همانطور که در مقالات پیشین گفتیم، غالبا سرطان زگیل تناسلی یا سرطان دهانه رحم در حقیقت به وسیلهی ابتلا به انواع بدخیم بیماری HPV و عدم درمان آن ایجاد میشود. اما در این مقاله بای بای سرطان قصد داریم در خصوص راههای پیشگیری از ابتلا به این ویروس که از مهمترین آنها تزریق واکسن گارداسیل یا واکسن زگیل تناسلی است، بحث کنیم. پس اگر شما شخصی هستید که به حفظ سلامت خود اهمیت میدهید، این مقاله برای شماست.
آیا زگیل تناسلی باعث سرطان میشود؟
ویروس HPV گروه بزرگی از ویروسهای مقاربتی است که از طریق رابطه جنسی منتقل میشود. اغلب ویروسهای HPV باعث بروز زگیلهایی در ناحیه تناسلی و سایر نقاط در سطح پوست میشوند.
سایر انواع این ویروس نیز موجب بروز زگیلهایی در قسمتهای داخلی بدن میشوند.
این زگیلها در ناحیه تناسلی، مقعد و در مواقعی در گلوی بیمار نیز به وجود میآیند. در واقع زگیلهای تناسلی و ویروس HPV باعث بروز سرطانهای مختلفی در بیماران میشود.
سرطان دهانه رحم یا سرطان زگیل تناسلی، شایعترین سرطانی است که به واسطهی این ویروس ایجاد میشود.
ابتلا به این نوع سرطان را میتوان به واسطه انجام تستهای غربالگری و واکسن زگیل تناسلی پیشگیری کرد و یا در مراحل اولیه آن را تشخیص داد .
زگیلهای تناسلی باعث درگیر شدن بخش دیگری از دستگاه تناسلی زنان میشوند که به آن فرج نیز میگویند. درصد شیوع این نوع سرطان زگیل تناسلی نسبت به سرطان دهانه رحم، بسیار کمتر میباشد.
بسیاری از سرطانهای واژن به واسطه ابتلا به بیماری HPV و زگیلهای تناسلی ایجاد میشوند. بعد از بروز این ویروس، چندین سال طول میکشد تا این سلولها سرطانی شوند.
با انجام تست پاپ اسمیر میتوان این نوع سرطان زگیل تناسلی را در مراحل اولیه تشخیص داد و از پیشرفت و وخیم شدن آن جلوگیری کرد.
سرطان زگیل تناسلی در آقایان
زگیلهای تناسلی در آقایان نیز باعث سرطان آلت تناسلی میشوند با این تفاوت که این نوع سرطان زگیل تناسلی در آقایان، روش پیشگیری و غربالگری ندارد.
بیشتر سرطانهای آلت تناسلی در ناحیه پوست ختنهگاه ایجاد میشود که به همین واسطه میتوان سرطان را در مراحل اولیه تشخیص داده و نسبت به درمان آن اقدام کرد.
زگیلهای ناشی از ویروس HPV میتوانند منجر به بروز سرطانهای مقعد هم در خانومها و هم در آقایان شوند اما انجام تستهای غربالگری در این نوع سرطان، برای همهی افراد پیشنهاد نمیشود و معمولا با استفاده از تست پاپ اسمیر میتوان این بیماری را تشخیص داد.
ویروس HPV در دهان و حلق نیز باعث بروز زگیلها و زوائدی میشود که در ادامه میتوانند به سلولهای پیش سرطانی و سرطانی تبدیل شوند .
ابتلا به سرطانهای گلو و دهان در آقایان شایعتر است و بیشتر در انتهای نواحی حلق و لوزهها ایجاد میشود.
تست و آزمایش خاصی برای تشخیص و غربالگری این نوع از سرطان وجود ندارد و بیشتر این سرطانها به واسطه معاینات دهان توسط دندانپزشک تشخیص داده میشوند.
