سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

آرتروسکوپی چگونه انجام می شود؟

آرتروسکوپی
در این نوشته شما می خوانید

زمانی که تست­‌های تشخیصی نظیر ام آر آی و اشعه x در تشخیص مشکلات و بیماری‌های مفصلی ناتوان باشند، پزشک از جراحی آرتروسکوپی استفاده می‌کند. آرتروسکوپی، به طور تخصصی مفاصل و مشکلات آنان را علت­‌یابی می­‌کند. البته که آرتروسکوپ تنها یک تست تشخیصی نیست، بلکه در درمان و ترمیم مفاصل نیز کاربردی است. در این مقاله بای بای سرطان، هدف معرفی کامل پروسه­‌ی آرتروسکوپی و کاربردهای متعدد آن در زمینه تشخیص و درمان خواهد بود.

آرتروسکوپی چیست؟

جراحی آرتروسکوپی، پروسه‌­ای است که برای تشخیص و درمان بیماری‌­ها و مشکلات مفصلی استفاده می­‌شود.

جراح با ایجاد برش‌­هایی کوچک به اندازه سوراخ دکمه و با واردن کردن لوله‌­ای باریک به نام آرتروسکوپ که در بالای آن دوربینی قرار دارد، مفصل و تمامی اجزایی که به آن مربوط است را مورد بررسی قرار می­‌دهد.

آرتروسکوپی، این امکان را به جراحان می­‌دهد تا بدون ایجاد شکافی بزرگ، فضای داخلی مفاصل را مورد بررسی قرار دهند و همچنین بعضی از آسیب‌­های مفصلی را، ترمیم و درمان کنند.

با استفاده از ابزار­های کوچک به اندازه مداد، می‌­توان اقدامات درمانی مورد نیاز را انجام داد.

پزشک از جراحی آرتروسکوپی برای بررسی و علت مشکلاتی که در مفاصل است استفاده می‌کند.

این متود به بررسی علائمی همچون درد، تورم و سفتی مفصل، قفل شدن مفصل و یا در رفتگی مفاصل از جای خود تمرکز می‌­کند.

این پروسه زمانی برای بررسی این علائم انجام می­‌شود که تست‌­های دیگری مثل ام آر آی و اسکن اشعه X در تشخیص علت بروز علائم ‌ناتوان باشند.

بعضی اوقات پزشک از آرتروسکوپی برای بررسی میزان سلامت مفاصل شخص نیز استفاده می­‌کند.

در تشخیص آسیب­‌های مفصلی که در طول ورزش و یا آسیب­‌هایی که در دراز مدت به مفصل وارد می­‌شوند، کمک کننده و مفید است.

جراحی آرتروسکوپی

کاربرد آرتروسکوپی

بعد از تایید آسیب مفصلی، متخصصین اقدام به ترمیم و درمان آن می‌­کنند و بهترین و کم عارضه‌­ترین روش برای انجام آن، آرتروسکوپی خواهد بود.

– اقدامات ترمیمی و درمانی که با جراحی آرتروسکوپی می ­توان انجام داد شامل:
  • برداشتن قسمت­ های آسیب دیده بافت غضروف که سطح مفصل را پوشانده است.
  • ترمیم پارگی و کشیدگی بافت محکم و کشسان تاندون که استخوان­ ها را به هم متصل می­ کند.
  • استفاده از محلول ­های استریل برای شست و شو و خارج سازی قسمت ­های آسیب دیده که باعث جلوگیری از کارکرد مناسب مفصل می ­شود.
– از آرتروسکوپی جهت درمان مشکلات مفصلی که در ادامه توضیح خواهیم داد نیز استفاده می­ شود. مشکلاتی نظیر:
  • شل شدگی قطعات استخوان
  • پارگی و آسیب غضروف
  • التهاب بافت پوشاننده داخل مفصل
  • پارگی رباط­ ها

مفاصل قابل درمان در آرتروسکوپی

غالبا از آرتروسکوپی برای درمان و تشخیص مشکلات مفاصل زیر استفاده می­ شود:

  • زانو
  • شانه
  • آرنج
  • مچ پا
  • لگن
  • مچ دست

آمادگی لازم برای انجام آرتروسکوپی

آمادگی قبل از انجام جراحی آرتروسکوپی، بستگی به نوع پروسه و مفصلی که اقداماتی تشخیصی و درمانی روی آن صورت می­‌گیرد، خواهد داشت اما به طور کلی بیمار باید نکات زیر را قبل از انجام این فرآیند رعایت کند:

  • توصیه پزشک این است که بیمار قبل از انجام آرتروسکوپی، از مصرف مکمل­‌های غذایی و داروهای رقیق کننده خون مانند آسپیرین و وارفارین خودداری کند چرا که این داروها باعث بروز خونریزی­های شدید حین انجام پروسه می­شوند.
  • پزشک با توجه به نوع بیهوشی به بیمار توصیه می‌­کند تا ۸ ساعت قبل از انجام جراحی از خوردن غذا خودداری کند.
  • بهتر است حتما در طول انجام پروسه، فردی کنار بیمار باشد تا بعد از اتمام فرآیند او را همراهی کند؛ چرا که اثرات داروی بیهوشی تا ۲۴ ساعت از بین نخواهد رفت.
  • از لباس ­های گشاد و آزاد استفاده کنید.
  • لازم است که بیمار بعد از انجام پروسه، چند روزی از انجام ‌فعالیت ­های شدید فیزیکی و روزمره خودداری کند و در صورت وجود درد شدید از داروهای مسکن استفاده کند.
  • اگر بیمار آرتروسکوپی زانو، لگن و یا مچ پا انجام داده باشد، تا چند روز باید برای راه رفتن از عصا استفاده کند چون در بالا و پایین رفتن از پله­ ها با مشکل روبه ­رو خواهد شد.
  • بهتر است قبل از انجام جراحی، بیمار به حمام برود و پوست خود را از آلودگی­ ها پاک کند تا ریسک احتمال بروز عفونت­ های بعد از عمل، کاهش پیدا کند.
آرتروسکوپ
انواع روش ­های بیهوشی و بی­ حسی در آرتروسکوپی

با توجه به نوع آرتروسکوپی، پزشک متخصص از روش‌های بی­‌حسی متفاوتی استفاده خواهد کرد که در ادامه به آن می‌پردازیم:

بی‌­حسی موضعی:

عوامل بی­‌حس کننده از طریق سوزنی به زیر پوست تزریق می‌­شوند تا عصب­‌های ناحیه مورد نظر را مسدود کنند تا بیمار در حین فرآیند دردی احساس نکند.

در طول این نوع بی­‌حسی، بیمار کاملا هوشیار خواهد بود و اعمال انجام شده و حرکت تجهیزات جراحی را در ناحیه مورد نظر حس خواهد کرد اما از درد رنج‌ نمی‌­برد.

بی­‌حسی ناحیه‌­ای:

شایع‌­ترین نوع بی­‌حسی است که پزشک با وارد کردن سوزن در بین دو مهره کمری و تزریق ماده، نیمه پایینی بدن را بی‌حس می­‌کند درحالی که بیمار همچنان هوشیار خواهد بود.

بیهوشی عمومی:

تصمیم به انجام این نوع از بیهوشی، با توجه به مدت زمان عمل اتخاذ می­‌شود؛ چرا که بهتر است بیمار در طول عمل بی حرکت باشد. این بیهوشی، از طریق تزریق دارو به صورت وریدی صورت می‌­گیرد.

آرتروسکوپی چگونه انجام می‌شود؟

با توجه به محلی که قرار است جراحی صورت بگیرد، پزشک بهترین پوزیشن را برای بیمار انتخاب می‌­کند که ممکن است پوزیشن خوابیده به پشت و یا خوابیده به پهلو باشد.

مفصل مورد نظر در بهترین پوزیشن ممکن برای جراحی قرار می­‌گیرد سپس از تورنیکه برای کاهش خون‌ریزی و همچنین افزایش دید پزشک نسبت به داخل مفصل استفاده می‌­شود.

تکنیک دیگری که جراحان برای بهبود دید نسبت داخل مفصل می‌­کنند، پر کردن مفصل از مایعی استریل است که باعث گسترش نواحی اطراف مفصل می‌­شود.

برشی کوچک برای وارد کردن وسیله‌­ی تصویربرداری یا آرتروسکوپ ایجاد می­‌کنند و در طرف دیگر مفصل، برش دیگری برای وارد کردن ابزار مورد نیاز برای عمل‌ جراحی ایجاد می­‌شود.

جراح با استفاده از ابزار موجود با انجام برش، خرد کردن و ساکشن اقدامات مورد نیاز برای ترمیم و درمان مفصل را انجام ‌می­‌دهد.

برش‌­های ایجاد شده برای جراحی آرتروسکوپی، به قدری کوچک هستند که با یک یا دو بخیه بسته خواهند شد.

اقدامات بعد از انجام آرتروسکوپی

این جراحی به وسیله‌ی آرتروسکوپ، معمولا مدت زیادی طول نمی‌کشد؛ به عنوان مثال زانو تقریبا ۱ ساعت طول می‌کشد و بعد از انتقال بیمار به اتاق ریکاوری، در همان روز جراحی شخص میتواند از بیمارستان مرخص شود‌.

بعد از انجام این جراحی، انجام یکسری اقدامات ضروری خواهد بود. 

این اقدامات شامل:

  • پزشک متخصص داروهای متفاوتی را تجویز می‌کند تا درد و التهاب محل عمل از بین برود.
  • بیمار بهتر است در خانه، مفصلی را که پروسه جراحی روی آن صورت گرفته است بی‌حرکت کند، کمپرس سرد و گرم رو آن بگذارد و مفصل را نسبت به سطح بدن، بالاتر قرار دهد. بیمار بهتر است این اقدامات را تا چند روز ادامه دهد تا درد و تورم محل عمل کاهش یابد.
  • در صورت نیاز بیمار میتواند از آتل‌های موقت، اسلینگ و عصا برای راحتی بیشتر استفاده کند.
  • پزشک متخصص در بعضی شرایط فعالیت‌های فیزیکی خاصی را برای افزایش قدرت عضلات و بهبود عملکرد مفصل، توصیه می‌کند.
آرتروسکوپی

انواع آرتروسکوپی

  • زانو:

مشکلات زانو یکی از شایع‌ترین مشکلات موجود در افراد بزرگسال است که منجر به التهاب و درد شدید در مفصل زانو می‌شود. از این جراحی برای تشخیص و درمان علت‌های زمینه‌ای این مشکل استفاده می‌شود‌.

  • شانه:

از آرتروسکوپی شانه برای تشخیص و درمان بیماری‌ها و مشکلات شانه استفاده می‌شود. این متود، رباط‌های پاره شده، آسیب‌های غضروفی شانه و ترمیم بخش‌های آسیب دیده را بر عهده دارد.

  • لگن:

از این نوع آرتروسکوپی، برای بررسی فضای داخلی لگن بدون بریدن عضلات و رباط‌های آن استفاده می‌شود. این متود، در درمان مشکلات سر استخوان ران و ترمیم رباط‌های آسیب دیده لگن و ران، کاربرد خواهد داشت.

  • مچ دست:

این نوع از جراحی با کمک آرتروسکوپ، در ترمیم شکستگی‌های جزئی استخوان مچ دست، پارگی رباط‌ها و آسیب‌هایی که به دلیل استرس و اضطراب در مچ دست ایجاد می‌شوند، کاربرد دارد.

  • ستون فقرات:

در شرایطی که مشکلات جزئی در مهره‌های کمری و غضروف‌های بین مفاصل ایجاد‌ می‌شود از آرتروسکوپی استفاده می‌شود تا از ایجاد برش‌های بزرگ و جراحی‌های سنگین جلوگیری شود.

  • مچ پا:

تمامی‌ آسیب‌های رباط‌ها، مفصل و حتی عضلات اطراف مچ پا را میتوان با کمک این نوع از آرتروسکوپی، درمان‌کرد.

  • آرنج:

آرتروسکوپی آرنج در درمان آسیب‌های مفصل آرنج، عضلات احاطه کننده آن، رباط‌ها و سایر مشکلات مفصلی که ممکن است در آرنج ایجاد شوند، نقش مهمی ایفا می‌کند.

عوارض آرتروسکوپی

این جراحی که توسط آرتروسکوپ انجام می‌گیرد، پروسه‌ای ایمن و بدون عارضه است اما ممکن است در شرایطی باعث بروز مشکلات زیر شود:

  • آسیب بافت یا عصب:

وارد کردن آرتروسکوپ و ابزار جراحی و حرکت دادن آن در مفصل، ممکن است باعث بروز آسیب‌های بافت داخلی مفصل می‌شود.

  • عفونت:

انجام هر نوع عمل جراحی، چه با ایجاد برشی کوچک باشد چه بزرگ، با ریسک بروز انواع عفونت‌ها همراه است.

  • لخته‌های خون:

در پروسه‌هایی که بیشتر از یک ساعت طول می‌کشند، ریسک ایجاد لخته‌های خون در پاها و ریه‌ها افزایش می‌یابد که البته بروز این عارضه بر اثر انجام آرتروسکوپی، بسیار نادر است.

شاید کلیشه‌ای باشد اما بدانید سرطان پایان مسیر نیست، چیزی که در این مسیر مهم است روحیه‌ی جنگندگی و امید شما به بهبودی است، پس امیدوار و قوی بمانید.

هدف ما در سایت بای بای سرطان این است که شما بتوانید امیدتان را تا زمان بهبودی از بیماری زنده نگه دارید.

منابع:

برچسب ها:

به این مقاله چند ستاره میدهید؟

این مطلب را به دوستان خود پیشنهاد دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بروزترین مقالات

سایکوانکولوژی

سایکوانکولوژی چیست؟

1403-09-17
بستن سوتین در خواب

آیا بستن سوتین در خواب خطرناک است؟

1403-09-15
قهوه؛ مضرترین نوشیدنی برای حنجره و حلق

قهوه؛ مضرترین نوشیدنی برای حنجره و حلق

1403-09-13