سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

مشاوره بیماران سرطانی چگونه می­تواند به آنها کمک کند؟

مشاوره بیماران سرطانی
در این نوشته شما می خوانید

می­دانیم که هر بیماری مزمنی از جمله سرطان، علاوه بر اثرات فیزیکی و جسمانی، بعد روحی و روانی فرد مبتلا را به شدت تحت تاثیر قرار می­‌دهد. به طوری که همه‌­ی افراد به هنگام تشخیص بیماری سرطان در آن­ها، نیازمند حمایت عاطفی برای کنار آمدن با بیماری خود و داشتن روحیه قوی در طول دوره­‌ی درمان خود هستند. در این بین خانواده و نزدیکان نقش موثری را برای هموار کردن این مسیر برای بیمار خواهند داشت. هرچند بهتر است این افراد از مشاوره بیماران سرطانی در طول دوره‌­ی تشخیص و درمان خود نیز غافل نشوند. در این مقاله بای بای سرطان قصد داریم به بعد روحی-روانی سرطان و اهمیت مشاوره سرطان در افراد مبتلا بپردازیم.

باید و نباید برای بیماران سرطانی

هنگامی که سرطان در فردی تشخیص داده می­‌شود، آن شخص خود را در مقابل مشکلات گوناگونی می­‌بیند و باید با احساسات متناقضی دست و پنجه نرم کند لذا هیچکس نمی­تواند به تنهایی از پس این تعداد از مشکلات و احساسات بر بیاید.

در این شرایط دوستان و خانواده هر فردی نقش بسیار موثری در کنار آمدن وی با این مشکلات پیش آمده خواهند داشت.

طبق گفته محققین، ذهن انسان توانایی این را دارد که از پس سخت‌­ترین مشکلات و سختی‌­ها بر بیاید اما این اتفاق زمانی رخ می­‌دهد که فرد و اطرافیان او با واقعیت بیماری کنار بیایند و در مقابل آن منطقی و معقولانه رفتار کنند.

همچنین مطالعات نشان می‌­دهد، بیماری که از حمایت­‌های عاطفی و روحی خوبی برخوردار است، سریع‌­تر با مسائل پیش آمده کنار می‌­آید و برای رفع آن­ها اقدام می‌­کند.

به طور کلی هنگامی که فردی مبتلا به سرطان می‌­شود، دیگر شرایطش مانند سابق طبیعی و نرمال نیست و باید به یکسری نکات و بایدها و نبایدهایی که مشاوره بیماران سرطانی مشخص می­‌کنند را رعایت کند تا هم به روند بهبود بیماری خود کمک کرده باشد و هم از بروز مشکلات بیشتر جلوگیری کند.

مشاوره بیماران سرطانی

بایدهای بیماران سرطانی

در ادامه به چند نمونه از بایدهای سرطان اشاره می­‌کنیم:

۱. در صورت نیاز گریه کنید:

بسیاری از مبتلایان سرطان اذعان داشتند که زمانی که گریه می‌­کنند، فشار زیادی که از جانب احساسات به آن­ها وارد می­‌شود، کاسته شده و احساس سبکی و رهایی می­‌کنند.

۲. تغییرات را بپذیرید:

درست است که سرطان محدودیت­‌هایی را برای فرد مبتلا ایجاد می‌­کند اما نباید تسلیم این محدودیت­‌ها شد و باید راهی جدید برای تطابق با شرایط پیدا کرد و طبق آن به زندگی ادامه داد.

۳. درمان را به صورت جدی دنبال کنید:

از آن جایی که پروسه درمان سرطان بسیار سخت و طولانی است، فرد نباید از آن که درمان شود احساس ناامیدی کند و باید به صورت مداوم درمان خود را انجام دهد تا در نهایت بهبودی حاصل شود.

۴. ابهامات درمانی خود را رفع کنید:

بیماران مبتلا به سرطان باید تمامی ابهامات، سوالات و مشکلاتی که ممکن است در طول بیماری و پروسه درمان برایش پیش بیاید را با پزشک در میان بگذارند تا بدانند که ممکن است با چه شرایطی مواجه شوند و از اتفاقات احتمالی باخبر باشند.