بنابراین با توجه به وجود ریسک بالا در ابتلا به ویروس HPV بهتر است جوانب احتیاط در نظر گرفته شده و از برقراری رابطه جنسی خارج از چارچوب خودداری شود.
واکسن گارداسیل کجا تزریق میشود؟
یکی از موثرترین و بهترین روشهای پیشگیری از ابتلا به ویروس HPV و سرطان زگیل تناسلی، تزریق واکسن گارداسیل یا واکسن زگیل تناسلی است .
واکسن گارداسیل ۹ که مورد تایید سازمان جهانی بهداشت است هم برای دختران و هم برای پسران قابل تزریق است.
در صورتی که این واکسن در در سنین ۱۲ تا ۱۵ سالگی برای دختران استفاده شود، از بروز سرطانهای مختلف که به واسطه ابتلا به ویروس HPV ایجاد میشوند تا حد زیادی جلوگیری میکند.
البته استفاده از واسکن گارداسیل در پسران و آقایان نیز میتواند موثر عمل کند، چرا که از بروز زگیلهای تناسلی در مردان جلوگیری میکند.
در بانوان نیز به واسطه تزریق واکسن زگیل تناسلی، از بروز سرطانهای دهانه رحم و واژن در زنان نیز جلوگیری میشود.
همانطور که پیشتر به آن اشاره شد، تزریق واسکن گارداسیل در بین سنین ۱۲ تا ۱۵ سالگی بیشترین تاثیر را خواهد داشت؛ چرا که در این سنین فعالیت جنسی افراد شروع نشده و بهترین زمان برای تزریق واکسن و جلوگیری از بروز بیماریهای مقاربتی است.
این نوع واکسن مانند سایر انواع واکسنها به صورت عضلانی و از طریق بازو تزریق میشود و ممکن است عوارض جانبی همچون تب و درد در محل تزریق واکسن برای فرد ایجاد شود.
در صورتی که فرد به ویروسHPV مبتلا شود، تزریق واکسن گاراداسیل دیگر موثر واقع نمیشود. البته که از این واکسن باید در سنین پایین استفاده شود اما تا سنین ۲۵ سالگی نیز افراد میتوانند از تاثیرات این واکسن بهرهمند شوند.
چه کسانی نمیتوانند واکسن گارداسیل تزریق کنند؟
- تزریق واکسن گارداسیل برای افراد باردار و کسانی که بیماریهای زمینهای شدید دارند، مناسب نمیباشد.
- همچنین در صورتی که بیمار از حساسیتهای شدید دارویی رنج میبرد، لازم است که این مسئله را با پزشک متخصص خود در میان بگذارند.
- در صورتی که فرد حساسیتهای شدیدی در طول تزریق سایر واکسنها و یا دوز قبلی واکسن زگیل تناسلی تجربه کرده است، بهتر است که با نظر پزشک از تزریق این واکسن خودداری کند.
علائم سرطان زگیل تناسلی
قطعا میدانید که زگیلهای تناسلی یکی از شایعترین بیماریهای مقاربتی میباشند. به طور تقریبی، همهی اشخاصی که از نظر جنسی فعال هستند و روابط متعدد و پرخطر دارند، حداقل یکبار در طول زندگیشان به این عارضه دچار میشوند .
این زگیلهای تناسلی، تاثیرات منفی بر روی بافت دستگاه تناسلی و نواحی اطراف آن میگذارد به طوری که ممکن است این بافت را سرطانی کرده و سرطان زگیل تناسلی را ایجاد کند.
این زگیلها ظاهری صورتی و یا قهوهای رنگ داشته و به صورت زائدههایی در نواحی مختلف ناحیه تناسلی به وجود میآیند. همچنین ممکن است زگیلهای تناسلی علائم و نشانهای نداشته باشند و یا بسیار ریز و غیرقابل تشخیص باشند.
