛ بنابراین فرد دیگر برای سیر شدن به دنبال غذاهای فست فودی و ناسالم نخواهد رفت و در نتیجه وزن فرد بالای نمیرود.
جلوگیری از بروز اختلالات دهان:
ویتامین سی یکی از مهمترین ویتامینهایی است که وجود آن برای سلامت دهان و دندان ضروری است؛ بنابراین استفاده از لیمو که منبع غنی از این ویتامین است، از بروز اختلالات و بیماریهای دهانی جلوگیری میکند.
استفاده موضعی از آب لیمو به عنوان مسکن در کسانی که دندان درد دارند نیز میتواند بسیار کمک کننده باشد، چرا که لیمو خاصیت ضد التهابی دارد.
جلوگیری از بروز سنگ کلیه:
مقادیر بالای سیتریک اسید در میوههای تازه بخصوص لیمو دیده میشود که بالا بودن این سطح، باعث عملکرد بهتر کلیه و پیشگیری از به وجود آمدن کریستالها و در نهایت سنگ در کلیههای شخص میشود.
برای عفونتهای گلو مفید است:
متخصصین معمولا به کسانی که از عفونتهای گلو و گلو درد رنج میبرند، توصیه میکنند که از عصارههای ضد سرفه یا دمنوش گیاهی لیمو استفاده کنند؛ چرا که لیمو خاصیت آنتی باکتریال داشته و باعث کاهش تورم و عفونت در گلو میشود.
عوارض جانبی مصرف لیمو
هر دارو و یا ماده غذایی اگر بیش از اندازه مصرف شوند، میتوانند باعث بروز عوارض جانبی شوند؛ بنابراین بهتر است در استفاده از مواد غذایی و دارویی درست و با احتیاط عمل شود.
میوه لیمو نیز از این قاعده مستثنی نیست، اگر چه خواص لیموترش برای درمان سرطان موجب مصرف بیشتر این ماده توسط مبتلایان میشود و مواد موجود در این میوه، محلول در آب هستند و استفاده بیش از حد آن نمیتواند مشکل خاصی را سبب شود اما با این حال عوارض جانبی خواهد داشت که در ادامه به آن میپردازیم:
۱. از آن جایی که لیمو خاصیت اسیدی دارد، استفاده بیش از اندازه آن باعث افزایش اسید معده شده و رفلاکسهای اسید معده برای بیمار ایجاد میشود که در صورتی که درمان نشود، موجب ایجاد سوزش و زخمهایی در مری و حلق میشود.
۲. اسید موجود در لیمو، میتواند باعث افزایش ریسک بروز زخمهای شانکر شود. زخمهای شانکر نوعی زخم است که به واسطه اسیدی شدن محیط دهان ایجاد میشود.
۳. لیمو و سایر مرکبات در صورت استفاده بیش از حد میتوانند باعث ایجاد میگرنهای مکرر شوند.
۴. در شرایطی که از عصاره لیمو به صورت موضعی استفاده شود، ریسک بروز آفتاب سوختگی در آن محل بیشتر خواهد بود.
از آن جایی که هیچ اطلاعات دقیقی از دوز و مقدار مصرف این میوه وجود ندارد، بهتر است مصرف آن با دقت انجام شود تا از بروز عارضههای جانبی ناشی از مصرف بیش از حد آن، جلوگیری شود.
شاید کلیشهای باشد اما بدانید سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیهی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.
هدف ما در سایت بای بای سرطان این است که شما بتوانید امیدتان را تا زمان بهبودی از بیماری زنده نگه دارید.
منابع:
یک پاسخ
بسیار عالی و آموزنده است