۵. راهی برای کاهش استرس پیدا کنید:

هر شخصی عادت‌­ها و کارهایی دارد که از انجام آنها لذت می‌­برد که انجام آن­ها باعث می­‌شود ذهن فرد از هرگونه استرس و نگرانی خالی شود. به همین جهت بهتر است با توجه به علایق و سلایق خود، روشی برای کاهش استرس و وفق دادن خود با شرایط پیش آمده پیدا‌ کنید.

نبایدهای بیماران سرطانی

علاوه بر این بایدها، نبایدهایی نیز وجود دارد که رعایت کردن آن­ها می­تواند تحمل شرایط را راحت‌­تر کرده و از بروز مشکلات روحی بیشتر در فرد جلوگیری کند.

این نبایدها شامل:

  • نباید پروسه درمان خود را نیمه کاره و بدون اطلاع تیم پزشکی خود قطع کنید.

بسیاری از بیماران بنابر شنیده­‌های خود و بدون اطلاع پزشک خود، رو به درمان­‌های ناشناخته­‌ای می‌­آورند که نه تنها آن­ها را درمان نمی­‌کند بلکه باعث وخیم‌­تر شدن بیماری آن­ها نیز می­‌شود.

  • در صورتی که نمی­توانید در مواجه با شرایط پیش آمده و بیماری مثبت باشید، احساس گناه نکنید

تحمل این حجم از مشکلات کار آسانی نیست و حق دارید که نتوانید مثبت باشید و مثبت فکر کنید. لذا باید با کمک مشاوره سرطان، علل عاطفی سرطان را در خود جست و جو کنید.

  • در صورتی به سرطان مبتلا شدید، خود را مقصر این اتفاق ندانید

شما باعث به وجود آمدن بیماری نشده‌­اید. حتی اگر رفتارها و روش زندگی داشتید که ریسک بروز سرطان را افزایش می­داده است، باز هم نباید خود را مقصر بروز این بیماری بدانید.

  • فکر این که بروز سرطان به منزله مرگ زود هنگام است را از ذهن خود بیرون کنید

با توجه به پیشرفت‌هایی که در زمینه درمان‌­های این بیماری ایجاد شده است، بسیاری از سرطان‌­ها قابل درمان بوده و درنهایت فرد به زندگی نرمال و طبیعی خود باز می­‌گردد.

  • قدردانی و تشکر خود را از اطرافیان و دوستانی که به شما و حال شما اهمیت می­‌دهند و با حمایت­‌ها و محبت‌­های خود به شما انرژی می­‌دهند را فراموش نکنید.
مشاوره سرطان

مشاوره بیماران سرطانی به خصوص خانواده ها

داشتن احساسات متناقض هنگامی که خود فرد و یا اطرافیان او مبتلا به سرطان می‌­شوند، امری طبیعی است. این افراد ممکن است احساس استرس، خشم و یا ناراحت بسیار زیادی را تجربه کنند.

هنگامی که این احساسات تاثیرات منفی بر زندگی فرد بگذارد و بعد از مدت طولانی برطرف نشود، مراجعه به مشاوره بیماران سرطانی می­تواند کمک زیادی به آن­ها بکند.

این اشخاص علاوه بر آن که به کاهش حس‌­های منفی مبتلایان به سرطان کمک می‌­کنند، در رفع احساس عدم قطعیتی که هنگام انجام ‌متودهای درمانی در بیماران به وجود می­‌آید نیز می­توانند اثرگذار باشند.

به طور کلی هضم بروز سرطان و علل عاطفی سرطان بسیار سخت و طاقت فرساست؛ بنابراین انجام چند جلسه مشاوره سرطان می­تواند برای کاهش این احساسات منفی مفید باشد.

مشاوره سرطان چیست؟

به طور کلی مشاوره سرطان به شیوه­‌های مختلفی قابل انجام است. این مشاوره یا برای خود بیمار و یا برای خانواده و اطرافیان او می­تواند مناسب باشد. در ادامه هرکدام از انواع مشاوره را به صورت مختصر توضیح می‌­دهیم:

۱. مشاوره فردی:

در این نوع از مشاوره بیماران سرطانی، بیمار و یا هر کدام از دوستان و خانواده فرد مبتلا به صورت تکی درباره احساسات، مشکلات و سختی­‌هایی که در حال حاضر تحمل می‌­کنند با مشاور صحبت می‌­کنند. مشاور نیز با بررسی نکات و صحبت‌های هر فرد، فیدبک­‌ها و پیشنهاداتی را در جهت رفع مشکل آن­ها ارائه می‌­دهد.

۲. مشاوره خانوادگی:

این نوع مشاوره به صورت اختصاصی برای خانواده افراد مبتلا به سرطان است. در اینجا مشاور به مشکلات، نگرانی‌­ها و احساسات هرکدام از اعضای خانواده گوش می‌­دهد تا علت بروز این مسائل را کشف کند و در جهت رفع آن­ها پیشنهادات و صحبت­‌هایی را خواهد داشت.

۳. مشاوره گروهی:

این نوع مشاوره به صورت اختصاصی برای بیمار مبتلا به سرطان می‌­باشد. در این نوع مشاوره، گروهی از افراد حضور دارند که نوع بیماری در آن­ها یکسان است و همه آن­ها به یک نوع سرطان مبتلا شده‌­اند.

این جلسات به هرکدام از این مراجعین کمک می­‌کند تا از نحوه برخورد و یا رفتار فرد دیگر برای تطبیق خود با بیماری یاد بگیرند و بتوانند در مواجه با سرطان خود از آن­ها استفاده کنند‌.

علل عاطفی سرطان

اهمیت مشاوره سرطان

شاید این سوال  پیش بیاید که مشاوره سرطان چه اهمیتی دارد و آیا واقعا تاثیری بر بیمار و زندگی او خواهد داشت؟

درست است که جلسات و صحبت‌­هایی که با مشاور بیماران سرطانی انجام می‌­شود، تاثیری بر پروسه درمان و روند درمان ندارد اما می­تواند در پذیرش شرایط و مشکلات و ایجاد انگیزه برای ادامه زندگی و مسر بودن فرد برای درمان، تاثیر بسیار زیادی داشته باشد.

بنابراین مراجعه به مشاوره سرطان و صحبت کردن درمورد شرایط پیش آمده و بیماری خود می­تواند از فشار روانی که  به فرد مبتلا وارد می­‌شود، بکاهد و موجب افزایش انگیزه فرد نسبت به ادامه زندگی و درمان شود.

یکی دیگر از سوالات چالش برانگیزی که پیش می‌­آید، این است که یک مشاور سرطان چگونه می­تواند به مبتلایان کمک کند؟ در ادامه به چند نمونه از اقداماتی که مشاورین در طول جلسات مشاوره ‌انجام‌ می‌­دهند، اشاره می­‌کنیم:

  • آموزش به بیماران در خصوص نحوه­‌ی کنار آمدن با بیماری خود
  • مدیریت استرس و اضطراب بیمار و رفع آن­ها
  • آموزش به بیمار در خصوص مدیریت عوارض جانبی سرطان مثل درد و ضعف و ریشه‌­­یابی این مسائل در علل عاطفی سرطان
  • مدیریت ترس‌­ها و نگرانی­‌های بیمار نسبت به آینده

مشاوره سرطان برای خانواده بیماران سرطانی

مشاوره بیماران سرطانی علاوه بر مبتلایان برای اطرافیان و خانواده بیمار نیز می­تواند موثر باشد.

اقداماتی که در مشاوره به خانواده و اطرافیان بیمار داده می­‌شود شامل:

  1. صحبت با دوستان و خانواده بیمار و آموزش به آن­ها در خصوص نحوه کنار آمدن با بیماری عزیز خود
  2. کمک و مشاوره به خانواده بیمار در تصمیم گیری­‌های مهم مثل انتخاب متود درمانی
  3. روشن کردن آن که خانواده و اطرافیان بیمار بعد از اتمام متود درمانی بیمار باید چه اقداماتی برای فرد انجام ‌دهند.
  4. تشویق کردن اطرافیان بیمار برای داشتن ارتباط موثر و مستقیم با تیم مراقبتی برای پیگیری درمان بیمار خود

منابع:

برچسب ها:

به این مقاله چند ستاره میدهید؟

این مطلب را به دوستان خود پیشنهاد دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بروزترین مقالات

ترشحات خونی از نوک پستان

5 دلیل ترشحات خونی از نوک پستان که باید جدی بگیرید

1402-09-02
تنقلات سرطان زا

5 تنقلات سرطان زا که نباید بخوریم!!

1402-06-11
جلوگیری از ریزش مو هنگام شیمی درمانی

3 روش فوق العاده جلوگیری از ریزش مو هنگام شیمی درمانی

1402-06-16