خطرات سرطان زگیل تناسلی
ویروس HPV علاوه بر ایجاد زوائد در نواحی مختلف، عارضههای دیگری نیز ایجاد میکند و خطرات بیشتری را نیز شامل میشود که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- همانطور که پیشتر گفته شد، سرطان دهانه رحم یا سرطان زگیل تناسلی، خطرناکترین عارضهای است که به واسطه ابتلا به ویروس HPV و زگیلهای تناسلی در زنان ایجاد میشود.
متخصصین ارتباط مستقیمی بین گونههای خاصی از ویروس HPV و سرطانهای ناحیه تناسلی اعم از سرطان مقعد، سرطان فرج و سرطان واژن را کشف کردهاند.
اگر چه همهی انواع ویروس HPV باعث بروز سرطان زگیل تناسلی در بیماران نمیشوند اما بهتر است تا کسانی که به این ویروس مبتلا میشوند، بخصوص خانومها، تستهای غربالگری از جمله پاپ اسمیر را به صورت سالیانه انجام دهند تا در صورت بروز این بیماری، تشخیص در مراحل اولیه صورت گیرد و متودهای درمانی مناسب برای بیمار در نظر گرفته شود.
- قشر دیگری از بیماران که به واسطه ابتلا به زگیل تناسلی در خطر هستند، مادران باردار میباشند. زگیل تناسلی در این افراد ممکن است در طول زمان بزرگتر شود و دفع ادرار را برای بیمار دشوار کند.
همچنین ایجاد زگیلها در دیوارههای واژن باعث کاهش و مهار انقباضات دیواره واژن در طول زایمان نیز میشود.
زگیلهای بزرگی که در نواحی واژن و فرج ایجاد شدهاند، ممکن است در طول زایمان به دلیل فشار زیاد و کش آمدن دیوارههای آن دچار خونریزی شدید شوند.
در شرایطی بسیار نادر ممکن است نوزاد تازه به دنیا آمده نیز زگیلهایی در ناحیه گلو و حلق خود داشته باشد که باعث انسداد مسیر هوایی نوزاد شود و در این شرایط ممکن است از عمل جراحی برای باز کردن مسیر هوایی نوزاد استفاده شود.
آیا واکسن گارداسیل زگیل تناسلی را درمان میکند؟
بعد از دریافت واکسن گارداسیل یا واکسن زگیل تناسلی، معمولا بین یک تا دو هفته زمان لازم است تا تاثیرات آن اعمال شود.
پس از تزریق هر ۳ دوز واکسن زگیل تناسلی، میتوان اذعان کرد که بیمار یک ایمنی اولیه نسبت به ویروس HPV خواهد داشت، اگر چه ایمنی نسبی به واسطه تزریق واکسن در افراد ایجاد میشود اما میزان پیشگیری و جلوگیری از ابتلا به ویروس و سرطان زگیل تناسلی در افراد مختلف، متفاوت خواهد بود.
کسانی که فقط یک دوز از واکسن گارداسیل را دریافت کردهاند، ممکن است حاشیه امن نسبی در مقابل گونههای اندکی از ویروس HPVداشته باشند.
دوزهای بعدی این واکسن که معمولا تا ۳ دوز میباشد، هم برای یادآوری و تقویت سیستم ایمنی است و هم برای محافظت بیشتر در مقابل گونههای بیشتر و خطرناکتری از ویروس HPV میباشد.
یکی از سوالهای متداول مراجعین تزریق واکسن زگیل تناسلی این است که آیا واکسن گارداسیل میتواند باعث درمان ویروس و زگیلهای ایجاد شده و یا درمان سرطان زگیل تناسلی شود یا خیر؟
پاسخ آن است که خیر، به طور کلی واکسنها برای پیشگیری و تقویت سیستم ایمنی در مقابل ابتلا به بیماریها ویروسهای متفاوت و در سنین مختلف تزریق میشوند؛ بنابراین تزریق این واکسن نمیتواند باعث درمان بیماری شود اما میتواند جهت پیشگیری از ابتلا به سایر انواع ویروس HPV و در نهایت ابتلا به انواع سرطان زگیل تناسلی در افراد، کمک کننده باشد.
منابع: